Israel: geef ons de korporaal en we leggen jullie premier niet om

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Het Israëlische leger staat er bekend om: wij laten nooit iemand achter. Dat is een hele geruststelling omdat iedere jongere verplicht enkele jaren dienst heeft. Zo ook in het geval van korporaal Shalit, die door Hamas-extremisten gevangen werd genomen tijdens een overval op een grenspost. Hamas wil hem ruilen voor Palestijnse gevangenen, maar Israel wil dit niet omdat dat nog meer kidnappings in de hand zal werken.

Vervolgens heeft Israel gedreigd de nieuwe Palestijnse Premier Ismael Haniyeh te doden als Hamas niet snel over de brug komt. De dreiging alleen al is de meest schokkende en bespottelijke actie die je je kunt voorstellen. Hoe wil je vrede sluiten met een buurland waarvan je – als je het zo uitkomt – de premier omlegt? Daar bovenop werden nog eens 32 leden van het Parlementg (allen Hamas-leden) gevangen genomen. Hoe kan zo’n gebied ooit autonoom functioneren? Hoe kun je je voorstellen dat Hamas nu minder extreem zou kunnen worden door het pluche?

Het hek is weer eens van de dam: het leger trekt na eerder het zuiden van de Gaza-strook te hebben bezet nu ook het noordelijke deel in. Men hoopt de vastgezette korporaal snel te vinden. Maar ik voorspel een nieuwe golf van geweld die vele meer doden zal kennen dan slechts een korporaal.

Reacties (18)

#1 LawJack

Ik was tot voor kort redelijk neutraal, en zelf enthousiast over de terughoudendheid en redelijkheid die Israel betrachtte, maar het hek lijkt nu weer van de dam. De goede stappen van weleer moeten wellicht weer met wantrouwen worden bezien…..Het zou me niet verbazen als dit niet vanuit de politiek, maar vanuit de legertop er door heen is gedrukt.

 • Volgende discussie
#2 Mark

Ja, zo klinkt het inderdaad wel. Bring our soldier boy home.

Er worden hard stappen achteruit gezet. Het lijkt me logischer om Hamas uit de ondergrond te halen door ze echt bestuur te proberen laten uitvoeren. Zo komt daar niks van terecht en geef je het extreme gedeelte van de partij de kans om door te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Linda

Israel was maanden terughoudend en hield zich in. Maar als je elke dag tig raketten op je dak krijgt na totale terugtrekking uit de Gazastrook denk ik dat geen normaal land met een beetje zelfrespect dit nog zou nemen. Er zijn de afgelopen maanden al vele pogingen tot kidnapping gedaan, waaronder een week of twee geleden nog twee jonge meisjes die half in elkaar geslagen zijn teruggevonden nadat ze zich goed hadden verdedigd.

Vergeet niet dat de jongen van 17 jaar al reeds gedood is als een hond en als de hamas zich democratisch wil noemen dan kunnen ze het niet maken om mensen te gebruiken als blackmail middel nadat ze zagen dat de international wereld ze in de steek liet.

Israel gaat al jaren gebukt onder aanslagen in disco’s van onschuldige kinderen. De aanslagen op bussen waren orde van de dag en dus heeft de Palestijnse kant geen recht van spreken over “aanvallen op onschuldige burgers”

Het Israelische leger maakt geen gebruik van kinderen als levend schild zoals de Palestijnen doen. Maken geen gebruik van ambulancewagen om wapens te vervoeren. Laat geen gruwelijke en bewerkte beelden zien van uit elkaar geslagen lichaamsdelen van kinderen en liegt niet als ze fouten maken.

Ik heb nog nooit een Palestijn op tv horen zeggen dat het ze speet dat ze een disco aanvielen en dat het een fout was!
Alles schuiven ze in de schoenen van Israel, maar goed, iemand moet de zwarte piet zijn voor hun eigen falen nietwaar???!!!

De Palestijnen leven al jaren van Israel en eisen te werken in Israel omdat ze zelf te bedonderd zijn een land op te bouwen en liever bezig zijn met eigen zakken te vullen en wapens te kopen over de rug van hun eigen bevolking.

De hamas deelde mee Israel niet te accepteren en dus kun je nu niet van Israel eisen ze snoepjes uit te delen. In Israel hebben ze een mooie uitspraak “wat je niet ziet van daar, zie je van hier”

Dus wat men ziet in Europe is niet altijd wat er hier te zien is. Wees dus voorzichtig met oordelen over een leger wat al jaren probeert een volk zo goed als het kan te ontzien, maar zelf de meest humane onder ons hebben soms genoeg van de bullshit en rekening houden met wat andere zo mooi denken te weten als oplossing.

In Nederland kan de regering een groep Marokkanen niet in de hand houden, maar het Israel/Palestina probleem lossen ze wel ‘even’ op!

Als na een aanslag op van Gogh er al moskeën in brand staan denk ik niet dat Nederland en haar bevolking zo terughoudend zou reageren op dit gespuis.

Laat Europa,USA en Rusland eerst maar eens hun eigen terreur onder de duim proberen houden voordat ze gaan oordelen over Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Jan Jaap

Oh ja, die vervloekte Palestijnen. Die moeten gewoon eens ophouden zich te verzetten. Ze moeten gewoon accepteren dat ze opgesloten worden in kale dorre vlakten en als tweede range burgers behandelt worden. Ze moeten ophouden leiders te kiezen die ze beloven vrij te maken.

Hamas is gespuis, geen twijfel over mogelijk, maar de Israeliers zijn geen haar beter. Het Israelische leger/politiek en Hamas willen maar één ding, elkaar uitroeien. En de bevolking van beider landen/gebieden is er de dupe van.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 LawJack

ja, ja, altijd maar dat recht van verzet van Palestijnen als totaal excuus. Als Israeliers geen onschuldigen mogen doden, dan mogen de Palestijnen dat ook niet. zo simpel is het. Het recht van verzet, nog het recht op zelfverdediging geven een vrijbrief. Nog maar een keer: een terrorist wordt gedefinieeerd door de aard van daad, niet de politieke zaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Jan Jaap

Terrorist of vrijheidsstrijder wordt gedefineerd doot het feit of je voor of tegen de specifieke zaak bent.

En zoals ik zeg, Hamas is ook gespuis. Zoals je zelf al zei, de Israeliers mogen het ook niet, maar doen het net zo hard. Inmiddels kan je in dat conflict niet meer spreken over oorzaak en gevolg of goed en slecht. Er is waarschijnlijk geen oplossing en het zal nooit ophouden, maar ik denk dat iedereen toch moet toegeven dat de Palestijnen het een stuk zwaarder hebben dan de Israeliers.

De dreiging van een bomaanslag, ontvoering of raketaanval is natuurlijk geen kattepis en ik ben de eerste om toe te geven dat het ook niet leuk voor de Israeliers is. Maar voor de Palestijnen is de dreiging toch een stuk groter en daar komt dan nog de armoede en on-vrijheid bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Linda

Opgesloten in dorre vlakten?
Israel was dor en droog 60 jaar geleden en is nu een goeddraaide economie met hardwerkende mensen die bezig zijn een toekomst te bouwen en ze(joden) lopen niet door de straten met machinepistolen en maskers op en roepen op om alle moslims te doden. Israeli’s betaan voor 20% ook uit Moslims voor het geval niemand dat wist.

Palestijnen hebben tig keer een staat kunnen uitroepen, maar deden het niet en volgens bepaalde moslimbronnen deden ze er nu weer alles aan om Israel terug te trekken naar de Gazastrook. O.a met de raketten en toen dat niet bleek te helpen gingen ze maar over op kidnappingen.

Israel heeft 1 miljoen Moslims en ze doen precies hetzelfde als moslims in Europeese landen: “We krijgen geen kansen, klaag, klaag etc”

Nou, onzin eerste klas, want er zijn genoeg moslims die wel hoge posten hebben en zeker zichzelf niet als tweederang burgers zien. Je toekomst maak je zelf en met klagen bouw je niets op.

Maar doe de test op de som en kijk naar de Palestijnse tv en zie wat ze uitzenden (het is niet de EO geloof mij), kijk naar wat ze daar de kinderen op school leren(en het is niet wat jij en ik leerde)

Doe hetzelfde op joodse scholen en zie de verschillen.Er is een rapport over geweest en die was luid en duiderlijk. Haat werd aan 1 kant op scholen en tv onder het volk gebracht en drie keer raden welke kant.

Ooit Palestijnen tegen hun eigen regering zien demonstreren? Ooit oproepen gezien het geweld te eindigen? Dan was ik zeker niet thuis, want ik zag het nooit.

Joden woonde altijd in wat de ene israel noemt en de andere Palestina, feit is dat joden al werden vermoord door wat men nu Palestijnen noemt ver voor ’48 en dus heeft het met haat te maken en niets met politiek.

Elk volk en elk land maakt fouten, maar geen een land zou nemen wat Israel al jaren moet slikken. De grootste fout die Israel heeft gemaakt is Arafat uit Tunesie laten overkomen met de hoop dat hij vrede wilde bouwen, want vanaf dat moment was het hek van de dam.

Ik geloof niet meer in de vrede en ben na jaren links te zijn geweest en zelfs Palestijnen proberen te begrijpen terug gekomen van een hele koude kermis.

Dan wilde ik nog even reageren op wat hardtrack zei.
Natuurlijk hebben de Palestijnen het niet makkelijk, ik zal dat zeker niet ontkennen, maar dat was niet altijd zo.

Ik ben geen belegen tiener meer en ik weet nog de tijd van VOOR arafat en dat ik vrij en blij rondliep op plekken zoals Qualqilia en tulkarem, goud verdiende ze daar aan de joden. Nu kan ik er niet eens binnen zonder gelynched te worden en dus hebben ze zichzelf in de fikken gesneden.

Als toen Arafat de goede weg had belopen hadden we nu vredig naast elkaar kunnen leven en zouden radicalen nooit kans hebben gekregen. Of die kans ooit nog komt?

Ik ben voor vrede, maar it takes two to tango.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 LawJack

@Hardtrack: ‘Terrorist of vrijheidsstrijder wordt gedefineerd doot het feit of je voor of tegen de specifieke zaak bent’.
Sorry, maat dat is gewoon niet zo. Een opzettelijke aanslag op onschuldigen is een terroristische daad. Zie conventies van Geneve en het ontwerp algemene anti-terrorisme verdrag. Maw: Bom aanslagen op Pizzahut in Tel Aviv is een terroristische daad, net zoals een ongerichte, opzettelijke artilleriebarrage op een woonwijk in Gaza.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Mark

@Linda: Je valt in de bekende val van “wie heeft er gelijk”.

Het gaat erom hoe je nu uit deze situatie komt – hoe die ook is ontstaan is. Geen van beide volken heeft toch baat bij oorlog? Israel is degene met de meeste militaire en politieke macht. De Palestijnen zijn een verdeeld zooitje ongeregeld. Als er ooit vrede in die regio komt moet dat door verstandig Israelische stappen komen. En die nemen ze nu niet door de extreme tak van Hamas in het zadel te helpen met deze militaire acties.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jan Jaap

Ok, best, hoe je ze ook noemt. Maar de rest?

Trouwens, als je dus een bomaanslag pleegt op een minister, politieman, militair of hoge ambtenaar van de ’tegenstander’ is dat dus geen terroristische aanslag? Want dat zijn toch geen ‘onschuldigen’, of wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 LawJack

Ah, typisch geval van vinger op de zere plek. Grijs gebied. Aanslag op Sjeik Yasin van Hamas aantal jaren geleden was gebaseerdop het argument dat hij de lakens uitdeelde, orders uitdeelde voor aanslagen. In theorie zou je kunnen zeggen dat een aanslag op premiers, politieke leiders, maar met name bv een minister van defensie, legitiem is. Maar dat zou pas kunnen als alles en ieder erkent dat er een ‘full blown’ armed conflict is, bijna in traditionele zin. Het Palestijnse- Israelische conflict is alles behalve traditioneel natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Mark

… maar niet minder verschrikkelijk als je alle doden en ellende bij elkaar graait.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 micha

Leiders ontzie je alleen als je er een baat bij hebt. Als ze b.v na een “net” gevecht verlies erkennen en er voor zorgen dat er rust komt. Dat is gegroeit uit volkeren die er achter kwamen dat grote aantallen doden erg contraproductief zijn.

De hamas geeft duidelijk aan dat je er geen baat bij hebt hun te laten leven. Uitschakelen dus om de leiding weg te nemen.

Het Palestijnse volk heeft Hamas democratisch gekozen en daarmee aangegeven niets te geven om burgerslachtoffers. Wie uitdeelt moet ook kunnen incaseren.

Als buitenstaander lijkt het me dan ook ongepast om Israel te bekritiseren op iets wat een logisch gevolg is van de huidige houding van de Palestijnen.

Ik zou zeggen laat het lekker een jaar ongemoeid en kijk dan nog eens wat de stand van zaken is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Linda

Het “gelijk hebben” is waar alles om draait de laatste jaren.

Het verdraaien van feiten en bepaalde dingen in de schoenen schuiven van een leger wat de grond zou kunnen aanvegen met een bevolking maar dit elke keer probeert zo minimaal als mogelijk te houden en zo humaan als kan op te treden is de kern van de zaak nml

Je kunt wel verlangen dat de Israelische kant de verstandige moet zijn, maar de vraag is hoe?? als je tegen een muur loopt.

Vanavond zag ik een interview uitgezonden op al jezeerah met Mohammed Deif. Hij geeft duidelijk toe dat hij opleidingen geeft met einddiploma voor terrorist worden.

Hij heeft het niet over een eigen land opbouwen, maar “heel Palestina bevrijden” “elke jood is een moordenaar als hij voet op Palestijns grondgebied zet”

Met “bezet Palestijns gebied” bedoelt hij alles en dus ook Tel Aviv. Dat maakt elke jood een moordenaar en dus doelwit, baby, kleuter en alles wat daarboven komt.

Nu kunnen Palestijnen niet bewijzen dat Palestina ooit bestond, de naam is gegeven door Romeinen en later de Engelsen en daar vielen ook de joden onder. Israel komt al in de bijbel voor en ook al geloof je niet in de bijbel, feit blijft dat er mensen waren die het land beschreven en archeologisch zijn er bewijzen. De joden zouden dus net zo goed alle Palestijnen kunnen benoemen als moordenaar en ze daarom bestrijden.

Het tegendeel is waar, Israel bewees zich terug te willen trekken (land for peace) en deed dit al uit vele delen, ondanks de bewijzen uit de bijbel en archeologie.

In de Arabische wereld is toegeven=zwakheid en dat bewijs zag je na de terugtreking ut Libanon en nu uit Gaza waar er hard werd geroepen” “zie je wel, ze zijn zwak en dus moeten we blijven vechten”

Ze zien het niet als een kans op vrede, maar als een kans joden en dus Israel te verslaan. Een nuance die de westerse wereld niet kent.

Ik geloof juist dat de problemen zijn gekomen omdat Israel zich meer open stelde en hoe meer je toegeeft, hoe meer ze gaan vechten.

Het joodse volk koos Rabin en die gaf met Oslo geweren aan de Palestijnen die ze tegen Israel gebruikte. Nu kozen ze Sharon die terugtrekking beloofde en de Palestijnen waren tegen hem en tegen terugtrekking uit Gaza, begrijpt iemand het nog?

BS and a lot of crap dus van een volk die democratisch koos voor zijn eigen ondergang dmv hamas.

Hun leiders zijn democratisch gekozen zoals Hitler dat was. De Palestijnen zouden als ze kunnen elke Israelische minister vermoorden en dat deden ze al reeds jaren geleden met de moord op Rehavam Zeevi

Ik hoop dat er een ghandi of sadat leeft onder de Palestijnen, ze hebben hem hard nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jan Jaap

@14: ‘Nu kunnen Palestijnen niet bewijzen dat Palestina ooit bestond, de naam is gegeven door Romeinen en later de Engelsen en daar vielen ook de joden onder. Israel komt al in de bijbel voor en ook al geloof je niet in de bijbel, feit blijft dat er mensen waren die het land beschreven en archeologisch zijn er bewijzen.’

Wat? Tweeduizend jaar geleden woonde de joden op de plek waar nu Israel ligt. Sindsdien wonen ze er niet meer. De Palestijnen woonde er in 1947. Dat zijn de feiten. Ik zie daarin geen enkele reden om aan te geven dat de joden ‘recht’ op dat stukje grond hebben. Je hebt het over een tijd voor de grote volksverhuizingen die het Romeinse Rijk om zeep helpen. Als we elk volk naar de plek waar die tweeduizend jaar geleden woonde moeten brengen blijft niemand waar ie is en breken er overal ter wereld oorlogen uit.

‘Hun leiders zijn democratisch gekozen zoals Hitler dat was.’

En Godwin’s Law is wederom bewezen. Er is voor zover ik weet nooit veel twijfel over de legaliteit van de verkiezingen geweest. Niemand vond de uitslag een erg plezierige, maar het was een volkomen legale uitkomst. Dat jij het niet eens met de Hamas bent, maakt de verkiezingen niet opeens frauduleus.

‘De Palestijnen zouden als ze kunnen elke Israelische minister vermoorden en dat deden ze al reeds jaren geleden met de moord op Rehavam Zeevi.’

Yep, en dat is verschillend van het vermoorden van democratisch gekozen Hamas leiders omdat?

Wat zie jij als oplossing dan? Want behalve afgeven op de Palestijnen, wat pakkende generalisaties gebruiken en melden dat de Israeliers geweldig zijn, zeg je niet zo veel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Mark

@14: en jouw oplossing voor dit probleem is dus verder vechten…. right….

Pas als Hamas leiders zelf iets te verliezen hebben houdt hun geweld op. Nu, en als je verder blijft vechten, hebben ze niks te verliezen. Armoede en oorlog is de perfecte voedingsbodem voor terrorisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Linda

@15

Joden hebben Israel nooit verlaten, er woonde misschien geen miljoenen meer, maar zo te lezen weet je niet de geschiedenis van het land.

Even in het kort dan:
De Romeinen gooide niemand het land uit en zoals je misschien wel weet was er een joodse koing in die tijd.

De kruisvaarders wilde de joden niet (haat omdat ze beweerde dat ze jezus, een jood trouwens hadden vermoord) en zo begon de trek naar Europa en andere landen (Arabische). Hoe denk je dat joden over de hele wereld zijn gekomen? Nederlandse joden kwamen pas zo’n 400 geleden naar Nederland bv.

Onder het christelijke bewind mochten joden jerusalem niet meer in, maar onder het otomaanse rijk groeide de joodse bevolking sterk en bloeide weer op.

En tegen 1800 waren er meer joden dan moslims in jerusalem bv
Tegen 1880 had niemand intresse voor het land, niemand deed er nog iets mee (moerasland en droog en dor), maar de joden begonnen met bouwen en gingen langzaam het moerasland bewerken en het vruchtbaar maken van de gronden. Er kwamen meer joden naar Israel en niemand die er aanstoot aan gaf toen. Toen kwamen er pas Arabieren Israel ‘bezoeken’ die ook wel een graandje wilde meepikken.

Tegen 1900 zien ze (Arabieren) wel brood in het land wat ze tot nu toe links hadden laten liggen. Niemand zag Jerusalem als heilig in de Islam.

Dan verslaan de Engelsen de Turken en het Engels mandaat begint. De Engelse geven trans-jordanie zijn naam, net zoals Libanon werd ontworpen. Kijk goed naar de grenzen van de Arabische landen en je ziet dat ze niet natuurlik zijn. Ontworpen door Europa en zeker geen landen die bestonden.

In 1917 beloofde de Engelse de joden een eigen stukje grond (wat de Arabieren ook kregen trouwens).

Toen begonnen de pogroms en plunderingen tegen de joden vanuit Arabische hoek.

De Arabieren begonnen geruchten dat de joden de tempelberg zouden innemen om de moskee te vernietigen. Een leugen want ondanks dat Israel dat al tig keer had kunnen doen staat het geval er nog, op het allerheiligste van de joden.

Respectvol om te bouwen op een oude tempel trouwens. In hevron vond een slachting plaats onder de eeuwenoude joden en bijna 70 mensen werden in koele bloede afgeslacht!!! Het begin van alles.

De rest weet je hoop ik zelf (al betwijfel ik dat wel).

Joden zijn dus nooit weggegaan uit Israel en het waren juist andere die Israel innamen en inpikte. Romeinen, christenen (uit Europa), Ottomanen (Turken) en nu proberen de Arabieren het weer dmv geschiedenis vervalsing.

“we willen moslimland terug”
Welk moslimland precies?

De moslims ontkennen het recht van joden te wonen in Israel, maar waar kwamen de joden dan vandaan als niet vanuit Israel?

Joden tellen 6000 jaar, veel meer dan christenen (2006) en zeker als de moslims(1400)

ok, de situatie is nu moeilijk en er wonen nu ook Arabieren(net als in Nederland, maar gaat Nederland ook delen?), toch zie ik geen enkele erkenning van moslimkant dat joden rechten hebben op welk stukje land dan ook.

Volgens Iran in Polen of Alaska. Tsja, de aartsvader Avraham kwam zeer zeker uit polen of Alaska.

Ik ben niet blij met de uitslag van de verkiezingen, maar de Palestijnen kozen zelf deze bloedige weg. Ik nam hitler als voorbeeld omdat democratisch niet altijd zal inhouden dat het een vredig en eerlijke verkiezing waren, vooral omdat de Palestijnse bevolking net als de toenmalige Duitsers vergiftigt worden met haatpropaganda en dus niet weten wat ze aanrichten.

@16

Merk je niet dat Arabieren nooit iets te verliezen hebben? Ze misbruiken hun kinderen en sturen ze in de dood op 14 of 15 jarige leeftijd, Als dat niet “iets te verliezen” is weet ik het niet.

volgens mij worden Palestijnen misbruikt door landen als syrie en Iran om hun eigen haat tegen jodenspel te spelen en de bevolking heeft het niet door.

Palestijnen zijn niet een graag gezien gast in de Arabische wereld(al denken mensen dat wel)
waarom wilde Egypte de Gazastrook niet overnemen van Israel bv? Waarom schoot koning hoesein jaren geleden op palestijnen aan zijn grens? Hij heeft er al genoeg in eigen huis denk ik.

Oplossingen? Ik persoonlijk denk afsluiten de grenzen, land teruggeven en in eigen sop laten gaarkoken. Ze willen eigen land, eigen land krijgen ze, maar dan ook niet in Israel werk zoeken, gebruik maken van ziekenhuizen, electra, telefoonlijnen etc en proberen een Israelisch paspoort te krijgen! Dan zien wat ze er van maken de helden met pistolen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 micha

:) Leuk stuk. Persoonlijk zie ik nog steeds een hand boven het hoofd van de gemiddelde palestijn.

Als iemand mee gaat in haatcampagnes dan ligt dat in eerste instantie aan jezelf. Je bent het ermee eens, je bent een meeloper of je bent niet kritisch genoeg geweest.

Daarnaast zijn het voornamelijk de palestijnen die hun eigen volk gebruiken voor machtspelletjes.

Elk volk krijgt de regering die het verdient…

Ik ben een voorstander van democratie. Niet omdat je er beter van wordt maar omdat je je dan niet klakkeloos kan verschuilen achter een machthebber/regiering die iets doet waar je niet mee eens bent.

 • Vorige discussie