Kooien in Kopenhagen

Dit is een gastbijdrage van Marjolein van de Water, samen met vier andere jonge mediamakers blogt ze momenteel vanuit Kopenhagen.

“We werden in kooien gestopt en terwijl we opgesloten waren, spoot de politie van alle kanten pepperspray naar binnen.” Marieke van Dam is een van de demonstranten die gisteren in Kopenhagen is opgepakt bij een demonstratie.

cage01Twee weken voor aanvang van de klimaattop, is in Denemarken een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt mensen op te pakken nog voordat ze enig strafbaar feit hebben begaan. Iedereen kan sindsdien worden opgepakt op verdenking van het vormen van een risico voor openbare ordeverstoring. Deze wet maakte het afgelopen zaterdag mogelijk om honderden mensen op te pakken, alleen omdat zij zich toevallig in het deel van de demonstratie bevonden dat door de politie was uitgekozen. Het feit dat er kinderen tussen deze mensen zaten, was voor de politie geen reden om te twijfelen aan de functionaliteit van deze strategie. Integendeel, zondag paste zij dezelfde tactiek toe.

Zondag zijn er bijna 300 mensen opgepakt. Het gebeurde tijdens een actie die bedoeld was om de aandacht te vestigen op het enorme vervuilende karakter van de scheepvaart. Daarnaast was het een actie waarmee men opnieuw, zoals in de demonstratie een dag eerder, het statement wilde maken dat als we daadwerkelijk een einde willen maken aan de klimaatsveranderingen, een radicale verandering nodig is in de manier waarop we ons economisch systeem georganiseerd hebben.

De Zweedse Elli Ahlvik was aanwezig en liep gisteren samen met zo’n 300 anderen richting de haven om deze op geweldloze wijze stil te leggen. “We waren een half uur onderweg toen de politie ons omsingelde. Er was geen sprake van provocatie van de politie of andere strafbare feiten. We demonstreerden gewoon. Ze sloten ons in en zeiden dat ze ons alleen zouden fouilleren en dat we daarna weer verder mochten gaan. Maar vijf minuten later zeiden ze ineens dat we toch gearresteerd waren.”

Een aantal demonstranten probeerden uit de omsingeling te komen, die toen al heel nauw was geworden. Sommige mensen sprongen en renden tegen de politie aan in de hoop door de linie te breken. Er waren verschillende Nederlanders onder de demonstranten waaronder Marieke van Dam. “De politie schreeuwde dat we moesten gaan zitten, maar er was helemaal geen ruimte om te gaan zitten, we konden bijna niet bewegen. Een aantal van ons lukte het om te gaan zitten, anderen lukte het niet en de politie begon te slaan, ik werd geslagen op mijn hoofd. Ik zag ook een meisje waarbij een grote pluk haar uit het hoofd werd getrokken door de politie.”

De demonstranten wisten op dat moment nog steeds niet op basis waarvan ze waren opgepakt. In busjes werden ze naar een oude fabrieksloods gebracht waar metalen kooien in rijen stonden opgesteld. Volgens Ahlvik werden de mensenrechten geschonden door de Deense politie. “Met elf vrouwen werden we in een kooi van zo’n elf vierkante meter gestopt en ook de andere kooien werden gevuld. We begonnen te schreeuwen en te springen want we waren boos en we hadden het koud. We maakten lawaai want dat was het enige middel dat ons nog restte om kenbaar te maken dat we het onrechtvaardig vonden wat er gebeurde. Op een gegeven moment sprong de deur van onze kooi open, dat hadden we helemaal niet verwacht. Blijkbaar waren de kooien niet zo heel sterk. Toen kwam de politie en begon pepperspray te spuiten. Wij zaten in de kooi en ze spoten het langs alle kanten naar binnen. Op een gegeven moment klommen ze zelfs bovenop de kooi om nog gerichter te kunnen spuiten. De dekens en matjes, die we in de kooi hadden en op dat moment gebruikten om voor onze neus en mond te houden, werden ons afgenomen en ze bleven spuiten. Ook in andere kooien waren ze aan het spuiten, de hele hal was vol pepperspray. ”

Na een uur of zes werden de demonstranten vrij gelaten. Pas op dat moment werd hen verteld waarom ze waren opgepakt. De politie gaf toe dat ze geen strafbaar feit hadden begaan maar dat het idee bestond dat ze de openbare orde zouden kunnen gaan verstoren.

 1. 1

  Ik was er bij, maar kon wegkomen door over heggetje te klimmen. Absurde situatie. Activisten laten zich echter niet kisten, vandaag meteen nieuwe demo, aanzienlijk groter en na aanvankelijke omsingeling door de ME (met hun ‘Dutch vans’) vrijgebroken, richting Christiania. Leuke muziek erbij, zeer goede sfeer. Woensdag wordt nog spannend. Verder alle dagen feest hier. Hangt revolutie in de lucht. Geil.

 2. 5

  …en TRS ik wil jou wel even zien schrijven tussen de pepperspray en de politiehonden, je hebt makkelijk praten vanuit je Arbo-goedgekeurde ICT-klerkenkantoorstoel met nepspresso automatenkoffie in de hand, wanneer ga jij eens iets bijdragen aan deze wereld eeuwige sideliner…

 3. 8

  Ze hebben in Denemarken de politie geleerd die oproerkraaiers hard aan te pakken. Speciaal een wet gemaakt. En dan weerloze mensen in een kooi bespuiten met pepperspray. Dan ben je een sadist, die vol met haat en wrok is gespoten door hun oversten.

 4. 9

  @carlos
  Als ze die tekst tussen de pepperspray en politiehonden heeft zitten tikken, dan viel het blijkbaar allemaal wel mee nietwaar? ;-)
  Overigens, ik durf te wedden dat mijn eco-footprint kleiner is dan die van jouw.

 5. 10

  Ik kende deze methode uit Bolivia, waar een vriend van me in een politiecel op een dergelijk wijze werd bewerkt. In het Europese sociaal-liberale Kopenhagen verwacht je zo iets niet.

 6. 11

  “Twee weken voor aanvang van de klimaattop, is in Denemarken een nieuwe wet aangenomen die het mogelijk maakt mensen op te pakken nog voordat ze enig strafbaar feit hebben begaan. Iedereen kan sindsdien worden opgepakt op verdenking van het vormen van een risico voor openbare ordeverstoring.”

  Dit is een voorbeeld van wel heel gevaarlijke gelegenheidswetgeving. Het schreeuwt gewoon om misbruik. Stel je voor, je hebt zoiets in Nederland. Dan kan je bv. Geert Wilders oppakken als hij een speech wil gaan geven, want je weet nooit of zijn woorden kunnen leiden tot een verstoring van de openbare orde.

 7. 16

  @14: Ik vermoed dat #13 het over de politie heeft, of denk jij wat anders? Ik vind de beschrijving iig. wel een goede samenvatting van het politie-optreden van de laatste tijd.

 8. 17

  Deense politie heeft inmiddels excuses aangeboden voor optreden. Ben zelf al 6 keer gefouilleerd (ze zijn trouwens goed blind ;)

  Vandaag was groot succes voor de actiegroepen. Demonstratie vrijgebroken uit politieomsingeling en nu een groot feest in Christiania.

  Is ook simpelweg historisch hier. Nooit eerder kwamen zo veel mensen bijeen om zich te laten horen voor een milieuthema. De geboorte van de klimaatbeweging.

  Kopenhagen is chaos, maar het is fantastisch om tussen tienduizenden uit heel Europa en daarbuiten te lopen die hier willen staan voor een duurzame wereld. Idealisme druipt er vanaf en nergens saaie nihilisten te bekennen, terwijl het toch ook stikt van de Nederlanders :|

  Super dat je tijd hebt om live te berichten Marjolein! Valt niet mee in de teringzooi hier. Keep it coming!

 9. 18

  @17: geweldig! tienduizenden uit de hele wereld naar kopenhagen gereisd (co2 uitstoot!) om het milieu te verbeteren. briljant. De manier waarop je het woord ‘Geil’ gebruikt in @1 suggereert dat jullie zijn daar meer voor je eigen plezier dan voor het milieu. Saaie nihilisten zouden wel eens veel beter voor het milieu kunnen zijn, me dunkt. Heb je je vliegtickets naar komende G8 toppen en andere beprotesteerbare bijeenkomsten al geboekt? of ga je een keer iets positiefs doen in plaats van alleen maar protesteren. (Vrij nihilistische manier van doen overigens, alsmaar demonstreren)

 10. 19

  Dus daarom deden de moslims niet mee met de demonstratie.

  Ze wisten dat dit ging gebeuren !!!!!1111!! OMGWTF????? Het zijn, het zijn, de MOS… de MOSMOS….

  *alu container opzet*

 11. 21

  Vreemd gereageer hier weer, een aantal korpsballen wil elke keer weer het puntje maken dat demonstreren nutteloos is of zo. Die TRS doet trouwens een opzichtige stropop. Inplaats van wat te zeggen over de inhoud van het bericht (mensen die niets misdaan hebben in kooien opsluiten en dan onder pepperspray spuiten) moeten we het van van hem over de *stijl* gaan hebben.

 12. 23

  @21: sorry keest, de wereld is niet zwart/wit. je hebt niet alleen demonstranten en korpsballen. je hebt ook allerlei andere mensen, die ook betrokken zijn bij het milieu, bij verbeteren van de wereld en wat dies meer zij. Sommige mensen hebben andere manieren om de wereld te verbeteren en sommige zien andere verbeteringsrichtingen. dat ‘jullie’ hard schreeuwen en met pepperspray besproeid worden betekent niet dat jullie gelijk hebben.
  overigens veroordeel ik politie-optreden als er onnodig geweld gebruikt wordt. maar ik heb genoeg vertrouwen in denemarken dat dat uitgezocht gaat worden. ik heb hier het verhaal van een kant kunnen lezen, zoals je misschien weet zitten er andere kanten aan een verhaal ook. die zou ik graag horen voordat ik me boos ga maken op de deense politie.

 13. 28

  @hanedop vertrouwen in denemarken? Wat is dat nu weer voor loyaliteitsbetuigenis. Natuurlijk wordt het goed uitgezocht. Daar kun je inderdaad op vertrouwen, dat gebeurde na de europtop in Amsterdam in 1997 ook. En dan gaan ze iedereen een zakcentje schadevergoeding geven, ook dat is immer goed geregeld in dit soort democratien waar je zo’n vertrouwen in hebt. Doe mij de revolutie van Schutz maar.

 14. 30

  @10: “In het Europese sociaal-liberale Kopenhagen verwacht je zo iets niet.”

  In december 2003 werd ik opgepakt in Nijmegen tijdens een demonstratie tegen de bezuinigingen van Balkenende. Toen werden we in een kooi gestopt in een loods naast het politieburo, waarbij we geboeid werden aan de tralies. Zo hingen we daar urenlang voordat we gedeporteerd werden naar allerlei buro’s in andere steden. Ik kan me nog goed de verbazing en verontwaardiging herinneren van de nietsvermoedende voorbijgangers die ook opgebost waren. Een oude man die de oorlog had meegemaakt ging echt helemaal door het lint.

  Gezien de opschriften en stickers die in de kooien aanwezig waren, worden ze voornamelijk gebruikt bij massa-arrestaties van voetbalfans. Zal wel een experimentje zijn geweest van toenmalig burgemeesteres Guusje Ter Horst die in Nijmegen de gebiedsverboden uitprobeerde. Ik was namelijk zelf opgepakt voor het overtreden van mijn centrumverbod (van 3 maanden) dat ik eerder van Guusje had gekregen. Achteraf kregen we van de rechter natuurlijk gelijk: burgemeesters mogen niet zonder tussenkomst van de rechter zomaar iemand zo heftig in de vrijheid beperken. Maar intussen experimenteert Guusje nu lekker verder op landelijk nivo.

  Ps: Hier nog een goed stuk over de effectiviteit van burgelijke ongehoorzaamheid: “A lesson from Seattle for Copenhagen: Vigorous Activism Can Defeat the Denialists” door Patrick Bond, 4 dec 2009.

 15. 32

  Het inderdaad VET geil hier! Alles is hier gratis! Zo ken je hier hier bv gratis slapen! Ik logeer bij een leuke blonde Deense studente en die lust er wel pap van! Haha! Het eten is ook gratis en elke avond is er wel een feest! De sfeer is gewoonweg overweldigend! Ik begin langzamerhand weer vertrouwen te krijgen in een betere wereld..

  Laterz sukkeltjes!

 16. 34

  Eenzijdig puberaal jankstuk( of ik wordt te oud ) wat de geloofwaardigheid doet dalen.

  If you can’t stand the heat stay out of the kitchen.
  Pleister erop kusje en hups weer op het schoolplein.

 17. 38

  Jezus die Sickbok krijg je ook een sik van zeg. Altijd maar datzelfde verhaal. Sukkeltjes als het niet direct zijn zin is (als je jammert dat je gemept bent door de blauwen, in kooi gestopt, gepepperd etc… tis wat, dan heb je het ook verdient toch!).

  Sikki, opzouten met je reactionair rechts gelul.
  Altijd maar jammeren dat we niet van richtinkje houden. Lastig mopperaartje ben je hoor. Nooit tevreden altijd kankeren? Argumenten NULL.

  Huftertje.

 18. 42

  hehe :-) @ HansR.. ga ff liggen ouwe, zet het raam open en leg je voeten omhoog.. stroomt er weer wat bloed naar die verzuurde bovenkamer van je ;-)

 19. 47

  We begonnen te schreeuwen en te springen want we waren boos en we hadden het koud.

  Ehh dat is toch juist het idee van die hele meeting daar in Kopenhagen, dat het nog kouder wordt.. ;)

 20. 51

  @50 Als het m’n eigen dochter (9) was daar (en we hebben al geoefend met cocktails gooien, special TF’s, powerspeech) zou ik haar nu vragen wat er nieuw was. Of vreemd aan.

 21. 53

  Wat een bagger stukje…zeg dan gewoon dat je kickt op beetje rellen en kloten met politie (wat inderdaad wel geinig is)…speel svp niet de nobele klimaat-ridders die de wereld willen redden…