John McCain, de volgende president van de Verenigde Staten?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag plaatsen we een gastbijdrage van Andreas Bouman.

John McCain is door velen afgeschreven. Hij is te oud, zijn vicepresidentskandidaat is te onervaren en hij moet het opnemen tegen een hele goede kandidaat. Dat klopt allemaal. Ik was in april overtuigd dat McCain zou winnen en nu medio oktober denk ik nog steeds dat hij een goede kans maakt. Ondanks alle peilingen die het tegendeel beweren. Ik zal drie redenen geven waarom John McCain, een prima kans maakt om over drie weken te winnen van de gedoodverfde favoriet.

1) McCain is prima politicus
Om te beginnen is McCain een prima politicus. Een veel betere dan de meeste Europeanen denken. Voor een Republikein is hij niet te conservatief en daarom aantrekkelijk voor een groot deel van de Amerikanen. De oerconservatieven stemmen sowieso al op hem de echte liberals zullen dat nooit doen. Daarom kan hij in potentie de meerderheid van de bevolking achter zich krijgen. Tenslotte is McCain een oorlogsheld, redelijk standvastig in zijn opvattingen en welbespraakt.

2) Oorlogsheld versus vreemde eend
Daarnaast gaat het in Amerika, veel meer dan in Europa, om imago. McCain heeft nu al het imago van vaderlandslievend senator. Hij houdt van Amerika en straalt die trots uit. Hij vindt Amerika beter dan de rest van de wereld en komt daar rond vooruit. McCain is een man van het volk, Obama speelt dat hij het is. McCain zal de laatste weken benadrukken dat hij de enige vaderlandslievende kandidaat is, de volkse patriot met eenvoudige oplossingen. Hij zal Obama afschilderen als een buitenstaander, een halve Amerikaan en iemand met foute vrienden. Wie zijn die ‘vrienden’ volgens McCain? Bill Ayers, Jeremiah Wright, Louis Farrakhan tot aan de terreurorganisatie Hamas. Het waarheidsgehalte van die relaties is irrelevant, waar het om draait is de perceptie van de kiezer.

3) Lastercampagne is net begonnen
Tenslotte komen de Republikeinen in de laatste weken altijd met de smerigste trucs. Nu al gelooft een groot deel van de Amerikanen dat hij moslim is. Alle filmpjes van McCain zullen de vermeende duistere kanten van Obama oprakelen. Moslim? Buitenlander? Al Qaida lid?Het zal erger en erger worden. Alle hele leugens, halve waarheden en suggestieve opmerkingen blijven in de hoofden van de kiezer hangen. Als mensen maar al te vaak negatieve boodschappen horen, gaan ze die uiteindelijk geloven. En als kiezers dan in het stemhokje staan, zullen velen denken: ‘toch maar het zeker voor het onzekere nemen.’

Reacties (56)

#1 pietje pietersen

Even kort en (ont)krachtig:
1. McCain is een ontzettende flip-flopper.
2. Economie is momenteel belangrijker dan het zijn van een oorlogsheld.
3. De enige die geloven dat hij moslim is zijn mensen die foxnews kijken en die stemmen zoiezo nooit op een liberaal. Het belangrijkste zijn de zwevende kiezers en het lijkt er sterk op dat die het helemaal gehad hebben met dat moddergooien.

  • Volgende discussie
#2 zwartwit

“Om te beginnen is McCain een prima politicus. Een veel betere dan de meeste Europeanen denken.”

Aanname, of de onderzoeksresultaten van de gemiddelde mening van de gemiddelde europeaan over de politieke capaciteiten van mccain dumpen. Er zijn veel zeer goede politici, dat is geen reden om gekozen te worden. Daarnaast denk ik dat er verschillende meningen bestaan over de definitie van een “prima politicus”.

Los van het feit dat de man wellicht een prima politicus is, zal hij dat weinig in de praktijk kunnen tonen. Er moet immers Rove/Cheney beleid worden uitgevoerd en daaraan is elke kwaliteit ondergeschikt. Een trekpop heeft heel geen politieke capaciteiten nodig.

Helaas waar dat er genoeg enge rednecks rondlopen die de heldenstatus prefereren boven daadwerkelijke inhoud, wij hebben er in Nederland ook een paar rondhuppelen in ons kabinet die zo denken. Neemt niet weg dat Obama ook absoluut een man van het volk is, wellicht op een andere manier. Kijk alleen al naar waar de fondsen vandaan komen. Dat gespeelde vind ik echt onzin.

Komende drie weken gaan natuurlijk spannend worden, de laatste trucs van Bush zijn niet van de lucht en wie weet wat nog komen gaat. Overigens mag je best de optie verkiezingsfraude toevoegen aan je verhaal hoor, dat was immers de laatste twee verkiezingen de standaard.

En eerlijk, de komende jaren is er verdomd weinig eer te behalen voor hij die gekozen wordt. Veel mooie plannen zullen niet kunnen worden uitgevoerd. President puinruimen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Ultrabas

Ik krijg bij dit stuk een beetje hetzelfde gevoel als bij het zien van een slecht schoolbandje: laat mij op dat podium, ik kan het een stuk beter. Geen goed teken.

Inhoudelijk verder weinig toe te voegen. Deze open deuren zijn inmiddels zo vaak ingetrapt dat ze kletterend op de grond zouden vallen bij het volgende tikje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 eMphase

Ik sluit mij aan bij reactie nr.1

Wellicht had het spannender geweest als er geen kredietcrisis was losgebarsten. Want alhoewel je de verantwoordelijkheid hiervan niet volledig aan George W. Bush toe kunt schrijven is het nu wel hij die hier samen met zijn GOP de schuld van krijgt. En dan blijkt “change” van de kandidaat van de andere partij meer waarde te hebben voor de kiezers dan de “mavericks” van de partij die het de afgelopen 8 jaar voor het zeggen heeft gehad.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 J_K

Hopelijk is de lastercampagne nu vrijwel afgelopen. Zijn en vooral Palins haatzaaiende speeches zijn in de media streng veroordeeld, en Obama heeft de Ayers-issue vrijwel geneutraliseerd in het laatste debat. Dan staat McCain geen kans meer, behalve als hij eindelijk zijn plan om de economie te fixen goed weet te verkopen (wat hij al meerdermaal heeft geprobeerd). McCain legt nu de nadruk over zijn verschil met Bush, maar hij zal toch echt aan het volk moeten uitleggen waarom zijn plannen voor de economie en het ziekenfonds beter zijn dan zijn tegenstander.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Crachàt

‘maverick+70’.
De gedachte alleen al dat je met een naam als op de achterzak van een shitty jeansmerk zelfs een verkiezing zou kunnen winnen…
Maverick.
Pathetic Gereontric Maverick.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Arjen Kamphuis

Diebold heeft toch al lang gekozen?

“What matter is not who votes but who counts the votes” – Joseph Stalin

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Crachàt

I AM NOT BUSH
I AM NOT BUSH

yeah, right.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

“McCain legt nu de nadruk over zijn verschil met Bush”

Hoe geloofwaardig is hij daarin? Zijn vote-record is niet al te overtuigend in zake.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 TRS

Maak je liever zorgen om de neus van Obama, die wint nl. niet met 2 maar met 10 vingers in z’n neus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 TRS

De problemen voor Obama beginnen pas NA zijn verkiezing.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Meester

Oorlogshelden winnen eigenlijk nooit als we de geschiedenis bekijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Martijn

@12: Precies. Obama loopt groot risico een tweede Carter te worden. De rotzooi opruimen van de Republikeinen en daarmee impopulair worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Martijn

@13: Nou: Washington, Eisenhower, Bush sr.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Sytz

Ik heb de hoop opgegeven ooit nog iets van de US te snappen.

Ik speel ’s avonds regelmatig een online game waardoor ik in contact kom met redelijk wat Amerikanen. Die hebben grotendeels dezelfde denkbeelden als wij, en zijn het dus geheel niet eens met de “redneck mentality”. Maar als ik roep dat ik een socialist ben worden ze heel stil :-)

Die Amerikanen die ik spreek zijn dus blijkbaar een kleine minderheid. En een groot deel schijnt echt zo te denken als Fox.
Zoals een wijs man eens zei: “Echt, gast, hoe dom kan je zijn???”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Taco Zip

Peilingen Schmeilingen. Als er gestemd moet worden zullen velen in deze onzekere tijden toch in een reflex kiezen voor wat ze hebben. Obama is dan toch een te groot risico en McCain is dus nog lang niet afgeschreven. Verder staan de stemmachines nog in het voordeel van de republikeinen afgesteld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Henk

Natuurlijk, Sytz, zijn ze met stomheid geslagen als je zegt socialist te zijn. Ze hadden je wellicht hoog zitten en nu blijkt dat je van de geschiedenis niks geleerd hebt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 Crachàt

O kijk: de enige prikkel die Henk wakker kan maken: socialist.
socialist. PRIK
socialist. PRIK
socialist. PRIK

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Popeye

@18 De huidige neergang van het hele ecomomische systeem …
Da’s waarschijnlijk, volgens u ook de schuld van de socialisten ?

Vele hier op sargasso denken, zoals er in de achtiende eeuw over geneeskunde werd gedacht; dat een gezond lichaam het resultaat was van een evenwicht tussen de vier ‘sappen’.
Het bloed, gele-mild, zwarte-mild en de hersensappen …

En als je Amerika kritisch bejegend, geraakt eén van die vier sappen uit balans.

Aderlaten, die handel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Taco Zip

@21: “De huidige neergang van het hele ecomomische systeem … Da’s waarschijnlijk, volgens u ook de schuld van de socialisten?”

Ja, zeker wel de schuld van de socialisten! Als hun economische model in het Oostblok wat meer solide was geweest hadden we nu niet met een stelselcrisis gezeten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 Andreas Bouman

Veel van jullie gaan ervan uit dat Obama -makkelijk- gaat winnen. Iets teveel NOVA gezien en iets te weinig kennis van de gemiddelde Joe Sixpack?

@16 Een groot deel vd Amerikanen ‘schijnt’ als Fox te denken. Klopt, in primetime hebben ze een marktaandeel van meer dan 50% (CNN en anderen zijn in VS kleine jongens)

Ondanks dat Obama en Biden het veel en veel beter ‘doen’, blijft de marge in de peilingen beperkt. Een slippertje en het voordeel is weer voor McCain.Zijn harde kern is trouwer en blijft hem trouw, no matter what.

Veel van Obama’s aanhang is nieuw. Veel van die stemmen zullen dus ongeldig zijn (= feit)

Ik geloof niet in de peilingen. Denk dat een groot deel van de blanke (Hillary fans) brede middenklasse weigert op een zwarte kandidaat te stemmen. In VS is segregatie geen politiek, maar wel de standaard. Niet in New York, wel in alle belangrijke swing states.

@2 Veel Amerikanen zien Obama wel als elitair. Met zijn hang naar idealen, bevestiging zoeken in het buitenland en Harvard opleiding is die ab-so-luut geen doorsnee Amerikaan. Hij eet een hotdog (the national food) nog met mes en vork. McCain is McCain.

De verkiezingen worden beslist is de swing states in de VS. Daar wonen heel Joe’s die twijfelen aan Obama. Het zou mij dus niets verbazen als het toch weer McCain wordt…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#24 JSK

Iets teveel NOVA gezien en iets te weinig kennis van de gemiddelde Joe Sixpack?

Eh… en jij niet? Ik ben het met je eens in zoverre dat het nog ‘alle kanten’ op kan gaan. Maar doen alsof jij één of andere geheime kennis bezit over de gemiddelde Amerikaan die wij hier allen ontberen is mij een beetje te zwak.

Klopt, in primetime hebben ze een marktaandeel van meer dan 50% (CNN en anderen zijn in VS kleine jongens)

Bron?

Veel van Obama’s aanhang is nieuw. Veel van die stemmen zullen dus ongeldig zijn (= feit)

= erg vreemde redenering.

Denk dat een groot deel van de blanke (Hillary fans) brede middenklasse weigert op een zwarte kandidaat te stemmen.

Waarom?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#25 Andreas Bouman

[ red: ontspamd ] Dan zijn we het eens dat het alle kanten op kan gaan. Ik word namelijk een beetje Obama moe en denk dat de NL media er veel te makkelijk vanuit gaat dat 3 weken voor de verkiezingen de race is gelopen.

Bron voor market share: http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2004_June_29/ai_n6087812
Daarbij nog een toevoeging: Amerikanen kijken heel erg weinig naar het nieuws.

dat de Obama aanhang nieuw is, daarmee bedoel ik dat ze vaak nog niet officieel geregistreerd staan. Dit gaat problemen opleveren (kleurencopy v. legitimatiebewijs, op tijd alle gegevens binnen zijn, gaat niet meer lukken).

De laatste zin is een persoonlijke mening. Ik ben zelf wel in swing states geweest en ik vond de segregatie zwart-wit stuitend. Het racisme leeft daar heel erg en New York wordt gezien als een liberale poel des verderfs. Al die (onbewuste?) racistische gevoelens komen niet in de peilingen naar buiten, maar wel in het stemhokje…

Als mijn mening is overgekomen dat de race nog niet gelopen is, ben ik al tevreden. Het zal echt nog heel, heel erg lastig worden voor Obama.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#26 Andreas Bouman

[ red: ontspamd ]
@24

Bron: http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2004_June_29/ai_n6087812

Toevoeging: Amerikanen kijken sowieso veel minder nieuws dan wij.

Dat de aanhang nieuw is, daar bedoel ik mee, dat ze nog niet officieel zijn ingeschreven. Dat is in de VS een hele bureaucratische toer en gaat niet meer (helemaal) lukken.

Ik denk dat een deel van de Hillary aanhang op McCain zal stemmen. Ik ben in VS geweest (de swing states) en schrok me rot van de totale segregatie van blank-zwart. Daarom denk ik dat veel van hen toch McCain zullen stemmen. Die info komt niet in de peiling, maar misschien wel in het stemhokje tot uiting.

Mijn mening is dat de race nog niet gelopen is. Zou leuk zijn als bijv. nova een correspondent had in Virginia i.p.v. New York. In dat soort staten wordt de nieuwe president gekozen.

Misschien wint Obama, kan best, maar het zal heel, heel moeilijk worden en zeker geen makkelijke overwinning. Ik gok op 60/40 voor McCain.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#27 Andreas Bouman

Ik heb nu twee keer een reactie geplaatst die verwijderd is. Daarom kort & bondig:

Bron fox news: Nielsen Media Research. Google maar op ‘market share fox news’ Toevoeging: Amerikanen kijken heel weinig naar ‘echt’nieuws.

Nieuwe aanhang is vaak niet geregistreerd. Is in VS heel gedoe, een deel zal daarom uiteindelijk zijn stem niet -kunnen- uitbrengen.

Met die laatste opmerking bedoel ik de blanke Amerikaan. Ben zelf een paar weken in VS geweest, in de swing states en schrok vd totale segregatie van blank en zwart. Racisme is een issue. Niet in de peilingen, maar wel in het stemhokje.

Ik weet natuurlijk niet wie er gaat winnen. Wel denk ik dat in heel Europa de kansen van Obama standaard te hoog worden ingeschat. de race is verre van gelopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#28 JSK

Bron voor market share: http://findarticles.com/p/articles/mi_m0EIN/is_2004_June_29/ai_n6087812

Je refereert vast aan:
FOX News Channel (FNC) garnered more than 50% of the cable news audience in primetime and total day during 2Q’04, according to Nielsen Media Research.

In contrast, CNN and MSNBC both attracted less than a third of the same market share in 2Q ’04.

Maar, in de V.S. is ‘cable’ maar een deel van de televisiemarkt.

There are three basic types of television in the United States: broadcast, or “over-the-air” television, which is freely available to anyone with a TV in the broadcast area, cable television, and satellite television, both of which require a subscription to receive.

bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Television_in_the_United_States#Broadcast_television

Dus wat je zegt over ‘50% van de Amerikanen kijkt naar FOX NEWS’ is waarschijnlijk niet waar.

dat de Obama aanhang nieuw is, daarmee bedoel ik dat ze vaak nog niet officieel geregistreerd staan. Dit gaat problemen opleveren (kleurencopy v. legitimatiebewijs, op tijd alle gegevens binnen zijn, gaat niet meer lukken).

Naja, tis een beetje een matige redenering. Veel van Obama’s jonge aanhang is hoger opgeleid. Ik denk dat die vast wel zich op tijd kunnen registreren.

Ik denk dat een deel van de Hillary aanhang op McCain zal stemmen. Ik ben in VS geweest (de swing states) en schrok me rot van de totale segregatie van blank-zwart. Daarom denk ik dat veel van hen toch McCain zullen stemmen. Die info komt niet in de peiling, maar misschien wel in het stemhokje tot uiting.

Het zogenoemde Bradley-effect. Kan, maar volgens de NRC van vandaag is dat effect de laatste verkiezingen geslonken. En je moet onthouden: Bradley was in alweer bijna dertig jaar geleden in de race voor het burgermeesterschap van Los Angeles. Kan me niet voorstellen dat er over drie decennia zo weinig is veranderd.

Ben zelf een paar weken in VS geweest, in de swing states en schrok vd totale segregatie van blank en zwart.

Naja, in veel swing states is blank-zwart geen issue volgens mij. Voornamelijk omdat zwarten vooral in het Zuiden zitten, wat toch stevig Republikeins is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#29 Arjen Kamphuis

De meeste discussie over de Amerikaanse verkiezingen (op dit blog en andere plaatsen) worden gevoerd op basis van een onuitgesproken aanname dat feiten en de aantoonbare werkelijkheid er nog enigzins toe doen in het verkeizingsproces. “McCain stemde 90% met Bush mee, Obama is helemal geen fanaiek Moslim …” enz…

Als we even terug kijken naar de afgelopen twee gestolen presidentsverkiezingen lijkt het vrij duidelijk dat dit niet (meer) zo is. De werkelijkheid kan ten alle tijde aangepast worden (middels media en stemcomputers) aan de wensen van het regime.

Ron Suskind heeft een prachtig boek geschreven over de werkelijke wijze waarop tegenwoordig beleid tot stand komt:

The aide said that guys like me were “in what we call the reality-based community,” which he defined as people who “believe that solutions emerge from your judicious study of discernible reality.” I nodded and murmured something about enlightenment principles and empiricism. He cut me off. “That’s not the way the world really works anymore,” he continued. “We’re an empire now, and when we act, we create our own reality. And while you’re studying that reality — judiciously, as you will — we’ll act again, creating other new realities, which you can study too, and that’s how things will sort out. We’re history’s actors . . . and you, all of you, will be left to just study what we do.” – Ron Suskind – Without a Doubt

De ‘aide’ was Karl Rove.

De kandidaat die het best zorgt voor het bedrijfsleven dat hem om z’n plek zet wordt President. Hoeveel mensen er op hem stemmen heeft daarmee niet noodzakelijk heel veel te maken. Het verschil tussen de kandidaten is in de praktijk trouwens niet zo verschillend, zeker als het gaat om buitenlands beleid.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#30 Kalief

“de echte liberals zullen dat nooit doen. Daarom kan hij in potentie de meerderheid”
Dus omdat de liberals niet op hem stemmen kan hij een meerderheid van de bevolking achter zich krijgen?
1. Als meer mensen niet op je stemmen krijg je minder stemmen, niet meer.
2. De USA presidentsverkiezingen gaan niet via een meerderheid van de bevolking maar via een meerderheid van de staten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#31 Visjesvisnet

Niemand durft zijn geld nog op McCain te zetten. Een aandeeltje McCain kost iets meer dan een tientje. http://www.binnenhofsx.nl/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#32 matthijs

Niet bepaald onpartijdig, maar best aardig leesvoer:

http://www.rollingstone.com/news/story/23316912/makebelieve_maverick/print

Enneh … ik ga geen rooie rotcent op de kansen van Obama zetten. Zoals Larry Wilmore, “senior black correspondent” van de Daily Show al zei: “come november, we’ll see that all the change we can handle is a 70 year old white republican guy”.

De verkiezingen gaan beslist worden door rednecks en conservatieve Joodse bejaarden. Voorsprong in de peilingen zegt helemaal niets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#33 eMphase

Zelfs al zouden in deze Electoral Map van RealClearPolitics alle ‘Toss Up States’ (inclusief Ohio en Florida) naar McCain gaan, dan nog zou Obama winnen, aangezien 286 van de kiesmannen volgens de ‘state polls’ al flink in het voordeel zijn (minimaal 9% voorsprong per staat) van Barack Obama:

http://www.realclearpolitics.com/epolls/maps/obama_vs_mccain/?map=5

Over landverschuivingen gesproken, ook interessant te zien hoe staten die 4 en 8 jaar geleden nog flink Republikeins stemden nu aangemerkt worden als ‘Toss Up States’, zoals North Carolina, West Virginia.
Ook zijn er genoeg staten die 4 en 8 jaar geleden nog ‘Battleground States’ waren nu flink blauw kleuren, zoals Pennsylvania (+21%) en Wisconsin (+10%)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#34 Andreas Bouman

@JSK ik wil alleen nog even ingaan op mijn belangrijkste punt. De angst voor de ANDER (Obama) zit diep in de VS. Dat wordt niet in de peiling waargenomen, maar WEL in november.

Ik durf op geen enkele uitslag te wedden, maar reken maar dat McCain meer zetels krijgt dan in welke peiling dan ook voorspeld is.

tot 5 november!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#35 Andreas Bouman

@27 Ik ga alleen in op mijn belangrijkste punt. De angst voor de ANDER (Obama). Als John dat weet uit te spelen, maakt die echt nog een goede kans. in Amerika is er een veel groter verschil (en angst voor) mensen met een andere huidskleur. Dit komt niet in de peilingen, maar wel in het stemhok tot uiting. Let maar op.

Tot 5 november (of, 6, of 7)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#36 Steeph

@Andreas: Je zat ff in het spamfilter met 34 en 35. Nu niet meer dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#37 Crachàt

Andreas zit voortdurend in het spamfilter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#38 Andreas Bouman

mmm, ga bijna in conspiracy geloven…

Nog reaguurders op mijn laatste punt? @35?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#39 Crachàt

Het is moeilijk reageren op wat je aan voorspellingen doet, Andreas, maar ik deel je vrees volkomen. Met het hart. De hersens en de hoop zeggen dat het Obama wordt.

Ik kan me ook niet van het beeld van al die hypergelukkige Nederlandse voetballers ontdoen, die match waar ze allen zielsgelukkig met hun kindjes op de arm stonden te glunderen van zekerheid en geluk.
Vanaf toen werd het enkel tragisch, met Gore-iaanse afmetingen.

Edoch – één foute orkaan en het stemhok stemt tegenovergesteld van de dagen ervoor. En omgekeerd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#40 mescaline

Obama weet dit ook en heeft er ernstig kijkend al een speerpunt van gemaakt. Hij was ook niet heel vrolijk tijdens het debat. De media zouden het voor hem nog kunnen vergallen en verknallen. Hoe ? Door hem alleem maar lachend en zwaaiend af te beelden, zoals de paus.

Daaraan kun je het vanaf nu aflezen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#41 Andreas Bouman

@39 daar sluit ik me 100% bij aan. Trouwens die vloek hebben de voetballers over zichzelf afgeroepen, toen ze begonnen te zingen voor belastingverlaging (bah)

Het worden 3 lange weken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#42 Andreas Bouman

Vandaag 2 artikelen in de Volkskrant die aangeven dat McCain misschien toch meer stemmen krijgen dan verwacht:
1) nieuw geronnen stemmen van organisatie ACORN zouden veel ongeldige registraties bevatten.
2) Misschien toch een verschil wat mensen in peiling aangeven en in stemhokje doen (racisme)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#43 JSK

@35: Ja, maar dat is gewoon een nietszeggend statement (‘de angst voor de ander…’), noem mij een land waar de mensen niet xenofoob zijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#44 Cerridwen

Wat een onzin.

Dit is niet meer de tijd van experts die met hun ‘ervaring’ aangeven welke kant het op gaat, maar van harde cijfers en wetenschappelijke modellen. Die cijfers zijn duidelijk: Obama heeft een stevige, robuuste voorsprong in de staten (electoral college), waarvan het heel onwaarschijnlijk is dat McCain dit nog kan inlopen in twee weken tijd. Niet onmogelijk, natuurlijk, maar ik zou mijn geld er niet op inzetten. Ook iets als het Bradley effect is al uitentreure behandeld en opnieuw bekeken, met als conclusie dat het eigenlijk niet meer voorkomt, en mocht het weer opduiken, dat het dan geneutraliseerd wordt door een reverse bradley effect van African-Americans die als puntje bij paaltje komt toch voor Obama kiezen.

Concreet:
1. McCain is helemaal geen ‘prima politicus’. Hij maakt de ene vreemde beslissing na de andere, verandert uitspraken, liegt er op los en heeft bijzonder weinig inhoud. Veel verder dan belastingen verlagen en meer oorlog komt hij niet. Denk aan de keuze voor Palin. McCain heeft de debatten glansrijk verloren, niet omdat hij het niet probeerde, maar omdat hij niet de rust en de inhoud had waar de Amerikanen in deze crisis behoefte aan hebben. Obama heeft dat wel.
2. It’s the Economy stupid. De verkiezingen gaan zeker om imago, dat klopt. Maar het imago wat er toe doet heeft op dit moment weinig te maken met vaderlandslievendheid, maar alles met de economie. Mensen willen oplossingen, een heldere geest en iemand die vertrouwen uitstraalt. McCain kan niet leveren (geen oplossingen, springt van de hak op de tak, is heel boos en onrustig), Obama daarentegen des te meer.
3. De lastercampagne is al lang aan de gang, en heeft tot nu toe bijzonder weinig effect gehad. Het werkt eerder averechts. Mensen hebben Obama nu uit ten treure gezien, en hij is duidelijk geen moslim en komt ook niet bepaald over als een terrorist. De groep mensen die hier bevattelijk voor is stemt sowieso Republikein; het enige effect is dat Republikeinse rallies erg onaangename trekjes krijgen. Vergeet niet dat Clinton ook al behoorlijk negatief is gegaan op Obama, zonder effect. Dat is nu oud niews.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#45 mescaline

@Cerridwen. Zelfs Godfried Bomans geloofde vanaf zijn 40ste weer in Sinterklaas. “Ja, het was de buurman. En tegelijk was het Sinterklaas.” Dat type denken (in twee sporen, vier varianten) is de Amerikaan aangeboren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#46 Hemaworstje

Mc Cain heeft statistisch/ medisch gesproken 65 % kans dat hij de volle 4 jaar vol kan maken.
Obama zal daar door andere omstandigheden wellicht bovenuit komen wat risico betreft.
Het is link om in een conservatief land over change and dreams te beginnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#47 Cerridwen

@Mescaline:
Dus?
Cijfers graag, geen vage ideeën/vooroordelen. Er is genoeg beschikbaar.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#48 JSK

Misschien voor het eerst met Cerridwen eens. Dit is inhoudsloos gepraat van o.a. mesc, hema, etc. over hoe ‘de Amerikaan’ werkelijk is. Tsja, waar hebben jullie die wijsheid vandaan?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#49 larie

Vaag inhoudsloos, oh eenvoudigen van geest.

Misschien heeft Mc Cain wel een klokje in zijn vestzak verborgen:

http://www.youtube.com/watch?v=gh_bxVL6v08

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#50 JSK

@49: Ga maar weer lekker slapen opa.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#51 eMphase

Powell gaat in ieder geval voor Obama:
http://www.msnbc.msn.com/id/27265369/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#52 larie

Wellicht na de 30+ dixo vanavond maar zeg eens..slaapt u nu al:?).
Waar ik in mijn reaktie op doel is dat sommige reaguurders, waaronder Mescaline als ik zo vrij mag zijn, fijntjes zere plekken in verband brengen op een wijze die jouw ontgaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#53 Rene

jou ontgaat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#54 larie

goh.

Taal is een blackbox van een abstractie waarbij binnen de kudde een klankenreeks wordt afgesproken Rene. jou en jouw valt binnen deze parameter.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#55 Rene

U mist mijn hilarisch-subtiele commentaar op welles/nietes discussies.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#56 mescaline

Het was een binnenmusing van me. Want je ziet in Amerika veel gekkigheid serieus uit twee denksporen ontstaan op een manier die niet normaal is.

Exhibit 1. Campbell’s attorney tried to pin the murder on Fisher.

Exhibit 2. Waterbuffel ! als een racistisch scheldwoord opnemen.

Maar goed @boys van de harde feiten + cijfers…. wie hen dan wel normale mensen vindt heeft echt een stuk meer uit te leggen dan ik.

Zo. Koken, andijviestamppot tartaartjes kaneelpodding met kersen toe.

  • Vorige discussie