Israël roept 75.000 man onder de wapenen

ACHTERGROND - Het wordt steeds waarschijnlijker dat Israël een grondoffensief tegen Gaza zal beginnen en wel één van een omvang die groter is dan de invasie van 2008-2009 waarbij ruim 1400 Palestijnen, meest burgers,  werden gedood.

Premier Bibi Netanyahu riep vrijdagmiddag zijn ‘kernkabinet’ van negen ministers voor overleg bijeen, en intussen was kabinetssecretaris Zvi Hauser bezig aan een telefonische enquête onder het hele kabinet om goedkeuring te krijgen voor het oproepen van niet minder dan 75.000 reservisten. Tijdens de ‘Cast Lead’-operatie van 20082- 2009 werden slechts enkele tienduizenden opgeroepen.

 YNet haalde een anonieme regeringsfunctionaris aan die zei dat Israël de operatie beduidend zal gaan opschroeven. Het feit dat Israël aanstalten maakt de zaak verder te escaleren kwam nadat vrijdagmiddag voor het eerst sinds ruim 20 jaar (sinds de Scud raketten van Saddam Hussein in 1991) raketten op Tel Aviv waren afgevuurd. De projectielen zouden in open terrein terecht zijn gekomen. Ook in Jeruzalem werd luchtalarm gegeven.

De Qassam Brigades maakte bekend dat zij degene waren geweest die twee eigengemaakte raketten op Tel Aviv hadden afgeschoten en een andere, van een ander type, gericht op het gebouw van de Knesset. Deze laatste raket kwam overigens niet in Jeruzalem terecht, maar ergens in de buurt van het nederzettingenblok Gush Etzion. Israelische troepen zouden nog op zoek zijn naar de resten van het projectiel.

Tijdens diverse luchtaanvallen werden vrijdag weer de nodige Palestijnen gedood.  Een strijder van Hamas werd gedood in Khan Younis. Een vrouw werd dood binnengebracht in een ziekenhuis. Later werd nog een dode gerapporteerd in Khan Younis. In de avond vielen vier doden bij een luchtaanval in het Maghazi-kamp in Midden-Gaza.

Kort voor deze laatste luchtaanval had een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, Adham Abu Salmiya, gezegd dat 24 doden waren en 255 gewonden. Zo’n 100 van hen zijn kinderen, vrouwen en ouderen. Dertig mensen verkeren in kritieke of ernstige toestand. Met de vier doden van het Maghazi-kamp zijn er u dus 28 doden. Ik zelf denk dat het er meer zijn., maar ik ben de tel een beetje kwijt en heb ook niet meer alle namen ter controle.

Bombardementen

Israël meldde vandaag dat nu meer dan 500 bombardementsoperaties zijn uitgevoerd en dat er sinds het begin van de operatie 550 raketten op Gaza zijn afgevuurd(Een opmerking terzijde: Israël beweert dat het steeds wapenopslagplaatsen en raketlanceerinstallaties aanvalt. Als dat waar is, is Israëls luchtmacht dus wel buitengewoon weinig succesvol met het raken van haar doelen).

In Cairo marcheerden duizenden na afloop van het vrijdaggebed in solidariteit met Gaza van de Azhar-moskee naar het Tahrir-plein. In de moskee hield president Morsi na afloop van het gebed een toespraak waarin hij Israël toeriep: ‘We zeggen tegen de agressor dat vrede nooit bereikt zal worden door agressie..aangezien oorlog geen stabiliteit of vrede voortbrengt. Dit bloed zal een vloek op jullie zijn.’   De menigte antwoordde met Allahu akbar en de (aloude PLO-) leuze “Met ons bloed en onze geest offeren wij ons op voor Palestina’.

 1. 1

  Maar de agressor in deze verstopt zich achter levende doelen en rode kruisposten om de gehate raketten af te vuren.
  De moslims willen natuurlijk maar een ding en dat is vernietiging van de staat Israël.
  Als wij ons niet verdedigen wie doet dan wel voor ons?

 2. 2

  Proberen we die Zionisten eens goed aan te vallen, komen ze in de Westelijke Jordaanoever weer niet mee. Ik bedoel: hallooooo? We zijn toch Palestijnen met z’n allen of niet?

  Ik bedoel: sta je dan in je Gazastrook. Een stuk bebouwde kom en daarbuiten woestijn, daaromheen een grote Israëlische omheining. Rijd je naar de woestijn om je raket af te vuren, ben je een gemakkelijk doelwit voor de Israëlische luchtmacht. Vuur je je raket af binnen de bebouwde kom, word je ervan beschuldigd je achter burgers te verschuilen! Het leven van een Hamasstrijder gaat duidelijk niet over rozen.

 3. 7

  Likud heeft het weer over verdedigen, ach ja, de Franse kolonisten in Algerije, onder hen veel joden, hadden ook zulke ideeën.
  Vraag me af of Israel deze keer van een koude politieke kermis zal thuiskomen.

  In de afgelopen jaren zijn de politieke bordjes aardig verhangen, deels door de tanende VS macht.
  De opstanden in de Islamitische landen tegen de westerse zetbazen hebben zoveel effect gehad dat de positie van de Palestijnen een heel andere is geworden.
  Een oliestaatje heerser bezocht recent het Gaza concentratiekamp, de nieuwe Egyptische president was op bezoek, de Tunesische minister van buitenlandse zaken komt vandaag.
  Turkije voert een proces tegen de Israeliers die Turken op volle zeer vermoordden aan boord van het Gaza konvooi.

  Zoals Norman Finkelstein het gisteravond zei op Russia Today, zodra Israel aanvalt wordt Obama vanuit Cairo en Ankara gebeld, dat dit niet kan.
  Dan zit Obama tussen allerlei vuren.
  Israel stoppen lijkt me z’n enige optie.
  Of Netanyahu zich daar iets van zal aantrekken is iets anders, suicidaal gedrag lijkt een deel van de joodse identiteit.

 4. 8

  @6 – Dat is het IDF in 2009 in exact dezelfde situatie ook niet gelukt, Bolke. Zoals het ze in 2006 ook al niet gelukt is om Hezbollah in Libanon te ontmantelen.

  Een guerillaoorlog kun je niet winnen. Ook niet in de stad, zoals de slag om Algiers (1956/1957) wel duidelijk maakt.

  Tussen 1,6 miljoen mensen in dichtbevolkt gebied ga je leden van Hamas en aanverwante clubs er echt niet tussenuit vissen.

 5. 9

  Nee hoor, daar lijkt het helemaal niet op. Israël gaat als vanouds een paar bekende namen afknallen en locaties opblazen om een succes te claimen in de eigen media, ze zullen een paar Palestijnen executeren omdat die geen zaken met ze wilden doen, en ze zullen wat huisje-boompje-beestje gedoe raken als opzettelijke collateral damage als waarschuwing voor een volgende keer. En ze hebben een record van 1400 dooien te verbeteren van de vorige keer.

  Alles ingrijpender dan dat bedreigt de status quo en kost de politici hun baan.

 6. 10

  Moeten de leden van de Veiligheidsraad niet onder hun bureau vandaan komen zodat de boel niet verder escaleert of blijft het eenzijdig bij het standpunt van Rice: “There is “no justification” for the violence that Hamas and other terrorist organizations are employing against the people of Israel: stop immediately”.

  Tis zo groot als Texel Gaza, je schuift het hele zooitje met 3 bulldozers zo hup de zee in….

 7. 11

  @ 10
  ‘je schuift het hele zooitje met 3 bulldozers zo hup de zee in…’

  Is dat met inbegrip van de mensen die erop wonen? Indien niet, is het de sugestie van een dwaas, zo ja, maakt jou dat tot een ….

 8. 12

  Er is geen eer te behalen aan virtuele oorlogshitserij.

  De slachtoffers waar je indirect verantwoordelijk voor bent zijn helaas niet virtueel.

 9. 16

  @14

  Onzin. Gaza is nog steeds door Israël bezet gebied, ook na de terugtrekking van 2005. Israël controleert Gaza’s landgrenzen, territoriale wateren en een grote bufferzone binnen de Gazastrook. Israël bepaalt wie of wat de Gazastrook in of uit mag. De VN, Human Rights Watch en andere internationale organisaties beschouwen Gaza nog steeds als “occupied territory”.

  Israël is verantwoordelijk voor de Gazaanse burgerbevolking. Israël schendt dus met het beschieten van de Gazanen het Haagse verdrag van 1907 en de Geneefse conventie van 1949.

 10. 21

  Israel heeft niet voor niets Hamas al die jaren, toen de PLO de machtigste fractie was,gesteund.
  Speculerende dat het islamfobe westen deze fractie nooit openlijk zou steunen ,was voor het voor Israel een duidelijke zaak.De PLO eruit werken en door smerige politieke manipulaties Hamas aan de macht helpen zodat Groot Israel verwezenlijkt kan worden .In feite is Hamas een bondgenoot van de zionisten

 11. 22

  @11

  (Overigens: de post stond vlak boven de advertorial van de Dacia Lodgy waarmee je in 1 klap een zéé van ruimte erbij krijgt., vandaar…dat hielp ook niet echt.)

  Maar mijn @10 was puur Uit Naastenliefde Hpax.

  Ik kwam namelijk alvast een geval van overlijden aangeven. En in geval u nu zegt: “U gaat me toch niet vertellen dat u de Palestijnen wilt vermóórden” zeg ik: nee hallo waar ziet u me voor aan…dit is euthanasie hè de Palestijnse kwestie. Laat hier geen misverstand over ontstaan. Het gaat hier niet om moord dit is een dui-de-lijk geval van euthanasie naar wij dachten…

  Pff, maar ik maak dit nu al zo’n 40 jaar van nabij mee moneer. Al vanaf de Zesdaagse Oorlog. Dat zit daar met ingevallen wangen maar de hele dag angstig voor het raam in die Gazastrook en in die settlements. Ik kan dat niet meer aanzien het snijdt door me ziel die arme stakkers het leven van die mensen heeft totaal geen inhoud meer lopen gillend door het huis hun zonen dement en aan de drank (dus alles gaat ernaast) en hun dochters allemaal heroïnehoertjes er is geen redden meer aan Hpax…allemaal duidelijke gevallen van concrete doodsverwachting nummero 14.

  Nou en toen heb ik, samen met wat andere buren, besloten er zelf maar een eind aan te maken. Door er de euthanasie mee te bedrijven (dat zakt dan vanzelf wel opzij dat hoofd). Het is vreeslijk ik weet het maar ja het is voor hun eigen bestwil. Ja, en iémand moet zich dan opofferen putjesscheppers moeten er ook zijn…

  En dan krijg je een enórremme tuin op het zuiden hè met de hele dag de zon erin..

  /alle boeken van Dr. Vogel in huis

 12. 23

  @21

  Voor Israël’s propaganda is er geen betere vijand mogelijk dan Hamas met hun mengsel van islamisme en good old Europees antisemitisme (zoals hun verwijzingen naar de Protocollen van de Wijzen van Zion). Maar het lijkt mij vergezocht dat het promoten van Hamas een vooropgezet plan was.

  Het Saoedische regime, de Moslimbroederschap (inclusief Hamas) en de Afghaanse moedjahidien (later Taliban) zijn allemaal natuurlijke bondgenoten van Westerse landen. Zij zijn vooral geinteresseerd in het seksleven en de film- en muzieksmaak van hun onderdanen en willen niet de bestaande economische orde of kapitalistische uitbuiting omverwerpen of een egalitaire samenleving inrichten. Zij zijn fel gekant tegen linkse, revolutionaire bewegingen en juist die bewegingen waren heel sterk onder de Palestijnen vóór de jaren 90; daarom steunde Israël Hamas.

 13. 24

  @ 22
  En ongrijpbaar verhaal. Rhapsodisch gebrabbel. Wel geschikt als rookgordijn voor … ja, voor wat? Of als labyrinth om in te verdwalen. Zo iets, he? Zoek het zelf maar uit.

 14. 30

  En ongrijpbaar verhaal. Rhapsodisch gebrabbel. Wel geschikt als rookgordijn voor … ja, voor wat? Of als labyrinth om in te verdwalen. Zo iets, he? Zoek het zelf maar uit.

  Weet je ook eens hoe het voelt. Want de rest van ons heeft die ervaring dus vrijwel elke keer dat we kaas proberen te maken van jouw stukjes, professor HPax.

  En niet alleen reaguurders hier, want het is me op DeJaap onlangs opgevallen dat je daar reageert met exact dezelfde teksten uit eigen werk, ouwe spammer die je bent.

 15. 32

  Deze klassieker is naar mijn mening niet besteed aan een humorloos type als HPax.Bovendien lijkt hij vaak niet eens de moeite te nemen om de links te bekijken(beluisteren) van de reacties waar hij commentaar op denkt te moeten geven.

 16. 33

  @32 Het is niet alleen HPax die de ironie en Koot-en-Bie-pastiche van Yevgeny’s reactie in #22 niet doorziet.

  Die reactie heeft drie maal een ‘thumbs down’ gekregen, naar ik vermoed van reaguurders die denken dat YP dat allemaal letterlijk zo meent.

 17. 34

  @33
  “Die reactie heeft drie maal een ‘thumbs down’ gekregen, naar ik vermoed van reaguurders die denken dat YP dat allemaal letterlijk zo meent”

  Dat is bij mij niet te zien,ik zie alleen het netto resultaat(momenteel 0) .
  Het is mij wel opgevallen dat steeds meer reaguurders überhaupt geen ironie herkennen.

 18. 35

  Dat is bij mij niet te zien,ik zie alleen het netto resultaat(momenteel 0)

  Als je met je muispijltje even op het grote rode of groene cijfer tussen die duimpjes laat staan, dan krijg je een geel blokje met daarin hoe dat saldo tot stand is gekomen.

  Dat saldo nul is bij veel reacties omdat niemand een waardering heeft gegeven, noch positief, noch negatief. Maar bij #22 is het omdat drie reaguurders uiting hebben gegeven aan hun afkeuring, en drie van hun goedkeuring.

  Iets soortgelijks zie je bij #10. Twee reaguurders vatten dat letterlijk op (en willen aangeven dat ze genocide afkeuren), en drie vatten het ironisch op, en kunnen er de humor wel van inzien. Saldo is dan plus-1.

  Het gevolg van deze bijdrage is natuurlijk dat die reacties zo dadelijk meer positieve waardering krijgen waardoor de cijfers die ik hierboven noem niet langer actueel zijn, maar soit…