In reactie op uw bloederig schrijven

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Rabbijn Tzvi Marx reageert op de talmoedische citaten uit de doodsbrief (pag.2, 3, 4, 5) van Mohammed Bouyeri.

Wanneer Mohammed B. het in zijn brief over de -inderdaad Joodse- burgemeester Cohen van Amsterdam heeft, zet de persoonlijke laster zich door. Hij vraagt: ‘Wat vindt u van het feit dat een burgermeester in Amsterdam aan het roer staat, die een ideologie aanhangt waarin Joden tegen niet-Joden mogen liegen?’. Hier geeft hij traktaat Baba Kamma folio 113a als zijn bron, waar staat: ‘Joden mogen leugens gebruiken om een niet-Jood te misleiden’.

Dit citaat wordt volledig buiten de context geplaatst waarin het verwoord is. In de 2de eeuw na Chr., onder de onderdrukkende belastingmaatregelen die door het Romeinse gezag waren opgelegd, kregen pachters van de Romeinen het recht om naar eigen inzicht belastingen op te leggen in de districten. Om aan deze onrechtvaardige last van willekeurig opgelegde belastingen te ontkomen, stonden de talmoedische geleerden uitwegen toe, om de onrechtvaardigheid dragelijk te maken.”

Reacties (24)

#1 Siquo

Toch mooi, een religie waarin belastingfraude uitgelegd en gepromoot wordt :)

Toch maar eens kijken in mijn moederlijke bloedlijn of ik er ook niet bijhoor.

 • Volgende discussie
#2 phonkee

Mohammed B. had ook uit de Protocollen van de Wijzen van Zion kunnen quoten. Dat hij dat dan niet doet is een gunstig teken. Soms lijken die antisemieten net mensen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt12

Heel veel orthodoxe Joden zullen het niet eens zijn met deze “vrijzinnige” uitleg van de Talmud.

Net zoals fundamentele moslims en christenen “hun” boek letterlijk nemen.

Overigens: Mordechai Vanunu is weer gearresteerd in Isra

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 .

hoezo, ‘semi-off-topic’? Ik zie de link niet. Wat heeft deze meneer met dit citaat uit de talmoed te mkaen?

Maar ik begrijp dan ook het nut van het plaatsen van dit stukje niet. wat willen jullie hiermee bereiken, zeggen, beste mensen? en is het ‘ namens de redactie’ ? Is DAT wat blijtft hangen uit de brief van deze moordenaar? Een zielig citaatje, over Joden? Voelen jullie je echt geroepen om de rabbijn even aan het woord te laten? Ik vind dit sneu. Daar worden de Joden weer aan hun haren erbij geleept. Ik word schijtziek van die semi-‘lollige’ opmerkingen over Joden. Daar worden de vooroordelen weer op een o zo geestige manier, en in dit geval niet eens geestig bedoelde manier, bevestigd.
Laat het gaan, jongens. Grow up.

Ik denk dat ik vandaag even helemaal niks begrijp.

*exit*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 larie

Geheel off-topic, melig.

“beste mensen” hits google op nederlandse sites 1.580.000 hits, het gehele web 1.600.000 hits. Waar zitten die 20.000 beste mensen zou ik wel eens willen weten. Met goede of minder goede bedoeling uitgesproken, beste mensen, ik weet het niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 moi

De Protocollen van de Wijzen van Zion zijn al heel lang bekend en worden meestal afgedaan als anti-semitische vervalsingen. Ten eerste vraag ik mij dan altijd af waarvan het dan vervalsingen zijn. Ten tweede hoef je maar een korte blik erop te werpen om te zien dat veel van wat er in de protocollen wordt vermeldt vanaf het moment van verschijnen inderdaad nagenoeg zoals beschreven waarheid is geworden. Ten derde is semitisme een taalgroep en zijn er verschillende volken semitisch. De palestijnen zijn door hun semitisme bv veel meer verbonden met Israel dan veel joden zouden willen. Anti-semitisme roepen als iemand critisch is ten opzichte van joden en/of Israel is dan ook een veel te vaak gebruikt en onzinnige uitdrukking. De term anti-semitisme wordt puur als misplaatste verdedigingsterm gebruikt omdat de meeste mensen bij anti-semitisme meteen denken aan de 2e wereldoorlog en bijbehorende gruwelijkheden. De meeste mensen die kritiek hebben op Israel of joden hebben nog nooit

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 phonkee

@moi: religie maakt meer kapot dan je lief is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 moi

Extremisme maakt meer kapot dan ons lief is. Kijk eens naar de -achterlijke- aanhangers van Bush. Die schijnen te denken dat jezus het wel leuk vind als zij Iraakse steden plat ‘bevrijden’. Moslims, Christenen, joden, we hebben allemaal extremen onder ons. ‘De maatschappij’ zou extremisten onder de duim moeten houden. Jammer dat Al queda, Bush en Sharon zoveel aanhangers hebben, zij houden namelijk de dodelijke cirkel in stand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 phonkee

@moi: Read my lips: Religie maakt meer kapot dan je lief is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 larie

@phonkee
Ten derde en ten derde…tot drie tellen, kan dus niet lezen. Erasmus zal het wel niet halen als long standing boegbeeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 moi

Larie, als ik bel ga jij blaffen en bij gebrek aan argumenten probeer je mijn betoog af te vlakken door te wijzen op een klein foutje. Heb je Gush Shalom bezocht? Zal wel niet…je oordeel staat al vast voor je je ergens in verdiept.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 .

Gush Shalom steunen en schijtziek worden van dit soort teksten die geplaatst worden op dit soort websites zonder dat ze blijbaar verdere toelichting behoeven, gana OOK hand in hand. Je kunt EN Jood zijn, beste Moi EN voor vrede EN kunnen nuanceren.

Dat de Talmoed de hoeksteen is van de Joodse samenleving MOET uit de mond komen van een Goj, weldegelijk. Als je de moeite nam je te verdiepen in de moderne joodse samenleving zou je namelijk iets anders melden. De Talmoed is inderdaad aanwezig -maatr heel veel Joden LEVEN NIET (geheel) naar de Torah/Tenach. De Torah is meer aanwezig dan de Bijbel ‘ bij jullie’ , echter een klein deel van de Joden in Israel observeert haar helemaal.

Niet zoveel lullen, dus. Fijn dat je Gush Shalom en Jews against Zionism steunt. Waarom die laatste, overigens? Bent u niet-Jood? Grappig trouwens, die twee ‘moi-steunfondsen’ in een adem noemen. Ze hebben niet zoveel met elkaar te maken. Een zionist hoeft namelijk helemala geen vresdehater te zijn -en ook geen settler.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 larie

@moi

Mispoes, meer dan tien jaren in Amsterdam gewoond en bezocht ik met regelmaat “De Rode Hoed” en “De Bali” bijeenkomsten van SIVO (SIVMO?). Een club die ik van harte steunde en steun in gedachten als ze nog bestaan. Men ging daar voor Joodse en Palestijnse dialoog en de avonden waren spetterende discussies tussen joden en palestijnen/mensen van Arabische komaf. Een blad dat ik toen las en gezien de spanningen vast niet meer bestaat heette ” de brug”. Zij zagen de toekomst en hadden die ook in de ogen. Geen Pavlov en gebrek aan argumenten..allemaal gehoord en gewogen. Ooit eens een levendige discussie gehad met een van deze club, heeft in lokaal blaadje Amsterdam Oost gestaan. Die discussie nam een wending toen bleek dat ik aardig Arabisch sprak (om me te verdiepen heb ik de taal geleerd m.b.v. De Koran en een allercharmantsste Marokkaanse leraar). Een aardige bijkomstigheid was dat ik twee jaar geleden op een reis in Jordanie in Wadi-Rum enkele mensen van SIVO tegenkwam. Een nacht in een tent , de sterren, joden en arabieren ZINGEND en samen dansend. Het kan gewoon,wie weet….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 caprio

Wat een flikker die rabijn. Die wordt wakker op een woensdag, en lees dat er een regisseur is vermoord, en dan windt ie zich op over een uit de context gehaalde quote. Misselijkmakend knikt ie in overeenstemming met de krantecommentaren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 .

mispoes, Caprio. Inderdaad een bruine beurt van de Rebbe, ben ik het helemaal mee eens. Maar hij doet het uit andere beweegredenen. Hij ziet het als zijn taak (wat het ook is) om verklaring te geven aan dit soort misvattingen. Opheldering eigenlijk. Dta hij in die actie de plank volledig misslaat -het tegenovergestelde effect bereikt (zie het feit dat jullie het nodig vinden zonder enige uitleg zijn verklaring/toelichting te plaatsen, zonder de redenen die de man had OM het uberhaupt te doen, wat olie op het vuur gooien is, JOUW reactie getuigt daar namelijk van!), dat is zeer onfortuinlijk. Hij komt dan over als een blinde, die geen sjoegge heeft van waar het verder over gaat, die door zijn blindstaren op de hatelijkheden die de moordenaar in zijn stuk over Joden spuit, voorbij gata aan het feit dat er iemandis vermoord. Hij had beter zijn mond kunnen houden.

Maar vergeet niet, wat deze M.B. over Joden zegt, is niet voor de poes. Hij haalt Talmoed teksten aan, zonder uitleg en verklaring -compleet uit zn verband gerukt (wat zo’n idioot als ‘moi’ ook zegt, dat is wel het geval namelijk) en meent hiermee ‘ de joodse aard’ te kunnen verklaren. Een volk, groep mensen, wat dan ook, wie dan ook, verklaren uit een oud geschrift, als HELE groep, is fout, eng, en uiterst onzorgvuldig. Het draagt enkle bij aan polarisatie en onverdraagzaamheid. De Torah is de Joodse bijbel, ja. Maar Joden zijn nIET de Torah. Het feit dat jij misschien gedoopt bent, RK, maakt jou ook niet verantwoordelijk voor de Inquistie en Kruistochtmoorden, wel?

Ik word moedeloos van dit eenvoudige gelul. Blijkbaar willen mensen alleen hun vooroordelen bevestigd zien, en lezen ze dus wat ze willen. Realiseer je dan alleen dat je zelf bijdraagt aan al deze miscommunicatie, ellende. als dat is wat je wil, fine.

Shalom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Spuyt12

@.

Wat een heftige reactie op gewoon een stukje uit een krant dat hier gepubliceerd wordt.

Ik wil niet lullig doen, maar niet Sargasso of Trouw heeft de joden erbij gesleept, maar Mohammed B. Dat deze Rabbi er op deze manier op reageert is zijn probleem. Maar dat hij hier gequote wordt is volgens jou “sneu” en je wordt “ziek van die semi-lollige opmerkingen”.

Ik kan me herinneren dat er een tijdje geleden een bisschop zei dat je brood mocht stelen. Daar werd toen ook flink om gelachen/gediscussieerd. Mensen riepen “ik word katholiek”. Feit is dat iemand die zegt Joden te vertegenwoordigen een grappige uitspraak doet. Dat dat vervolgens een beetje uit zijn verband wordt getrokken is logisch.

De tolerantie viert hier weer hoogtij. Door jouw reactie bevestig je mijn vooroordeel over minderheden. Het minste of geringste wordt gezien als racisme.

Wat betreft mijn “semi-off-topic”. Dat had idd gewoon off-topic moeten zijn. Maar op dat moment was ik even pissig omdat ze die gast weer hadden opgepakt. En [scheer over een kam modus] toen vond ik het blijkbaar nodig om dat hierbij neer te zetten. Maar geef toe, het paste hier beter dan bij een topic over de Amerikaanse verkiezingen[/scheer over een kam modus]

Now all hold hands and sing “Kumbaya My Lord”.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Siquo

Je mag ook nergens meer grapjes over maken. Zelfs semi-tisch-lollige opmerkingen zijn niet meer “done”.
Censuur wordt het helemaal in 2005! Wie zijn bek opentrekt, kan lood verwachten.

Bij deze word ik dan een Martelaar van het Vrije Woord: Jullie zijn allemaal stom, Joden, Islamietjes, Christenen, Athe

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Dre

Als je middeleeuwse boeken als leidraad gebruikt
krijg je vanzelf middeleeuws gedachtengoed…..
Je hebt zelf een brein gekregen als mens, een
geweten kunnen we verliezen. Voor haat krijg je haat terug, u is oliedom.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Spuyt12

@siquo:

Amen :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Spuyt12

En oh ja…

Pang!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ter nagedachtenis aan Siquo

Wie loopt er mee in de Stille Tocht voor Siquo, waarin we veel lawaai maken en zuipen, want Zo Zou Siquo Het Gewild Hebben!

Verder eisen we natuurlijk een parlementaire enquete over Hoe Dit Kon Gebeuren, en waarom Al Die Anderen zo Generaliseren.

Verder is was hij/zij natuurlijk enorm gedemoniseerd door ., wat natuurlijk om een onderzoekscommissie vraagt, naast dat het een interessante interpunctie oplevert.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Spuyt 12

*pakt zijn mitrailleur*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 moi

. , laat je masker maar zakken, laat maar zien wat een joodse racist je bent. Noem mij maar een idioot en goy [kuddedier, vee] terwijl je zelf de torah en de talmud door elkaar haalt en breek me de bek niet open over zionisten. Zionisten, zio-nazis is een betere benaming aangezien ze tijdens de 2e wereldoorlog hand in hand gingen met de nazi’s. Zionisten die weigerden joden te helpen ontsnappen uit nazi-Duitsland en Europa als deze niet naar Palestina wilden reizen maar naar Engeland of Amerika. Zouden zij ook gedwongen worden ‘reparatie’-gelden te moeten betalen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie