Klimaatverandering in Google Earth

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol


“We moeten er mee leren leven…” waren de woorden waarmee Sargasso – Peak Oil blogger Rembrandt gisteravond de uitzending van Nova afsloot. De 21ste eeuw zal inderdaad de eeuw worden waarin we zullen moeten leren leven met snel duurder wordende olie die uiteindelijk alleen nog voor een exorbitant hoge prijs in kleine hoeveelheden beschikbaar is voor een beperkt aantal rijke afnemers. Waar we in de 21ste eeuw ook mee zullen moeten leren leven is de klimaatverandering. Ze is inmiddels al in gang gezet en tot nu toe ziet het er niet naar uit dat de mensheid in staat is haar te beteugelen. De Britse meteorologische dienst Met Office maakte een overlay in Google Earth waarin, voor een gemiddeld opwarmingsscenario, het verloop van de opwarming wereldwijd te bekijken is. Aangevuld met regionale informatie geeft het een aardige indruk waar we in de 21ste eeuw mee zullen moeten leren leven… Installeer de nieuwste versie van Google Earth en klik daarna op deze link voor de .kmz-file.

Reacties (10)

#1 BINGONERO

“We MOETEN er mee leren leven” ,
“waarin we zullen MOETEN leren leven”

Wat een dwingend, negatief taalgebruik. Ik denk dat meer mensen aanhaken als de toon zou veranderen. Zoiets als: We GAAN er mee leren leven en een van de BESTE manieren om er dan wel op vooruit te gaan is. Gore overtuigde mensen niet omdat hij paniek paniek schreeuwde, maar omdat hij positief bleef.

 • Volgende discussie
#2 TRS

cool

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 esgigt

Dat de mensheid met een aantal veranderingen zal gaan leven is niets nieuws. Echter zal dat niet voor alle mensen gaan gelden omdat de stijgende brandstofprijs hand in hand zal gaan met stijgende voedselprijzen. Dit laatste zal in ernstige mate ten nadele zijn van de armeren. Op die manier ontstaat er vanzelf een nieuw evenwicht, ook tussen het aantal armen en rijken. Survival of the (economical) fittest heet dat…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 MP

Die accijns verlagen lijkt mij geen goed idee, zolang de burger niet voldoende geprikkeld wordt zullen ze niks veranderen in hun gedrag.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk Daalder

Het is goed dat Rembrandt scoort in de media, maar die uitspraak was een misser. Ik hop dat hij snel wat media-training op doet.

Hij had natuurlijk moeten antwoorden: des te meer reden snel over te schakelen op duurzame bronnen, en zo steeds onafhankelijker te worden van dure fossiele bronnen.

Wat zou er gebeuren als de leveranciers van Windstroom, hun tarieven niet verder (mogen) verhogen omdat hun kosten niet stijgen als de olieprijs stijgt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 MP

BINGONERO, toch de toon die belangrijk is?

Ik proef een beetje bij Rembrandt ‘I told you so’ moedeloosheid. Al jaren wil de burger en de politiek en het bedrijfsleven er niks van weten, collectieve cognitieve dissonantie tot en met. En nu gaat het plots heel snel, opeens stijgen de prijzen en niet alleen de benzine maar op alle fronten. Men heeft zich hier al jaren op voor kunnen bereiden maar dat wilde men niet, want dat zou de economie schade berokkenen en de markt moest het maar oplossen. En dan denk ik, zal de economie nu zonder kleerscheuren de komende jaren doorstaan?

Een en ander is ook een direct gevolg van grootschalige economische globalisering. Voorts vermoed ik dat de huidige economieën die gebaseerd zijn op groei met name door verspilling van grondstoffen (lees hyperconsumptie) gedoemd zijn in problemen te geraken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Meester

The economy is doing fine.

Toen er niets gebeurde vanwege de economie ging het prima en nu er iets moet gebeuren om de boel draaiende te houden gaat het prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Meester

Zij die een economische crisis voorspelde bij een olieprijs van 100 dollar of meer, krijgen in ieder geval ongelijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 BINGONERO

@MP, “moeten” creert weerstand, mensen denken dan “ik mot fokking niks, wijsneus”. I told you so zou je wat betreft beter kunnen vervangen met PFFFFF. Vertellen is blijkbaar niet genoeg, ze moeten ervoor willen kiezen. Daar is geen moeten bij, nog steeds niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 alex dee

ik heb een goed idee….hier in canada en de USA halen we de olie uit alaska,alberta, texas, gulf of mexico, en die olie houden we lekker zelf, we gaan weg uit iraq en dan mogen europa , china en rusland de olie uit het midden oosten zelf op gaan halen.

 • Vorige discussie