Kaats Late Night Review: John Oliver over Saoedi-Arabië

RECENSIE -

Wie John Oliver niet kent heeft de laatste jaren onder een steen geleefd. Zijn Last Week Tonight staat ook duidelijk model voor het in Nederland veelgeprezen Zondag met Lubach.

Het format is simpel en ook al jaren hetzelfde. John (Hostus Mostus) zit achter een desk en neemt in rap tempo het nieuws van de week door. Tegenwoordig vrijwel altijd beginnend met een rant over Trump, waarbij de fucks en shits je om de oren vliegen; dat kan omdat het op betaalzender HBO zit. Hij weet feilloos en op beeldende wijze de vinger op de totaal gestoorde en o zo pijnlijke plekken te leggen.

Na dit intro van een paar minuten wordt het grootste deel van de uitzending (dat eigenlijk veel te kort is met een half uurtje) besteed aan een specifiek onderwerp, dat door de redactie tot op de bodem is uitgezocht. Hoewel John zelf niet nalaat te benadrukken dat ze géén journalisten zijn, kun je er bij dit programma wel vanuit gaan dat de informatie die je meekrijgt correct is. Het zijn altijd zeer serieuze onderwerpen, maar juist door de grappen die ze ermee uithalen blijft het verhaal goed hangen. Er worden grote misstanden aan de kaak gesteld, je steekt er echt iets van op.

Er valt nog veel meer te vertellen over dit topprogramma en de stunts die hij uithaalt. Die vaak ook in meerdere afleveringen terugkomen, zoals de “reclamespotjes” die vorig seizoen regelmatig gemaakt werden speciaal voor Trump en werden uitgezonden op Fox News (echt!). Maar ik zou zeggen; kijk dat lekker zelf terug op het LastWeekTonight-YouTube-kanaal.

Afgelopen weekend was het onderwerp Saoedi-Arabië, de verdwijning van journalist Khashoggi en vooral de langdurige relatie van de VS met het dubieuze regime. Kijk, lach en huiver.

 1. 1

  Oh, ik heb weer onder een steen geleefd. Kijk überhaupt nauwelijks tv, laat staan Amerikaanse komedianten die kennelijk hun frustratie met Trump kwijt moeten en dan ook nog een soort onderzoeksjournalistiek bedrijven
  Prima, maar Trump zit er nog steeds, wat is zijn invloed, hoe hoog zijn de kijkcijfers …. Etc

 2. 2

  Trump is een real-life soap, zou prima op TLC kunnen draaien, Karin. Het houdt de simpele zielen bezig.

  Andere mensen bedenken ondertussen hoeveel geld ze nog kunnen bijdrukken voordat de bubbels gaan barsten. Er wordt gewoon kapitaal bijgetoverd uit het niets om allerlei projecten mogelijk te maken en de voorkomen dat mensen zich belazerd voelen. Daar zul je Matthijs, Lubach en John Oliver nooit over horen. Houd ze dom en houd ze op de bank.

 3. 3

  “de fucks en shits je om de oren vliegen; dat kan omdat het op betaalzender HBO zit”
  Schelden mag alleen als daar door de kijker voor betaald wordt?

 4. 5

  @4: Ik begrijp niet alleen publieke zenders, maar ook commerciële zenders die hun inkomsten (volledig) uit reclames halen. Alleen op betaal-TV mag je blijkbaar schelden.

 5. 6

  Overigens weet de New York Times inmiddels dat een deel van het ingevlogen doodseskader bestaat uit bodyguards van de kroonprins. Daarmee wordt de toch al ongeloofwaardige verklaring dat die van niets wist onhoudbaar.