1. 1

  Surprise!
  Ik stem in juni op een partij die 100% zeker geen JSF gaat kopen. Met het geld dat je daarmee bespaart kan je sowieso de meeste verschillen tussen diverse coalitiepartners gladstrijken.

 2. 3

  @1

  De JSF wordt bekostigd uit het defensie budget, dus er valt niks te besparen en/of glad te strijken met dat geld omdat dat geld dan nodig is om de F16’s operationeel te houden (die dan 40 jaar oud zijn).

  Dat is 1 van de hoofdredenen om de F16 te vervangen, ze zijn mechanisch versleten tegen die tijd namelijk.

  Ergo, dat geld zal toch aan vliegtuigen uitworden gegeven, is het niet aan de JSF dan wel aan de F16.

 3. 4

  Dan zijn we als we ze over 20 jaar tweedehands aan Marokko verkopen tenminste nog steeds de 6e wapenhandelaar van de wereld. En bedenk je eens hoe boos Wilders dan zal zijn!

 4. 7

  Defensie heeft niets te willen. Die moeten gewoon vliegen met de vliegtuigjes die wij (d.w.z., de bevolking van Nederland) ze willen geven.

  Hoe lang zijn we nu al met/over die JSF aan het etteren en bakkeleien? Als we hadden besloten zelf vliegtuigjes te gaan ontwerpen en bouwen dan hadden we er nu reeds de Amerikaantjes mee voorbij kunnen vliegen, en was het geld in eigen land gebleven.

  En hadden we nog een exportprodukt gehad ook. Goed voor onze plaats op de ranglijst van wapenexporteurs, ook al is dat niet per se een aanbeveling…

 5. 9

  Er zijn JSF alternatieven! Gewoon, NU te koop! Maar nee, we moesten de ontwikkeling induiken…

  Zelfs ze later gewoon van de plank kopen is goedkoper dan mee ontwikkelen…

 6. 11

  @olav:Defensie heeft niets te willen.

  Daar denkt defensie dus anders over…

  (en alle discussies over andere vliegtuigen houden wat dat betreft ook op; je kunt wel voor een alternatief kiezen en dat opleggen, maar als dat vervolgens intern gesaboteerd wordt om zo toch maar het amerikaanse paradepaardje te kunnen kopen, tsja…)

 7. 12

  Gronk, dat intern saboteren is een goed punt. Ik hoop echt dat we daar ooit nog eens wat aan kunnen doen.

  De indruk die ik heb is dat de Nederlandse luchtmacht (veel meer dan bijv. de marine) zichzelf is gaan zien als een verlengstuk of een arm van de Amerikaanse. Misschien niet met opzet. Maar men vliegt nu eenmaal in Amerikaanse toestellen. Men participeert in Amerikaanse operaties. Men volgt de volledige opleiding (zowel piloten als onderhoudsmensen) in Amerika. Men spreekt tijdens het werk ook Amerikaans jargon, zelfs als Nederlanders onder elkaar.

  Op zich is er natuurlijk niets tegen samenwerking. Daar hebben we ook een bondgenootschap voor. Maar als de Nederlandse luchtmacht ooit zelfstandig zou moeten optreden, zonder hulp van Amerika, dan zijn ze daar waarschijnlijk niet eens toe in staat.