Is TN wel zo rood?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De traditioneel republikeinse staat Tennessee zal naar verwachting naar McCain gaan. Maar in het overwegend zwarte en democratische Memphis wordt een grote opkomst verwacht. Bijna eenderde heeft al gestemd voor verkiezingsdag. Omdat er nu veel meer stembureau’s open zijn dan in de afgelopen weken, is er van rijen geen sprake.
Voor het stembureau in een gemengde wijk in Oost-Mempis staan een stuk of tien mensen te wachten. De kiezers wachten op hun beurt in het restaurant van het Community Centre, naast de tafels waar gegeten wordt. De rij is niet lang, maar het stemmen duurt al gauw een half uur. Want behalve voor de presindentskandidaat moet er een stem uitgebracht worden op de kandidaat voor de Senaat, voor het Huis van afgevaardigden, voor de staatssenaat en huis, voor de gemeenteraad (county), voor een burgemeester, een openbare aanklager, een alderman (dorps- of stadsraadslid) en voor maar liefst zes referenda.
“Je bent wel even bezig, inderdaad,” zegt Jeff Delany, die zelf op Obama heeft gestemd. “Maar het is het waard. Het is tijd dat we het roer omgooien.”

In Zuid-Memphis, een arme, zwarte wijk, is het stembureau op Wellington street verlaten. Vrijwilliger Jay Simmons ijsbeert voor het stembureau. “Ik heb een vrije dag vandaag,” lacht hij. “Veel mensen hier hebben al in de afgelopen twee weken gestemd, maar dat het zo leeg was had ik net verwacht. Vanochtend vroeg was het wel wat drukker, maar geen rijen of zo.”
Veel blanken in Memphis wonen in de oostelijke buitenwijken van de stad, zoals in Germanville, waar Don Hewitt en Jim Kowalski voor het stembureau op het parkeertterrein van de lokale kerk campagne voeren voor alderman Mark Billingsley. Nou ja, ze zitten op een stoel achter Jim’s pick-up truck en houden af en toe een bord omhoog als er een auto het parkeerterrein opdraait. “Mark is een vriend van ons, dus daarom doen we dit. Geen idee wat een alderman doet, trouwens,” zegt Jim. Beide mannen hebben al gestemd, op John McCain. “Maar ik vraag me af of we het gaan redden in Tennessee. Ik krijg steeds meer het gevoel dat het de verkeerde kant op gaat.”

Reacties (2)

#1 Steeph

Toch heeft McCain hem nog wel gewonnen.

  • Volgende discussie
#2 Bas

En dik: 57 om 42.

  • Vorige discussie