Internet spil in radicalisatie moslims

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Dat het Internet belangrijk is in de radicalisatie van bepaalde moslimjongeren is natuurlijk al lang bekend. De reactie van de overheid spreekt boekdelen: Een meldpunt waar je radicale teksten en sites kan opgeven. Ja, dat zal helpen.

Als een relatief kleine groepering in een land geen poot aan de grond krijgt via de gevestigde kanalen dan is het eerste wat zo’n groepering doet het Internet opgaan. Relatief onontgonnen en tegenwoordig zoeken jongeren er naar antwoorden. Antwoorden over een onderwerp op school, maar ook antwoorden over levensvragen. De kans is dus buitenproportioneel groot dat men de websites van radicale moslims vindt.

Wat daaraan gedaan kan worden? Niet verschrikkelijk veel. Jongeren steken elkaar aan en zullen elkaar, nu deze sites helemaal “in” zijn, de adressen wel doorgeven. Maar de moslimgemeenschap kan de kans dat jongeren met radicale uitingen in contact komen wel minder waarschijnlijk maken. Door het Internet te omarmen. Laat duizenden gematigde websites de radicale overstemmen. Laat zien wat de heersende opinie en uitleg is van de Islam en niet wat een paar gekken vanuit hun flatjes driehoog in Amsterdam West beweren.

Dat is de eerste stap. Tot dan zet al het mooie gepraat geen zoden aan de dijk.

Reacties (5)

#1 Jogy

Er is veel ellende te vinden op internet dus wat dat betreft is dat niet even 1,2,3 tegen te houden. Internet is makkelijk toegankelijk en een broeiplaats van vage figuren.

Radicalisering heeft ook zonder internet een basis en daar zal al ingegrepen moeten worden. Daar ligt ook de verantwoordelijkheid van ouders en scholen. Zij kunnen het meeste invloed uitoefenen op de manier waarop met internet omgegeaan wordt. Het publiceren houd je daar niet mee tegen.

  • Volgende discussie
#2 Spuyt12

Ik zeg ook niet dat je het kan of moet tegenhouden.

Wat ik wel weet is dat jongeren rond de 14 flink beïnvloedbaar zijn. Als de eerste tien links op google wanneer je zoekt op “islam levensvragen” gaan over werkstukken door Christelijke kinderen, Nederlandse kranten of kritische stukken van moslims zelf dan doe je als gemeenschap iets verkeerd. De boodschap die je wilt uitdragen komt duidelijk niet over.

Waar zijn de websites van gebedshuizen met forums waar jongeren hun vragen kwijt kunnen die door normale, gematigde, imams worden beantwoord? Waar zijn de sites die vermelden waar het in de Islam echt om gaat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jogy

Daar is zeker een stuk winst te boeken. Maar daarvoor is veel nodig en dat initiatief zal eerst neergezet moeten worden, wil je uberhaupt voorkomen dat radicale links het internet overspoelen.

Behalve sites dienen ook de gebedshuizen zelf een basis te zijn voor gesprek en discussie. Dat zijn toch de plekken waar de beïnvloeding groter is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Spuyt12

Radicale sites hebben het internet al overspoeld. Het is nu tijd voor een tegenbeweging.

In gebedshuizen is de invloed niet groter, helaas. Anders was de huidige radicalisatie nooit van de grond gekomen (Of juist al veel eerder). De gematigde imams zijn grote groepen jongeren aan het verliezen aan de radicalere (internet)imams. Juist omdat zij wel communiceren op de manier waarop de jongeren van nu communiceren: via het Internet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jogy

Jeugd op die leeftijd wil de extremen leren kennen, dat deden wij ook toen we die leeftijd hadden.

Wanneer je kinderen daar niet tegen beschermd dan kan dat alle kanten opgaan. Doordat er van steeds meer fronten informatie komt is het ook steeds moeilijker daar mee om te gaan en te voorkomen dat het negatieve gevolgen heeft.

Er ligt een schone taak voor allerlei partijen om de radicalisering in banen te leiden zodat het uiteindelijk afgematigd wordt en zal verdwijnen. Daarvoor is echter een lange weg af te leggen.

  • Vorige discussie