John McCain is jong genoeg

Chomeini, nog steeds zeer geliefd in Iran (Foto: Flickr/Matthew Winterburn)

De Democraten worden op dit moment afgestraft voor een poging om politiek op valse grondslagen te voeren. Ze hoopten John McCain te kunnen verslaan door er op slinkse manieren op te wijzen dat hij te oud was voor het hoogste ambt. Met 72 zou hij inderdaad de oudste president zijn geweest die ooit was aangetreden. Deze zwakheid werd hem de afgelopen maanden genadeloos ingepeperd. Maar nu de 44-jarige huppelkut Sarah Palin zijn running mate wordt, gaat er opeens iets jeugdigs van de Republikeinse campagne uit. De Democraten weten even niet meer waar ze het zoeken moeten, en zijn achter komen te liggen in de peilingen.

Het probleem van de eerdere aanpak van de Democraten is dat het objectief onwaar is dat een man van 72 of ouder geen goed leider meer kan zijn. Konrad Adenauer werd geboren in 1876, en werd bondskanselier van West-Duitsland in 1949, op 73-jarige leeftijd. Hij bleef het tot 1965, en wordt nog altijd beschouwd als één van de allerbeste leiders die Duitsland ooit gehad heeft.

Nelson Mandela, geboren in 1918, werd president van Zuid-Afrika in 1994. Hij was 76 jaar oud, en kreeg de macht op een beslissend punt in de geschiedenis van zijn land. Als staatsman is hij nog altijd legendarisch.

De ayatollah Chomeini, tenslotte, werd geboren in 1902, en werd hoogste leider in Iran in 1979, toen hij 77 jaar oud was. In de tien jaar dat hij aan de macht was slaagde hij erin alle binnenlandse tegenstanders van zijn regime te vermorzelen, een oorlog met Iraq en de vijandigheid van de Verenigde Staten te overleven, en een regering te vestigen die nu, twintig jaar later, nog altijd staat als een huis.

Barack Obama doet er goed aan om McCain niet aan te vallen op zijn leeftijd, maar op de inhoud. Hij kan daarbij een voorbeeld nemen aan Bill Clinton, die ooit zijn wat oudere uitdager Bob Dole (destijds 73 jaar oud) tijdens een debat met de volgende uitspraak verpletterde. ?I don´t question the age of Bob Dole,? zei hij. ?What I question is the age of his ideas.?

 1. 2

  Obama ligt al weer voor op McCain… Palin effect lijkt uitgewerkt te zijn. Daar was de tactiek ook om er zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden. Zo zullen ze dat met het leeftijd verhaal ook wel gaan doen.

 2. 3

  Ik denk dat Adenauer hier eerder de uitzondering is.

  Mandela is helemaal niet legendarisch om zijn staatsmanschap (achteraf mogen we dat zelfs belabberd noemen, want hij legde de kiem voor het huidgie corrupte bestuur). Hij was legendarisch om zijn strijd tegen apartheid en zijn gevangenschap, allemaal zaken die hij op jongere leeftijd pleegde te doen.

  Khomeini kun je ook moeilijk betichten van het vooruit helpen van zijn land. Bovendien kun je hem, als geestelijk leider, moeilijk vergelijken met een normale politicus. De paus kan (sterker nog, bijna per defenitie moet) ook behoorlijk oud zijn en is vanwege zijn godsdienstige rol politiek zo’n beetje immuun voor alle aanvallen. De rol die Khomeini had binnen zijn kerk zou je nog boven die van de paus bij de katholieken kunnen stellen, dus hij was simpelweg politiek onaantastbaar.

  Verder wordt uit het oog gelaten waar het eigenlijk om gaat: Alle genoemde politici waren op hun 72e gezonder dan McCain, die invalide en afgeleefd is. Daarnaast is hij natuurlijk ook niet de quike commander-in-chief, die de president hoort te zijn volgens de republikeinse doctrine van de vorige twee verkiezingen. Terecht dat de democraten hen daarmee om de oren slaan (al heb ik nog veel te weinig gezien van die “leeftijdsaanvallen”).

  Tenslotte blijft het hoofdpunt staan: Hij zou de oudst VS-president zijn en VS-presidentschap vraagt wat meer dan een middelgroot landje ergens in midden Europa, zuidelijk Afrika, of het Midden Oosten besturen. Als we ook kijken naar het lijstje oudste presidenten tot nu toe, dan ziet het er niet best uit:

  1. Reagan, bekend van het laten oplopen van staatsschulden, het platbombarderen van Libie, het binnenvallen van Grenada en niet te vergeten de war on drugs.

  2. Harrison, bekend van het doodgaan binnen een maand na zijn aantreden.

  3. Buchanan, bekend om het steunen van slavernij en het land in burgeroorlog laten verzinken.

  Let wel, McCain is bij zijn aantreden ouder dan elk van bovengenoemden was toen ze begonnen.