In jaren ’80 zaten meer mensen zonder baan

Er zijn nu veel minder mensen werkloos dan in de jaren tachtig en negentig. Donderdag bleek uit cijfers van het CBS dat vorige maand 6 procent van de beroepsbevolking zonder baan zat, maar tussen 1981 en 1997 lag het percentage werklozen voortdurend boven die 6 procent. In 1983 zaten de meeste mensen thuis: 10,7 procent van de beroepsbevolking. Ook in 2004 en 2005 lag het percentage met 6,4 hoger dan nu.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Via het statistisch bureau zijn geen historische maandcijfers uit de laatste twee decennia van de vorige eeuw beschikbaar. De genoemde aantallen zijn jaargemiddelden.

De beroepsbevolking, alle mensen die beschikbaar zijn om te werken, is sinds de jaren tachtig flink gegroeid. Nu zijn er 7,9 miljoen mensen beschikbaar om te werken; in 1981 bestond deze groep nog uit 5,3 miljoen mensen. Ook in absolute aantallen zaten in de jaren tachtig en negentig meer mensen zonder werk. In het recordjaar 1983 zaten 585.000 mensen thuis. Ook tussen 1983 en 1988 en tussen 1993 en 1996 lag het aantal hoger dan nu. In januari van dit jaar waren er 474.000 werklozen.

Onder jongeren is het werkloosheidspercentage meestal het hoogst. Vorige maand was 11,4 procent van de beroepsbevolking tussen de 15 en 25 jaar werkloos. In 1983 was dit 17,8 procent. Ook is meestal een groter percentage vrouwen dan mannen werkloos.

 1. 1

  Goh, en laat dat nou toevallig ook nog eens een periode zijn waar (extreem-)rechts zich…nogal profileerde. Potenrammers/ racistische moorden/ kaalpokjes…euh: kaalkopjes. ;-]

 2. 2

  Dus er is geen reden om in paniek te geraken (?). Onze staatsschuld in pct van bbp was overigens in diezelfde periode (1983 – 2000) hoger, crisis what crisis..

  Politiek gezien ontiegelijk saai (op Janmaat na), de muziek ronduit klote en de Polen nog knus achter het IJzeren Gordijn, guttegut je zou er nog heimwee van krijgen wat was Nederland leuk. Nu evaluerend naar 1 groot 24/7 warehouse waar van iedereen 24/7 elke stap in de gaten wordt gehouden…

 3. 5

  Elke voordeur wordt straks met pasjesgleuf geleverd. Als je naar buiten wil moet je inloggen op het publieke domein. Anders opent het deurslot zich niet. Kom je terug log je uit. De deur gaat weer open voor een minuut.

 4. 6

  Jammer dat dit cijfer totaal geen rekening houdt met de verborgen werkeloosheid in de vorm van de explosieve groei van het aantal part-timers, zzp-ers, studenten en mensen die uberhaupt de noodzaak niet meer zien zich in te schrijven als werkzoekende bij het arbeidsbureau…

 5. 8

  Idd Nick. En vooral ook geen rekening met het aantal WAO-ers dat sindsdien explosief gestegen is. Om naar te zwijgen van Wahjong. Pff, getallen interpreteren blijkt erg moeilijk! Er is meer werkloosheid.