Ik word geen honderd

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Rokers, vindt een meerderheid van u allen volgens het CBS, zouden meer zorgpremie moeten betalen. Dat is niet verbazend, want mensen nemen maar zelden de tijd om goed over zulke vragen na te denken.

Een bescheiden roker heeft elke twee dagen een pakje sigaretten nodig; in Nederland kosten 20 sigaretten nu €5,47. Daarvan is 19% BTW en 57% accijns: in totaal €4,1572. Koopt de roker elke twee dagen een pakje, dan stort hij of zij op jaarbasis €758,69 in de staatskas. Dat is grofweg driekwart van een goedkope zorgpolis. Let wel: dat is voor slechts tien sigaretten per dag – veel rokers komen daar ruim overheen.

Zou de staat besluiten om deze gelden exclusief aan de zorg te besteden, dan zouden de rokers bijvoorbeeld ook de beenbreuken van uw skivakantie kunnen bekostigen, en de sleutelbeenbreuken van overjarige hobbyfietsers, en de voetbalblessures van al die mannen die niet willen weten dat ze inmiddels over de vijftig zijn. Allemaal zaken die we met z’n allen bekostigen, die te voorkomen zijn, nutteloos zijn en vooral eigen schuld, dikke bult zijn.

U ziet mij niet op een grasveld achter een bal aan hollen of op twee planken van een spekgladde skipiste af donderen. Ik kijk liever toe, genietend van een bakje koffie en een sigaret. Ik heb namelijk geen buikje, geen zwembandjes en geen midlife crisis en dus doet u uw best maar. Ik hoef niet zo nodig. Ik breek dan ook geen ledematen.

U ziet mij straks ook niet in de krant als kwijlende, mummelende, niks begrijpende dwaas, op de foto met de burgemeester en de directeur van het zorgcentrum, omdat ik honderd ben geworden. Ik word namelijk geen honderd. Ik vang straks niet voor vijfendertig jaar of meer AOW en pensioen omdat ik zo beleefd ben om op een mooie leeftijd uit te stappen, in tegenstelling tot de meute nordic-walkende, wortelsalade knagende, meervoudig onverzadigde vetzuurkoppies die u vooral bij slecht weer langs de vloedlijn ziet. Zij vullen straks de zorgcentra. Kosten: €4500,– per maand.

Goed beschouwd zouden de gezondheidsfreaks meer zorgpremie moeten betalen, en meer pensioenpremie, en meer AOW-afdracht. Zij gaan er het langste gebruik van maken. Ik zeg met opzet niet dat ze ervan gaan “genieten”, want dat kunnen ze helemaal niet. Ze zullen op zeer hoge leeftijd eenzaam sterven langs het fietspad in de Kennemerduinen, in de regen, in een doorweekte The North Face-windbreker, met een verbeten trek op hun kop en hun nordic-walkingstokken in de verkrampte handen.

Telt u meteen even de ambulancekosten Kennemerduinen-Spaarneziekenhuis bij de totale kosten op?

Reacties (53)

#1 Cracken

“Goed beschouwd zouden de gezondheidsfreaks meer zorgpremie moeten betalen.”

Als ze verder gezond 100 worden hebben ze toch minder zorgkosten dan dat de schrijver straks tussen z’n 65ste-70ste, 5 jaar lang intensieve zorg nodig heeft om een uiteindelijke verloren strijd met longkanker aan te gaan?

 • Volgende discussie
#1.1 L.Brusselman - Reactie op #1

Dat duurt helemaal geen vijf jaar hoogstens twee.

 • Volgende reactie op #1
#1.2 Martin Borghart - Reactie op #1

Nog beter is het gebruik van cannabis.
Ten eerste wordt dit gemengd met tabak en verkort de levensduur nog meer maar de export van wiet en andere drugs brengt ontiegelijk veel geld in de nederlandse staatskas want de inkomsten uit de drugshandel worden hier geinvesteerd.
Vandaar dat onze betalingsbalans positief is. Legaliseer je de drugs dan vallen die hoge inkomsten weg.
Bovendien leven alle verslaafden, waarvan dan ook, vele malen korter.
Dus dat scheelt miljoenen in de AOW.

 • Vorige reactie op #1
#2 L.Brusselman

Dat willen ze toch niet horen die zogenaamde gezondheidsfreaks ,al die opa’s op hun langlaufwieltjes door de polder.Hoe willen ze trouwens controleren wie er rookt of niet.Gaat er dadelijk voor ieder gezin een controleur aangesteld worden om te controleren hoeveel ieder beweegt.En wat gaat dat dan wel niet kosten.Er zal een totaal nieuw controlesysteem bij komen,fijne samenleving krijgen we dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 Yevgeny Podorkin - Reactie op #2

Hij is goed Edge, mensen zoals ik kunnen niet zonder…

Heer Brusselman.

Geen gezicht inderdaad, langlaufwieltjes. Gisteren nog een opa van zeventig die in m’n wieltje zoog (op de racefiets). Prachtig. Achteraf hè, als het penibel wordt en er moet worden uitgekeerd. Pas bij het vermoeden van K. en er een longpunctie/ x- rays/ mri is gemaakt. “Ja hoor kijk maar: functie/aantal (van) longblaasjes is duidelijk verminderd/ bovengemiddeld. Zo, en nu kijken wat ie heeft ingevuld op de offerte: achach, 5 –10 per dag kijk eens aan. En dan gaat uiteindelijk, jaha, en dan gaat uiteindelijk een onafhankelijke partij bepalen hoeveel sigaretten jij werkelijk hebt gerookt op basis van de uitslagen. En niet beginnen met “ja maar ik werk in de horeca het staat er iedere avond blauw van de rook uche uche””

Pollens, wat een heisa. Ik ken mensen die kanker hebben gekregen alleen al door naar medisch centrum west te kijken…

Waar moet het toch in dit land naartoe?

#3 Frank

Edge heeft gelijk, het is langer bekend. Rokers leveren per saldo meer op aan de staat dan dat ze kosten. Met name de sterk verkortte levensverwachting na hun vijfenzestigste en relatief korte ziekbed zijn daar aan debet. Een en ander wordt ook al in deze docu uit de doeken gedaan: http://www.puddinq.mobi/?p=594

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gbh

het punt waar het om zou moeten gaan wordt compleet gemist in deze, rokers meer premie laten betalen is een hellend vlak; vandaag de roker, morgen iedereen met het verkeerde dna?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Frank - Reactie op #4

You are so right. Maar vind jij dat mensen die veel risico’s helemaal niet mogen worden aangesproken op hun gedrag in de vorm van hogere verzekeringspremies?
(ik ben het overigens eens met je hellend vlak)

#4.2 gbh - Reactie op #4.1

het zit blijkbaar in onze genen te denken dat we onsterfelijk zijn, een ander gaat altijd dood door risicovol gedrag, jijzelf niet

maar what’s next? neuken zonder condoom? te hard rijden? bbq-en met gecremeerd vlees? werken in de bouw? en hoe is dat te controleren?

#4.3 Frank - Reactie op #4.2

Ik moest bij jou punt denken aan en voorval van een vriendin van me ooit in de VS. Zat ze rustig haar sigaretje te roken in de auto voor een stoplicht. Stopt er naast haar een auto met zo’n 200 kilo-vrouw die druk gebaarde dat ze haar raampje omlaag moest doen. Kreeg ze vervolgens in onvervalst Amerikaans een preek over zich heen “honey, smoking is bad for your health”…
(sorry een beetje off topic)

 • Volgende reactie op #4.2
#4.4 Spuyt12 - Reactie op #4.2

BBQ-en met niet-gecremeerd vlees, dat is pas link…

 • Volgende reactie op #4.2
 • Vorige reactie op #4.2
#4.5 salvatore - Reactie op #4.2

Maar vooral zijn we dan pas van dat, nonsense gezeik af.Wat een rust!
heerlijk.

En allen anderen raad ik eens aan; focus u eens op eigen gedrag,mogelijk ,
in wat voor vorm dan ook schadelijk is voor uw gezondheid;ZONDER het, miljarxden per jaar in de staatskas brengt. het is echt minde4r moelijk dan u dent,tenzij,u aLLEEN KIJKT NAAR ANDEREN/ ROKENDE MENSEN..ZO DRUK DAARMEE..(SORRY CAPSLOCKS AGGAIN.)

wat kost al dat gezeik, polarisatie en stemmingmakerij ons swel niet; en helaAS, VAN VELEN MALEN GROTERE WAARDEN ALS GELD>jammer dat we dayt al verloren, lijken te zijn.maar wel allen tijd te zeiken,over roken, van een ander.
Kijk uit met oversteken..

 • Vorige reactie op #4.2
#5 Hans Verbeek

Er is een reden waarom mijn baas geen rokers aanneemt. Bij gelijke geschiktheid kies je toch een niet-roker. Die werkt gewoon door als de rokers naar buiten glippen voor een peuk.
Rokers zijn vaker grieperig en verkouden. Ze staan vaak te hoesten en te rochelen. De gezondheidsfreaks hebben meer weerstand en verzuimen minder.
Bovendien stinken rokers imho vreselijk uit hun bek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 L.Brusselman - Reactie op #5

Rokers hebben ook niets te zoeken in zo’n intolerante werksfeer

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Hans Verbeek - Reactie op #5.1

Werken in een intolerante rooksfeer is ook geen pretje.

#5.3 L.Brusselman - Reactie op #5.2

Je zeurt er mag helemaal niet gerookt worden op de werkplek.

#5.4 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5

Verkoudheid is dacht ik een aërosol rhinovirus Hans.

 • Volgende reactie op #5
 • Vorige reactie op #5
#5.5 Hans Verbeek - Reactie op #5.4

Klopt YP. Die virussen maken geen kans in slijmvliezen van gezonde mensen. Ik hoef jou niet uit te leggen dat het immuunsysteem van rokers sterk verzwakt is.

#5.6 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5.5

Immuun zit in het hoofd: “gezonde mensen”. Opa 85 jaar: als een ketter gerookt…zeg het maar

#5.7 Spuyt12 - Reactie op #5.6

Ah, het n=1-argument.

#5.8 Rob - Reactie op #5

Nu we toch aan het rekenen zijn ben ik ook wel benieuwd hoeveel die arbeidsincompetentie van de gemiddelde roker ons kost.

 • Volgende reactie op #5
 • Vorige reactie op #5
#5.9 Siquo - Reactie op #5

Wat een onzin weer.
Ik ben nu 3/4 jaar gestopt, ben nog steeds net zo verkouden, en ga nu met de rokers mee naar buiten omdat ik last krijg van RSI. Qua gezondheid ga je er niet echt op vooruit. Ik heb ook nog steeds een hekel aan anti-rokers.

Rokers, het zijn net mensen.

 • Vorige reactie op #5
#5.10 Rob - Reactie op #5.9

Stoppen met roken maakt je blijkbaar ook niet slimmer.

#6 Yevgeny Podorkin

En hoe zit dat in bepaalde beroepsgroepen qua polis..

In Grollo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #6

RIP Harry, terwijl ik het in een ander draadje net nog over Cuby meende te moeten hebben (iets met DnB, C+B en R&B).

 • Volgende reactie op #6
#6.2 L.Brusselman - Reactie op #6

Die kost de vezekeraars ook niets meer weer eentje minder om zorgen over te maken door de anti-rook lobby

 • Vorige reactie op #6
#7 Yevgeny Podorkin
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Johanna

Gaan we dan ook hogere zorgpremie in rekening brengen voor mensen die met enige regelmaat alcohol nuttigen, mensen die vet uit de muur eten, ski’ers die hun benen breken, sporters die kampen met blessures? Ook allemaal vermijdbare kostenposten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 L.Brusselman - Reactie op #8

En wat dacht van al die sportievelingen die zo nodig willen voetballen in het weekend en s’maandags verstek laten gaan op hun werk omdat ze” geblesseerd” zijn

#9 L.Brusselman

Dat gezeur van de anti-rooklobby helpt echt niet.Ze doen me altijd een beetje aan christenen denken en dan in het bijzonder bekeerde zondaren.Ze zijn zo vol van hun nieuw gevonden geloof dat ze de hele wereld willen bekeren.In in hun bekeerdrift proberen ze zichzelf ook te overtuigen van dat zogenaamde geloof alleen hebben ze dat niet door.En als ze het in de gaten krijgen moedigt dat alleen hun ijver tot het bekeren aan om de twijfel te overschreeuwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Michel

Ze zullen op zeer hoge leeftijd eenzaam sterven langs het fietspad in de Kennemerduinen, in de regen, in een doorweekte The North Face-windbreker, met een verbeten trek op hun kop en hun nordic-walkingstokken in de verkrampte handen.

Iedereen moet zijn eigen afweging maken, en dan bedoel ik geen financiële afweging – waarom maakt iedereen zich tegenwoordig toch zo druk om geld?.

Ik wens de rokers veel plezier in de laatste 10 tot 20 jaar van hun korte leven met versteende aderen en vernauwde kransslagaderen, 24 uur per dag happend naar adem, genietend van elke teug die ze nog binnen krijgen, Tv-kijkend want voor meer hebben ze geen asem. Als ze tenminste niet overlijden door longkanker natuurlijk.

Nogmaals iedereen moet zijn eigen afweging maken, wat kunnen mij die paar centen schelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Inkwith Barubador

Zijn we weer mensen aan het reduceren tot een optelsom van baten en lasten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Marian

Ziektekosten verzekering is een verzekering en in mijn optiek is die gebaseerd op solidariteit. Dus dat gezeik over wie meer moet betalen is gezeik. Zo ben ik het er ook niet mee eens dat chronische meer moeite hebben om over te stappen. En nee ik rook niet. Ik moet zo ongeveer nooit naar de dokter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Rob

Van roken word je blijkbaar ook een ongestelde zuurpruim.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Yevgeny Podorkin

Verreweg de meeste zorgkosten ontstaan in het laatste jaar vóór de dood. Roken of niet roken wel of niet gezond leven (een marathons lopende veganist) doen zorgkosten niet ik herhaal NIET dalen, niemand uitgezonderd (van 8 – 80).

Dacht dat ik deze bleeding obvious gisteren toch echt bij de comments had gezien. Is ie weggehaald vanwege spam of zo. Nou, aan wie legt dat dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Yevgeny Podorkin
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Dada

Ik herinner me ineens de grote staatfilosoof H. Jekkers over de kosten van roken: http://www.youtube.com/watch?v=kQsa9UPIIsE

LEGENDARISCH en o zo waar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Dada

In feite komp het er op neer dat ik jouw ouwe dag bijelkaar aan het paffe ben!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Rob

Vanmorgen is een fijne collega en eveneens een verstokte roker op zijn 55ste gestorven aan een hartstilstand.

Je wordt inderdaad geen 100 wanneer je rookt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 salvatore

waarom moet ik meebetalen aan de hypoteken van anderen? Hoewel ik nog nooit ook maar 1 gulden van iem. heb geleend.Noch ooit op afbetaling.
waarom moet ik meebetalen aan andwermans kinderen..hoewel ik ze niet heb?
And so on, mensen stop aub je latden uiytspelen; delkaar het broosd uit sde moins stoten,ja de kosten zijn creimineel , en dat ligt niet aan de rokers,niet aan de grijzen,mnoch aan sde zieken.

Maar aan onze graai cultuur;PUNT>”privatisering¨ “vrije gedwongen verplichte markwerking”, en zelfs keiharde kartels tussen zorgverzekeraars en overheden (basis verz.)
En daar ligt tevens, uw oplossinmgh voor “öns rook probleem
Niets van u b ij, verder….volgers van de anti hetze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 salvatore

Effe vraagje bij “click to edit” ( en de minuten dan aftellen)
kan ik niet mijn tekst wijzigen/de spelfouten eruit halen.
Dan zie ik hem alleen even foutvol,op een ander tapblaadje maar kan niets meer veranderen. Klopt dit of doe ik iets fout ? (behalve typen)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20.1 piet de nuttige idioot - Reactie op #20

Salvo,
binnen dat schermpje kan je je wijzigingen aanbrengen, dan klik je op ‘save’, en ga je terug. Soms zie je wijzigingen alleen na f5 (refresh).

Op zich is het goeie zaak om comments te beperken tot een paar regels, gezien je @41 begin je het al een beetje te leren.
Maar ik heb er ook een handje van om uit te wijden (weiden?), en comments te schrijven die langer dan de originele post zelf zijn. Soms ratelt dat er zo uit, soms wil je wel eens iets nazoeken, linken checken etc.
Dan schrijf ik m’n verhaaltje gewoon op de tekstverwerker (kladblok, wordpad, notepad, je hebt vast wel zo’n programmaatje op je knoppedoos), en na checkcheckdoublecheck plak ik dat gewoon in het reactievenstertje van Sargasso.
En dan heb ik nog een paar minuten om mezelf te corrigeren.
Want die twijfel, die twijfel…

#21 Gekke Henkie

75 miljard aan zorgkosten en de komende 30 jaar lang gaat het stijgen met 4-5% per jaar wie rekent even uit hoeveel dat kost per persoon? 1200 euro p.p.p.j. is bijna 3000 gulden per jaar voor een ‘VERZEKERING’! Dat is toch van de gekke!?

Om hoeveel mensen gaat het eigenlijk? En waarom wordt dit aan de vergrijzing toegeschreven? Hoe zit het met de medicijnkosten van de gelagaliseerde pillenboeren? Alleen het griepvirus al kostte 133 miljoen, maar hoeveel onnodige pillen worden er wel niet voorgeschreven en geslikt?

Overigens, iedereen wil oud worden maar niemand wil oud zijn. Roken of niet roken, feit blijft dat een overheid die ruim 120,000 verkooppunten van die troep toestaat terwijl het hennep criminaliseert moeilijk serieus te nemen is. En dan hebben we het nog niet eens over alcohol gehad.

Volgens mij moeten zorginstellingen, verzekeraars etc. ZELF de broekriem strakker aanhalen, de bonussen van de uitpuilende besturen en overtollige management lagen de laan uitschoppen.

De roker op de schop nemen is een rookgordijn voor de zwalkende corrupte bende die er ook in die sector aan de touwtjes trekt.

Graag zou ik veel meer gedetailleerde informatie zien waar uit te halen moet zijn wat waar naar toe gaat. Kijk vooral naar overtoolig medicijngebruik / voorschrijvingen.

Ik ken mensen (niet rokers) die 3x per dag 12 pillen moeten slikken omdat ze reuma hebben en juist daardoor thuis zitten terwijl ze juist gebaat zijn bij veel bewegen.

Overigens is medicinale hennep niet ongebruikelijk voor MS patienten, thuisbezorgd door de apotheek met waterpijp en al. Wat doen we daarmee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 L.Brusselman

Het is wel opvallend dat de ziektekosten pas echt zijn gaan stijgen nadat ze het ziekenfonds hadden verkocht aan de verzekeringsboeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 richard E

Sinds wanneer schrijft Edge ook voor de Speld?

750 euro per jaar, dat storten die rokers per jaar in de staatskas! sommige wel het dubbele!

Ik kan het niet zo snel vinden, maar ik geloof dat de behandeling van longkanker al gauw het twintigvoudige kost.
Daarnaast heb je, zoals al eerder hier gemeld, de laatste levensjaren de meest dure zorg nodig. Wanneer rokers eerder sterven, is de ratio gezonde levensjaren/zieke levensjaren dus kleiner.

rokers doen jaarlijks 2,2 miljard in de staatskas. Het zorgpotje is 88 miljard. sowee, dat scheelt! de volgende keer als zo’n aso de rook in mijn gezicht staat te hijgen zal ik netjes danjewel zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23.1 L.Brusselman - Reactie op #23

En dan zegt deze kwast dat Edge voor de speld schrijft,beetje last van zelfoverschatting?Zonde van de rook om die bij hem in z’n gezicht te blazen.

#23.2 richard E - Reactie op #23.1

En zodra het over roken gaat heeft ook deze junk heeft blijkbaar geen gevoel voor verhoudingen. of humor.

de gaten in de argumentatie van Edge zijn groot genoeg om een eenmanskroeg in te beginnen, en dat en ik niet van hem gewend. Mensen die roken kunnen niet rationeel denken over roken. Dat moet je misschien ook gewoon niet verwachten.

#23.3 L.Brusselman - Reactie op #23.2

Die-hard paternalisten zijn wat dat betreft verstoken van elk gevoel van humor.Andere kroegen zijn al lang niet meer de plaats om gezellig bij elkaar te komen ,daar heeft de anti-rokers lobby al voor gezorgd.
Draai er nog maar eens een.

#23.4 richard E - Reactie op #23.3

Voor die paternalisten kan ik niet spreken, maar ik vind het nog steeds erg gezellig in de kroeg.
Wat moet dat kut zijn, het onvermogen gezelligheid te ervaren als je niet met je hoofde in de sigarettenrook zit.

 • Volgende reactie op #23.3
#23.5 L.Brusselman - Reactie op #23.3

Nee hoor dat is helemaal niet “kut” .
Gelukkig zijn er nog genoeg andere plaatsen waar vertier te vinden is .Tussen de “cleane” kakkers en squareheads is het toch niet gezellig.

 • Volgende reactie op #23.3
 • Vorige reactie op #23.3
#23.6 richard E - Reactie op #23.3

wat zeur je dan?

 • Volgende reactie op #23.3
 • Vorige reactie op #23.3
#23.7 L.Brusselman - Reactie op #23.3

Het is de reden dat veel cafe’s over de kop zijn gegaan ,van de toeloop door niet-rokers viel namelijk voor de meeste kroegen waar ik kwam niet te leven.

 • Vorige reactie op #23.3
#24 DrBanner

de kachel moet ook roken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie