Een integratiedebatje bij Nieuwsuur

Afgelopen dinsdag had Nieuwsuur de hele uitzending gewijd aan integratie en islam. De climax van de uitzending (scroll naar 17 minuten en 25 seconden) werd het debatje tussen Nourdin El Ouali van de Rotterdamse islamitische politieke partij en VVD-kamerlid Malik Azmani.

Opvallend was het schril contrast tussen de inhoudelijk sterke bijdrage van El Ouali en de platte partijretoriek van Azmani, die de weinig verheffende grammofoonplaat van de VVD afdraaide. Azmani bezigde holle kretologieën als jaren zeventig, multiculturalisme, behoud van culturele identiteit. Azmani gaf niet blijk van één originele gedachte over het integratiebeleid of dat hij zelf over integratie heeft nagedacht onafhankelijk van de VVD-fractie. De bijdrage van Azmani kenmerkte zich door intellectuele leegheid.

Het is de beste illustratie van een breder fenomeen, namelijk dat partijpolitici dermate zijn geconditioneerd en gedisciplineerd tot partijtijgers die niet in staat zijn om onafhankelijk na te denken over een maatschappelijk vraagstuk en daarover een eigenstandige mening te vormen. Partijpolitici vragen om hun mening is vragen naar de bekende weg. De politieke partij verkeert in een intellectuele coma. El Ouali vormde een prettige uitzondering op deze norm. Hij slaagde er goed in om zijn standpunten met inhoudelijke argumenten te onderbouwen en bezigde geen campagneslogans en tegeltjeswijsheden. El Ouali won het debat op inhoud met gemak.

Reacties (3)

#1 McLovin

Malik Azmani = VVD’s eigen knuffel Marokkaan?

#2 kevin

Heel mooi verwoord door die El Ouali en wat valt die VVD’er toch makkelijk door de mand als fopliberaal: je bent in Nederland helemaal vrij om te doen wat wij zeggen. Goede vervolgvraag ook van de interviewer of integratie éénrichtingsverkeer is.

#3 Dehnus

@2: VVD is ook niet Liberaal, VVD is Conservatief Reactionair. D’66 is de Liberale afsplitsing van de VVD. Nou mag je het ook daar niet mee eens zijn, maar ik moet toegeven dat ik bij D’66 meer ideologisch gestoelde Politici tegenkom dan bij de VVD die er vaak zitten voor eigen gewin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*