INC-Nieuws rectificeert – soort van

INC-nieuws (plaatje: logo site, citeerrecht)Nadat we gisteren hun aandacht hadden getrokken over het geplagieerde GC-artikel, rectificeerde INC-Nieuws dezelfde dag nog. Normaal zou ik dat netjes vinden, maar de manier waarop het hier gebeurt is meer hilarisch:

Het bericht blijkt zonder toestemming gekopieerd en veranderd te zijn door een van onze nieuwe webredacteurs in proefperiode, die dit onder de standaard redactie account heeft geplaatst waardoor dit artikel op de naam is gekomen van hoofdredacteur Ruben Groothuis. De nieuwe webredacteur is hierop gewezen en de hoofdredacteur ingelicht.

De redactie bied hierbij het excuses aan bij Geencommentaar.nl


Joh! Je krijgt zo maar het idee dat het hier gaat om een drukke internetredactie met vele redacteurs, waarbij de hoofdredacteur soms het overzicht even verliest, in plaats van het kleine flutblog dat ze werkelijk zijn. En oh ja, in de mail vroegen ze ook nog even of we ons eerdere bericht even wilden ‘censureren’. Nee, dat willen we niet, want ze doen het nog steeds: vergelijk artikel 1 met artikel 2. Maar goed, een rectificatie is een rectificatie, toch? Nou niet echt, want zo vervolgen ze hun “verontschuldiging”:

De email vermeld op Geencommentaar is niet zo verstuurd, en dit is ook niet een email waardoor DePers en INC-Nieuws een “deal” hebben gemaakt..

Ah, eerst je excuses aanbieden en daarna zeggen dat we liegen. Komkom, mijn beste Ruben, je weet heus wel dat je deze mail gestuurd hebt. Ik heb hem namelijk zelf van je ontvangen. Dat het niet de mail is waarmee je de deal met De Pers hebt gesloten, is nogal logisch. Ik werk niet bij of voor De Pers.

Maar wacht, er is meer! Sinds gisterenmiddag is De Pers geen uitgever van INC-nieuws (wereldberoemd op wikipedia) meer, maar “automatische redactie”. Heeft dat soms iets te maken gehad met mijn telefoontje naar De Pers?

En het houdt niet op: Bas Koelman, de andere helft van de redactie (misschien was hij de stagiair?) houdt er nog andere hobby’s op na: piramidespelen! Hij is namelijk de eigenaar van het domein nurijk.nl, waar je voor een kleine bijdrage te horen krijgt hoe je ook GRATIS GELD kan verdienen (inclusief vervalste paypal-inkomsten). Eind vorig jaar probeerde hij zijn site nog te verkopen voor 1400 euro, wat jammerlijk mislukte omdat hij werd aangezien voor wat hij was: een oplichter. “Onafhankelijke” hulp van Ruben in de comments mocht niet baten.

Nee, ga niet weg, want u krijgt nóg meer waar voor uw leestijd. Ruben Groothuis heeft op die site blijkbaar ook al een ban aan de broek. Wegens liegen en pogingen tot bedriegen. Vooral als het gaat om INC-nieuws, zo blijkt.

Ik denk dat inmiddels wel duidelijk is wat voor vlees we in de kuip hebben: dat van het rotte soort.

 1. 2

  En dat bericht liegen en pogingen tot bedriegen waarin hij claimt “u heeft geen racht op het geven van commentaar…”
  Duidelijk om welke mensen het hier gaat, ondanks de alias.

 2. 3

  “waardoor dit artikel op de naam is gekomen van hoofdredacteur Ruben Groothuis.”

  Een site die elke redacteur niet zijn eigen inlog geeft is sowieso nogal amateuristisch.

 3. 4

  Ik kon het toch niet laten om ook even de andere site van Ruben en Bas te controleren op plagiaat.

  Het eerste bericht was meteen bingo en het origineel van autoweek.

  Hilarisch detail: Bas weet kennelijk niet heel veel van auto’s want hij presenteert de Alfa Romeo Spider op 24 januari 2008 als de jongste spider, maar het gaat hier om een modelletje uit 1997 mensen. 11 jaar oud dus.

  Er bestaat ook een nieuwe spider, maar die is volgens mij ook al weer 2 jaar oud.

 4. 6

  Ha! De rectificatie is alweer van hun site gehaald.

  @gijswijs: verbaast me niets. Die gastjes zijn ordinaire golddiggers. Ze willen gewoon een site uit de grond stampen en er zo snel mogelijk geld mee verdienen.

  Dat kan alleen als je talent hebt en weet waar je mee bezig bent.

  Zij bezitten beide eigenschappen duidelijk niet.

 5. 8

  Lol, is Ruben weer bezig? Ongelooflijk hoe koppig dat jonkie is, op Wiki is een stukje al meerdere malen verwijderd en nog blijft ie t proberen, hilarisch ;)

 6. 9

  Ach, hou toch op jongens..
  Laat die jongens lekker hun gang gaan, zolang jullie er niet slechter op worden;)

  triest om dit te plaatsen hoor Joost :S

 7. 10

  Nou ik zie bij hun Colofon toch echt een stevig nieuws team staan. Vind het beetje zwartmaken en onzin bericht voor Geencommentaar.nl Had meer van de site verwacht..

 8. 11

  Ik doe altijd erg goede zaken met de betreffende nieuws website. Vroeger was het een bende maar nu is het een goede zaak hoor.

  Dus weinig begrip hiervoor. Jammer van jullie dit soort berichten!

 9. 14

  Misschien moeten we weer eens in detail naar ze gaan kijken.

  Voor zover ik kan beoordelen maken ze zich nog steeds schuldig aan plagiaat, tenzij ze een duizenden euro’s kostende ANP-feed hebben.

 10. 16

  Na het versturen van een persbericht werden wij benadert door Ruben. Hij wilde het artikel plaatsen op zijn website maar wilde daarvoor betaald worden.
  Hij is overigens lang niet de enige die dit beleid hanteert.
  Deze koppelverkoop in een journalistieke omgeving blijft me een dubbel gevoel geven.

 11. 18

  Na het verzenden van mijn persberichten kreeg ik een bericht van INC – nieuws dat ze voor een kleine vergoeding van 145 euro mijn persbericht zouden aanpassen en versturen naar 250 bedrijven. Na een chatsessie kwam ik overeen dat ik Ruben Groothuis een opdracht zou mailen.
  Mijn gevoel zei echter dat het niet pluis was. Na wat speurwerk op internekwam ik achter de praktijken van Ruben Groothuis. Ik heb hem een mailtje gestuurd dat ik geen zaken met hem doe. Ruben Groothuis mailde terug dat het ging om een lastercampagne op internet en dat ik niet van de opdracht af kon. Ik had nog geen opdracht gegeven. Hij stuurt vervolgens een factuur en beroept zich erop dat het er wel een opdracht is gegeven. Pure intimidatie.

  Voor een bedrijf waar slechts sprake is van een lastercampagne op internet gaat Ruben Groothuis wel erg bot met zijn zogenaamde klanten om.

  Drie keer een mailtje sturen met de mededeling dat er wel een opdracht is gegeven. Ieder respectabel bedrijf houdt de eer aan zichzelf en dwingt geen opdracht af.
  Dit werkt niet klantenbindend maar ruikt naar oplichters praktijken.

  Dus iedereen die maar mailt of chat met Ruben Groothuis , wees op je hoede want Ruben Groothuis accepteert geen nee. Hij factureert, in de hoop dat hij met zijn intimidatie rijker kan worden.