1. 2

  Goede redenatie om meer geld naar het leger te krijgen zodat ze meer spullen kunnen produceren en meer projectielen af kunnen schieten om zo meer CO2 te produceren en dus meer terroristen te creëren om vervolgens meer geld te krijgen etc… etc…

  Het militair-economisch complex is natuurlijk geen oorzaak.

 2. 5

  @2: Ah ik redeneerde juist andersom: Als ze nu eens 20% van het defensiebudget gingen uitgeven aan emissiebeperking, konden ze dat terrorisme voorkomen. Lijkt me logisch dat die generaal daar ook voor pleitte.

 3. 6

  Het zal wel naïef zijn, maar ik word nogal treurig van het cynisme dat uit zo’n rapport spreekt: de klimaatverandering zorgt voor voedsel- en watertekorten, oorlogen, vluchtelingenstromen en dat is op zich niet zo erg, maar het zou onze nationale veiligheid in gevaar kunnen brengen. En daarom moet er ingegrepen worden.

 4. 8

  @6: Ja het is mooi als je het goede motief hebt, maar lijkt je (er even van uitgaande dat dat ook gebeurt) een aanpak van de oorzaken van de veiligheidsbedreigingen niet ook een goede zaak?

 5. 9

  @7
  Opmerkelijk dat het nu in de VN veiligheidsraad wordt behandeld ben benieuwd hoe het afloopt. Vooral omdat het Amerikaanse NSSM 200 als jaren geleden ruim getorpedeerd is geweest evenals alle andere pogingen om soortgelijke aanbevelende studies uit te voeren. Ik betwijfel of de grote landen zich er tegenaan zullen gaan bemoeien op dit niveau. De (financiële) belangen zijn te groot.

  Zolang men zich niet realiseert dat bevolkingsgroei in brede zin verantwoordelijk is voor milieu problematiek en dus voor klimaat verandering in het bijzonder zal het lastig worden.