Koning van de middelmaat

We hebben heus wel iets om trots op te zijn in Nederland. Zo kunnen we beter voetballen dan de Amerikanen. Helaas vinden alleen wij dat belangrijk. Maar gelukkig kunnen we ook beter bierbrouwen. Dat zeggen ze daar zelf. Volgens een smaakpanel van The Wall Street Journal is Heineken het lekkerste lager in Amerika. Onze gele trots blijft de uitvinders van de pils, de Tsjechen, net voor. Heineken scoort een zeven. Ruim voldoende dus.
Maar ja, iedereen die wel eens een Amerikaans biertje heeft gedronken weet dat de grote brouwers daar gespecialiseerd zijn in uilenzeik met bubbeltjes. Budweiser (aarghh), Coors (mwoah) en Miller (for the love of God!) eindigen onderaan. “Smakeloos”, concluderen zelfs Amerikanen.
Het is jammer dat de test zo vertekend is. Want in een echte test zijn minstens een aantal goede Duitse, Belgische en Scandinavische lagers meegenomen. Of wat meer van de honderden, zeer drinkbare, lokale biertjes die je in de VS kan kopen. Dat wint meneer Heineken vast niet zo makkelijk.

 1. 14

  @mescaline

  Bok. Meibok. Alhoewel de naam afkomstig is van de zeer Duitse stad Einbeck, en het in feite Duits is. En Jopen maakt nog steeds kuitbier, zeggen ze, genaamd Koyt. Ik vind het erg lekker, maar je proeft erg goed dat er rogge in zit.

 2. 15

  Op zich is het niet zo gek dat die lokale biertjes en scandinavische varieteiten niet meededen in de test. Een van de grootste prestaties van Heineken is dat je het werkelijk in elke kroeg in de VS kunt kopen. Zo zat ik zelf enige tijd in Grand Forks North Dakota. Een grotere uithoek is zelfs in Amerika moeilijk denkbaar als we Alaska even buiten beschouwing laten. Zelfs daar in de lokale bars was altijd Heineken te krijgen. Het enige andere buitenlandse bier dat ze hadden was het Australische Fosters. O.k. dat is ook altijd nog beter dan MGD, maar haalt het niet bij Europees pils.

  Het knappe van Heineken is verder dat zowel de intellectuelen en yuppen aan de oostkust als de cowboys in the midwest het zo’n beetje het summum van bierdrinkgenot zien. Waardoor de prijs altijd lekker hoog is.

  Ironisch genoeg is het Heineken in Nederland nooit gelukt om het voor luxebiertje door te laten gaan. Alle reclamebombardementen ten spijt.

 3. 18

  Sam Adams uit Boston is ook best goed. Van de ‘normale’ Amerikaanse pilsners is Red Dog ook wel te drinken. Of als het echt niet anders kan: Miller Genuine Draft of Miller High Life.

 4. 19

  MGD is het smerigste rioolwater dat ik ooit heb gedronken. Gatverdamme. Miller is het allerslechtste wat er in de VS wordt gebrouwen. Met afstand!

  Veel gezien in backcountry USA: Stoere cowboys in pick-ups die Bud Light drinken. Van die halve-literblikken met in koeieletters LIGHT. Een onverwacht nichterige kant van het Amerikaans machismo…

 5. 20

  Light, of Lite zoals de Amerikanen schrijven, drinken is volgens mij de norm in de VS. Als ik in de VS een ‘domestic’ biertje bestel benadruk ik altijd dat ik geen lite wil. Heineken gaat het nu trouwens in Nederland ook nog maar eens proberen met Amstel Lite. Hmm… Vergeleken met normaal Amerikaans bier kun je dan inderdaad nog maar beter Amstel Lite drinken.

  Smaken verschillen natuurlijk en onder het mom van ‘in het land der blinden is eenoog koning’ vind ik MGD nog wel meevallen. Wat pas echt goor is, is Keystone lite. Dat dronk ik een keertje met studenten op een keg-party. Was het goedkoopste waar ze hun handen op hadden kunnen leggen. En dan natuurlijk ijskoud zodat je helemaal niets meer proeft.

  Overigens zag ik vorig jaar ook MGD flesjes staan bij een strandtent in Bloemendaal. Toen ben ik maar weggegaan. Dat ging zelfs JdB te ver :-)

 6. 21

  Achor Steam uit San Francisco

  Er zijn ook American Ale’s die zeer aangenaam zijn. De VS kennen so wie so nog wel een aantal heirloom bieren en microbreweries.

  De vervlakking, als ik die term even mag gebruiken, is dan ook geen typisch Amerikaans gegeven, maar een typisch westers gegeven. Iets wat sommige anti-amerikanisten zich wellicht ‘ns goed zaouden moeten realiseren. Maar dat is een hele andere thread ;^)

 7. 22

  Wel een pretentieus artikeltje zeg:

  Ale’s beginnings are humble: It likely began when an ancient hunter-gatherer left a stone bowl of water-soaked grains on a rock, and it fermented spontaneously and mysteriously.

  Wat een gelul, zeg. Alsof meneer Ken Wells er persoonlijk bij was. Het is doodsimpel: Niemand weet hoe bier is ontstaan.

 8. 23

  Heineken is ook een goed pilsje. Qua smaak niet het allerbeste misschien, maar zeker niet slecht. In combinatie met een heerlijk frisse Lucky Strike en wat goede vrienden, is het naar mijn mening niet te overtreffen.

 9. 24

  @19 ’MGD is het smerigste rioolwater dat ik ooit heb gedronken. Gatverdamme.'

  Je moet ook geen rioolwater drinken, Michiel Maas. Niet alleen krijg je daar een slechte adem van, het schijnt ook erg ongezond te zijn.

 10. 25

  Sommige grappen worden door iedereen gezien, maar door niemand gemaakt; puur snobisme. Ik doe daar niet aan, hoe slecht de grap ook is, ik maak hem gewoon!

  Ik voel m’n eige daar niks niet te goed voor!

 11. 26

  Mocht er nog iemand naar
  Rusland of Baltische staten afreizen.
  Neem dan maar Baltika number 3 dat drinkt wel aardig weg.

  Amstel Lite : niet aan mij besteed.

  Trouwens die rode ster van Heineken is dat geen teken van het commu..?

 12. 27

  @salonsocialist: grappig dat je erover begint. In de jaren ’50 en ’60 had Heineken in de VS een witte ster met een rode rand, omdat een rode ster als te communistisch gezien werd. Later is dat veranderd.

 13. 28

  @Pelayo 22:
  Interessant, een jager/verzamelaar die al aan graanteelt deed… Die Ken Wells heeft nieuwe prehistorische inzichten!

  Overigens heb ik van Baltika ook wel eens 1 en ander gedronken. Ik was vooral gecharmeerd van de Strong, al is dat niet echt pils meer denk ik.

  Uiteraard is mijn persoonlijke favoriet nog altijd de enige echte natuurzuivere uit Thull. Binnenkort mag ik daar weer eens gratis gaan proeven.

 14. 29

  @Bismarck

  Mijn stellige indruk is dat het onstaan van bier met broodbereiding te maken heeft, en wel met name omdat mout toch met hoge temperaturen gedroogd moet worden (alhoewel ik meen dat het ook wel ‘ns in de zon gebeurde) en er dan een papje van gemaakt moet worden wat verwarmd moet worden. Die twee handelingen zullen niet snel door een jager-verzamelaar worden gedaan. En dan hebben we nog het feit dat je mout alleen maar kan maken met *kiemend* graan, wat toch veel vaker gebeurd als je veel graan hebt opgeslagen.

  Gewoon graan bevat zetmelen en ander koolhydraten, maar geen suikers. En dus vergist het niet. Het kiemen maakt amylase aan, en het verwarmen van het papje activeerd het amylase, wat dan zetmeel omzet in suikers, wat weer kan vergisten.

 15. 31

  Ik kom ook wel eens in exotische oorden (C1000). Zo zijn daar Warsteiner, eine Königin unter den Bieren. En den Kriek Lambiek zunne.

 16. 34

  Maar goed, dit gaat over lager. Wat vrij vertaald *laaggegist* bier is, niet eens speciefiek Pilsner. Zo gezegd zouden ook dortmunders er aan mee mogen doen. En kölsch ook al.

 17. 36

  Pelayo: Ik las de eerste zin en dacht meteen aan (Super) Dortmunder! Maarja toen maaide je het gras meteen al weg… Ik schijn overigens bij een zeer kleine minderheid van mensen te horen die Dortmunders erg lekker vindt.