1. 3

  Als ie zich niet kan handhaven op intellectueel niveau dan zijn we helaas genoodzaakt om hem terug te sturen naar Iran. Deze kenniseconomie wil alleen slimme immigranten, immers…

 2. 4

  Jezus wat een vooringenomen graftekst was dat zeg. En dan nog wel het filmfestival. Als ‘ie zich niet thuis voelt tussen creatievelingen, laat ‘m dan in godvredesnaam opzouten uit die zaal in plaats van z’n eigen vooroordelen op het publiek. Wat een verdwaase, verwaande kwast !

 3. 5

  Leuk is wat Elsevier zelf over zijn taakomschrijving zegt.

  “Het is nu aan Ellian om de idealen en vrijheden van de Westerse cultuur te verdedigen.”

  Dan mag je natuurlijk best wat grote woorden gebruiken he.

 4. 9

  check ook even de reacties daaronder. beetje te makkelijk dat “links” de schuld van alles is terwijl ze nog niet de helft van de tijd in de regering hebben gezeten. zeker voor een professor. maar goed: polarisatie galore!

 5. 10

  @ 8: Ho ho, hij is hoogleraar “sociale cohesie, burgerschap en multiculturaliteit”. Noem dat maar eens gewets. I dare you, jij linkse bomen-knuffelaar!

 6. 11

  Hij diskwalificeert zichzelf inderdaad volledig.

  Een venijnig zinnetje bleef hinderlijk bij mij hangen: “Maar ik vrees dat ze in werkelijkheid niets hebben met asielzoekers of andere immigranten.”

  En wie noemt hij in het stuk van al die ‘linksmensen’ bij naam: “Femke is de Koningin van de groep. Femke Halsema is de linkse Koningin. ”

  Dus Ellian leest de Volkskrant niet, noch houdt hij erg goed in de gaten wat Femke Halsema (ook volgens het keurig gelinkte Elsevier-profiel eerder uitgeroepen tot liberaal van het jaar) in zoal bezig houdt in de politiek.

  Helemaal hilarsich wordt het als hij lekker gaat insinueren rondom waarheid, leugens en manipulatie, en alvast maar z’n column van volgende week ‘met Robbert Oei’ aankondigt. Oehoeh, nu schrikken we, Ellian.

  Ontmaskeren gaat het helemaal worden deze herst. Ellian ontmaskert Linkse Ubermenschen (heerlijk ook: dat weglaten van enige definitie of zelfs maar Nietzsche-link of Godwin-link) als hypocriet. Linkse mensen ontmakseren Koppejan als machteloos. Koppejan ontmaskert Wilders als dooiemussenliefhebber. Wilders ontmaskert CDA als lege huls. Enzovoort et cetera. Gaap.

 7. 13

  …maar er is geen rechtse haat campagne hoor. Nette rechtse mensen verlagen zich namelijk niet tot het vergelijken van hun politieke opponenten met foute regimes. Zij houden zich enkel bij de feiten!

 8. 14

  @11: Er zit idd. wel wat projectie in. Ellian heeft waarschijnlijk naar de 2e Kamer stemming over het generaal pardon gekeken en toen gezien hoe blij Femke was toen een meerderheid voor was. Al projecterende kon hij dat niet anders uitleggen dan als juichen om een overwinning op Rechts. Ziek, als je je zo slecht in anderen kunt inleven.

 9. 16

  Ik kan mij maar 1 ding voorstellen als achterliggende motivering voor de bullshit die eerste paar alinea’s hier moet voorstellen: meneer Ellian beleeft, de huidige wisseling van de wacht in Den Haag indachtig, de coming out van zijn politieke ambities.

 10. 18

  Voer voor psychologen, die column. Hij wordt uitgenodigd te spreken tijdens het Nederlands Film Festival, en zonder enige aanleiding – hij geeft er geen enkele aanwijzing voor, geen reden, geen voorbeelden – begint hij zich in te beelden dat alle aanwezigen zich superieur aan hem voelen.

 11. 21

  weer typisch het selectieve geheugen van rechts die de politieke correctheid van dijkstal en übersturmführer wilders maar al te graag vergeet

 12. 24

  @22 Dat geldt dan in ieder geval niet voor Elian. Als je wat hij doet al werken kan noemen, een genot is het zeker niet.
  En hij wordt betaald uit de staatsruif, dus hij maakt meer geld op dan hij oplevert, als dat belangrijk voor je is.

 13. 26

  Ik zag het ook net. Het zal wel een technische fout zijn want bij mijn weten hanteert de Elsevier geen fatsoensnorm of minimaal waarheidsgehalte.

 14. 27

  En op een column over linkse zelfgenoegzaamheid volgt één lange litanie van rechtse zelfgenoegzaamheid van lezertjes. Begrijpend lezen is geen erg ontwikkelde vaardigheid bij Elsevierlezers.

 15. 29

  @28: Zo’n uitspraak is redelijk bevestigend voor Elian’s betoog. Niemand heeft gezegd dat democratie makkelijk zou zijn, maar het gemak waarmee het als gefaald wordt afgeschilderd bij de eerste de beste hobbel is verontrustend. De heersende klasse heeft het weer mooi voor mekaar.

 16. 30

  Kom maar met een oplossing su, hoe krijg je een groep burgers die alles heeft wat hun hartje begeert maar desondanks oproepen tot etnische zuivering weer voor rede vatbaar? Ik zou de institutionele crisis waarin we nu zitten niet ‘de eerste de beste hobbel’ willen noemen. De democratieën in het Westen stagneren en het is wachten op de eerste substantiële economische hobbel om het hele zaakje te laten klappen.

 17. 31

  @30: Maak ze probleemeigenaar. Het representatieve democratisch proces is te vrijblijvend. Dat kweekt de huidige roeptoeterdemocratie.

 18. 33

  @Carlos: Dat is slechts een bliksemafleider. Wie gaat nog malen over bliksemafleiders als je over de hoogte van de rioolheffing moet gaan stemmen? En we moeten iets doen aan de kemphanen en havikken die het systeem inzetten voor eigen eer en glorie. Politiek moet een blauwe envelop op de deurmat worden.

 19. 34

  De kemphanen zijn inderdaad de bijl aan de wortel van… probreer de burgers nu nog maar weg te krijgen bij haar geliefde bliksemafleiders (haten is immers fijn en verslavend). En die rioolheffing verkiezingen, het zou kunnen werken, maar ook zomaar niet. In eerste instantie gaan mensen stemmen voor een zo laag mogelijk tarief en als vervolgens de hele straat onderloopt dan is het de schuld van overheid of de buitenlanders die couscous doorspoelen, daar zorgen de kemphanen wel weer voor. De gemiddelde burger heeft het overzicht niet.

  Ik keur je benadering niet af, maar ik ben nogal skeptisch, n.a.v. wat ik de afgelopen tien jaar heb gezien.

 20. 35

  Ik snap je skepsis, en twijfel is mij ook niet vreemd. Maar het huidige systeem is net de economie. We hebben het nodig, maar in de huidige vorm is er teveel ruimte voor misbruik. Ik zie in ieder geval geen verbetering in de macht weer terug naar de maatschappelijke elite. Daar zijn wij al geweest, en dat was erger dan de huidige situatie.

 21. 38

  @su
  Politiek moet een blauwe envelop op de deurmat worden.
  Ik neem aan dat je het zo niet bedoelt want het klinkt nu alsof alleen de rijke elite dan mag stemmen.
  Persoonlijk denk ik niet dat er zomaar eenvoudig een verbetering in ons politieke systeem mogelijk is. YP zei het laatst al: Nederland moet eerst weer heel arm worden om te beseffen wat echt belangrijk is. Liever meer belasting en dan een goed geregelde zorgverzekering dan een rare open markt waar m’n geld aan reclame’s besteed wordt en ik een enorm hoog eigen risico heb. Henk en Ingrid zullen er ook zo over denken, maar dan moeten ze eerst voelen hoe het is om je ziektekosten niet meer te kunnen betalen.

 22. 40

  Raak! En zo te lezen direct volop cognitieve dissonantie bij gelovig überlinks. Prachtig gewoon.
  Draad bekijkt, jep men voelt zich al über tov de stukjes van Ellian. De über sargassiaan Carlos (nothing personal) stelt zelfs quasi grappend het ausradieren van deze rechtse ‘Iraanse gelukszoeker’ voor, maar is de enige in deze draad die (elders) open is over zijn werk en leeft exact zoals Ellian stelt idd van ‘linkse’ subsidies. Zijn jullie hier soms allemaal über links? ;) ;)
  *Duikt alvast onder in liberaal achterhuis*

 23. 41

  @40 Ik wil me best laten overtuigen door een een rechts iemand, maar van Ellian heb ik nog nooit een coherent betoog gelezen, waar dan ook. Hoewel – ik heb nooit een wetenschappelijk artikel van hem gelezen maar ik kan me niet voorstellen dat hij daarin opeens wel een goede redenering kan opzetten en afmaken. Dat heeft met links of rechts erg weinig te maken.
  Dank zij hem, wat andere Iraanse asielzoekers en vreemde imams aldaar ben ik een groot vooroordeel tegenover Iran gaan koesteren met als gevolg dat ik me niet kan voorstellen dat het daar ooit tot een kernbom komt. Het lukt ze toch niet, en als het ze lukt, ontploft hij in hun eigen handen, scheldend en ruziemakend over wie de aansteker bij de lont mag houden.

 24. 42

  @40: Vooral mis. Uit dit artikel blijkt gewoon dat de man zijn eigen frustraties, motieven etc. projecteert op Femke Halsema (voor hem blijkbaar de personificatie van Links). Hij voelt zichzelf een übermensch tegenover Femke en kan niet beter dan haar wegzetten als de rancuneus die hij zelf is. Hij weet eigenlijk geen moment boven zijn eigen subjectiviteit uit te stijgen, waardoor ik me toch weer verbaas over zijn titel.

 25. 43

  @seven; Tja, het is niet moeilijk je superieur te voelen aan iets wat begint met een aanname van een dusdanige paranoide aard, dat het de hele rest van het stukje overschaduwt.

 26. 44

  Ai, dit komt aan. Strak geregisseerde actie van zowel Elsevier als de auteur. Het begrip Uebermensch werd in het verleden al door velen niet begrepen en al dan niet opzettelijk verkeerd gebruikt dan wel ingezet. De NSDAP is daar een goed voorbeeld van. Redemption is all what Afshin Ellian needs.

 27. 45

  Tja, Ellian heeft wel een punt. Waarom staat links altijd aan de kant van immigranten? Zijn zij daadwerkelijk hun vrienden en borrelen ze iedere avond wat? Het is een gemakkelijk en zeer ondoordacht standpunt om voor migratie te zijn, want niemand vind het sociaal mensen inde kou te laten staan. Beroept Links zich dan niet eerder op melancholisch sentiment i.p.v. menselijke waarden? Is het niet veel praktischer na te gaan of migranten een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving i.p.v. ze op te nemen in het kader van liefdadigheid? Ook het blindelings opnemen van “werkelijke politieke” vluchtelingen zou ter discussie moeten worden gesteld. Afgezien vaqn de belachelijke regelgeving van de EU: zijn wij moreel verplicht vluchtelingen op te nemen? Nee, want er zijn genoeg andere plaatsen waar ze heen kunnen, waar het veilig is. Tenminste, homo’s en Christenen moeten dan wel asiel aanvragen buiten moslimlanden. Een moslimimmigrant zou naar een buurland kunnen gaan waar het veilig is ( wel moeilijk in de moslimwereld), want zo bespaart hij zich veel moeite van het reizen, is er geen cultuurschok en kan hij gaan genieten van de shariawetgeving, als hij dit wilt. Zo niet, dan een landje verder. Het feit dat Europa zo veel moslims en andere immigranten aantrekt is het model van de Verzorgingsstaat: uitstekende voorzieningen, alles wordt voor je gedaan. Schaffen we deze voorzieningen af, dan daalt het aantal immigranten drastisch, inclusief “werkelijke” vluchtelingen. Ellian heeft helemaal gelijk op dit punt: het socialisme van Links is debet aan onze immigrantenproblematiek!!!

 28. 46

  Elian is zelf ook naar NL gekomen. De verzorgingstaat is geen links uitvindsel. Het heeft te maken met Rotterdam, aardagasbellen enz. Teveel kapitaal, dus de lonen omhoog, sociale voorzieningen enz. De hardwerkende burger kan daar van profiteren. En wil vanuit zijn nationalistische insteek die tegenwoordig weer normaal is, eigen volk eerst, het niet delen met de anderen. Dat Elian werkzaam is bij Elsevier waar normaal gesproken al het slechte van links komt, en rechts alles is wat goed is – bankiers, werknemers minder rechten, onderwijs laten verschompelen door privatiseringen en verzelfstandigingen evenals de gezondheidszorg. Daar hoor je de Elsevier niet over, behalve als het een linkse politicus betreft – dan is het een profiteur.

  @45. Tja, jij weet duidelijk niet waar je het over heb. Lekker geïndoctrineerd zeker. Links staat aan de kant van de zwakken, omdat de sterken als gesteund worden door rechts. Dit kabinet vindt het wel normaal om mensen in de kou te laten staan – uitzetten bij Ter Apel laatst met een dagOVkaart, of trommelen voor Christenen die naar Irak worden uitgezet door de PVVbende. Tuurlijk kan je kijken of de migranten een bijdrage kunnen leveren – dit kabinet gaat korten op inburgering – lijkt me wel essentieel. Alles wordt al ter discussie gesteld, snap niet waar je over tokkelt. Weet je wel hoeveel vluchtelingenkampen in Jordanië en Syrië met zowel Palestijnen als Irakies zijn? In Libië, Turkije, Iran, Pakistan. En niet elke moslim is voorstander van de shariawetgeving, ik hou op met die onzin van je. Rechts is debet aan de huidige globale problemen van migratie, economie, klimaat en uitbuiting en uitsluiting. Want het Westen rijk, andere werelddelen armer.

 29. 47

  @46: Wat wil jij dan, eigen volk laatst?? We zijn toch geen filantropische instelling? Of wel dan?

  Goed als we nu geld over hadden, dan was het wat anders. Maar Nederland heeft tekorten en het is zoeken en schrapen om de miljarden bijelkaar te bezuinigen.

 30. 48

  @ 45
  Ex-Minister Pronk over asielzoekers, NRC 1994:

  In een interview bekent hij, en nooit heb ik naderhand gehoord of gelezen dat z’n verslaggever tot de orde is geroepen of overgeplaatst:

  ‘…zo kan men dit land alleen maar binnen om humanitaire redenen. En als dat geen gezinshereniging is dan moet het asiel zoeken zijn. Dus zeggen de mensen dat ze asiel zoeken, ook al is dit in de meerderheid der gevallen niet zo. Dus raakt het desbetreffend kanaal verstopt [….]. En na zo’n zeer lange procedure gaan ze in de illegaliteit.’

  Niet eens bedekt of schoorvoetend – voel ik aan – geeft die Minister toe dat de meeste ‘politieke’ vluchtelingen misschien wel réfugiés mogen zijn, maar geen politieke en eigenlijk ook geen vluchtelingen. Zelfs dat niet.

  @ 46, laatste zin. Bevat een mercantilistische- = verouderde economische theorie. Probeer het eens met Ricardo en diens comparatieve kosten voordeel!

 31. 49

  @47. hahaah, je gelooft al de Haagse prietpraat – zelfs de IMF zegt dat we niet zoveel hoeven te bezuinigen. Nederland is 1 vd rijkste landen van Europa, dus een filantropische instelling – gewoonweg rijkdom delen – wij hebben het echt niet allemaal zelf verdiend – veelal met investeringen in het buitenland enz..

  Gewoon de financiële instellingen wat harder aanpakken, reguleren, eventueel nationaliseren, daar komt volgens min. de Jager ook de crisis vandaan, dus…

 32. 50

  @48. Zelf gewerkt in een AZC. De lange wachttijden zorgden voor uitval – inderdaad naar bijv. criminaliteit. Eerder een werkvergunning geven. Twee jaar niet gewerkt is voor een autochtoon al moeilijk om werk te vinden.

 33. 51

  @49: “gewoonweg rijkdom delen”

  Zo gewoon vind ik dat niet. Bij jou is er voor iedere zwerver plaats in je huis, jij geeft heel je loon weg en leeft daarna van de goedheid van andere mensen.

  Ik stel voor om de belastingen in Nederland drastisch te verlagen en dan kunnen de mensen die daardoor veel geld overhouden dat delen met de hele wereld. Als er veel draagvlak voor is dan zal dat vanzelf gaan.

  En wat de Nederlandse financiën betreft, ik ben voor om het eerst te verdienen en daarna uit te geven en niet teveel te lenen (dat principe heb ook ook voor prive). we hebben al een staatschuld en dat kost ons ieder jaar opnieuw veel rente.

 34. 53

  @51 Ik stel voor om de belastingen in Nederland drastisch te verlagen
  Maar de belastingen zijn de staatsinkomsten, daar subsidiëren we gezondheidszorg, onderwijs, infrastructuur, huizenmarkt, veiligheid en wat nog meer mee.

  ik ben voor om het eerst te verdienen en daarna uit te geven en niet teveel te lenen (dat principe heb ook ook voor prive)
  Hier ben ik het volmondig mee eens, maar dat betekende ook twee jaar terug wat klapbanken, en dat is wel iets anders dan een gesprongen bandje op de A10. Ik zie niet hoe we dat, gegeven de afgelopen paar jaar, en de voorzienbare toekomst, kunnen implementeren. Ik sta open voor suggesties

 35. 56

  @51.

  Heeft niets met mijn persoonlijk leven te maken, rare praat. Maar met het delen van de rijkdom hier in Nederland waarvan er weer eens geminderd wordt op ontwikkelingshulp door het huidige kabinet. Er wordt zelfs samengewerkt met het Nederlandse bedrijfsleven, zodat elke uitgegeven euro weer terugkomt. Alsof dat nog niet gebeurde.

  O ja, Rutte heeft gelogen over de afdracht aan Brussel, die gaan ipv omlaag omhoog. Niets verkeerd aan, Nederland verdient genoeg aan het armere Zuiden.

  Leuk dat je gelooft in het Amerikaanse systeem. Waar verschillen tussen rijk en arm zo groot zijn. Dan moet je de belastingen voor de rijken verlagen, geven ze meer uit aan armenzorg. Net zoals eeuwen geleden: voor hun eigen welbevinden, dat ze in de hemel komen, en dat er niet teveel sociale onrust is.

 36. 57

  On-topic:

  Zo schrijft Ellian altijd. Hij doet zich voor als een autoriteit en gezaghebbend figuur. En heeft dan kritiek op de linkse mens. Die scheert hij allemaal over 1 kam: allemaal Femkes, met goede bedoelingen. Maar afhankelijk van subsidies en voor massale migratie.

  Hij vergeet dat Job Cohen als staatssecretaris van Justitie een belangrijk aandeel in de gestage neergang van het aantal ‘gelukszoekers’ heeft gehad, dat de SP in de jaren 80 al bedenkingen had, en dat GL genuanceerder is dat Ellian veronderstelt.

  Eigenlijk zou je verschillende woordjes kunnen veranderen en dan kan je de rechterkant van het politieke spectrum ook zo beschrijven. Met hun neo-liberalisme, geloof in de slechtheid (erfzonde) van de mens, opkomen voor de sterken tegen de zwakkeren, loopjongens voor het bedrijfsleven enz.