Journalisten vinden het tijd voor een positief verhaal

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Een aantal Nederlandse journalisten is een aparte website gestart om positief nieuws te brengen. Een goed initiatief of juist het bewijs dat alleen ‘slecht’ nieuws verkoopt?

Begin jij 2011 met een positief gevoel? En hoe lang kun je dat vasthouden? Zodra je de ochtendkrant openslaat op maandag 3 januari, of op internet het nieuws over de Oudejaarsavond 2010 leest, vallen de doden en gewonden alweer om je heen. Een 13-jarige vuurwerkdode in Tilburg of 21 doden bij een bomaanslag op een Koptische kerk in Egypte, je wordt er niet optimistischer van. Maar journalisten zijn niet (allemaal) uit op het veroorzaken van een slecht humeur bij anderen. Op de eerste dag van het nieuwe jaar heeft een aantal journalisten zelfs een initiatief gestart dat je vrolijk zou kunnen maken. Op de website one11 delen zij positieve berichten.

Dagelijks melden wij journalisten al het leed in de wereld. Dit keer is de boodschap anders: mensen kunnen iets betekenen, mensen kunnen iets veranderen.

Aldus Bas Mesters, correspondent voor NOS en Nrc/Nrc.next in Italië, in de Volkskrant over het nieuwe initiatief. De krant noemt het ‘een journalistiek initiatief tegen het cynisme’. Mesters meldt via Twitter dat zeventig correspondenten en verslaggevers van alle Nederlandse nieuwsmedia in hun vrije tijd meewerken aan de website. Ik vind het een leuk initiatief. Maar ben ik te cynisch als ik vaststel dat het blijkbaar nodig is om een apart initiatief te starten? Waarom kunnen journalisten deze verhalen eigenlijk niet gewoon kwijt in de media waar ze nu voor werken?

Reacties (3)

#1 Painted Bird

Over cynisch gesproken:

Populairste bijdragen
Chen Si
Scooteren tegen suïcide
Door: Remko Tanis

Gaat over een brug waar jaarlijks 150 tot 200 mensen vanaf springen. Het goede nieuws is dan een man op een scooter die in het weekend probeert een paar van die mensen te redden. Alle respect voor die man maar dit een goed nieuws bericht noemen vind ik in al mijn cynisme het toppunt van cynisme.

  • Volgende discussie
#2 Guido

Leuk initiatief, maar zoals Painted Bird demonstreert is het brein toch meer gericht op negatieve dingen. Men zegt wel eens dat het een man tien dingen ‘goed moet doen’ in een huwelijk om 1 fout goed te maken.

Het menselijk brein is nu eenmaal gericht op de negatieven, waarom? Omdat het ergens wel fijn is dat we onze handen niet steeds opnieuw letterlijk in het vuur steken. Dat doet pijn (negatief) en is dus slecht voor ons. Positief nieuws blijft daarom ook minder goed hangen dat negatief nieuws, omdat dit voor ons minder belangrijk is. Want vaak hoef je met een positief iets geen rekening te houden, maar met een negatief iets bijna altijd..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Marjolein Ophoff

Mensen zijn verslaafd aan slecht nieuws om hun eigen leven draaglijk te maken. Onder het mom van “zo slecht heb ik het eigenlijk nog niet”. En ook om gewoon een potje te kunnen zwelgen. Wat als er alleen nog maar goednieuws zou zijn? Zullen mensen dan meer werk gaan maken van hun eigen levensgeluk? Ik denk het wel. Succes met jullie goednieuwsinitiatief! Tip: http://www.slechtnieuwsisnietsnieuws.nl

  • Vorige discussie