Kans op echtscheiding naar recordhoogte

DATA -

De kans dat je huwelijk voortijdig strandt was in 2010 36,2 procent. Dit blijkt een uit analyse door ANP en Sargasso.nl van cijfers die woensdag verschenen bij het CBS. De kans op een scheiding was nog nooit zo groot. Het percentage is in de afgelopen tien jaar gestaag omhoog gegaan. Alleen in 2009 was er een lichte afname.

,,Een deel van de stijging in 2010 kan verklaard worden door ‘opgespaarde’ scheidingen,” zegt Anke Mulder, voorzitter van de Vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. ,,In 2009 zag je dat mensen hun scheiding even opschortten omdat zij vreesden hun huis niet kwijt te kunnen raken. Wachten tot de huizenmarkt aantrekt lijkt nu geen nut meer te hebben dus  besluiten mensen uiteindelijk toch uit elkaar te gaan. Maar het is giswerk of dit de hele stijging verklaart.”

,,Het stijgende scheidingspercentage is een veel langere tendens”, zegt familiemediator Joppe van der Poel. ,,We gaan Amerika achterna, met scheidingspercentages van 50 procent.”

De gemiddelde huwelijksduur op het moment van scheiden neemt al tientallen jaren toe. Op dit moment hebben scheidende mensen gemiddeld 14,4 jaar huwelijk achter de rug op het moment van scheiden, eveneens een recordhoogte. Hand in hand hiermee gaat de gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden. Die neemt ook geleidelijk toe. Mannen waren in 2010 gemiddeld 45,6 jaar oud op het moment van scheiden, vrouwen gemiddeld 42,4.

,,Ouderen hebben met internetdating steeds meer mogelijkheden gekregen om een nieuwe partner te ontmoeten. Ze durven daardoor ook de stap te zetten om bij hun partner weg te gaan ”, zegt John Remmen, directeur van Scheidingsplanner.nl. ,,Eerder waren zij minder geneigd tot scheiden omdat ze niet alleen wilden zitten.”

 1. 1

  percentage klopt echt niet. In 2010 plm. 32.000 echtscheidingen en 75.000 huwelijken. Echter de 32.000 echtscheidingen hebben betrekking op destijds gesloten huwelijken van 1 tot soms 60 jaar geleden. Het aantal huwelijken, t.w. 75.000 heeft betrekking op slechts een (1) jaar. Je kunt dus niet maar ff 32.000 en 75.000 met elkaar vergelijken.
  Is een bekende fout.

 2. 2

  Krek wak zeggen wou. Je hebt ook meer aan modale scheidingsleeftijd dan aan gemiddelden.

  Wat bovendien altijd buiten beschouwing blijft is het aantal samenwoners (met of zonder kinderen) die na x jaar uit elkaar gaan. Alsof dat geen scheiding is met meestal dezelfde gevolgen als bij een huwelijk. Komen we dan ook op 50%?

 3. 3

  ontvadering: het primaire doel van femini$$me is het vernietigen van normale gezinnen en dus van kinderen&vaders, femini$$me-samesex-atheisme zijn pseudologische leugens en zeer ernstige geestesziektes, waarmee middels U$A-UN de hele wereld wordt besmet.