Koreaanse klapsigaar uit eigen doos

klapsigaar!!!Wie is er nu nog bang voor Noord-Korea? Dictator Kim Jung-Il wilde op de 4th of July de Amerikanen dissen met een uitgebreide rakettest, maar de roemruchte Taepodong 2 -die de Amerikaanse Westkust zou kunnen bereiken- ontplofte al na 40 seconden. Het lijkt erop dat Noord-Korea haar hand heeft overspeeld, zo concludeert ook het gespecialiseerde weblog ArmsControlWonk: The North Korean have now blown it by actually testing a system that was always worth much more as a bargaining chip than as a military capability. Continued attempts to hype the threat (by either the DPRK or the National Missile Defense Agency) will now be much harder to make with a straight face (ArmsControlWonk.com). De VN-Veiligheidsraad is in spoedzitting bijeen (NOS) en Japan verbrak direct de verkeersverbindingen met Noord-Korea: banning the entry of the Mangyongbong-92 ferry into Japanese ports for six months and barring North Korean officials, ship crews and chartered flights from entering Japan (CrissCrossNews). Maar ondanks dat Noord-Korea zojuist weer opnieuw een raket heeft gelanceerd (nu.nl) is al die drukte misschien wel helemaal niet nodig? Noord-Korea heeft immers gisteren haar eigen militaire onvermogen getoond door middel van een klapsigaar uit eigen doos.

 1. 1

  Nee dat begrijpen wij toch verkeerd. Bush weet veel beter dan ons dat die T2 wel degelijk amerika kan bereiken en dus moet de VN ja zeggen tegen meer amerikaanse agressie en bovendien moet er meer geld uitgegeven worden aan het starwars 2 programma!

  Trouwens niemand op het idee gekomen dat de noord-koreanen de raket misschien niet zo zeer hebben opgeblazen omdat hij niet goed werkte, maar meer om te voorkomen dat ze agressief over kwamen? Als hij doorgevlogen was en over Japan heen gegaan was er serieuze reden geweest wat poppen te laten dansen.

 2. 2

  Ten eerste wordt dit alles gewoon opgeblazen (zelfs Sargasso helpt eraan mee nu) om het SDI systeem erdoor te drukken.

  Ten tweede; een test mag toch mislukken, anders is het geen test: je kijkt namelijk naar het effect zodat je aanpassingen kan doorvoeren.

 3. 4

  Indien het mogelijk hebben van kernwapens icm het testen van raketten leidt tot een vergadering van de Veiligheidsraad, en eventuele (militaire) acties, Gaat dit verhaal dan ook niet op TEGEN de USA?

 4. 5

  Noord-Korea laat zien te werken aan die Taepodong-raket… dat die nog niet werkt maakt niet zoveel uit. Ze zijn bezig met een raket die Alaska kan halen en ondertussen wekken ze de indruk kernbewapend te zijn. Niet zo stom tijdens het zeslandenoverleg.

  Dat Washington de nadruk op de mislukking van één van de raketproeven legt is een politiek logische actie, maar doet niets af aan het feit dat Noord-Korea blijft militariseren.

 5. 6

  Volgens mij blijft het een feit dat Noord-Korea nog geen deuk in een pakkie boter slaat. De enige onzeker factor is volgens mij China, maar die gaan net zo lekker met hun economie die hoeven helemaal geen oorlog.

 6. 7

  In de Daily Show werd gegniffeld om de naam van de raket (type-o-dong) en gesuggereerd dat Noord-Korea meer wapens met dubbelzinnige namen zal inzetten om de Amerikanen te misleiden.

 7. 8

  tijd voor een upgrade wellicht?

  [img]http://www.microsoft.com/germany/presseservice/images/pressemappen/20jahre-windows/Win1.0-Screenshot.jpg[/img]

 8. 10

  Wat zijn de twistpunten (NK+ZK en zelfbeschikking NK), waar valt over te marchanderen (bijna niks), om te kopen (in/aan NK:bijna niks), prestige te geven (aan NK: niks, wordt niet gedaan).

  Een mislukte proef doet afbreuk aan de voorgewende macht van NK

  und es hilft uns sicherlich nicht weiter. Jaroslav Hacek.

 9. 11

  Zo lang Noord Korea politiek gesteund wordt door, en afhankelijk is van China, zal het met de dreiging wel meevallen. Noord Korea kan de steun van China niet missen, en kan dus niet ineens een raket naar de VS sturen.
  Aan de andere kant, zal China de steun aan Noord Korea niet zomaar opgeven. Ze willen a) geen Amerikanen aan hun grens b) Noord Korea kan wel eens handig wisselgeld blijken om een hereniging met Taiwan mogelijk te maken en c) China kan eisen stellen aan de VS om hun invloed op Noord Korea te laten gelden op een voor de VS nuttige manier.
  Kortom, in deze status quo mag Noord Korea best wat proeven doen, gevolgd door de gebruikelijke retoriek, maar daar blijft het bij.

 10. 12

  @Carlos:

  Volgens mij blijft het een feit dat Noord-Korea nog geen deuk in een pakkie boter slaat.

  Leuk, dit feiten die eigenlijk niet-onderbouwde meningen zijn.

  De test heeft mss duidelijk gemaakt dat de Noord Koreanen zelf geen raket kunnen bouwen, maar ze kunnen er nog altijd ééntje kopen. De capaciteiten om de regio te bedreigen zijn er nu (nog) niet, de wil is er zeer zeker wel. Alleen dat al gebiedt tot waakzaamheid.

 11. 13

  Ontploft of door de Amerikanen/Japanners neergehaald vraag ik mij af. Daar liggen toch wat van die skipsvoorniksniebangnie of wellicht een kan-nie-sien-nie-boot.

 12. 14

  Beste JSK, jij doet zelf de hele tijd niet anders “niet-onderbouwde meningen als feiten poneren”. Noord Korea is hooguit in staat één blitz-aanval met korte afstandsraketten op Zuid-Koreaanse steden uit te voeren. Maar zodra de eerste golf is neergedaald zal de VS keihard terugslaan en het land volledig in de as leggen.

 13. 15

  Maar goed JSK, je wilt feiten: hier staan ze o.a. :
  http://www.globalsecurity.org/wmd/world/dprk/index.html

  Ik heb het ooit allemaal wel eens gelezen en diverse documentaires over gezien. Maar het beeld wat daaruit voortkwam is dat van een zeer verzwakte staat met brandstoftekorten en verouderd materieel, die op zijn achterste benen loopt te stunten met ambitieuze raketprojecten. Het komt op mij nou niet echt bedreigend over. Maar misschien zou ik dit niet schrijven als ik een inwoner van Seoul was, je zal maar de vette pech hebben dat net jou appartement getroffen wordt door zo’n stuk koreaans schroot, dan koop je nog weinig voor de alles vernietigende Amerikaanse terugslag die daarop volgt.

 14. 16

  @Carlos:

  Beste JSK, jij doet zelf de hele tijd niet anders “niet-onderbouwde meningen als feiten poneren”.

  Waar dan, oh grote man van Sargasso?

  Noord Korea is hooguit in staat één blitz-aanval met korte afstandsraketten op Zuid-Koreaanse steden uit te voeren.

  Goh, die 40 en-nog-wat miljoen Zuid-Koreanen lopen he-le-maal geen gevaar. Je hebt absoluut gelijk joh!

  Maar zodra de eerste golf is neergedaald zal de VS keihard terugslaan en het land volledig in de as leggen.

  En die gekke dictator van NK, die zijn eigen volk laat verhongeren, denk je dat ie zoveel geeft om een kernaanval min of minder op zijn land. Kortom, je kan er van uit gaan dat er maar één reden is voor de raketproeven van NK: het afpersen van de regio. Je kan je wel degelijk daar druk om maken.

  Maar goed, de groei van de hagedissenpopulatie op de Veluwe is natuurlijk véél belangrijker dan het lot van een paar (honderd)miljoen Oost-Aziaten.

 15. 17

  je zal maar de vette pech hebben dat nt jou appartement getroffen wordt door zo’n stuk stalinistisch schroot,

  Je kan zeggen over Stalin wat je wilt, maar zijn kernkoppen waren wel degelijk effectief. Alleen omdat de rest van de economie kut is, betekent niet dat de Noord-Koreaanse kernwapens het opeens niet doen. Zelfs in de nadagen van het Sovjet-rijk was een wereldvernietigende kernoorlog niet ondenkbaar.

 16. 18

  JSK, fraaie ongefundeerde insinuatie maakt u daar in uw laatste zin bij #16. Hoe komt het toch dat u zo bang bent uitgevallen , dat u zich al op stang laat jagen door een uitermate primitieve stalinistische maatschappij waar alles maar dan ook alles aan rammelt? Heeft u geen vertrouwen meer in het hoog ontwikkelde technologisch suprieure Westen? Iets meer vertrouwen JSK, want met zo’n instelling winnen we de oorlog niet!

 17. 19

  @Carlos:

  JSK, fraaie ongefundeerde insinuatie maakt u daar in uw laatste zin bij #16.

  Je hapt wel op vermakelijke wijze, dus zo ongefundeerd is de “insinuatie” niet.

  Hoe komt het toch dat u zo bang bent uitgevallen , dat u zich al op stang laat jagen door een uitermate primitieve stalinistische maatschappij waar alles maar dan ook alles aan rammelt?

  Omdat de Sovjets geen volledige debielen waren. Ten tijde van de Koude Oorlog hebben zij 22,000 kernkoppen gefabriceerd. Stel dat daarvan een fractie in Noord Koreaanse handen is gekomen, en stel dat daarvan een fractie het doet, dan heeft die regio een groot probleem. En beide veronderstellingen zijn vrij aannemelijk.

  Nu een wedervraag: waarom ga je door het dolle heen als het plantjes, beestjes en broeikaseffect betreft, maar laconiek de schouders ophaalt wanneer het gaat over moordadige dictators met kernwapens?

 18. 20

  Nou JSK, moorddadige dictators zijn bij mij ook aan het verkeerde adres hoor. Alleen deze muffe muppet uit Noord-Korea zie ik niet als directe bedreiging voor de regio (ooww.. en nu maar hopen dat Noord-Korea toch eens uihaalt zodat Carlos en z’n hemd staat… *verkneukel verkneukel*) . Het is puur een diplomatiek spel om weer concessies van het Westen los te peuteren. De echte slachtoffers wonen in het land zelf en ook daaraan heb ik de afgelopen vijf jaar regelmatig aandacht besteed, naast de toestand van de pickachoo uiteraard.

 19. 21

  Met ander woorden Kim Jung Il mag danwel niet zoveel te verliezen hebben. Blijven leven als lokaal dictatortje is voor hem toch aanlokkelijker dan van de kaart geveegd worden door meerdere amerikaanse atoombommen. Hij speelt het spel gewoon hoog en heeft deze zet -in mijn ogen- verloren.

 20. 23

  Dat ontken ik ook niet, maar gaan ze die ooit gebruiken?
  Een keer écht iets gericht afschieten en het spel is over.
  En dat weet Kim Jung Il heel goed.

 21. 24

  @JSK

  Nu een wedervraag: waarom ga je door het dolle heen als het plantjes, beestjes en broeikaseffect betreft, maar laconiek de schouders ophaalt wanneer het gaat over moordadige dictators met kernwapens?

  Omdat ze nooit een succesvolle kernwapenproef hebben ondernomen. Dat is het moment om je zorgen te maken, en daarom maakt een aantal mensen zich hier WEL zorgen om de kernwapens die Pakistan en India hebben.

 22. 25

  @Carlos:

  Alleen deze muffe muppet uit Noord-Korea zie ik niet als directe bedreiging voor de regio (ooww.. en nu maar hopen dat Noord-Korea toch eens uihaalt zodat Carlos en z’n hemd staat… *verkneukel verkneukel*) . Het is puur een diplomatiek spel om weer concessies van het Westen los te peuteren.

  Je spreekt jezelf tegen. Aan de ene kant beweer je dat die raketten niks uit (kunnen) halen, maar aan de andere kant geef je toe dat de nucleair blackmail van Noord Korea zoden aan de dijk zet.

  Vind je het redelijk dat een stalinistische dictator zijn democratische buurlanden terroriseert om zo aan stookolie en graan te komen? Ik niet in ieder geval, moet je eens kijken hoe heftig de Japanners en Zuid Koreanen op de dreiging reageren. Dan kan je in de veiligste regio ter wereld makkelijk praten over een “stuk stalinistisch schroot”. Als het mis gaat zitten zij met de fallout, jij niet.

  Overigens heb je Kim II Jong’s hulp niet nodig voor jezelf belachelijk maken. Je hebt het al twee keer in één thread gedaan.

  Dat ontken ik ook niet, maar gaan ze die ooit gebruiken?
  Een keer écht iets gericht afschieten en het spel is over.

  Aha. Dus een man die zijn volk ten gronde richt, kan wél verantwoordelijk met kernwapens omgaan? Volgens mij heb jij een beetje teveel vertrouwen in de geestelijke gezondheid van stalinistische dictators. Groenlinks-stemmer btw?

 23. 26

  @Peyalo:
  Blijf bij het onderwerp. Jezus, niemand heeft het hier over Pakistan en India (hoewel dat een stuk frissere landen zijn dan NK).

 24. 27

  Neem even koude douche JSK, je raakt oververhit. Geopolitiek is gebaat bij een koele weloverwogen benadering dergelijke paniek zal ons alleen maar in de ellende storten.

 25. 28

  In ’98 hadden ze al kunnen schieten op Japan. Waarom zou Kim ze er dan nog 8 jaar mee wachten, als dat is wat hij wil? Zeker als we even JSK’s suggestie volgen dat N Korea in het bezit zou zijn van Stalinistische kernkoppen (die zouden ze dan al in de sovjet-unie periode moeten hebben gekregen).

 26. 29

  Trouwens een zeer ter zake doende opmerking van Pelayo. Ook ik schat het nucleaire gevaar van met name Pakistan velen malen groter in dan dat van Noord-Korea, maar ja dat is ook maar een mening.

 27. 30

  @Carlos:
  Je argumenten zijn op? Goh, jij houdt het ook niet lang vol (maar dat is iets wat je wellicht eerder van een ander hebt gehoord). Ik ben trouwens geen heethoofd, alleen mijn interesses liggen niet bij het welzijn van slakken maar bij het welzijn van mensen. Vandaar dat ik reageer op laconiek aandoende uitspraken over NK.

  @Bismarck:

  Zeker als we even JSK’s suggestie volgen dat N Korea in het bezit zou zijn van Stalinistische kernkoppen

  Ze hebben raketten van de Sovjets (dat is een feit, voordat je daarover begint), kernkoppen lijkt mij niet zo’n grote stap.

 28. 32

  Nee. Herstel..

  @JSK#26

  Ik ontzenuw je verveldende suggestie als zou Carlos of de reaguurders die hier frequenteren enkel oog hebben voor plantjes, beestjes en broeikaseffect en dan als eenm dolle tekeergaan en geen oog hebben voor nulceaire proliferatie.

 29. 33

  Ohhh… pardon dan. Het contrast tussen de verontrustende toon van de talloze milieutopics en de het-zal-wel toon van deze irriteerde mij. Maar goed, er is vast wel een topic over Pakistan met een dergelijke verontrustende toon langs gekomen (die ik blijkbaar helemaal heb gemist, maar dat terzijde).

 30. 35

  moet je eens kijken hoe heftig de Japanners en Zuid Koreanen op de dreiging reageren

  [img]http://www.puppetpark.com/type/PUPTYPE/marionet.gif[/img]

  [img]http://www.piperreport.com/archives/Images/Dollar%20Squeezed.jpg[/img]

 31. 36

  @30: Ik hoop da je zelf de absurditeit van deze stelling inziet

  Ze hebben raketten van de Sovjets, kernkoppen lijkt mij niet zo’n grote stap.

  Als dat niet zo is zou je je beter zorgen kunnen maken over kernwapens dichter bij huis. De Sovjet Unie heeft half het midden oosten en heel oost europa namelijk ook van raketten voorzien. Volgens jouw redenatie zijn dat dus allemaal mogelijk kernwapenstaten. Je zult wel slecht slapen ’s nachts…

 32. 37

  Goh. Oost-Europa, een regio die zich houdt aan allerlei internationale verdragen en Noord Korea, een land dat zich effectief heeft geisoleerd van de rest van de wereld, zijn ook echt met elkaar vergelijkbaar. :P

  En het is trouwens redenering, nimrod.

 33. 38

  Goed… terug naar het onderwerp.

  Miljoenen Japanners en Koreanen krijgen een raket over hun hoofden heen – waar de volgende keer wellicht een kernkop in zit – en hier is de reactie “Naja, niet druk om maken want Noord Korea zit toch economisch aan de grond”. Dáár kan ik echt niet omheen. Het extreem sociale als het om hagedissen (ik zeg het toch) en Nederlandse Marokkanen gaat, en extreem onverschillige als het zich buiten de linkse troetelgroepen (dieren, allochtonen, islamieten) bevindt.

 34. 39

  Bismarck is de naam. Overigens interessant wat je daar aangeeft, want je komt weer met een criterium aan dat je scheef hanteert. Bepaalde landen in Oost-Europa houden zich net zozeer aan internationale verdragen als N. Korea en isolatie is het tegenovergestelde van je met andere landen bemoeien (lijkt me dus juist veiliger).

  Ik begrijp dat je graag je eigen straatje in redeneert, maar objectief bezien is Noord Korea zeker niet de grootste bedreiging van veiligheid op aarde of de wereldvrede. Daar deed deze mislukte raketproef verder niets aan af.

 35. 40

  Kompleet negeren dat gedoe en over laten aan de landen, rusland en china, die het als naaste buur ook negeren. Their problem not ours.

  Een Pruisische nationalist als nick, why verwonder ik mij weleens ?

  [URL=http://img207.imageshack.us/my.php?image=bismarck6cb.jpg][IMG]http://img207.imageshack.us/img207/1862/bismarck6cb.th.jpg[/IMG]

 36. 41

  Film over Zuid-Korea + comment.

  Met andere woorden : ze grabbelen in de sigarendoos, ze krasselen, doen domme dingen, staan op de rand van het vallen van de muur ?

  Los daarvan speelt er een rare film in de Arenberg in Brussel (écran total) : The President’s Last Bang van Im Sang-Soo. (Nog drie vertoningen: 8/7 om 16u40, 10/7 om 14u10, 11/7 om 21u40).