1. 5

  Het is belachelijk wat deze mensen doen. Ze moeten naar de feiten kijken. Die linkse PC’ers kunnen lullen wat ze willen, er wordt geen kogel minder om verschoten tegen het islamofascistische gespuis en in land na land wordt wetgeving ingevoerd om het gespuis eruit te vissen voor het gevaarlijk wordt. De VS geeft kapitalen uit aan De Strijd. Dus wat is nou eigenlijk hun probleem?

 2. 10

  Sorry, triple-post…

  Islamo-Fascism Awareness Week will feature:

  …bullshit…

  “Prominent speakers against Islamo-Fascism such as Ayan Hirsi Ali, Mark Steyn, David Horowitz, Nonie Darwish, Christina Hoff Sommers, Phyllis Chesler, Frank Gaffney and Daniel Pipes.”

  ..meer bullshit…

 3. 11

  Ik dacht al direct dat ex-zwarte panter David Horowitz en ijzervreter Daniel Pipes erachter zouden zitten. (Pipes zit zelfs in het Giuliani-campagneteam, met vredesduif Norman ‘WW4’ Podhoretz..) En zowaar, idd Horowitz en Pipes.

  Eens met Ernest.

  Niemand zal ontkennen dat de Islam een bedreiging is. Zoals sommigen álle moslims over een kam scheren slaat echt helemaal lauw. Pipes wou zelfs ‘racial profiling’ invoeren.

  Verder is de term fascisme fout, dat is echt iets anders. Iemand zou dat eens moeten tegenspreken, zonder direct de Islamofiel uit te hangen. (Net als Fortuyn, Wilders en Ayaan geen fascisten zijn.)

 4. 12

  Islamisme = fascisme. Geen twijfel mogelijk. Dit weerzinwekkende gedachtegoed duldt geen andere opinies, eist onderwerping, niet goedschiks dan maar kwaadschiks en erkent geen soevereiniteit van anderen.
  Zie wat er in de wereld sinds 1979 gaande is. Denk aan Iran, Irak, Algerije, Darfur, Egypte (zuiden), Nigeria, Somalië.
  Denk aan de wereldwijde fatwa tegen Rushdie.
  Dit is fascisme vrienden. Van het meest weerzinwekkende soort.

 5. 13

  Henk, leg me dan eens haarfijn uit wat de kenmerken zijn van “Islamisme” en van “Fascisme” en leg me daarna uit wat de overeenkomsten tussen beiden zijn. mijnd ank zal groot zijn.

 6. 14

  Ach ja, Tsjech, of je het nu fascisme noemt of niet, ik denk dat elk weldenkend mens het er wel mee eens is dat islamisme niet fijn is. Het misverstand dat bij veel mensen leeft is natuurlijk dat islam en islamisme hetzelfde zijn. Dat alle moslims fundamentalisten zijn. En dat alleen moslim-fundamentalisten geweld plegen.
  Zo verbaas ik me er wel over dat zo weinig mensen in de VS beseffen dat ze een lange, lange traditie hebben van christen-fundamentalistisch geweld en extreem-rechts geweld dat zich beroept op de bijbel. De Ku Klux Klan, Timothy McVeigh, en vele, vele “kleine” aanslagen op homo’s, abortusklinieken, moskeeën, enzovoort. Ik zag laatst een documentaire over zo’n groep die een eigen militair trainingskamp had (in de VS!) met massa’s wapens, waaronder raketten en een enorme hoeveelheid gif dat ze konden gebruiken om het drinkwater van een stad te vergiftigen.

 7. 15

  @Henk: Iran 79 was toch vooral ook een reactie op het door de VS geinstalleerde bewind van de sjah. Waarna ze zich ook nog eens moesten verdedigen tegen Irak dat door de VS werd betaald.
  En Irak in jouw rijtje snap ik niet. Tot de invasie van de VS was het geen islamitische staat. Saddam deed beleefdheidshalve aan wat bidwerk, maar hield de geestelijken onder de duim.

  Maar met Tsjech zie ik graag jouw definities van Islamisme en fascisme en de overeenkomsten in de werkelijke wereld.

 8. 16

  Waarom mag islamisme niet gewoon islamisme zijn? Maakt dat het minder erg?
  Om Henk te helpen, kan hij hier een checklist van Umberto Eco vinden.
  http://www.themodernword.com/eco/eco_blackshirt.html
  Een argument om fascisme met islamisme gelijk te stellen gaat al niet op: fascisme gaat tekeer tegen ‘indringers’. Islamisten, als ik het goed begrijp, zijn zelf indringers. (Of is dit dus eigenlijk een fascistische gedachte?)
  Maar… even googgelen en ik kom al weer heel wat andere lijstjes tegen. Er circuleert bijvoorbeeld al jaren op internet een lijstje met kenmerken van het fascisme, en daarin wordt juist gesteld dat de verenigde staten een fascistische staat zijn.
  http://bushwatch.com/fascism.htm

 9. 17

  Kom nou zeg, wat een pedante houding Steeph en Tsjech. Jullie zoeken zelf maar naar definities.
  Maar duidelijk is dat de politieke islam andersdenkenden met geweld onderdrukt, hen minder rechten toekent dan moslims, zich aan geen landsgrens wenst te houden en overal ter wereld de religieuze wetten superieur aan nationale wetgeving verklaart.
  Laat ik zo zeggen: in weerzinwekkendheid kan het iskamisme wedijveren met het fascisme. Daarom is waakzaamheid, awareness, geboden.
  Al zal een letterzever wellicht kunnen ontdekken dat mijn vergelijking met het fascisme op een triviaal punt wellicht niet opgaat.

 10. 18

  Overigens is het duidelijk afwijzen van de radicale islam een steun in de rug voor de gematigde moslims. Zij voelen steeds vaker de intimidatie van fundamentalisten. Iets wat mij in 1995 al is gebleken na gesprekken met moskee-gangers.

 11. 19

  @Henk: Als jij iets zo stellig beweert mogen anderen om onderbouwing vragen, niet?

  “Laat ik zo zeggen: in weerzinwekkendheid kan het iskamisme wedijveren met het fascisme.”

  En dat moet het gebruik van de term goedpraten?

  “Al zal een letterzever wellicht kunnen ontdekken dat mijn vergelijking met het fascisme op een triviaal punt wellicht niet opgaat.”

  Kom op zeg, het gaat hier niet om letterzeverij, maar om het feit dat jij blijkbaar willekeurig dingen met elkaar vergelijkt omdat ze allebei “erg” waren/zijn.

 12. 20

  Grappig hoe mensen kunnen blijven van mening verschillen over een term als fascisme.

  Alles is fascisme wat een mens niet aanstaat. Files zijn fascisme, overheid is fascisme, de leraars zijn fascisten, de baas is een fascist, de weerman is een komplete nazi. Je kan iemand bozer maken met hem of haar te vergelijken met een uroloog dan met Mussolini.

  Wat maakt het uit of degene die de ander de kogel door het hoofd jaagt dat doet voor links, rechts of vanboven?
  Klootzakken zijn het. Klootzakisten. Het leven dat ze gekregen hebben niet waard.

 13. 21

  Spuyt 12, ik geef een heel duidelijke onderbouwing. Ik ga alleen geen definities zoeken omdat een ander daar naar vraagt. Bovendien doen zij dit enkel om op een onbeduidend punt mijn vergelijking onderuit te halen. Bijvoorbeeld door er op te wijzen dat religieus geïnspireerde dictaturen wellicht niet als fascistisch kunnen worden gedefinieerd. Men wil gaan letterzeven.
  Het gelijk proberen te halen door een onjuistheid op een onbeduidend punt op te blazen en vervolgens op basis daarvan de kern van je betoog onderuit halen.
  Als je inhoudelijk weinig te berde kunt brengen is dat altijd nog een beproefde methode.

 14. 22

  Als je twee -isme’s vergelijkt lijken definities me weldegelijk van belang, Henk. Hoe weet je beiden anders te duiden? Het gaat hier dan ook niet om een detail, maar om de kern van je betoog.

  Je zegt Islam = facisme en gebruikt dat als kapstok, maar boven je initiële “argumentatie” had net zo goed Islam = communisme kunnen staan.

  Maar wat is er op tegen om gewoon te zeggen dat je de islam erg vindt, met dezelfde argumenten? Dat was een stuk sterker geweest. Jij verzwakte met die woordkeuze je eigen argument. Logisch dat je daar op aangevallen wordt, aangezien het een zwak punt is.

  “Het gelijk proberen te halen door een onjuistheid op een onbeduidend punt op te blazen en vervolgens op basis daarvan de kern van je betoog onderuit halen.
  Als je inhoudelijk weinig te berde kunt brengen is dat altijd nog een beproefde methode.”

  Het op de man spelen is daarentegen geen beproefde methode, henk? “Als je inhoudelijk weinig te berde kunt brengen”. Tsk.

 15. 23

  Henk, nu heb je het over “religieus geïnspireerde dictaturen”. Welke dan? Maleisië? Saudi-Arabië? De laatste is juist een grote bondgenoot van de VS, en ik neem dat dat wordt toegejuicht door de bedenkers van de week van het islamo-fascisme, en niet door de PC’ers, want er worden wel mensenrechten geschonden. Het is best ingewikkeld eigenlijk.
  Helemaal goed op de hoogte ben ik niet, dat moet ik eerlijk zeggen, maar ik heb steeds begrepen dat het islamisme een politieke stroming is die eigenlijk niet aan de bak komt. In Marokko en Algerije lukt het niet… In Egypte worden ze gearresteerd, etc.

 16. 24

  Als je nationalisme door religie vervangt dan kun je gerust van een fascistoïde gedachtegoed spreken. Maakt het echt zoveel uit of je mensen op basis van nationaliteit danwel op basis van religie insluit danwel uitsluit.
  De voorbeelden die jij geeft Ernest zijn ook de landen die ik bedoel. Daarnaast zie je in delen van Egypte dat islamisten de dienst uitmaken. De autoriteiten kunnen vervolging van Koptische christenen aldaar niet voorkomen. Ook in delen van Nigeria steek het fundamentalisme de kop op en respecteert het geen andere meningen.
  Grote delen van de wereld komen onder de invloedsfeer van het islamisme. Het is tijd voor awareness en dát was de oproep waar het hier om ging.
  Ik vind het daarom zo belangrijk omdat een dergelijke betoging hier onlangs in Brussel nog verboden is. Het zou Islamitische burgers provoceren.
  Dus dat men in de VS oproept tot waakzaamheid is te prijzen, Wij in Europa hebben die vrijheid al verspeeld.

 17. 25

  Leuk is dat om te zien hoe mensen begrippen definiëren door een aantal kenmerken te nemen en dan de meetlat te hanteren. Mijn kapper heeft me laatst nog uitgelegd dat je daar niet veel verder mee komt dan eindeloze discussies.

 18. 28

  Het toont je niveau ALO. Kom laat ik datzelfde eens doen. ALO is een vreselijk stuk stront.
  Bevalt het ALO ? Is dit wat je wilt, hooghartige lamlul.

 19. 29

  Zo verbaas ik me er wel over dat zo weinig mensen in de VS beseffen dat ze een lange, lange traditie hebben van christen-fundamentalistisch geweld en extreem-rechts geweld dat zich beroept op de bijbel. De Ku Klux Klan, Timothy McVeigh, en vele, vele “kleine” aanslagen op homo’s, abortusklinieken, moskeeën, enzovoort.

  Typische Europese hooghartigheid. Waar zijn niet heel lang geleden 6 miljoen joden op quasi-religieuse gronden omgebracht, daar of hier? Waar zijn er sinds 9/11 meer moskeeen in flammen opgegaan, de staat New York of de staat Nederland? In welk land wenst het staatshoofd de islamitische medeburger een prettige ramadam, en in welk land is een niet onbelangrijk politicus de islamitische medeburger liever kwijt dan rijk?

 20. 30

  @ JSK: Het was absoluut niet mijn bedoeling om te beweren dat wij in Europa zo veel beter zijn dan de Amerikanen. Als je dat in mijn reactie leest zegt dat vooral iets over jouw bevooroordeelde blik, denk ik.

 21. 31

  Als je het nergens mee vergelijkt, wat voor’n zin heeft het dan om het te noemen? Iedereen heeft wel een splinter in hun oog, maar jij Oplawaai, jij kan je het best richten op de enorme balk in de jouwe.

 22. 32

  @ JSK: Ik wilde duidelijk maken dat niet alleen fundamentalistische moslims geweld en terrorisme gebruiken, maar dat er ook fundamentalistische christenen zijn die dat doen. En dat christen-fundamentalistisch geweld speelt zich toevallig af in de VS.
  Maar ik heb nergens Amerika, of de Amerikaanse samenleving, of alle Amerikanen verantwoordelijk gesteld voor dat geweld. Als ik dat zou doen zou ik namelijk net zo dom zijn als de mensen die alle moslims verantwoordelijk houden voor het geweld van moslim-extremisten. Als jij meent een dergelijke beschuldiging te lezen in mijn reactie dan ligt dat toch echt aan jouw vooringenomenheid.

  Bovendien: het was je misschien nog niet opgevallen, maar dit topic gaat over iets dat zich in de VS afspeelt. Is het dan zo raar dat ik het in een reactie ook over de VS heb?