Ik twijfel over Pakistan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Minister Reid in een persconferentie...Als je de verklaringen van de Engelsen over de verhinderde terreuraanslag een beetje volgt, dan valt één ding duidelijk op: hoe vaak men wel niet zegt dat terrorisme een internationale dimensie heeft. En zoals zo vaak met dingen die te vaak en te stellig wordt medegedeeld, ga je twijfelen: “dat is vast waar, maar wie ontkende dat dan? En als het niet waar is, wat dan nog?”

Pas als je het antwoord op de tweede vraag probeert te beantwoorden, valt je op hoe belangrijk het is vol te houden dat het aanslagen van Al Qaeda zijn, met een internationale planning en agenda. Want als je die premisse laat vallen, zijn de maatschappelijke gevolgen niet te overzien.

Donderdag al, verklaarde een politiewoordvoerder dat het terreurplan “een wereldwijde dimensie” had. Minister John Reid van Binnenlandse Zaken neemt op elke persconferentie om de drie zinnen het woord ‘internationaal’ in de mond. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Michael Chertoff zei donderdag dat het terreurplan alle kenmerken van de internationale terreurorganisatie al–Qaida draagt.

We kunnen het allemaal niet controleren, maar dat is uiteraard allemaal goed mogelijk. Al Qaeda kan opnieuw de Westerse wereld hebben aangevallen, direct gestuurd door duistere figuren uit de grotten van Pakistan. Maar waarom wordt het zo snel en zo vaak gezegd? Wat zijn de consequenties als het anders zit?

Even hypothetisch. Stel dat er 20 mensen zijn die inderdaad met vloeistoffen 9 vliegtuigen willen opblazen. En stel dat die 20 mensen allemaal in je eigen land geboren zijn en geen enkel contact met wat voor buitenland dan ook hebben gehad. Dat kan toch? Ik kan me nooit zo goed voorstellen dat er een grootse internationale samenwerking vereist is om een bomaanslag te plegen. Volgens mij kom je met een praatgroepje maakt van 20 kundige mensen heel end, de Palestijnen bewijzen dat al jaren. Tuurlijk, de verdachten komen uit Pakistan en gaan hun families wel eens bezoeken, en ze zijn geïnspireerd door de fundamentalistische daden in het buitenland (lees: ze hebben ook internet) maar de daad blijft een puur Engelse aangelegenheid. Wat dan?

Dan is Engeland ineens niet meer de voorhoede van de Westerse wereld als het gaat om de strijd tegen het internationale terrorisme. Dan blijkt Engeland helemaal niet te boeten voor het brengen van democratie in Irak. Althans niet door de handen van een stel supercriminelen, wiens daden moeten worden gestopt door strenge anti-terrorisme wetgeving en verhoogde defensiebudgetten. Dan is ze gewoon ordinair in het bezit van een groep stevig ontspoorde jongeren, een soort Hofstadgroep. Heel ernstig, maar dan geef ik het nieuwsitem een week.

Dan zijn de wereldwijde media ineens helemaal niet meer zo geïnteresseerd, en kan je ook net wat minder hulp en sympathie uit het buitenland verwachten. Een logisch proces dat verklaart waarom het eerste woord dat een woordvoerder tegenwoordig in de mond neemt als er een bom afgaat, zoals in Istanbul nog niet zo lang geleden, ‘Al Qaeda’ is. Maar als de eigen jongeren, weliswaar geïnspireerd maar niet aangestuurd door moslimfundamentalisme, tegen hun regering in opstand komen, heet dat geen terrorisme. Dat heet radicalisering, is even dodelijk, maar net wat minder heroïsch om te ondergaan.

In feite is het in dit soort situaties geen politieke optie om de eigen bevolking te vertellen dat de verraders onder hen zijn en dat het buitenland er organisatorisch niets mee te maken heeft. Dat leidt alleen maar tot onrust en argwaan. De ver weg huizende ‘bad guy’ doet het beter, is door iedereen veel gemakkelijker te accepteren en politiek gemakkelijker uit te buiten. En deze moet dus zo snel mogelijk na een ontploffing of een arrestatie in het collectieve bewuste worden gestopt. Geen gelegenheid voor andere scenario’s. Heel eerlijk, als ik politicus in oorlogstijd zou zijn, zou ik ook enkele inbrekers in Pakistan arresteren en de geheime dienst aldaar danken. Pakistan werkt wel mee en het is een kleine moeite. Over enkele maanden zijn de media die verdachten toch alweer vergeten, daar horen we nooit meer wat van. En het fijne is: het is allemaal niet te controleren.

Maar het was maar een hypothese natuurlijk. Het kan ook Al Qaeda vanuit de grotten zijn.

Reacties (23)

#1 RennieB

We kunnen het allemaal niet controleren, maar dat is uiteraard allemaal goed mogelijk. Al Qaeda kan opnieuw de Westerse wereld hebben aangevallen, direct gestuurd door duistere figuren uit de grotten van Pakistan. Maar waarom wordt het zo snel en zo vaak gezegd? Wat zijn de consequenties als het anders zit?

Waarom hebben we nog geen krijsmacht aan de grenzen met Pakistan staan?
Ze geven onderdak aan terroristen, hebben nukes en de regering aldaar heeft aangetoond niet goed te kunnen optreden tegen Al Qauida…

  • Volgende discussie
#2 zutman

Je bedoelt vanuit deze grotten?

Ik denk het wel. Je ziet de Iraanse bouwwijze er zo vanaf (staat ook wel bekend als de Dr. No-stijl).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 EVH

Zie je wel, dat kan nooit! Die mensen in de grotten spreken geen Duits, maar hun plattegrond…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Guy

“In feite is het in dit soort situaties geen politieke optie om de eigen bevolking te vertellen dat de verraders onder hen zijn en dat het buitenland er organisatorisch niets mee te maken heeft. Dat leidt alleen maar tot onrust en argwaan.”

Het is natuurlijk wel een dilemma voor de voorlichters. Kies je voor ‘eerlijke’ voorlichting dan bestaat de kans dat er ‘oneerlijke’ reacties op volgen (demonisering van een hele bevolkingsgroep). Ik stel het een beetje simpel, natuurlijk, maar ik moest denken aan die keer toen een “pediatrician” in Engeland werd belaagd naar aanleiding van een pedoschandaal.

Als je het verre, vage buitenland erbij betrekt kun je akelige reacties in het binnenland misschien enigszins indammen terwijl je intussen de interne veiligheidsdiensten en politie hun werk laat doen.

Anderzijds, als er dan toch een aanslag volgt van binnenuit krijg je bakken kritiek over je heen omdat je de bevolking niet hebt geïnformeerd over het bestaande gevaar.

Het is allemaal een kwestie van vertrouwen, denk ik. Vertrouwen dat de overheid zijn werk doet en vertrouwen dat alle bevolkingsgroepen verantwoordelijk met informatie omgaan.

Ben in elk geval blij dat ik geen voorlichter ben…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Larie muimert wat

Volgens mij gewoon een logische stap in de evolutie van de moderne mens en niets bijzonders, al vele malen in dit theater vertoond.

Het nieuwe is de lokatie en schaalvergroting. Lokatie omdat het dorp van vroegah niet meer bestaat in realtime en virtueel en schaalvergroting omdat de speren zijn vervangen door geavanceerder spul.

Na tijden van heterogene dynamische orde en aldoende een bindende samenhang komt een ontmengingsgolf. Volksverhuizingen zeg maar, nummer zoveel.

De ontmenging heeft deze keer maar een zwak politiek aandeel maar lijkt meer op een schismatische breuk tussen kijk op leven en na het leven.

Als het leven de drijfveer is loop je een pad, van a komt b. Zoiets als schaalvergrotende economie bijvoorbeeld.
Als het na leven de drijfveer is richt je leven zich op het na-leven en is dood een stap vooruit.

Olie en water.

Ik kan mij goed voorstellen dat personen die ‘de dienst uitmaken’ als onderdeel van het heersende systeem van de eerste groep uitspraken vermijden die het heersende systeem nog meer destabiliseren in de trant van Olie en water.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Crachàt

hulde, Larie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Jan des Bouvrie – in een sentimentele bui

@5:

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben

Dit dorp, ik weet nog hoe het was
De boerenkind’ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien
Het raadhuis met een pomp ervoor
Een zandweg tussen koren door
Het vee, de boerderijen

refr.:
En langs het tuinpad van m’n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat ’t nooit voorbij zou gaan

Wat leefden ze eenvoudig toen
In simp’le huizen tussen groen
Met boerenbloemen en een heg
Maar blijkbaar leefden ze verkeerd
Het dorp is gemoderniseerd
En nou zijn ze op de goeie weg

Want ziet, hoe rijk het leven is
Ze zien de televisiequiz
En wonen in betonnen dozen
Met flink veel glas, dan kun je zien
Hoe of het bankstel staat bij Mien
En d’r dressoir met plastic rozen

refr.

De dorpsjeugd klit wat bij elkaar
In minirok en beatle-haar
En joelt wat mee met beat-muziek
Ik weet wel het is hun goeie recht
De nieuwe tijd, net wat u zegt
Maar het maakt me wat melancholiek

Ik heb hun vaders nog gekend
Ze kochten zoethout voor een cent
Ik zag hun moeders touwtjespringen
Dat dorp van toen, het is voorbij
Dit is al wat er bleef voor mij
Een ansicht en herinneringen

En langs het tuinpad van m’n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind, hoe kon ik weten
Dat dat voorgoed voorbij zou gaan

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Larie heeft honger

Wim Sonneveld

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Jacobine

Friso Wiegersma

(soms grijp ik nog even in)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Larie heeft honger

Maar U heeft wel harde knuisten;) Ik zat ernaast, de namen van beiden zijn bij mij wat vermengd.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 random

“Michael Chertoff zei donderdag dat het terreurplan alle kenmerken van de internationale terreurorganisatie al–Qaida draagt.”

Nou daar kan ik wel inkomen.
Het ligt er maar aan hoe je tegen al-Quaida aankijkt.
http://video.google.com/videoplay?docid=-3649090417189127240

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Tuur

volgens wikipedia toch echt
Sonneveld

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Tuur
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Tuur

tekst door Friso Wiegersma, sorry. Negeer mijn “bijdrage” aub.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Micha

EVH

Wellicht had het een internationaal karakter omdat om Amerika, Uk en Pakistan ging? Dat laaste land zegt de laatste kopstukken te hebben opgepakt en dat er banden met Al-qaida in Afghanistan zijn.

Stel dat het waar is. Sta jij dan voor paal? Hypothetisch natuurlijk

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 TheRule

@EVH:
Lang stukje, had heel wat korter gekund nu blijkt dat de ’terroristen’ zoals de vorige keer gewoon in Engeland geboren zijn (net zoals onze Nederlandse terroristen gewone Nederlands-geboren jongens waren, en de luitjes in Spanje waren gewoon in Spanje geboren en opgegroeid).
Ergo: men moet wel over de ‘internationale dimensie spreken anders komen er vragen over wat er nou eigenlijk zo ‘rotten is in the state of England (Nederland, Spanje)’ dat wij blijkbaar onze eigen mensen tot haat tegen hun geboortegrond aanzetten.

En dat lijkt mij een veel interessantere invalshoek maar goed, ik ga dan ook morgen op vakantie.

doei en tot over een paar weken!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 troebel

De terroristenbestrijders zien graag een organisatie met hiërarchie, heldere lijnen etc. tegenover zich. Zoiets kunnen zij oprollen uitroeien etc.
De terroristen gaan graag zelfstandig hun gang, en gefrustreerd, met waanzin of god of nog iets verheveners prutsen ze zelf wat in elkaar en dan boem, boem.
Bij http://blogs.vn.nl/abdelkaderbenali/?p=38 iets verstandigs over het onstaan van de Partij van God.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 TRS

@therule

dus als ik jou haat ben jij het schuld? ach soooo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#19 mescaline

@TheRule Guy 4 zei het wat subtieler vind ik zelf.

Als dit jonge fanatieke moslims waren dan hadden ze steun en toestemming nodig. Aangezien de UK alle radikale imams de deur heeft gewezen moesten ze dus wel in Pakistan op zoek. In zoverre speelt Pakistan een essentiele rol. Maar voor de operationele details en voorbereidingen geldt dat natuurlijk niet. Gek genoeg (maar goed, het zou kunnen) worden die nu wel als eerste vertoond, terwijl de rol van die imam onderbelicht blijft.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#20 Tess

Waar gaat het hier nu eigenlijk over?

Dit is toch allemaal uit duimen gezogen!
:-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#21 Stoep

Het woordje internationaal is politiek natuurlijk belangrijk om aan te geven dat de intelligentiediensten hun werk goed doen. Het is kennelijk niet mogelijk om in Groot-Brittanie een terreurcel van 20 moslimmannen op te richten die onafhankelijk van het buitenland aanslagen met de magnitude van een 9-11 kan voorbereiden zonder dat de intelligentiediensten dit kunnen verijdelen. Dat is een politieke geruststelling.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#22 Zapruder_Inc

Mannen, hebben jullie nou niet in de gaten dat dit een hoax is? Hoe naief kan je zijn. Zijn gewoon de Westerse veiligheidsdiensten die dit op touw zetten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#23 London Calling

“Onder de verdachten die de Britse politie aanhield, zou ook de leider van Al Qaida in Groot-Brittannië zijn, meldde The Sunday Times gisteren. De man zou een sleutelrol hebben gespeeld in het vorige week verijdelde complot, maar ook betrokken zijn geweest bij de voorbereiding van andere terreurdaden in de laatste jaren.

De Duitse staatssecretaris August Hanning zei in een interview met het dagblad Bild am Sonntag dat de donderdag opgepakte terreurverdachten vermoedelijk ook contacten in Duitsland hadden. Volgens het weekblad Focus zou één van de verdachten in contact staan met de echtgenote van een lid van de radicaal-islamitische terreurcel in Hamburg rond Mohammed Atta, die de leiding had bij de aanslagen op 11 september 2001.”

Uit het Parool van vandaag. Is dit internationaal genoeg voor jou, EVH?

  • Vorige discussie