Kleptomaan en extreemrechts

COLUMN - Trumps verkiezing tot president van de Verenigde Staten is slechts twee weken oud, en de oogst is nu al schrikbarend. In plaats van zijn imperium over te doen aan een blind trust – zoals eerdere presidenten altijd hebben gedaan met hun zakelijke belangen, zodat zij zich in hun nationale beslissingen niet kunnen laten leiden door persoonlijk financieel gewin – wil Trump zijn eigen kinderen de leiding over zijn bedrijf geven.

Het was meteen duidelijk waarom. Toen de Argentijnse president belde om hem te feliciteren met zijn verkiezing, vroeg Trump prompt om zijn hulp bij een hoteldeal die hij in Argentinië wilde sluiten. Zijn dochter Ivanka (beoogd lid van de blind trust) nodigde hij uit bij zijn verkennende gesprek met de Japanse premier, zijn schoonzoon (idem) wil hij security clearance toekennen.

Trump is schijnbaar van plan Amerika tot zijn hoogsteigen familiebedrijf om te vormen. Kennelijk bewondert hij Poetin niet alleen om diens autoritaire beleid, maar evenzeer om diens kleptocratie.

Voorts benoemde hij Stephen Bannon, leider van zijn campagneteam, tot zijn hoofdstrateeg. Bannon is een notoire antisemiet die zich erop beroept dat hij de website Breitbart News, waar hij hoofdredacteur van was, heeft omgetoverd tot het nieuwe thuishonk voor de alt-right beweging.

Dit weekend organiseerde Richard Spencer, een van de bedenkers van die term ‘alt-right’, een bijeenkomst voor gelijkgestemden in een overheidsgebouw in New York. Spencer, die eerder heeft opgeroepen tot een ‘vredelievende etnische schoonmaak’, sloeg er ronduit nazi-taal uit: hij spoog op de joden, zei dat Amerika alleen van de blanken was. In het publiek brachten mensen openlijk de Hitlergroet uit, en scandeerden ‘Heil Trump! Hail the victory!’

Laat dat goed tot u doordringen. Een van de vertrouwelingen van Trump, de man die tevens zijn strateeg van dienst wordt, is de trotse promotor van iemand die oproept tot etnische schoonmaak, die het blanke ras roemt (leve de Germanen, de Slaven en de Kelten), en die bijeenkomsten organiseert voor neonazi’s.

Om het af te ronden had Trump gisteren zijn kersverse adviseur Kris Kobach op visite, een man die zijn immigratiebeleid moet vormgeven. Kobach had zijn plannen opzichtig in zijn handen, zelfs zodanig dat op persfoto’s viel te lezen wat hij voorstelde: uitzonderlijk strenge immigratieregels, een volkomen verbod op de entree van Syrische vluchtelingen, plus een nationaal register voor immigranten.

Make America great again, nou en of.

Het ingewikkelde is: Trump zelf is waarschijnlijk niet eens een neonazi, al heult hij met ze. Hij is vermoedelijk meer geïnteresseerd in zijn geld. Laat het land maar naar de vaantjes gaan, terwijl hij het internationale beleid afstemt op zijn eigen zakelijke belangen. Wanneer de tering dan echt uitbreekt, koopt hij de rendabele delen gewoon op en doekt de rest op. Just make profit again!

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

 1. 3

  Het nuttigste wat psychopaat T. kan doen is sterven, maar dat zal zijn meester beëlzebub voorlopig wel voorkomen.
  ;-)
  Misschien komen er toch nog een paar jongens en meisjes, in dat stompzinnige systeem tot het inzicht dat het beter is direct een “impeachmentprocedure” starten.

 2. 5

  @4: “Ook hier zie ik niet zoveel verschil met de populisten in Europa.”
  Ik begrijp dat jij die plaat graag grijs draait, maar deze meneer heeft het over etnische zuivering van de VS, waarbij alles behalve Kelten, Germanen en Slaven het veld mag ruimen en van journalisten vraagt hij zich af of het überhaupt wel mensen zijn en geen “gollum”. Je bent echt getikt als je het levensgrote verschil met de populisten in Europa (die blijkbaar Israël critici zijn, ondanks dat Israëlkritiek verre van populair is, om niet te zeggen dat juist pro-Israël zijn een typisch populistisch standpunt is, zie PVV) niet ziet.

 3. 6

  Dit is gewoon guilt-by-association. Trump -> Breitbart -> alt-right, ok. Maar omdat Richard Spencer ook geassocieerd is met alt-right is de rest dat ook meteen? Dat is niet erg zuiver. Ik meen me ook te herinneren dat de schrijfster van dit stuk vroeger ageerde tegen dit soort grote-stappen-gauw-thuis-beschuldigingen.

  Ik geloof overigens graag dat er veel foute types in Trumps entourage rondlopen en dat ze immigratie-vijandig zijn. Maar neonazi’s? Enfin, als dat wel zo is, is het oprichten van handelsbarrières het enige wapen dat ons rest.

 4. 9

  Als de VS vrij moet worden van immigranten, wat doet dat handjevol Indianen* dan met dat immense land? En waar laten we al die vele miljoenen ‘caucasians’?

  *Er is vast een politiek correctere term voor, maar dat hou ik allemaal niet meer bij.

 5. 11

  Nu zijn er op punten best een aantal zorgen rondom het verschijnsel Trump aan te geven, maar als je het in verband tracht te brengen met antisemitisme, dan denk ik dat je wel een zo compleet mogelijk beeld moet geven.
  * Het bestaan van Breitbart Jeruzalem, Naast Breitbart Londen als enige buitenlandse vestiging. Niet zo logisch in combi met anti semitisme
  * Schoonzoon lief, de man met enorme invloed achter de schermen, is Joods en kleinkinderen van Trump worden orthodox joods opgevoed.

  Valt niet echt te rijmen met het eenzijdige beeld wat geschetst tracht te worden. Ik blijf erbij dat mevrouw Spaink eens een paar daagjes op vakantie moet. Ze ziet het niet allemaal niet zo helder meer.

  En laat ik er maar een link bij geven.
  http://www.breitbart.com/jerusalem/2016/11/22/donald-trump-reason-believe-israel-palestinian-peace-deal/
  Lijkt mij een uitstekend evenwicht tegenover de lariekoek van Karin Spaink.