India: een land vol proefpersonen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Potjes met medicijnenNieuw ontwikkelde medicijnen moeten uitvoerig getest worden. Er zijn toch al snel meer dan 4000 mensen nodig alvorens met spreekt van een betrouwbare test. En het wordt steeds moeilijker om aan te tonen dat een nieuw medicijn significant beter is.
In het westen waar de meeste vraag naar medicijnen is en waar de meeste fabrikanten staan, is de animo om deel te nemen aan dit soort tests echter erg laag.
Dus dan grijpen de fabrikanten naar een modern middel: Outsourcing.
De tests worden verplaatst naar derde wereld landen zoals India.

Voldoende arme ziekenhuizen en arme mensen die wel een centje extra kunnen gebruiken door deel te nemen aan dit soort proeven.
Sterker nog, India heeft een heel erg medicijn-gerichte medische cultuur. Artsen schrijven daar bij het minste of geringste veel verschillende medicijnen voor, waaronder in ieder geval een antibioticum kuur. Dit alles gaat in een zakje met alleen de losse pillen en niet de oorspronkelijke verpakking of bijsluiters. Hierin speelt een niet onbelangrijke rol dat de artsen de medicijnen zelf verkopen en een deel van de opbrengst mogen houden.

De artsen zijn ook heel actief met het cultiveren van de medicijnbehoefte. Ze verkondigen consequent dat als je iets mankeert je snel naar ze toe moet komen voordat het ernstig wordt. Bij gebrek aan andere informatie nemen de mensen dit voor waar aan en helpen ze mee dit in stand te houden. Bij het minste of geringste kuchje zeggen ze tegen je “you should take some medicine”. De artsen zijn bezig een hypochonder cultuur te kweken. Bij ieder pijntje of kuchje wordt er gezucht en gesteund en zoekt men hulp. En juist de armen zijn hierin kwetsbaar vanwege een volledig gebrek aan kennis over wat het effect van medicijnen is.
Daar komt nog eens bovenop dat het uitoefenen van het artsenvak niet heel streng aan regels gebonden is. Je hoeft niet alle papieren te hebben om je toch als arts te kunnen vestigen en medicijnen uit te delen.
Last but not least zijn de “artsen” helemaal niet up-to-date. Ze schrijven medicijnen als chloroquine voor tegen malaria terwijl alle parasieten al lang resistent zijn. En ze geven heel snel medicijnen tegen bloedverlies na een miskraam terwijl bloedverlies nodig is voor de afronding van de miskraam.

Kortom, het ideale land om te gebruiken voor proefnemingen met nieuwe medicijnen. Waar anders vind je van die gewillige proefkonijnen die volledig in het duister gehouden worden over alle mogelijke gevolgen van wat ze slikken? En waar anders is er zo’n gewillige medische stand die het met kennis en medische ethiek niet zo nauw neemt?

Wat hier bovenop ook nog eens een vraagteken zet bij deze aanpak is in hoeverre tests in landen als India representatief zijn. Andere leefgewoontes, andere eetgewoontes, andere werkomstandigheden, andere milieunormen, etc… Die factoren spelen toch zeker ook een rol. En kan je dan nog met zekerheid bepalen of medicijn X 2% minder kans geeft op een tweede hartaanval dan medicijn Y?
Kortom, alweer een praktijk van de medische industrie die met scepsis bekeken moet worden.

Dit stuk is mede mogelijk gemaakt met de inbreng van Goedefee die de situatie in India van nabij heeft bestudeerd.

Reacties (14)

#1 mescaline

Het hindoeisme heeft tegen tegenslag, ziekte, armoe en dood sterke wapens ontwikkeld: onthechtheid, kastesysteem, fatalisme, magie, vrededwang. In India zijn ze net de skepsis voorbij dankzij de westerse technieken. Vol vuur wordt daar nu gewerkt en meegewerkt… En deze post zou in India wel even tot lichte verbijstering leiden maar zou daarna onweerstaanbaar verdwijnen in de Karma. Zonder skepsis.

  • Volgende discussie
#2 HansR

India zit in de fase waar Europa 200 jaar geleden zat. De eerste ontworsteling aan de gevolgen van de indiustriele revolutie (OK, iets anders maar analoog). De volstrekte armoede die van alles en nog wat mogelijk maakt – zie b.v. ook de scheepssloperijen.

En de pharmaceutische industrie is niet anders dan de textielindustrie van 200 jaar gelden. Daar heb je echt niks van te verwachten.

Verzet, onderwijs en voorlichting. Alles ja.
Het zal nog even duren.
Konijnenfarms.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 mescaline

Mocht bij een lezer het idee opkomen dat ze soms in India niet rationeel en ‘wetenschappelijk’ genoeg zijn, die indruk is juist. Wijdverspreid – ook in academische kringen heb ik gemerkt – is er het idee dat er naast de westerse wetenschap ook een oosterse wetenschapsopvatting bestaat. (Ik ga maar eens op zoek naar een goede link).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 larie voor zijn raap

Deze heb ik ergens in mijn hoopje links liggen waar, als ik mij goed herinner iets van de divergentie beschreven staat.

http://india_resource.tripod.com/scienceh.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 NoName

Dan is het hier toch een stuk beter geregeld, gewoon inschrijven en je krijgt vanzelf een uitnodiging om mee te doen aan onderzoek (http://www.kendle.nl/), natuurlijk wel op vrijwillige basis en met vergoeding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 mescaline

Heel kort, “Oosterse wetenschap” is in oorsprong een Indiaas begrip, ontstaan uit nationalistische motieven. De BJP hanteert het graag (net als de Hindutva, waar de politieke en geestelijke bewustwording van Hindoes toe leidt) maar ook de partij van ex-Indira Gandhi verwerpt de oriental science niet. Het is zelfs krachtig genoeg om ook in Sri Lanka een acceptabel begrip te zijn. En een geleerde Burmees die ik onlangs sprak ontkende het begrip evenmin.

Het is onverstandig om aan het bestaan van Indian of Oriental Science te twijfelen, dat verklaart voor een deel ook de “populariteit ” in academische kringen. Deze beschouwing is daarom zeer opmerkelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 mescaline

yea @larie 4, link = enthousiast, boeiend, ethisch, en tenslotte, schattig…. is mijn Werdegang ben ik bang.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 mescaline

Inmiddels is een van de verworvenheden van Indian Science: het overnemen van moderne westerse ideeen over milieubeheer.

India is het eerste land waar die als volktemmend middel worden gebruikt, en niet als doel op zichzelf.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 bio_logics

Het vreemde hiervan is, dat ik op recente congressen steeds vaker de term “personalized medicine” langs hoor komen. De (combinatie van) medicamenten die precies is afgestemd op de ziekte/symptomen die iemand heeft.
Mocht dit ooit werkelijkheid worden, dan hebben de grote trials, waarin het gemiddelde effect op een grote groep mensen wordt bepaald, totaal geen nut meer. Hoe de pharma’s de effectiviteit van personalized med. gaan vaststellen, is mij onduidelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Ruud Oost

Om maar een eufemisme te gebruiken van wijlen Pim: ‘het is erg druk’ daar in India. Dus een beetje uitdunnen kan geen kwaad. En lekker goedkoop natuurlijk, zoals de textiel- en ICT-industrie al ontdekt hebben. ‘Goed voor de economie!’: volgens Brinkhorst.
Heerlijk, die globalisering: alle teringzooi kan je naar het buitenland verplaatsen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 Kerowack

beetje een Constant Gardener verhaal dit, pas maar op Steeph!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Steeph

@Kerowack: Iedereen zit veilig thuis nu :-)
Toch die film maar eens zien dan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 HansR

@Kerowack & Steeph

Sargasso plat dus die film maar even gaan zien. Sargasso moet maar vaker plat. Jezus. Ik heb in jaren niet zo’n deprimerende, schitterende film over dit onderwerp gezien. Hier ga ik toch wat nachtjes slecht van slapen. In een blanke globale wereld vol pharmaceuten en diplomaten wordt Afrika op het zwartst geportretteerd.

Film gebaseerd op een roman.
Fictie.
Jaja, maar toch.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Steeph

Ach ja, wat heet plat. Via direct links kom je er nog wel op hoor.
Maar het kan geen kwaad om eens iets anders te doen.
Doe ik ook nu.
Wel bad timing.

  • Vorige discussie