De Indiase minister van Milieu: Jairam Ramesh daagt de wereld uit het (goede) voorbeeld van miljoenen hindoes te volgen en voortaan geen rundvlees meer te eten om zo de CO2-uitstoot te verminderen (SMH). Ramesh heeft opzich wel een punt, de productie van 1 kilo steak zorgt voor min of meer vier maal zoveel CO2-uitstoot dan de productie van 1 kilo kipfilet (klikken scrollen). Maar als hindoe heeft hij natuurlijk wel makkelijk praten, hij heeft immers nog nooit het genot van een goede biefstuk geproefd. Hij weet niet wat ie mist?! Voor Argentijnen of Paraguayanen is een maaltijd zonder lap koeienvlees een vegetarische maaltijd (ook al eten ze kip of varken) dat is het andere extreem. Europeanen bevinden zich qua ‘roodvleeszucht’ gemiddeld ergens tussen latino’s en hindoes in. Voor een postmoderne flexitariër in Europa is het minderen van de ‘koeconsumptie’ een haalbare kaart. Eet bijvoorbeeld enkel nog Schotse Hooglander uit een natuurgebied bij u om de hoek: weinig CO2-miles en niet altijd beschikbaar zodat u vanzelf minder eet.
Reacties (23)
Misschien niet iedere dag vlees? Hoe ging dat vroeger ook al weer? Woensdag een gehaktbal, vrijdag vis en zondag rollade? Een ei was toen nog een volwaardige vleesvervanger. Over eieren gesproken, eet iemand nog weleens Haagse Bluf? Of heeft Saroma pudding dat uit de keuken verjaagd?
Alle koeien opeten en niet vervangen door nieuwe levert nóg meer CO2 reductie.
@1: Is vervangen door Tiramisu. Saroma (nostalgie!) is inmiddels ook alweer vrijwel exit.
Wat eet je *wel* als je geen vlees eet ? Met drie opgroeiende kinderen ? En melk dan ?
@3 Is dagelijks vlees noodzakelijk dan? Qua kids.
@4: Een maaltijd zonder vlees is gewoon geen echte maaltijd. En 1 keer per dag wil ik toch wel goed gegeten hebben.
Argl. Iemand zei flexitariër. Het modewoord van de week. Arghl. Sjagrijnig. Ga weg!
@5 Kiloknallerkip en gemalen supermarktkoe kan ik nauwelijks goed eten noemen. Juist omdat ik dol op vlees ben eet ik het maar één of twee keer per week. Die ander maaltijden smaken trouwen prima, maar je moet het leren koken.
Ik ben in toenemende mate vegetariër, eet steeds minder vlees, maar als ik het eet dan eet ik goed vlees. Bevalt prima, val er ook nog eens van af. Dat je wordt uitgedaagd om beter te leren koken heeft Perik ook gelijk in. Maar het is heel goed mogelijk om verrukkelijk vegetarisch te koken. Laatst een conferentie voor bedrijven georganiseerd en ze gewoon een vegetarisch buffet voorgeschoteld (je kan moeilijk serieus over ontbossing praten en daarna met droge ogen een steak wegscheuren) het beviel iedereen prima, het vlees wordt niet gemist.
Ik kook wel eens vegetarisch, maar het probleem is: de mogelijkheden met vlees zijn gewoon zo veel groter. Noten, kaas en eieren hebben gewoon een limiet. En kinderen moeten gewoon melk hebben, dus die behoefte aan koe blijft.
@Carlos: Geheel met je eens. Ik ben ook een bescheiden vleeseter en als ik vlees eet, hoef het niet veel te zijn, maar betaal ik graag meer voor een goed stukje.
@Perik: Vegetarisch koken is niet moeilijk. Ik kook al decennia regelmatig vegetarisch omdat ik vegetariërs in mijn vriendenkring heb. Toen moest je nog speuren naar goede recepten, dankzij internet is dat geen probleem meer, er zijn tienduizenden goede en vaak eenvoudige recepten te vinden. Smaakvol en ook met goede vervangingen van vleeseiwitten (incl. noodzakelijke mineralen, vitaminen en sporenelementen). Vooral in het zuiden van India leven de hindoes al eeuwen vegetarisch, ze hebben daar geen last van ondervoeding a.g.v. vegetarisme. Ik hoop echter wel dat het een vrije keuze blijft.
@KJ Kinderen hebben moedermelk nodig, geen koeiemelk. In feite zijn wij in het westen een leven lang aan de tiet blijven hangen, niet meer de moedertiet, maar een koeietiet. Ik hou van melk en melkproducten, maar noodzakelijk is het niet.
@7: Wie zegt dat ik kiloknallerkip of gemalen supermarktkoe eet? Los daarvan, zelfs lekker zelfgekruid (100% mager runder)gehakt is nog beter dan vieze paddestoelen of smakeloze tofu als je een goede pasta wil maken.
@9 Begin eenvoudig. Kipfilet kun je probleemloos vervangen door vegablokjes of witte champignons. Kipfilet smaakt meestal namelijk naar niks, evenals vegadingen of witte champignons.
Geruld gehakt – ook al zo’n smakeloze derrie die kennelijk in alle pastasauzen en andere receptenhoort: overbodig. Gebruik wat meer ui, paprika, champignons of – eventueel – vegaspul.
Lukt dat, dan ga je gewoon op zoek naar recepten waar eenvoudigweg geen vlees bij nodig is. En ja, melk en kaas staan hier ook gewoon op tafel. We zijn tenslotte geen vegetariers.
@11 Ik zeg niet dat jij dat doet. Ik zeg alleen dat het overgrote deel van de vleesconsumptie uit waterig slecht turbovlees bestaat. Eet dan tofu.
Nog een PSje. Iets meer dan een week geleden hadden we hier een discussie over o.a. de Himalayagletsjers. Ook toen kwam deze minister – door mij – ter sprake, die meende n.a.v. adviezen van een Indiase glacioloog Raina dat het met het versneld afsmelten van die gletsjers wel mee viel en er in ieder geval – ook op de langere termijn – waarschijnlijk geen groot gevaar was voor de drinkwater- en irrigatievoorziening van Noord-India. Ramesh pleitte ervoor de wetenschappers meer tijd te gunnen voor onderzoek, alvorens maatregelen te nemen.
Menigeen hier haalde zijn neus toen op voor een Indiase minister. Wat kon die nou weten? Maar als zo’n minister opeens iets zegt dat in het straatje van de alarmisten past, heeft hij opeens een punt. Misschien waren zijn uitspraken over die gletsjers ook iets waarmee hij een punt scoorde?
Zowiezo valt het etnocentrisme van de milieubeweging mij meer en meer op. Het westen weet het beter, het zal de wereld opnieuw redden. We weten precies hoe ze elders hun samenleving moeten inrichten, wat ze moeten verbouwen en eten, welk welvaartspeil ze moeten nastreven.
Als een Afrikaan, Chinees, Indiër of Rus iets beweert dat tegen de alarmistische boodschap ingaat, is hij corrupt en wordt betaald door oliemaatschappijen. Zegt zo iemand iets dat past binnen de moderne ‘white man’s burden’, dan wordt hij op handen gedragen. Waar doet deze houding mij toch aan denken. Het kolonialisme en de zending en missie misschien?
Wat denk je Fred? Ik vermoed dat de beste man ook van mening kan zijn dat blijven praten met je moeilijke buurman beter is dan het op geweld uit laten lopen. En zo kunnen we nog wel een lijstje maken. Mijn vriendin is vegetariër, Hitler was het ook. So what?
Dit over de rundvleesproductie is al zo lang bekend. Maar daarom niet minder waar. Ik ben overigens een voorstander van zoveel mogelijk matigen van dat lekkere vlees. Zet veel meer zoden aan de dijk dan dat piepkleine aandeel aan strikte vegetariërs en wat zij voor verschil zouden kunnen maken.
Als iedereen nou eens een beetje minder koe vrat, dan kan ik zou ik wat vaker m’n Kreidler aan kunnen schoppen zonder het schaamrood op de kaken te krijgen.
Inderdaad dat zou al een stuk helpen:
Meatless Mondays: http://www.meatlessmonday.com
Fred, wat betreft die discussie nav die Indiase glacioloog, heb je een linkje, ik lees niet alles op mijn eigen blog en vergeet ook weer veel ;-) Dat die gletsjers smelten dat is een feit, dat eht effect heeft op benedenstroomse drinkwater voorziening lijkt me logisch, maar misschien geldt dat niet voor iedere Indiase rivier en regio? Als de rivier na de bergen nog door een relatief nat gebied stroomt, bijvoorbeeld met subtropisch bos dan kan het best zo zijn dat daar ook nog veel water uit komt.
Wat betreft serieus nemen van meningen uit het Zuiden kan ik zeggen dat onder ngo’s dat allang gebeurt, in de wetenschap (uiteraard) ook maar dat sommige volken een taalbarriere ondervinden en/of vastzitten in een onvrije academische traditie waardoor ze minder publicaties maken of minder goede. Wellicht dat die denigrerende toon tov het Zuiden vooral in de politiek en de media bestaat?
Tijd voor een een stukje benoemen!
Vegetariër: Iemand die geen vlees eet.
Een beetje vegetariër: Hypocriet persoon met zwakke wil en grote behoefte aan maatschappelijke erkenning van hun krachtige wil om niet altijd – maar soms toch wel – toe te geven aan hun vleesbehoefte. Een waarschijnlijk veel meer vlees dan de gemiddelde aardbewoner.
Flexitariër: Hetzelfde als “een beetje vegetariër”, maar dusdanig doorgeslagen in hun zoektocht naar maatschappelijke erkenning dat ze hun toevlucht zoeken in modieuze termen. Flexitariërs bezitten doorgaans hele dure Nordic walking stokken.
Zo. En dan is nu tijd voor soep (van uitgekookt rund) met balletjes (van gemalen rund) op ouderwets omnivore wijze tot mij te gaan nemen.
@11 Over die “smakeloze” tofu: dat is Janneke Vreugdenhil (chef koken van NRC Next) niet met je eens!
@ReinoutS, #18: Maar tofu-fans moet je nooit vertrouwen. Je krijgt namelijk alzheimer van teveel tofu eten. Schijnt:)
@zmc En je krijgt kanker van teveel roodvlees eten, schijnt. Je moet nooit ergens teveel van eten, blijkt maar weer. :)
@ReinoutS, #20 Oh nou gelukkig zat er teleurstellend weinig vlees in de soepballetjes:P
Nieuw onderzoek gaf aan dat 51% van de broeikasgassen toe te schrijven is aan de veehouderij. Toch iets om bij stil te staan he…
Recepten zonder vlees zijn te vinden via http://www.vegetarisme.be en http://www.plantaardigmaandag.nl
Ja, maar heeft Jairam Ramesh Jumbo al gemaild?