Kastanje met kaneel en boerenkool

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Foto Andrei Tchernikov

De Flexitariër gelooft dat je met groenten, granen, kruiden, vruchten, bloemen, wieren, noten en zaden heel fijne maaltijden kunt samenstallen. Smaakt een gerecht echter beter met wat bouillon, vis of een eitje erbij dan doet de Flexitariër daar niet moeilijk over. De Flexitariër houdt niet van dogma’s in het eten. De Flexitariër is een samenwerking tussen fotograaf Andrei Tchernikov en receptontwikkelaar Fiona Ivanov.

Kastanje met kaneel en boerenkool
Veganistisch hoofdgerecht, 1 persoon

100 g tamme kastanjes
3 el zonnebloemolie
2 uien, in ringen
1 mespunt gemalen kaneel
3 stengels boerenkool

Verwarm de oven voor op 200 °C. Leg de kastanjes met het platte kant op een werkvlak, snijd ze met een groot koksmes in (dit gaat het makkelijkst en snelst als je ze gewoon laat liggen en met een groot scherp mes erop drukt en snijdt tegelijk). Doe de kastanjes 5-7 minuten in de oven, pel ze daarna als ze nog warm zijn (neem eventueel telkens een kleine hoeveelheid uit de oven). Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de uien op een laag vuur goudbruin. Voeg de kastanjes, kaneel en 200 kokend water toe, laat met de deksel op de pan 20-25 minuten zachtjes garen, breng met zout en versgemalen peper op smaak. Verwijder de dikke nerf uit de boerenkool en snijd het resterende blad in zeer dunne reepjes. Neem de deksel van de pan, zet het vuur hoger, doe de boerenkool bij de kastanjes en bak al omscheppende 1-2 minuten mee. Lekker met wortelstamppot of pastinaakpuree.

Foto Andrei Tchernikov

Foto Andrei Tchernikov

Foto Andrei Tchernikov

Copyright recept en foto Fiona Ivanov/ Andrei Tchernikov

Reacties (5)

#1 Kyra

Fiona, ik heb geleerd dat je boerenkool eerst tien minuten moet laten trekken in water dat net aan de kook is. Daarna afgieten, vervolgens vers kokend water opgieten (uit de waterkoker) en dan nog twintig minuten laten koken. Ik lees dat jij de boerenkool maar 2 minuten laat garen, is het dan wel al goed verteerbaar?

  • Volgende discussie
#1.1 Fiona Ivanov - Reactie op #1

Dag Kyra, er zijn meerdere manieren om boerenkool te bereiden. Natuurlijk kun je de kool een half uur koken, persoonlijk houd ik niet zo van doorgekookte groenten. Voedingskundig is er geen bezwaar tegen een korte bereiding. Integendeel: de voedingswaarde is zelfs hoger wanneer een groente kort wordt verwarmd. Bedenk daarnaast dat er relatief weinig boerenkool in dit recept wordt gebruikt, slechts enkele blaadjes die ook nog eens zeer fijngesneden zijn, waardoor het geheel snel gaar is. Na twee minuten is gegarandeerd alle kool geslonken. De foto van de kool na een paar minuten is zal ik erbij plaatsen. Succes!

#2 larie

Bedankt poster..zaterdag als ik tijd heb ( eerst de kastanjes in het bos zoeken/halen) ga ik het maken. Smakelijke recepten met bloemkool (kale) zijn vrij zeldzaam.

Dit heb ik eens gemaakt (en werd gewaardeerd..reactie..”zit daar boerenkool in?”

http://www.365daysofkale.com/2009/03/recipe-apple-and-kale-muffins.html

@Kyra..tis wat kort maar garen en bakken zijn twee dingen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Scrutinizer - Reactie op #2

Even voor de zekerheid: wel tamme kastanjes, he, geen wilde (paardenkastanjes)

#2.2 larie - Reactie op #2.1

LOL..ik leef in een dorp, daar weten we van de dingen:)

btw: ik heb ze tijdens de lunch verzameld (met handschoen aan)