“Jemen is met zijn vrije en eerlijke verkiezingen en economische aanpassing een voorbeeld voor de regio” oreerde Eveline Herfkens minister van Ontwikkelingssamenwerking in 1998. Herfkens die naar eigen zeggen verliefd was op Jemen zorgde ervoor dat Nederland een van de weinige landen was die haar ontwikkelingshulp continueerde na de openlijke steun van Jemen aan Saddam Hussein. De Nederlandse ambassade en het ministerie staken steevast de loftrompet over het regime en woven kritische kanttekeningen over ‘oneerlijke verkiezingen’ weg. Dit kwam hen op de kritiek van Herman Wijffels te staan en ook in Washington en Londen fronsten men de wenkbrauwen.
Dertien jaar later lijkt het inmiddels niet meer zo goed te gaan met de democratisering in Jemen. Al twee maanden lang protesteren tienduizenden mensen voor hervormingen. President Saleh heeft toegezegd in 2013 op te stappen maar dat is niet genoeg zo vinden de demonstranten. De laatste dagen vielen er tientallen doden bij het neerslaan van demonstraties in de hoofdstad Sanaa. Parlementariërs legden hun functie neer uit protest, de VN ambassadeur nam ontslag en vandaag sloten meerdere hoge militairen zich hier bij aan. Het eindspel is ingezet en een regime change lijkt nabij. Gelukkig dat staatssecrataris Ben Knapen zojuist heeft besloten om Jemen, na het schrappen van 18 andere landen, aan te houden als partnerland voor OS-geld dan kan er -met de kennis van nu- gelijk geinvesteerd worden in een ontluikende democratie in de regio!
Reacties (7)
Ah, buitenhof gezien Carlos
Nee, niet gezien en niet gehoord. Maar ik begrijp waar je op doelt want ik kwam de column van Syp Wynia tegen bij het googlen naar de Herfkens quotes.
Zo lang ook Vietnam (dictatuur) en Afghanistan (failed state) op het lijstje staan (zeker ook gezien de criteria), is het afvoeren van Jemen onterecht.
@Carlos
Grappig, ik vond dit de eerste goede column die ik Syp Wynia ooit bij Buitenhof heb zien geven. Meestal lijkt hij voor te lezen van Wikipedia oid.
Schijnbaar voldeed zijn ‘punt’ ook voor het eerst aan de kwaliteitscriteria van Sargasso.
Syp mag trots op zichzelf zijn.
@Bismarck
Aan de andere kant, zolang Egypte wel wordt doorgestreept, lijkt me verdere steun aan Jemen ook onterecht.
@3 Het lijkt me dat het al dan niet schrappen van ontwikkelingssamenwerking eerder afhangt van ethische criteria dan van vergelijkingen tussen landen. In een ideale wereld kon je die landen vergelijken, maar dat lijkt me vaak mank gaan.
@5: Je kan wel doen alsof, maar criteria worden uiteindelijk toch bedacht aan de hand van situaties in verschillende landen (en er is bovendien een bodem aan het potje, dus de criteria worden bijgesteld aan de hand van het beschikbare geld en de stand van zaken in de verschillende landen).
Of als ik je voor het hoofd stoot: Ik kan me niet voorstellen dat Jemen niet voldoet aan criteria waar Afghanistan wel aan voldoet (zeker als we naar de criteria in de link kijken). Dito voor Vietnam.
PS. Ik begrijp ook wel dat Afghanistan niet van het lijstje geschrapt mag worden vanwege heel andere redenen (zonder ontwikkelingshulp is de Nederlandse militaire aanwezigheid behoorlijk onverdedigbaar/zinloos).
Waarom zo blind staren op het “lijstje”? Er ging (en wellicht gaat) maar een kwart van het ontwikkelingsgeld naar deze bilaterale relaties.
En wie kan er nu tegen focus zijn? Doet de een Tanzania en de ander Congo. Lijkt handiger dan allebei allebei te doen…
“In Midden-Amerika blijft Nederland zich met een regionaal programma richten op mensenrechten, democratisering en veiligheid. Ook vanwege het belang daarvan voor de Caribische landen van het Koninkrijk.”
Oh…euh…focus…nou ja, je kan sinds kort zelfs rechtstreeks vliegen van Curacao naar Midden-Amerika (nl. Panama), dus het is echt geen kromme redenering om voor de buhne ferm te lijken snijden in de OS-gelden, maar ondertussen alles gewoon door te laten lopen…