KORT | ‘Houd toch eens op met moeilijk doen over Europa’

Dat vindt althans Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

Dat gepraat over politieke integratie en soevereiniteitsoverdracht leidt immers alleen maar af van waar het echt om draait: geld verdienen. Wientjes:

Sinds de oprichting van de EU is er al sprake van soevereiniteitsoverdracht, dat is nooit anders zo geweest. Het is echt onzin dat het daar nu steeds over gaat. […]

In de politiek krijg je nooit iets voor niets, het is een soort uitruil. Het is onze eigen beslissing geweest om bevoegdheden over te dragen aan Europa. Als je daar geld en banen voor terugkrijgt is dat een goede investering.

Ondertussen prijst Wientjes de VVD en kraakt hij GroenLinks:

“Ik las op een VVD-verkiezingsposter ‘Meer banen voor Schiphol’. Toen dacht ik: ja, daar gaat het over. Europa brengt ons meer banen.”

GroenLinks creëert volgens Wientjes met zijn Europa-slogan juist een gezochte tegenstelling. Op de pamfletten van de politieke partij valt te lezen: ‘Het gaat om mensen. Niet om cijfers’. Wientjes: “Banen gaan toch ook over mensen?”

GroenLinks lijsttrekker Bas Eickhout reageert:

Sinds 2000 is de gemiddelde vennootschapsbelasting verlaagd van 32 procent naar 23 procent in 2013.

Maar ook dat is natuurlijk goed voor de werkgelegenheid. Dus waar zeuren we over?

  1. 1

    Ik ben het met Wientjes eens; soevereiniteitsoverdracht is gewoon business as usual en het heeft geen zin daar moeilijk over te doen. Al sinds de achttiende eeuw is er sprake van schaalvergroting. In de Bataafse Republiek is de soevereiniteit overgedragen van de zeven gewesten naar het nieuwe construct Nederland, nu gaat het naar het even nieuwe construct Europa, en ik verwacht dat er nog wel eens een bovennationale organisatie komt die de vrijhandelszone tussen de VS en Europa wat probeert te reguleren.

    Wientjes zou overigens wél een stuk overtuigender klinken als hij kon aantonen dat naast het grote bedrijfsleven, dat inderdaad banen genereert, ook het MKB voordeel heeft van Europa. Daar ben ik namelijk zo zeker niet van.