Kippenrecht

De bioindustrie volgt een vernietigende efficiëntie zoals onlangs helder in beeld gebracht werd in de documentaire Our Daily Bread (fragment 1 , 2). Dierenrechtensorganisaties en de PvdD bekritiseren onafgebroken de leefomstandigheden in de bioindustrie. Vorige week besliste de Europese Unie dat er tegenwoordig maximaal 21 vleeskippen per vierkante meter mogen worden gehouden. Dierenrechtenorganisatie GAIA is diep teleurgesteld de EU-richtlijn betekent volgens haar weinig of geen verbetering voor het welzijn van de vleeskippen.

Er valt natuurlijk veel aan te merken op hoe wij hier in het geïndustrialiseerde Westen met onze productiedieren omgaan. Maar in de Derde Wereld is het ook niet altijd veel (kippen)soeps. Wellicht scharrelen de kippen daar rond op het erf, maar ze moeten vaak meerdere keren per week worden vervoerd naar de markt om daar urenlang vastgebonden in de zon te liggen en indien niet verkocht ‘savonds weer terug, bungelend aan de brommer. Is een bioindustriekip met een eenmalig transport dan niet beter af? Naar aanleiding van de fotoserie: How To Carry A Chicken (Around the World) vraagt de babbelbox u: Wie is beter af? Een Derde Wereld kip of een Europese kip? Of is dit een vraag van een kip zonder kop?

 1. 5

  @4: Turkse kip?

  Maar alle gekheid op een stokje, alle vleeskippen zijn flink de pineut natuurlijk, want ze gaan onder het mes. Als je dan de pech hebt een Europese consumptiekip te zijn, is je leven ubersaai en je wereld erg klein. De 3e wereld marktkip ziet meer vande wereld en heeft het over het algemeen prettiger (ondanks de wekelijkse bondagetrip tot de verkoopdood erop volgt).

  Overigens is het leven als legkip ook niet veel rooskleuriger, vooral als je een haan blijkt zijn is het vooral kort (dan kun je als kuiken meteen door de versnipperaar).

 2. 6

  Of is dit een vraag van een kip zonder kop?

  Dat gaat wat te ver. De kop zit stevig genoeg lijkt me na redelijk wat stukjes van je gelezen te hebben. Maar de vraag lijkt me wel wat zinloos. Overleg gehad met de PVDD?

 3. 10

  “Als je dan de pech hebt een Europese consumptiekip te zijn, is je leven ubersaai en je wereld erg klein. De 3e wereld marktkip ziet meer vande wereld en heeft het over het algemeen prettiger (ondanks de wekelijkse bondagetrip tot de verkoopdood erop volgt).”

  Ik denk dat “iets van de wereld zien” niet erg hoog op het lijstje van geluksbepalende factoren voor een kip staat.

  Iemand een maslow-piramide voor kippen ?

 4. 12

  @10: Als “iets van de wereld zien” staat voor meer dan 0,05 m^2 leefruimte ter beschikking hebben denk ik dat het de doorslaggevende geluksbpalende factor is.

 5. 13

  Och, de kip die niet hier geproduceerd wordt komt wel uit de derde wereld. Het enige wat zou ‘helpen’ is een verbod op het invoeren van niet-biologische kip. Maar goed, de PvdD gaat waarschijnlijk niet zo ver, de hypocrieten.

 6. 14

  Ruimte is een prettig visueel concept dat het kippenbrein van de mens gemakkelijk en vermakelijk omvatten kan, maar feitelijk van veel minder invloed op het welzijn van dieren dan je zou hopen vergeleken met andere factoren zoals voeding, en dingen als een stokje om op te zitten, het verwijderen van de uitwerpselen.

  Voorbeeldje: scharrelkippen poepen op hun eigen ondergrond en lopen daar lekker de hele dag in rond, die scharrelruimte verbetert feitelijk niet veel in het gedrag van de kip, en dat scharrelen is bovendien beperkt van een aantal weken oud tot aan de slacht, wanneer het gedrag van het kuiken allang beperkt is tot het samengehokt blijven, en de scharrelkip vervolgens helemaal niet door het luikje naar het openlucht balkonnetje meer durft.

 7. 15

  @14: Daar ben ik het toch fundamenteel met je oneens. Net als bij mensen leidt het dicht opeengepakt zitten met veel kippen tot epidemien die het welzijn danig aantasten. Daarnaast blijkt ook uit het gedrag van kippen met weinig ruimte (ze pikken elkaar kaal en/of dood) dat ze het niet eens zijn met de situatie. Tenslotte zijn de “andere factoren” ook rechtstreekse gevolgen van de hoeveelheid leefruimte. Een kip met ongelimiteerde leefruinte heeft altijd wel een stokje, voeding en uitwerpselvrije grond voor handen.

 8. 17

  Deze discussie begint niet bij de kip of zijn leefomstandigheden, de kern van deze discussie is of wij elke dag een stukje vlees tegen redelijke prijs op tafel willen (ik het liefst wel).

  Zolang dat het geval is ontkomen we bijna niet aan bio industrie of dan toch in ieder geval massale kweek van vleeskippen (en andere dieren).

  Voor zover het mogelijk is zou ik het fijn vinden als de dieren in een zo diervriendelijke omgeving leven maar laten we niet vergeten dat kippen, koeien en varkens biologisch gezien zeer succesvolle soorten zijn.

 9. 18

  Wacht eens even! Als het er om gaat dat dieren (slachtkippetjes in dit geval) een prettig en ruim leven voor hun dood moeten hebben, waarom zou dat dan ook niet voor mensen op moeten gaan?

  Wist u overigens dat het verschil tussen een legbatterij en een scharrelstal slechts 20.000 kippen bedraagt? Het verdere verschil bestaat er onder andere in dat in een legbatterij de diertjes met maximaal vijf stuks in een stalen kooi zitten.
  In een scharrelstal lopen ze dus met 20.000 stuks door elkaar. Nou kan een kip niet meer dan 20 gezichten onthouden; ziet ze de 21e dan is ze de eerste alweer vergeten. Gevolg: de godganse dag bezig de pikorde uit te zoeken. Die vijf in de legbatterij-kooi hebben die pikorde meteen duidelijk en hebben op dat gebied de nodige rust.

 10. 19

  “Stupidity is the devil. Look in the eye of a chicken and you’ll know. It’s the most horrifying, cannibalistic, and nightmarish creature in this world.” – Werner Herzog

  & the chicken won’t stop : klikmelink…

 11. 20

  Song for Herzog and the Dancing Chicken
  by Emily Schultz

  Here is a man who would train chickens
  to dance for dinner in a penny arcade. Not three
  but a full fifteen seconds. Repeat and reloop. Peck that piano.

  Scratch that dirt. Knock your rotten red head against the prize.
  Longer, little bird. This is not a mere exercise
  in entertainment. Europe understands

  the script of Americana is written for animals.
  A kernel of corn to console you. You – stupid, cannibal
  creature with your cockfight proclivity – you are capable

  of more. You are the most important chicken in history,
  you and your chicken sisters – mysterious stand-ins
  for those of us lacking fleshy claws, freckled feathers.

  His film crew can call it rubbish, storm off in a huff,
  and return to find that art has already happened
  among the hay: harmonica, barnyard shuffle and birdshit.

  ;-/

 12. 21

  Het kan me eerlijkgezegd weinig schelen, sterker nog, met mijn opleiding had stork me graag willen hebben voor het ontwerpen van de volgende generatie slachtmachines.

  :-P

  Zolang mensen graag kiloknallers willen kopen moeten ze niet zeuren. Zelf mijd ik kip voor zover mogelijk, ik vind dit vlees met de meest gunstige KG voer : beest ratio maar niks.

 13. 25

  @JSK
  Helaas een verbod op invoer van niet-biologische kip is onmogelijk. Een van de zwarte kanten van Groot Project Europa. Dus de pvdd is niet hypocriet.

 14. 26

  als wellicht enige hier die de documentaire in de bios gezien heeft (en dat maakt nogal wat uit qua impact) moet ik toch zeggen: onmogelijk te beantwoorden vraag.