Kaats Late night review – Trevor Noah – Gods wraak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Ik werd een beetje naar van deze clip. Niet omdat Trevor Noah grappen maakt over het onderwerp, van mij mag je over alles grappen maken. Maar omdat ik er na 2 minuten al niet eens meer om kon glimlachen.

Het gaat dan over de paus die belooft de “wraak van God” neer te laten dalen over priesters, die zich schuldig maken of gemaakt hebben aan seksueel misbruik. Pff. Alsof zo’n priester zich daar iets aan gelegen laat liggen. Als hij überhaupt had geloofd dat zoiets mogelijk was, had ie zijn poten wel thuis gehouden. Of tenminste na die ene keer. Of tenminste na die tigste keer, of nadat zijn zonden openbaar waren geworden. Toch? Dat is wat een man van God doet.

Dan had hij het boetekleed aangetrokken, nadat hij zichzelf had gekastijd en ter aarde gestort in een wanhopig verzoek om vergeving. Welnee, die gasten geloven helemaal niet in Gods wraak, niet in het hier en nu, en niet in het hiernamaals. Voor wat betreft dat eerste ben ik het met ze eens, wat dat tweede betreft hoop ik zó dat ze ongelijk hebben.

We weten inmiddels wel dat ook deze paus verder geen flikker gaat doen. Voor de camera’s doet hij zo nu en dan een heel progressief lijkende uitspraak, maar qua beleid en daden hebben we nog niet veel gezien. En wat je er verder ook van vindt (ik heb als afvallige katholiek nogal een hekel aan de kerk), dit is wel een wereldleider. Die in feite geen poot uitsteekt naar een grote misstand binnen de eigen organisatie.

Waarna het onderwerp natuurlijk overgaat richting die andere wereldleider, die niet eens pretendeert interesse te hebben voor de misdaden van zijn onderknuppels. Trevor Noah brengt het weer met de nodige kwinkslag. Waar ik om zou lachen als het niet zo treurig was.

Reacties (17)

#1 Cerridwen

Het is te simpel om alle problemen op de huidige paus af te schuiven, of te verwachten dat de paus (of iemand anders van goede wil) in zijn eentje wel even fundamentele problemen in de kerk die al eeuwen bestaan gaat oplossen.

Hoe komt dat? Kort gezegd omdat teveel kerkbestuurders persoonlijk veel te verliezen hebben bij transparantie over (homo)seksualiteit. In dat ligt is het recente boek van Frederic Martel heel relevant over het grote aandeel homoseksuelen onder priesters. Dat maakt velen van hen chantabel, en dat maakt weer dat velen niet genegen zijn om anderen (bijvoorbeeld kindmisbruikers) de maat te nemen.

Zie dit interview met Martel:
https://www.nrc.nl/nieuws/2019/02/14/hoe-de-vele-homoseksuele-kardinalen-de-kerk-steeds-homofober-maakten-a3654110

En voor meer diepgang zie ook deze longread over dit onderwerp van Andrew Sullivan, katholiek en homo:
http://nymag.com/intelligencer/2019/01/gay-priests-catholic-church.html

De oplossing lijkt voor ons buitenstaanders simpel: schaf het celibaat af en veroordeel homoseksualiteit niet langer, maar voor de mensen die deze beslissing moeten nemen kunnen de persoonlijke kosten nogal hoog zijn.

 • Volgende discussie
#2 beugwant

@1: Die moeten dan maar vertrouwen op de liefde van Jezus, die Johannes aan zijn borst drukte en sowieso optrok met twaalf apostelen die zich verbaasden dat hij zich met een vrouw afgaf toen ze hem in gezelschap van Maria Magdalena ‘betrapten’.
Het is al eeuwen een publiek geheim dat ’s werelds oudste multinational een misogyne nichtenkliek is en wil het instituut nog enige kans van niet-marginaal voortbestaan hebben, zullen er nu ook eens van binnenuit offers gemaakt moeten worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

@1: De vraag is of je bij de kerk moet zijn of de maatschappij; in landen als Italië kozen homo’s onder maatschappelijke druk voor het celibaat omdat ze als homo niet geaccepteerd werden in de maatschappij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 majava

Het is geen puur katholiek trekje: https://en.wikipedia.org/wiki/Sexual_abuse_scandal_in_Southern_Baptist_churches.
Hoor ik erg weinig over aan deze kant van de oceaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Cerridwen

@2:

en wil het instituut nog enige kans van niet-marginaal voortbestaan in Europa hebben

De rest van de wereld is nog niet zo ver. Dat is ook precies een belangrijke andere reden waarom een opener houding tegenover homoseksualiteit nog niet zo snel gaat gebeuren.

@3: kerk en maatschappij zijn eeuwenlang zodanig verweven geweest dat het ondoenlijk is om dat te scheiden. In Europa verandert de maatschappij nu sneller dan de kerk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Cerridwen

@4: En ook niet puur een religieus, seksueel misbruik doet zich overal voor waar mensen in een machtspositie makkelijk toegang hebben tot hun doelgroep.

Dat lijkt me niets af doen aan de problemen binnen de katholieke kerk, toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@5: Inderdaad en bedenk daarbij dat meer dan 80% van de katholieken buiten Europa woont (Afrika en Zuid-Amerika zijn samen goed voor meer dan 50%). Nu is de katholieke kerk natuurlijk geen democratie, maar ik denk dat ze liever niet al die zieltjes kwijt gaan raken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 beugwant

Ze hebben twintig eeuwen ervaring in de boel naar hun hand te zetten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 majava

@6:

seksueel misbruik doet zich overal voor waar mensen in een machtspositie makkelijk toegang hebben tot hun doelgroep

De kerk (van een flink aantal geloven althans) hebben niet alleen maar een structuur die zo’n machtspositie kent , maar daar naast ook een nadruk op het ondergaan en ervaren van hierarchie, submissie, angst en onderwerping. Het is de nummer één voedingsbodem voor misbruik.

Mijn commentaar is dan ook het tegenovergestelde van het bagatelliseren van wat er in de katholieke kerk speelt. Ik laat zien dat die ziekte veel verder gaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Cerridwen

@9: Ook al bedoel je het niet, het onderwerp verbreden heeft het effect dat je de aandacht verwatert en (als dit op grote schaal gebeurd) de katholieke kerk buiten schot blijft, want ‘iedereen doet het’. Ook naast het geloof zijn er namelijk ontelbaar veel voorbeelden van seksueel misbruik binnen clubs/instituties.

En het haalt de aandacht weg van factoren die uniek zijn voor de katholieke kerk, zoals het celibaat, de sterke oververtegenwoordiging van heimelijke homoseksuelen onder de priesters en de wereldwijde reikwijdte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gbh

@5: De zweer is de maatschappij waar familie homofile kinderen onder druk zet voor het celibaat te kiezen zodat ze de familie niet “ten schande brengen”. De kerk is het afvoerputje waar de pus er uit komt; de probleemwijk. Dat los je met het celibaat afschaffen niet op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 anoniem

De homofilie in de kerk in een lijn zetten met de pedofilie is onjuist. Het eerste zou misschien in het westen acceptabel zijn, het tweede niet. In andere delen van de wereld kan dat precies andersom zijn.

Daarnaast is het probleem ‘RK kerk’ en het ondermaatse handelen van Franciscus zoveel groter omdat het instituut een werkelijke machtspositie heeft die het dreigt te gaan verliezen. Denk hierbij b.v. aan haar recht mee te praten met de seculiere machten in b.v. de VN en de EU, maar zeker ook aan haar maatschappelijke positie (en denk dan even wat groter dan alleen NL waar onkerkeling lijkt door te zetten). Het geeft haar een unieke positie t.o.v. overige religies.

Misschien moet inderdaad de politieke posite van de Rooms kerk maar eens opnieuw worden geëvalueerd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Cerridwen

@11: Zoals ik al zei zijn er twee dingen nodig, naast het celibaat afschaffen ook homoseksualiteit niet langer afwijzen. Beide zaken spelen een rol bij de misbruik affaires.

@12: ja, dat is onjuist, maar ze hebben wel verband met elkaar. Door het grote aantal homoseksuele priesters in combinatie met de negatieve houding van de kerk zijn veel mensen in de hiërarchie chantabel, en dan is het veiliger om schandalen met kindermisbruik te bedekken en de dader niet te hard aan te pakken, want anders gaat deze dader wellicht over jouw verborgen zaakjes praten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Judith

Niets aan Kerken schuld, niets aan Katholieke geloof schuld, niets aan welke apostelen schuld, want de persoon verschilt. Niet omdat hij priester of broeder of paus is, moeten mensen niet met volle wijsvingers naar kerken aanwijzen alsof ze kerken willen afbreken die nergens goed voor zijn. Daar ben ik soms ook ziedend om de torenhoge beschuldiging aan de adres van welke kerk dan ook is.

Niet elke priester of elke profeet is homoseksueel, niet elke priester of elke profeet is kindmisbruik, maar owweeeeeee de koranbijbel keurt zelf oudere mannen die met 6- ,of 8-of, 10- of, 12-of, 16- of, 18-jarige meisjes huwen zéér goed. Dan VMBO school in Hoofddorp heeft onderwijzer aan de leerlingen over profeet Mohammed met een meisje 8 jaar getrouwd lesgegeven. Dat luidt natuurlijk behoorlijk naar pedofilie. Dan denk ik van: Dat zou ik nooit willen luisteren naar welke bijbel of koran die door wiens onderwijzers zelf worden goedgekeurd. Want ik had ook zo geleerd dat Jezus met een hoer gerotzooid had, tja. Daar gaat ook naar Katholieke lessen vandaan. Mijn motto is: Hou je handen thuis en blijf minderjarigen af! Je geloof respecteren en verhalen van profeten wegstrepen die niet goed zijn, elke bijbel of koran die zelf nu nog goedkeurt. Hou de bijbel netjes, huw geen enkele minderjarige! Je moet niet teveel naar kerkelijke situatie kijken, maar ook 1 op 40 huizen heb je incest gepleegd. Net zo erg als waar je dan bent. Ik zou, als ik heel streng ben, kindmisbruikers en pedofilie doodstraf geven, klaar ermee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 gbh

@13: Vertel eens: wat los je met het afschaffen van het celibaat op? Ook al schaf je dat af dan blijft het naar alle waarschijnlijkheid nog de norm cq het verwachtingspatroon met een bijbelse oproep tot en 2000 jaar traditie. Je kan niemand dwingen niet celibaat te leven. Homo’s zullen nog steeds onder familiare druk gedwongen worden celibaat te leven. Misbruikers die een positie opzoeken waar ze zich kunnen uitleven hou je ook niet tegen met het afschaffen van het celibaat, die kom je ook in andere sectoren tegen zonder celibaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Cerridwen

@15: Met het afschaffen van het celibaat kunnen priesters openlijk seksueel actief zijn, dat zorgt voor minder geheime dubbellevens en maakt het priesterschap aantrekkelijker voor niet-homoseksuele mannen. Hopelijk worden priesters ook wat minder wereldvreemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Judith

@13 en @15 , Beter naar de richting van alle Bijbels, die over minderjarigen goedkeuren, afschaffen dan maakt ieder mens veel beter zonder gehoor van sexistisch uitlatingen vanuit Psalmen, zoals verwekken, verwekken en verwekken. Dat zint me totaal niet.
Of homoseksuele priesters of Dominee of Paus zijn, oke, prima, maar waar blijft de klachten over getrouwde dominees? Mag dat dus wel? Nou.

 • Vorige discussie