Arme Wanda. Het kan niet meer, vragen aan je glazenwasser via een ladder naar binnen te klimmen voor ‘een kopje koffie’. Met dank aan Europa, zou je kunnen zeggen. Al kun je ook betogen dat de glazenwasser tegenwoordig een stuk veiliger werkt. En voor een kopje koffie kan de goede man natuurlijk ook gewoon aanbellen.
Wat is er aan de hand?
Europa heeft op lang niet alles invloed (denk aan defensie en drugsbeleid), maar op sommige terreinen mag het wel degelijk wetgeving ontwerpen. Zo houdt men zich in Brussel sinds jaar en dag, en steeds enthousiaster, bezig met normen waaraan producten en werkzaamheden moeten voldoen. Stoelen, bijvoorbeeld, hebben bepaalde hoogtes, elektrische zonnewering werkt volgens bepaalde afspraken en normen voor borstimplantaten zijn sinds kort zelfs wereldwijd gelijk.
Afijn.
In 2004 is ook voor glazenwassers een norm opgesteld. Een van de regels: ze mogen niet meer al te lang en alleen in uitzonderingsgevallen op ladders staan. In plaats daarvan moet gebruik worden gemaakt van steigers en hoogwerkers. Glazenwassers in het hele land stonden op hun achterste benen, tot in Friesland aan toe.
Een bijkomend, en pas veel later ontdekt nadeel was dat die regel weliswaar strenger was, maar dat op andere punten glazenwassers van andere EU-landen zich in Nederland niet aan Nederlandse CAO en Arbo-wetregels hoefden te houden. Oneerlijke concurrentie, vond de SP. Een Portugees kon immers met minder strenge regels de Nederlandse markt op komen, en zo goedkoper en sneller werken dan Nederlandse glazenwassers.
Nu de ergste storm is gaan liggen, lijkt van een echt ladderverbod geen sprake meer. Voor korte en lage klusjes mogen de glazenwassers gewoon aan de slag met een ladder. Voor de andere klussen maakt men intussen vrolijk gebruik van de steigers. En over die buitenlandse concurrentie hoor je niemand meer. De concurrentie bestaat voornamelijk uit Nederlanders, en dat is ook geen pretje, blijkt.
Kortom: je hoort veel negatiefs over Europa, maar het valt allemaal bést mee. De PvdA spreekt zelfs van onterechte en selectieve verontwaardiging. Misschien mag Wanda, als de politie niet kijkt, best haar glazenwasser via het raam naar binnen laten, al zal dat volgens de Arbowet vast niet mogen.
Reacties (3)
Een extra toelichting: in Nederland gaan ramen meestal naar buiten open, in veel andere landen vaak naar binnen. Dan is die regel een stuk logischer. Met de NEderlandse situatie is niet goed rekening gehouden.
Europa heeft wereldwijde bevoegdheid op het gebied van borstimplantaten begrijp ik?
Lijkt er wel op. Kunnen we zoiets ook doen met oorlogen? Irak bijvoorbeeld?