Indonesië rookt Maleisië uit

meeroken ? Al twee dagen is de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur gehuld in dikke rook van bosbranden op het Indonesische eiland Sumatra. In de stad stinkt het naar een houtskoolvuurtje en inwoners beschermen hun longen met zakdoekjes voor het gezicht. The Petronas Twin Towers and Menara Kuala Lumpur almost disappeared from view as the haze worsened (New Straits Times). De bosbranden in Indonesië keren jaarlijks terug en worden aangestoken door lokale boeren die land vrijmaken voor akkertjes. Maar ook grote bedrijven die (met Westers geld) de oliepalmplantages uitbreiden zijn een drijfveer achter deze branden.

De huidige omstandigheden in Kuala Lumpur doen denken aan die in 1997 toen El Niño droogte bracht in Zuidoost-Azië en de jaarlijkse bosbranden verhevigden. De economische schade van die branden lag rond de 9,3 miljard dollar. Strikt genomen zou Maleisië Indonesië aansprakelijk kunnen stellen voor de economische schade en overlast die het ondervindt van de branden. Maar waarschijnlijk wil ze niet de (goede) relatie met haar grote machtige buur op het spel zetten.

Bovendien verergert een veenbrand net buiten Kuala Lumpur zelf nu ook de situatie en probeer dan maar eens aan te tonen welke rook autochtoon is en welke van over de landsgrens komt? Even buiten KL staat namelijk het Cyberjaya Park in de fik, dit park is een soort Multimedia Super Corridor waar volgens de Maleisiërs IT-bedrijven, hoog innovatieve woningen en natuur hand in hand gaan? Alleen die natuur fikt nu wel eventjes af…