1. 2

  Dit hoor ik nu al weer tien jaar ieder half jaar opnieuw. Voedselcrisis? Oh, doe dan maar weer iets over cargill/monsanto/adm/syngenta/bayer, misschien dat het proletariaat er dit keer wel warm voor loopt. Kom eens met iets nieuws, bedenk eens iets dat mensen eraan kunnen doen in plaats van alleen maar te klagen en met je vingertje te wijzen.

 2. 3

  Deze reclame is ook volledig ondergebannered met reclames. Het meest genant is nog die reclame voor dat boek van die Rutger Middelmaat, de rampspoed predikant.

 3. 4

  grappig, freudiaanse verspreking.

  ik bedoelde natuurlijk: deze site.

  heeft een en ander te maken met de door sargasso over zichzef uitgeroepen meisterschafts titulatuur van “grootste weblog”
  ?

 4. 6

  Artikel is gekleurd en bevat conclusies die nergens op gebaseerd zijn, bijvoorbeeld:

  Door strengere regelgeving in de Verenigde Staten en Europa heeft Dow Chemical haar activeiten deels verlegd naar het Midden Oosten en Azië.

  Hoe weet de auteur dit? Volgens mij richt Dow zich meer op Midden Oosten voor de goedkope grondstoffen en op Azie voor de groeiende markt.

 5. 8

  in other news:

  Kleine groep bedrijven domineert de globale auto productie.
  Kleine groep bedrijven domineert bierhandel.
  Kleine groep bedrijven domineert harde schijven markt.
  Kleine groep bedrijven domineert nederlandse supermarktmarkt.
  Kleine groep bedrijven domineert neerlandse benzine markt.

  Wat is het equilibrium dat dit soort markten bereiken, iets van 6 of 7? Op zich normaal.

  Is dat k*t voor boeren (of vissers), ja. Want de meer dan 10000-den boeren krijgen minder voor hun produkten omdat de inkoper, vele malen groter is, zie ook bij de vissers. En dat deze inkoper zonder al teveel pijn kan stoppen met inkopen bij die boer als de boer teveel geld voor z’n produkten vraagt. Maar uiteindelijk wordt de prijs voor de consument daardoor gedrukt, want de voedsel producenten kunnen de prijs niet te hoog maken want dan switch de consument van voedsel aanbieder (tenzij je door je marketing tyfus hoge prijzen kan vragen, zoals bij bonduelle) maar dat is dan weer dankzij niet prijsbewuste (want stom of rijk) consumenten. Pas als ze van die moeilijk te bewijzen kartel achtige dingen doen wordt het echt vervelend (zie benzine aanbieders)

 6. 9

  @7 Nope!

  De eindconclusie van het stuk kan best waar zijn (er zijn maar een aantal spelers in een aantal voedselmarkten), maar het stuk zit volgens mij nogal krakkemikkig in elkaar.

 7. 10

  @8: Je hebt vast gelijk met die andere markten, maar de voedselmarkt is veel groter dan alle markten die je noemt en bovendien is voedsel essentieler voor alle mensen dan alles wat je noemt. Verder zijn sommige van de door jouw genoemde markten (bierhandel, supermarktmarkt) afhankelijk van de voedselmarkt. Daarnaast valt af te lezen dat delen van de voedselmarkt zelfs door maar 2-3 bedrijven beheerst worden. Dan is kartelvorming wel heel erg makkelijk (kwestie van een gezamelijke topmanagersvakantie op Madeira zonder luistervinken).

 8. 11

  Om even in te haken op #3: Sargasso wordt inderdaad wel overspoeld door (te)veel irritante, bewegende reclame. Gelukkig is er de Adblocker in Firefox.

 9. 12

  @Palestrina:
  Die zaadjes zijn helaas niet impotent, alleen het zaad van de volgende generatie. Dat betekent dat bij een flinke wolk stuifmeel van dat soort planten een groot deel van het zaad van planten van dezelfde soort die in de buurt staan impotent worden. Daarom is terminator-tech verboden door de VN.

 10. 13

  Vrije markt prima, maar er is toch toezicht, anti- kartel, OPTA- mededingingstoestanden e.d.? je moet toch kappen op een bepaald punt? Kennelijk niet. O, men eet vast ook mee uit die ruif. Aha. Microsoft in vieren hakken? Helpt ook niet. Melkprijs sky- high en de boer ziet er geen cent van…rarara politiepet. O, hele keten in bezit van supermarkten. Communistisch, in handen van overheid (PTT) of mono/ oligopolie…niet meer vooruit te bránden. Vrijblijvend kiezen uit P*epsi of C*oca Cola, David Letterman of Jay Leno…fijn dankuwel astenblieft, oliedom natuurlijk…(alles aan de aandeelhouders)

  Net als een panda…die moet je een doodschop geven…