Nieuwslezer verwart bombardement Gaza met Israël

Er wordt over en weer een hoop geklaagd over hoe de media berichten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Wie Israël een warm hart toedraagt ervaart de berichtgeving en opiniëring meestal als te pro-Palestijns; wie met de Palestijnen sympathiseert, vindt de berichtgeving meestal veel te pro-zionistisch.

Joris Luyendijk besteedt in zijn boek Het zijn net mensen ettelijke pagina’s over de vraag hoe het komt dat verslaggevers en redacties er over het algemeen meer toe geneigd zijn het Israëlisch perspectief te kiezen.

Onlangs maakte het Jeugdjournaal onmiskenbaar een uitglijder, waar verscheidene redacteuren inmiddels hun spijt over hebben betuigd.

Maar zelden ging het zo gruwelijk mis in dit fragment op een landelijke Amerikaanse zender, waar sterpresentator Diane Sawyer een filmpje over het verwoestende bombardement op Gaza voorstelt alsof men kijkt naar de gevolgen van de mortierregen van Hamas op Israël.

Zoals Rania Khalek op de Electronic Intifadah opmerkt:

Sawyer’s bald misreporting reflects either a deliberate lie by ABC News or willful ignorance so severe that Palestinian death and misery is invisible even when it’s staring ABC producers right in the face.

Sommige journalisten zijn blijkbaar inderdaad zo onwetend over het conflict dat ze Palestijnse misère zelfs niet zien terwijl ze het van commentaar voorzien.

Reacties (5)

#1 Noke Wan

Dit soort foutjes – het presenteren van Gazaans leed als zijnde Israëlisch leed – zijn geen incidenten. Het gebeurt opvallend vaak.
http://goed-fout.blogspot.nl/2014/07/media-illustreren-israelisch-leed-met_12.html

#2 L.Brusselman

@1: De Volkskrant bezondigt zich wel opvallend vaak aan dit soort berichtgeving,over de als Iraëlisch propagandaplatform dienende opiniepagina hoef ik het niet eens meer te hebben.Dat onderhand wel als algemeen bekend beschouwd mag worden,behalve bij kolonistenknuffelaars natuurlijk.

#3 Krekel

De conclusie van Fair.org lijkt me (zoals wel vaker) erg fair:

ABC’s error should be seen less as a simple mistake, and more as a reflection of a worldview.

Zie deze ‘tweet’ voor nog een voorbeeld van datzelfde wereldbeeld, met deze foto:

Zoals die twitteraar ook zegt: in Gaza zijn er bijna 200 doden gevalen, 1300 gewonden, en dit is CNNs “breaking news”?

Ik had laatst een discussie met Derpjan (voor als je meeleest) over Israëls behandeling in het westen. Ik sta er eerlijk gezegd nog steeds versteld van hoe iemand werkelijk kan geloven dat Israël in het westen slechter wordt behandeld – door politiek, pers en populatie – dan, bijvoorbeeld, Rusland of al die andere landen die je noemde.

Zowel de pers (actuele voorbeelden genoeg, ook over onze pers) als de politiek (Timmermans die laatst – terecht – Israël condoleerde m.b.t. die drie ontvoerde en vermoorde jongens, maar iets dergelijks nooit gedaan heeft bij de inmiddels zo’n 1500 Palestijnse kinderen die zijn omgekomen door (direct) Israëlisch geweld), als de populatie (er bestaat een reële electorale druk vóór Israël, een luxe die, b.v., Rusland, Iran of Indonesië niet hebben; en zie ook weblogs als Geenstijl of al die “pro-Israël”-reaguurders op Sargasso … bedenk hoeveel mensen die “pro-Iran” of “pro-China” zijn je hier tegenkomt) behandelen Israël juist vrij gunstig, lijkt me zo.

Dat Israël tegelijkertijd meer kritiek krijgt dan bijvoorbeeld Indonesië of Nigeria (maar niet dan, bijvoorbeeld, Rusland of Iran) is uiteraard óók waar, maar dat komt doordat dit conflict nu eenmaal (door een complex aan oorzaken – waarvan deze positieve behandelijk door politiek, pers en populatie overigens de grootste is; als er voor Iran net oveel apologie bestond in politiek, pers en populatie, zou er immers ook een weerwoord op komen) een brandpunt is geworden in het westen, waardoor je eigenlijk gedwongen wordt er een standpunt over in te nemen.

Mijn vraag is dus, kortom: hoe kan je tegen alle werkelijkheid in geloven dat Israël door het westen slechter wordt behandeld dan andere landen die je noemde die mensenrechten schenden?

Volgens mij wordt alleen de VS gunstiger behandeld namelijk, of in elk geval ongeveer even gunstig.

#4 euro

“If you’re not careful, the newspapers will have you hating the people who are being oppressed, and loving the people who are doing the oppressing.”

Malcolm X

#5 Krekel

Inmiddels zo’n 1500 Palestijnse kinderen sinds 2000 bedoelde ik.
Excuus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*