Koelkastloos in Mexico Stad

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Iedere tien jaar komt INEGI, het Mexicaanse instituut voor statistiek, met een rigoreuze volkstelling. Die Censo de Población y Vivienda levert een schat aan informatie op. Behalve de evolutie van de Mexicaanse maatschappij, bevat het vuistdikke rapport  ieder decennium weer een veelheid opmerkelijke weetjes. Ook de editie 2010  staat er vol van. Wellicht de opmerkelijkste is dat meer Mexicaanse huishoudens een televisie in huis hebben dan een koelkast: 93% om 82%.
(Dit artikel werd 20 mei gepubliceerd in dagblad De Pers.)

Nu wil het toeval dat ik zelf tot de groep behoor die wel een televisie, maar geen (werkende) koelkast heeft. Mijn vriendin en ik hebben wel een koelkast staan, maar die ging een jaar geleden kapot. Sindsdien doen we zonder. Niet dat we het ding niet kunnen of willen repareren, we zijn er gewoon niet aan toe gekomen. Na verloop van tijd zijn we het apparaat eigenlijk gewoon vergeten. En eerlijk gezegd missen we hem ook helemaal niet.

Dat klinkt vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. De noodzaak om etenswaren koel te houden is voor ons niet zo groot, aangezien we nooit verder dan een meter of honderd hoeven te lopen om groenten, fruit, zuivel en vlees te kopen. Er is wel een supermarkt in de buurt, maar die is een stuk duurder dan de kleine buurtwinkeltjes om de hoek.

Er is zelfs nog een bijkomend voordeel. Een koelkast moet constant aan blijven staan, terwijl je een televisie kunt uitzetten. De Comisión Federal de Electricidad, het lokale energiebedrijf, heeft de nare gewoonte om met regelmaat heel wat meer kilowatt in rekening te brengen dan we eigenlijk hebben gebruikt. Die frustratie wordt nu verzacht, omdat we zonder vriezer plots heel wat minder aan vaste lasten betalen. Een ander bijkomend voordeel is dat we ook ineens heel wat energiezuiniger leven dan in het verleden.

Een koelkastloos bestaan, het kan eigenlijk heel goed in Mexico. Het verbaast me dan ook niets dat de Mexicanen de televisie boven de koelkast verkiezen. Zelfs de vaak tenenkrommend slechte Mexicaanse televisie doet daar niets aan af.
[jan-albert]

Reacties (7)

#1 wout

Eéns in de 10 jaar van schiphol naar Mexico stad en weer terug (of andersom) verbruikt, teruggerekend naar jaarbasis, 2x meer CO2 (en effe aangenomen ook energie) dan mijn koel-vriescombinatie.

http://www.carbonify.com/carbon-calculator.htm

  • Volgende discussie
#2 wout

Leef trouwens al 3 jaar zonder toilet in Nl. Ik mis ‘m niet en voel me er heel waterbesparend door.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

Een koelkast is een kwestie van beschaving. Als er gasten komen moet je ze koud bier kunnen serveren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

@3: Maar als je je zoontje de deur uit kan sturen om even bier te halen bij de buurtwinkel op de hoek, heb je daar ook geen koelkast voor nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Rob

Dat werkt op zich ook, als je bijna geen gasten hebt die zo goed als niets drinken :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

@1/2: is dat een en dezelfde wout?

Ik heb ook wel kennissen, die, meestal hoog in de bergen, in alternatieve leefgemeenschappen wonen (woonden), zonder toilet. Maar die hadden ook geen koelvriescombinatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 wout

Bergen? Een balkon en een vezelarm dieet zijn alles wat je nodig hebt. Mensen geven de schuld toch aan de meeuwen.

  • Vorige discussie