Kijktip: Tante in Marokko

Ondanks het wat doorlekkende emo-tv format dat u doorgaans van Nederland 1 gewend bent is Tante in Marokko het bekijken waard. Vroeger stonden er in de VPRO gids onder de verschillende programma’s tags avant la lettre die de kijker deden inschatten wat te verwachten. Een zo’n tag was “Daar Krijg Je Een Goed Humeur Van”, Tante in Marokko is zo’n programma. Het duo Maxim Hartman en Lamia Abbassi spreekt langs de Spaanse snelwegen en bij de veerboot met Marokkaanse Nederlanders op weg naar hun vakantie in Marokko. Het resultaat is een serie korte ontwapenende gesprekjes met Marokkaanse medelanders zoals u ze niet vaak op de televee ziet.

Het zal de Haters niet bevallen dat de Nederlandse Marokkanen zo onbevooroordeeld worden benaderd. Haten is immers ook best lekker, het is een levenshouding. Weer een Probleemverhaal over K*tmarokkanen met de voorspelbare horkerige defensieve reacties van deze groep: dat is waar Haters voor leven. En ze werden ruimschoots bediend de afgelopen jaren, alleen bij Tante in Marokko nu even niet.

In Tante in Marokko ziet u Nederlandse Marokkanen ontspannen babbelen. Een vrouw met een hoofddoek kwebbelt bijna net zo lief en onzinnig als uw eigen Hollandse tante en een gezet Marokkaans vaderfiguur praat bijna net zoveel peop als de gemiddelde autochtone TON-stemmer. Om het op z’n Luyendijks samen te vatten: Het Zijn Net Mensen! Onderwijl lopen er vermaledijde straatjochies in Oranje-shirtjes door het beeld en blijkt er in de volgepakte auto’s naast Koranteksten ook Frans Bauer te worden gedraaid, hoezo integratie?

Kom er maar in met die christelijk-joods-humanistisch-islamitische traditie.

In het programma worden verder geen hoogdravende maatschappelijke statements gemaakt, het kabbelt verder zonder duidelijk begin of eind. Maar dat is nu juist de kracht: door deze murw gebeukte bevolkingsgroep nu eens op een onbevooroordeelde wijze in beeld te brengen kan misschien een begin gemaakt worden met het terugdraaien van alle schade die door de Haters is aangebracht? Vooralsnog is het zorgeloze zomertelevisie waar je een goed humeur van krijgt, veel kijkplezier (ook als u een Hater bent).

Tante in Marokko
Vanaf woensdag 23 juli. Zes woensdagen om 21:30 uur, Ned 2

Youtube fragment van vorig jaar

 1. 1

  Carlos,

  Dus als ik het goed begrijp: Als je het raar vind dat de tweede en derde generatie Marokkanen iedere zomer naar Marokko gaan, dan ben je een Hater?

  Ik heb ook geëmigreerde ooms en tantes. Weliswaar naar de vs. Ik heb mijn neven en nichten misschien 5 keer gezien en de laatste 10 jaar al helemaal niet meer.

  Weet je wat jij bent?

  Jij bent zo’n pc pvda mannetje.

 2. 2

  Ik vind het een verschrikkelijk dom programma eigenlijk dat eigenlijk constant vist naar ‘marokkanen zijn net hollanders op vakantie’. Verreweg van onbevooroordeeld.

  De interviews zijn bovendien echt tenenkrommend. Maar goed de programma’s die telegraaflezend nederland op de camping graag in beeld brengen samen met een olijk schreeuwende gordon* zijn dat ook.

  De enige reden om dit als kijktip op te voeren is wellicht Abbassi die best wel smakelijk is. Kwaliteitsverbetering in deze zou wellicht zijn die gast te vervangen voor Maryam Hassouni.

  *insert je favoriete domme BN’er hier.

 3. 3

  Oh op @1 Ik vind het vreemd dat 800ste generatie allochtonen uit Duitsland en Frankrijk daar nog steeds elk jaar ( 20-30 jaar achter elkaar!) naar die landen op vakantie gaat. Het is een schande, afschaffen die vrijheid van vakantiebestemming!

  Echt integreren gaat natuurlijk alleen maar tussen de breezers op Salou of bij Mien Caravan.

 4. 7

  @PS:
  Het produceren van een PC en de energie die het gebruik kost zijn ook vervuilend, en ik zie je ook niet snel stoppen met internetten :D

 5. 8

  Skyclad,

  Wat een aandoenlijke reactie.

  Even ter info:

  iro·nie (dev)
  1 spot waarbij men het tegendeel zegt van wat men bedoelt te zeggen

  (Je dacht toch niet dat Pritt Stift werkelijk een boomknuffelende geitenwollesok is?)

 6. 9

  Ik was ook positief verrast over het programma. Betwijfel of het langer dan 1 aflevering boeit, maar het is inderdaad wel eens aardig om te laten zien hoezeer die “Marokkanen” eigenlijk “Nederlander” zijn, ipv het constant benadrukken waarin ‘ze’ verschillen van ‘ons’. Dat komt misschien wat correct over, maar dat heeft het (politiek correcte) incorrecte dan ook over zich afgeroepen.

  En daarmee zeg ik niet dat de Telegraaf nu nooit meer iets mag melden over eerwraak en verkrachtingsimams, dus heer Pritt hoeft zijn toevlucht echt niet te nemen tot een boompje opzetten over de CO2-uitstoot van de vakantievoertuigen.

  Bonus: Maxim Hartman op z’n best:

 7. 14

  Ik word een beetje moe van al die knuffel aandacht voor Marokko en Marokkanen en Marokkaanse literatuur en bla bla. Tering laat die mensen eens gewoon met rust man. Die krijgen straks een hartaanval als ze ontdekken dat ze net als iedereen zijn.

 8. 16

  Inderdaad een kijktip! Al enkele jaren had ik tot mijn diepe spijt het idee dat er vanuit onze Marokkaanse bevolkingsgroep duidelijk veel meer problemen werden veroorzaakt dan Neerlands ‘gemiddelde’, maar dit wordt in de betreffende kijktip keihard weerlegd nu blijkt dat er een auto gevuld met Marokkanen richting Marokko gereden is die niet alleen met Koranteksten maar tevens met Frans Bauer vervuild was.

  Men kan alleen maar tot de conclusie komen dat er helemaal geen Marokkaans probleem is.

  Spijtig dat televisie zo bevooroordeeld is en gelukkig dat blogs daar duidelijk geen last van hebben.

 9. 18

  Het programma is vooral bedoeld om de Marokkanen zelf een spiegel voor te houden. De geselecteerde gesprekken gaan over normale gezinnen, die normale dingen meemaken.
  Er is eens een keer geen ruimte voor de gesubsidueerde praat-Marokkanen.
  Het is zeker niet gezegd dat er geen etters langs de route stonden – die stonden er namelijk wel – maar dat die nu eens genegeerd zijn.
  Kortom, ruim baan voor de doorsnee Marokkaan.

 10. 20

  Dag Carlos

  Even reageren op jouw citaat: “Het zal de Haters niet bevallen dat de Nederlandse Marokkanen zo onbevooroordeeld worden benaderd.”

  Wel helaas stel ik vast dat de interviews die Lamia Abbassi voert verrevan onbevooroordeeld zijn wat voor mij hemeltergend is. Ik hoop dat de kijker hier kritisch mee kan omgaan en niet klakkeloos de visie van Lamia Abassi overneemt. Zo reageert ze op een Marokkaans koppel dat een kat in huis heeft: “Ow ik wist niet dat Marokkanen een kat als huisdier hadden.” gevolgd door een dom lachje. Ik denk dan: Mens wordt eens wakker! Ze leeft volgens mij in haar eigen wereldje. Ik vind dat Lamia nog veel moet leren.

  Zo kan ik nog voorbeelden aanhalen waarin blijkt dat Lamia Abassi kampt met vooroordelen over Marokkanen zelf. Zo interviewt ze een koppel bestaande uit een Marokkaanse jongeman en een Nederlandse jonge vrouw, waarin ze aan de vrouw vraagt hoe ze hem heeft leren kennen. Dan zegt Lamia op een gegeven moment: “Ow je zag dus een macho Marokkaan en je dacht euh…” Die vrouw voelde zich beledigd, haar man is geen macho Marokkaan.

  Echt ik vind het schandalig hoe Lamia de mensen interviewt… ook al zou ze het uit professionele redenen doen ‘zo’n bevooroordeelde vragen stellen, dan nog doet ze het niet op de juiste manier.

  Verder mijn complimenten aan Maxim Hartman. Zijn vragen zijn simpel, leuk, grappig en gewoon lekker spontaan! En vooral… zonder vooroordelen. Maxim krijgt een 9/10 van mij. Lamia een 3/10.

  Soit, heerlijk om mijn frustatie hier kwijt te kunnen als Marokkaans-Belgische!