Ik wil niet samen

sa·men (bw.)
1 bij elkaar => bijeen, saampjes, tezamen
2 met elkaar
3 onderling
4 bij elkaar gerekend

Het nieuwe kabinet heeft een motto bedacht voor het nieuwe regeerakkoord: Samen werken, samen leven. In elk geval ontgaat de nadruk op het woord ´samen´ niemand.

De nadruk op samen lijkt me niet echt nodig. Als Nederlanders zijn we namelijk altijd samen. Rijd ik in de tram naar m´n werk: samen. Op de fiets voor het stoplicht: samen. In de supermarkt in de rij: héél erg samen. Saampjes, met z´n allen, brrrr!

Nee, de afkeer van ´samen´ maakt mij niet gelijk a-sociaal. Ik hou gewoon meer van ´spontaan samen´ dan dit opgelegde ´samen.´ Ik doe niet anders dan samen werken en samen leven. (Nou ja, samenleven doe ik niet, maar ik weet ook niet of dit kabinet dat voor het huwelijk überhaupt wenselijk vindt.)

Sociaal is dit kabinet vast, in elk geval socialer dan de eerdere versies van Balkenende. Vooral sociaal in de collectieve zin van het woord. Daarom voelt Marijnissen zich ook positief aangesproken waarschijnlijk. Laat dit collectivisme nu juist de kant zijn van de SP die ik verafschuw.

Ik ben nu al voor een koersverandering. Ook al zien heel veel Nederlanders het blijkbaar zitten met ´samen.´ Laat mij maar lekker met rust, in het groen, met de dieren en in dialoog met mezelf. Mocht het kabinet toch nog in dialoog met mij raken, dan wil ik een heel ander voorstel doen voor een motto:

Ieder voor zich en God voor ons allen.

 1. 1

  Een quote van een bekend persoon (mij ontschoten)
  citylife: millions of people being lonely together.

  Ik denk dat t kabinet deze omschrijving of meer de achterliggende oorzaak nu juist probeert te tacklen. Maar blijft vaag en t is maar een leus om iets te verkopen.

  Al ben ik er wel van overtuigd dat men meer samen kan doen of samen bewust/betrokken kan zijn zonder dat t meteen eng ala staphorst ofzo moet worden. Maar dan ben ik ook een provinciaaltje, die zijn buren kent en mensen in t dorp begroet (ook al ken je ze niet) en de politie belt als ik vandalisme of misdaden zie. Bekrompen misschien, maar beter dan t doorgeslagen individualisme van de grote steden.

 2. 4

  ik vind het ‘samen’, hoewel wat kleffig, als regeringsmotto toch beter klinken dan het ‘ieder voor zich’.

  Als dat betekent dat het kabinet, en misschien wij allemaal, zich/ons iets meer om de zwakkeren gaan bekommeren dan tijdens Balko I-III, graag.

 3. 5

  Waarom niet die gouwe ouwe: een voor allen, allen voor een!

  @2 thanks, kon hem niet vinden via wiki (later wel op naam). Hij heeft wel leuke ideeen. zo pik je weer eens wat op.

 4. 7

  Arnoud heeft duidelijk al te lang seks alleen. Hij is er helemaal zuur van geworden. Ik doneer een eerste euro zodat deze knul eens lekker van bil kan met echt vlees. Wie doet er mee en bezorgt Arnoud weer eens een brede smile op z’n pubertsmoel?