Is de verkiezingsuitslag te voorspellen met Twitter?

Foto: copyright ok. Gecheckt 01-03-2022

DATA - Kun je met behulp van twitter een betrouwbare voorspelling van de verkiezingsuitslag maken? Waarschijnlijk wel.

Peilingen zijn net lantaarnpalen. Ze moeten licht geven, maar alleen dronkemannen houden zich eraan vast (dixit Tom van Doormaal). Iedere verkiezing weer is er de verzuchting dat peilingen er altijd naast zitten, maar ondertussen wel het electorale proces beïnvloeden. Er is zelfs een kleine discussie gaande of het publiceren van peilingen vlak voor de verkiezingen verboden moet worden. Misschien is deze discussie reeds achterhaald. Peilen kun je wellicht ook anders doen. Met Twitter bijvoorbeeld.

De coders achter Kamertweets.nl hebben een applicatie ontworpen die Twitterverkeer analyseert en omzet in een zetelvoorspelling. En hun voorspelling komt behoorlijk overeen met die van de grote peilers.

Boris Geheniau van maakte de peiling met zijn bedrijf fundament.nl. ,,We hebben gekeken naar hoe vaak een aantal zoektermen, zoals de partijnaam, langs kwam op twitter. Ook keken we naar de hoeveelheid tweets die werden gedaan door mensen die met de politieke partij verbonden zijn. Als je die volumes afzet tegen 150 kamerzetels, kon je tot een peiling die vrijwel identiek is aan die van opiniepeilers.’’ Het aantal tweets wordt over vier dagen gemeten om eventuele excessen door bijvoorbeeld een debat te voorkomen.

Een peiling van 10 september laat zien dat de VVD de grootste wordt met 35 zetels, gevolgd door de PvdA en de SP. De PVV zou op 18 zetels uitkomen, het CDA op 13 en D66 op 10 zetels. GroenLinks zou 7 zetels pakken, de ChristenUnie en de SGP beiden 2. De Partij voor de Dieren zou 3 zetels behalen, terwijl 50Plus met 1 zetel in de Kamer zou komen. Die voorspelling wijkt slechts lichtjes af van andere peilingen.

Helemaal foutloos is de methode niet. Begin september stond de SGP ineens op achttien zetels, maar dat kwam door de abortuszeperd van Van der Staaij. Ook tijdens debatten stuiteren sommige partijen wild door de peiling.

Hieronder zie je een overzicht per partij en hoe de vier grote peilers en Kamertweets zich tot elkaar verhouden. Het zijn lijnen, maar je kunt het beter als punten zien: iedere peiler heeft zijn eigen meetmoment. De lijnen zijn er louter om een trend aan te geven.

De SP wordt steevast wat hoger ingeschat door Kamertweets. De PvdA juist wat lager. Maar ook hier zie je het effect dat de twee stuivertje wisselen. PVV, D66, CDA en VVD zijn redelijk spot on.

,,Dit is eerder gedaan in Japan en Engeland en daar bleek het verrassend goed te kloppen’’, aldus Geheniau. ,,Twitter werkt als een versterker, omdat mensen die wat te zeggen hebben dat juist daar door.’’ Vandaar ook dat er piek zit in de grafiek van de SGP. Een paar dagen lang werd er heel veel getwitterd over die partij, vanwege een uitspraak over abortus van lijsttrekker Kees van der Staaij.

Geheniau vindt bovendien de peiling via twitter een stuk charmanter. ,,Je peilt onder veel meer mensen dan dat openiepeilers dat doen. We hebben in feite een veel grotere onderzoeksgroep. En het is gratis.’’

Met dank aan Misja Hoebe, Boris Geheniau en Jorrit Smedema

Reacties (6)

#1 Bismarck

In het laatste grafiekje mist de CU.

  • Volgende discussie
#1.1 Bismarck - Reactie op #1

Ik neem maar aan dat CU op 4 komt. Morgen eens zien hoever twittert er naast zit.

#2 Steeph

Blijkt er zowaar ook nog een wetenschappelijk onderzoek gedaan te zijn
http://t.co/bKZ1drgc

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 PolarWolf

Grappig. D’r is maar een probleem mee: De Twitterbevolking is niet representatief aan de nederlandse bevolking. Hetzelfde geldt voor de peilers. Die peilen alleen onder mensen die zich laten peilen. Met grote waarschijnlijkheid zijn dat groepen die ook nog grotendeels overeenkomen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuyt12

Ik betwijfel of Twitter een goede maatstaf kan zijn. In de VS is twitter een democratisch bolwerk. Ook in NL zal de creatieve industrie oververtegenwoordig zijn, dus relatief links. Daar kun je op corrigeren, natuurlijk, maar dat is moeilijk.

Hebben ze de twitterpeiling niet met tweaks richting de standaard peilingen geholpen? Eventueel onbewust?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Anoniem

Maar als iedereen twittert “ik stem vandaag niet op #naampartij #tk2012”, is dat dan goed of slecht voor de tweetpoll?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie