COLUMN - Met het Strategisch Actieplan voor Artificiële Intelligentie wil staatssecretaris Mona Keijzer er voor zorgen dat Nederland door samenwerking tussen publieke en private instellingen koploper wordt op het gebied van kunstmatige intelligentie.
AI verandert nu al onze wereld ingrijpend. We moeten zorgen dat we niet geleefd worden door deze technologie, maar die voor ons laten werken. Met deze gecoördineerde kabinetsaanpak leggen we de basis voor een goede bijdrage van AI aan onze maatschappij, banen en inkomsten en zorgen we dat Nederland een innovatieve koploper blijft.
Echter, zonder menselijke intelligentie heeft investeren in AI het risico dat niet de gewenste resultaten worden behaald. Wellicht dat Mona Keijzer dus eens kan gaan praten met haar collega’s bij het ministerie van OCW. Die zijn tenslotte daarvoor verantwoordelijk. En dat loopt niet echt lekker op dit moment.
Daarnaast is AI momenteel nogal een hype. Dus enige nuance is wel op z’n plaats:
When we raise money it’s AI, when we hire it’s machine learning, and when we do the work it’s logistic regression.
Zoals Sanne Blauw terecht zegt, is het verstandiger om voorbij de hype te kijken:
In plaats van AI een doel op zich te maken, bedenk eerst wat je wil veranderen (zorg, klimaat, onderwijs…) en ga dan pas bedenken *hoe* dat te behalen. AI is dan misschien de oplossing, misschien ook niet. Investeer in een doel, niet in een toolkit.
Investeren in kennis ook noodzakelijk volgens Gary Marcus om kunstmatige intelligentie goed in te kunnen zetten:
Deep learning (vorm van AI, red) is no substitute for deep understanding.
Dus Mona, maak even babbeltje met Ingrid en Arie. Genoeg om over te praten.
Reacties (1)
“Zorgen dat we door AI niet geleefd worden”: Mona Keijzer kan zoveel willen. De heersers in China zullen i.i.g. he-le-maal niet moeilijk doen over (dit soort) dingen waarmee ze hun volk volledig aan zich kunnen onderwerpen: https://www.businessinsider.nl/china-gezichtsherkenning-burgers-camera/