’s Werelds grootste houtsmokkel ontdekt

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Provincie PapuaVorige week heeft milieu-waakhond EIA in het rapport “The Last Frontier” ’s werelds grootste smokkelroute van tropisch hout blootgelegd. Het gaat om illegaal gekapte merbau uit de indonesische provincie Papoea. Een netwerk van corrupte indonesische militairen en maleisische bendes smokkelt het hout via Jakarta en Singapore naar China. De totale waarde van de smokkel bedraagt bijna 800 miljoen euro jaarlijks.

De snel groeiende chineze economie slurpt reusachtige hoeveelheden grondstoffen uit de aziatische regio op. Zo steeg de chineze import van tropisch hout van 1 miljoen m3 in 1997 naar 16 miljoen m3 in 2002. In de provincie Papoea bevindt zich het laatste substanti

Reacties (3)

#1 Panzerfaust

Altijd een beetje vaag wat ze bedoelen met “virtually” bare…
Maar goed het is wel echt lekker kut voor die Papoea’s, want die zijn gewend aan een eiland vol super kleinschalige gemeenschappen die door het dichte woud en de vele bergruggen vrijwel totaal van elkaar geisoleerd zijn. Als nu de ontbossing en de stripmines voor het verdwijnen van beide landschapselementen zorgen, zou dt zwaar zonde zijn. Alleen al daarom: Lees Jared Diamonds “Guns, Germs and Steel” over hoe cool Papoea’s zijn. Was Thijs Goldschmidt niet ook al een Papoea-fan/verdediger?

  • Volgende discussie
#2 pelayo

De snel groeiende chineze economie slurpt reusachtige hoeveelheden grondstoffen uit de aziatische regio op.

In een eerdere thread werd de notie als zou exploitatie de motor achter economische groei kunnen zijn nog weggewimpeld als marxistisch. Maar hier lezen we over grondstoffenhonger, smokkel en corruptie. Ik ben benieuwd naar welk recept de kapitalische dokter hier meent te moeten voorschrijven..

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 larie

@Carlos: Geen sjoegen gekregen op

  • Vorige discussie