Koning Voetbal is weer bezig

Deze week moeten de kinderen de problemen van de grote mensen weer eens gaan oplossen. Daarvoor worden ze aanstaande donderdag naar de ArenA gelokt. De wedstrijd Ajax-AZ zal omkleed worden door een speciaal feestprogramma dat helemaal op kinderen zal zijn afgestemd. Het belooft een megafestijn te worden voor twintigduizend toeschouwertjes tussen de zes en twaalf jaar oud. De kinderen konden zich vorige week via hun school of sportvereniging opgeven. Voor elke zes leerlingen mag er één volwassene mee naar binnen.

Door de scholen is verschillend gereageerd op de uitnodiging. Een school in Asten heeft de gelegenheid aangegrepen om met de hoogste klassen naar de wedstrijd in de ArenA te gaan kijken. ‘Het team van de Bonifatiusschool verwacht dat het bijwonen van deze wedstrijd in de ArenA een unieke en onvergetelijke belevenis zal zijn voor de kinderen…’’ Voor de hoogste klassen van De Vlieberg in Den Helder is het een sneue boel. De kinderen uit groep 5 en 6 hadden hun begeleiding op tijd rond en zij hebben zich daardoor op tijd aan kunnen melden, maar de groepen 7 en 8 waren net te laat met de aanmelding en zij moeten op school blijven. Er zijn meer kinderen diep teleurgesteld. In Doorwerth waren 96 leerlingen van Basisschool Dorendal in de veronderstelling dat ze de wedstrijd konden bijwonen, want er was al een bevestiging van Ajax, maar later kwam er een mailtje dat zich te veel scholen hadden aangemeld. Dorendal viel buiten de boot.

De kinderen uit het Zeeuwse Koewacht mogen niet naar de wedstrijd. De plaatselijke voetbalvereniging had de kaartjes al geregeld, maar de school geeft geen vrij hiervoor en wordt in deze beslissing gesteund door de onderwijsinspectie. In Haarlem leggen sommige scholen de uitnodiging ook naast zich neer. ‘Niet elke Haarlemse school wil naar Ajax-AZ’ kopte het Haarlems Dagblad. Een directeur legt uit dat de hele klas aangemeld moet worden, anders krijg je de onderwijsinspectie op je dak. Een andere school in Haarlem vindt de bekerwedstrijd geen educatieve bezigheid en het bezoeken van de wedstrijd zou de leerkrachten extra belasten. Deze scholen in Koewacht en Haarlem hebben een punt, want de onderwijsinspectie in de Gooi-en Vechtstreek liet vorige week weten dat ze plan is om te gaan controleren tijdens de wedstrijd. Als de school het verzuim tijdens de wedstrijd niet rechtmatig heeft aangemeld, dan zouden de scholen en ouders op het matje worden geroepen. Zouden op het matje worden geroepen, want inmiddels is bekend geworden dat de onderwijsinspectie toch niet extra gaat controleren. En hierdoor laait ook de discussie in Koewacht opnieuw op. De voetbalvereniging is de druk op de school aan het opvoeren, maar de scholenkoepel Leertij wil nog niet instemmen met de voetbalexcursie voor de acht leerlingen van basisschool De Vlaswiek. Leertij heeft ondertussen aan Tweede Kamerlid Jack Biskop vragen gesteld over de scholierenactie in de ArenA.

Het is nog wel even aardig om nog even naar de mededelingen over de wedstrijd bij het Bureau Leerplicht Plus in Amsterdam te kijken: ‘Omdat de wedstrijd wordt gepeeld onder schooltijd heeft Bureau Leerplicht besloten dat de scholen de leerlingen niet vrij mogen geven, maar dat ze wel onder schooltijd naar de wedstrijd mogen gaan omdat de wedstrijd een educatief karakter heeft. Er is een lespakket verbonden aan de wedstrijd in het kader van voetbalveiligheid. Kinderen moeten van hun school toestemming krijgen om naar de wedstrijd te gaan’. Bureau Leerplicht Plus in Amsterdam vraagt aan sportverenigingen om hun plannen voor de wedstrijd af te stemmen met de scholen. De scholen blijven tijdens de wedstrijd verantwoordelijk voor hun leerlingen. Wat betekent dit? Hopelijk toch niet dat kinderen verplicht kunnen worden om naar Ajax-AZ te gaan?

Ik weet wel dat het altijd zo is dat kinderen de problemen van de grote mensen moeten oplossen, dat is al sinds mensenheugenis zo. Maar niet onder schooltijd, dat gaat te ver. De leerplichtwet is er niet voor niets. Als je kinderen wat wilt leren, leer ze dan om nee te zeggen op ongepaste uitnodigingen. Daar hebben ze veel meer aan dan een educatief lespakket Voetbalveiligheid. Verreweg de meeste kinderen weten wel hoe ze zich tijdens een feestje moeten gedragen, ik geloof niet dat dit een groot maatschappelijk probleem is.

Want wiens schuld is het nu eigenlijk dat de wedstrijd tussen Ajax en AZ moet worden overgespeeld? Volgens mij is er bij de ingang van de ArenA niet goed gecontroleerd, waardoor iemand met een stadionverbod het veld op kon rennen. Gevolg van dit alles was dat de tuchtraad van de KNVB besloot dat de wedstrijd op 19 januari in de ArenA overgespeeld moet worden zonder publiek. Iedereen werd op deze manier gestraft. De voetballers van Ajax en AZ die het zonder de steun van het publiek moeten doen en de supporters die niet bij deze wedstrijd aanwezig mogen zijn. Ook al betaalden ze het volle pond voor een kaartje voor de wedstrijd waar het schopincident plaatsvond, ze kregen slechts 35 minuten voetbalshow. Ze mogen de wedstrijd die aanstaande donderdag wordt gespeeld niet bijwonen, ook al kunnen ze er niets aan doen dat een ongewenste gast het veld op rende en daar schoppen uitdeelde.

Ajax kan zich nu op de borst kloppen, want de creatieve oplossing lijkt te gaan lukken. Dat dit heel wat onrust heeft veroorzaakt op scholen, voetbalverenigingen en gezinnen, daar hebben ze waarschijnlijk niet over nagedacht. Dat kinderen ook voorleesontbijten, Cito-toetsen en schooltuinprojecten hebben, dat is denk ik niet in de overwegingen meegenomen. Dat donderdag de zwaarste werkdag in het onderwijs is, dat weten ze waarschijnlijk niet. Dat het onfatsoenlijk en brutaal is om een wig te drijven tussen leerlingen en scholen, tussen ouders en leerkrachten, door de kinderen onder lestijd te gaan uitnodigen voor een voetbalfeestje… ach iedereen moet zijn eigen problemen oplossen in deze tijd.

Het is maar goed dat Ajax het toverwoord paraat had om de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaren tevreden te stellen: educatief pakket. Ik ben zeer benieuwd hoe dat er uit zal gaan zien, hoeveel scholen dit materiaal echt gaan gebruiken en hoe de opgedane kennis getoetst gaat worden. Het verbaast me dat de KNVB met deze gang van zaken akkoord gegaan is. Straf is straf. Stel je voor dat het schopincident op het schoolplein had plaatsgevonden. Zou dat dan uiteindelijk ook op een feestje uitdraaien? Het lijkt me niet.

 

Reacties (18)

#1 Inca

Hmm, ik mis het probleem geloof ik? Het lijkt mij gewoon leuk en ik wens iedereen die gaat veel plezier.

 • Volgende discussie
#1.1 VreemdeVogel - Reactie op #1

Inderdaad gewoon leuk, behalve voor de docenten die weer een probleem op hun bordje geschoven krijgen. Ze zijn tegenwoordig al meer bezig met opvoeden en administreren dan lesgeven.
Naast de politie nog een groep ambtenaren die nu het probleem van de losgeslagen ‘hobby’ voetbal op hun bord krijgen. wat een feest.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 aynranddebiel - Reactie op #1.1

Die docenten hoefden niet te gaan hoor. Ze hebben zelf hun klas aangemeld.

#1.3 Kyra - Reactie op #1.2

Zo eenvoudig ligt het niet. Er zijn ook kinderen die niet van voetbal houden, die gaan die middag gewoon naar school. De leerkracht kan alleen mee naar de wedstrijd als alle kinderen uit de klas naar de ArenA gaan. De aanmeldingen worden vaak gedaan door enthousiaste ouders of door sportverenigingen.

#1.4 Share - Reactie op #1

Ik denk dat het de meest commerciele wedstrijd van het jaar wordt. Alle stoeltjes dubbel geboekt. Het stadion helemaal volgebouwd met stands van het type Megafestatie, de wedstrijd als bijzaak. Logistieke puinhoop, ophalen en wegbrengen van kiddos -en hoppa daar lopen een aantal voetbalvaders elkaar al tegen het lijf. Zijn we er toch ingestonken? Welnee mensen, incidenten. Die houdt men gewoon buiten de media. Het zou moest een feest worden met niets dan winnaars. Als hooligan weet je voortaan hoe je weer geliefd kan worden. Tussen de waves door zijn in het stadion duidelijk “Wesley-bedankt” spreekkoren te horen. En liedjes met duifmeneer’s hoehoehoeligan. Kort daarop grijpt de stadionspreker in; of men onmiddellijk wil ophouden of anders staakt men de bonte middag. Maar de kids staan strak van de suiker en daar vliegen de eerste goodiebags al het veld op.. enz

 • Volgende reactie op #1
 • Vorige reactie op #1
#1.5 Yevgeny Podorkin - Reactie op #1.4

Die kinderen mogen daar zitten omdat een hooligan met een karatetrap de keeper een nekbrace wou aansmeren…een soort beloning voortvloeiend uit fout gedrag. Je kan het ze niet vróeg genoeg aanleren.

Marketing van b.v. McD*onalds werkt inderdaad ook volgens dat principe (ballenbak & Happy Meals)…

#1.6 larie - Reactie op #1

Wat je zegt Inca. Gezeik in een dead-end street. Zelf ben ik een (1) keer in een stadion geweest, dat was het. Mijn kinderen gaan nu ook, een leerzame beleving.

 • Vorige reactie op #1
#2 about:

Ja, regels zijn mooi maar naleven is twee. Het is bij de onderwijsinspectie en de leerplichtambtenaren kennelijk net zo slap geregeld als bij de andere inspecties, zoals DNB, de AFM, de IGZ, VROM, de OPTA: het toezicht vanwege de overheid schiet tekort.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 This

Moet er niet een BROON (Bond voor Rechtmatig Optreden tegen Onrecht in Nederland) komen voor dit soort dingen: een particuliere stichting à la BREIN, die dan maar zelf achter misstanden aan gaat? De vrijwillige knokploeg van de ombudsman! Hier ligt veel nuttig werk voor de omroepen, de media en Peter de Vries, en voor voormalige voetbalhooligans die hun leven willen beteren, zeker als nog in bezit van een stadionverbod of bij ontbreken van een verklaring omtrent het gedrag. Met een bonus voor de beste bankbonusbestrijder, en een eigen telefoonlijn: lijn O voor het melden van onrecht. En gratis verstrekking van de nodige educatieve pakketten. Vraagje: aan welke misstand ergert u zich nu het meeste, in Nederland?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Sjiek

Er is enige discussie over de vraag of blue mondag dit jaar op 16 dan wel op 26 januari valt. Ik denk dat het de 16de was. Op de dag dat Kyra dit het-kind-staat-centraal-stuk schreef.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Sjiek - Reactie op #4

26? 23!

#5 Bismarck

Ach het is wel een interessant precedent. Ik neem aan dat andere sportverenigingen zichzelf nu ook als onderwijs kunnen claimen en dat de kinders dus in plaats van school naar honkbal, hockey, wielrennen, en wat dies meer zij (cricket? Daar kunnen de kinderen nog echt eens wat leren, de spelregels bijvoorbeeld) kunnen gaan. Alles uiteraard volledig verantwoord inclusief een educatief pakket. Daarmee kan nog aardig bespaard worden en op die manier moet toch ook de ophokplichtproblematiek in het middelbaar onderwijs op te lossen zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

De naam van Ajax mag in landsbelang niet te veel negatieve associaties oproepen,lijkt wel.
Dus dit pr offensief is wel te begrijpen(voor Amsterdammers)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Inkwith Barubador

Ik hoop maar dat er genoeg ME op de been is om al die wannabe hooligans in toom te houden.

Zonder publiek = zonder publiek. Waarom is dat zo moeilijk te snappen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 L.Brusselman - Reactie op #7

Inderdaad het is dat AZ er niets aan kan doen,maar Ajax gun ik de Lange Leegte in Veendam en dan terug op de fiets.

#8 Kyra

Laatste nieuws uit Koewacht: acht leerlingen van De Vlaswiek mogen toch naar Ajax-AZ,
http://www.bndestem.nl/regio/zeeland/10285067/Leerlingen-Koewacht-toch-naar-Ajax.ece

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Kyra - Reactie op #8

Volgens Omroep Zeeland moeten de kinderen uit Koewacht, die a.s. donderdag naar Ajax-AZ gaan, de gemiste lesuren op school wel inhalen.
http://www.omroepzeeland.nl/nieuws/kinderen-van-school-koewacht-toch-naar-ajax-az

#9 Kyra
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie