Ik kies voor de Piraten

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-03-2022

In aanloop naar de verkiezingen vertellen enkele Sargasso-redacteuren wat ze gaan stemmen. Voor Dimitri Tokmetzis wordt het de Piratenpartij.

In alles lijk ik een D66’er. Ik ben voor een versoepeling van het ontslagrecht, maar dan alleen voor de midden- en hogere inkomensgroepen. Ik ben voor een drastische verkorting van de WW een verhoging van de AOW-leeftijd. Federalist in hart en nieren. Beter onderwijs, ook al kost dat meer geld. Stimuleren van fundamenteel onderzoek. Democratische vernieuwing is ook prettig. En hoewel ik van de Kunduz-akkoorden heb gegruweld, is D66 de enige van het clubje dat zijn rug recht heeft gehouden en niet terstond op de aangekondigde zurigheden is teruggekomen.

Ontevreden ben ik dus niet over mijn vorige stem. Maar toch wordt het deze keer iets anders: de Piratenpartij.

Ik stond van begin af aan al sympathiek tegenover de Piraten. Hun voornaamste onderwerp – internetvrijheid – is een onderwerp dat mij na aan het hart ligt. Het gaat daarbij niet alleen om vrijheid, maar om het besef hoe ICT onze wereld verandert en tot welke kansen en bedreigingen die omwenteling leidt. Ik heb het idee dat de Tweede Kamer op dit punt volledig onwetend is. Het is goed om een partij te hebben die a) een oogje in het zeil kan houden op privacyschendingen en ICT-flaters en b) belangrijke zaken kan agenderen. Ook een kleine partij kan effectief zijn: dat heeft de PvdD wel aangetoond.

Maar er is natuurlijk ook bij mij een belangrijk twijfelpunt: leuk zo’n one issue partij, maar wat doen ze aan de crisis? Hoe staan ze in het enorme herverdelingsdebat dat voor ons ligt? Klimaat anyone? Maar: wat voor zinnigs zeggen de andere partijen? En hier word ik even cynisch. Ik denk dat geen der partijen ons uit de crisis gaat helpen, tenminste niet met wat er programma’s en tijdens debatten wordt geroepen. Dat is gepruts in de marge, het is navelstaarderij. Het probleem en de oplossing liggen in Europa. Dan kom je toch in de buurt van D66, maar laten we wel zijn, de Piraten zijn een Europese partij.

Partijdemocratie

De charme van de Piraten vind ik bovenal de vorm van de interne partijdemocratie. De manier waarop standpunten worden ontwikkeld is iets waar alle partijen nog veel van kunnen leren. De Piraten werken met het zogenoemde Liquid Feedback-systeem, waarbij de kennis der leden optimaal wordt gebruikt voor standpuntbepaling en beleidsvorming. Ronduit verfrissend. Wie ergens verstand van heeft, kan meepraten en interne stemmen werven. Ik heb het systeem in actie gezien (ik ben geen lid, ook niet van plan dat te worden) en het ziet er fool proof uit. Een vergelijking met wiki wordt vaak gemaakt, maar dit zit wel wat beter in elkaar.

Ik steun de Piraten omwille van het experiment, de mogelijkheid van een meer feitenlijke, pragmatische politiek. Volgens mij hebben we dat harder nodig dan ooit. Dan helpt ieder beetje. Ook één zetel.

Reacties (32)

#1 A. de Man

“Ik ben voor een versoepeling van het ontslagrecht, maar dan alleen voor de midden- en hogere inkomensgroepen”

Hoe zie je dit voor je?

Nog makkelijker ontslag voor falende directeuren, met riante bonus natuurlijk, want daar heeft het hoger management wel voor gezorgd, zeker bij een soepeler ontslagrecht.
++++
Directeur tegen medewerker: “Je betn zo goed. Hier, heb je een salarisverhoging, behoor je eindelijk tot de middeninkomens.”
Een dag later.
Directeur tegen medewerker: “En nu opkrassen.”

 • Volgende discussie
#2 Dimitri Tokmetzis

Je zou zoiets eerder per beroepsgroep moeten doen. Sommige beroepsgroepen kunnen prima voor zichzelf zorgen. En een beetje minder sclerose mag bij sommige beroepsgroepen wel (denk aan onderwijs en media).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kalief

Verstandige keuze. Iemand die beroepshalve politieke partijen de maat neemt kan maar het beste stemmen op een partij die niet in de Kamer komt want dan kan hij daar later ook niet op afgerekend worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Krekel

Ik ga (na zéér ampel beraad) ook voor de Piraten.

Het wezenlijke verschil tussen GL, PvdA, D66, CDA en VVD kan ik ook zo gauw niet vinden: het zijn allemaal min of meer neoliberale partijen met exact dezelfde ideeën over buitenlandse relaties, allianties en unies.

De Piraten zie ik bovendien én als een noodzakelijke aanvulling op het politieke bestel, én het is bij hen het geval dat één stem werkelijk het verschil kan maken, het hangt er immers nog maar om of ze óf wel een zetel óf niet een zetel zullen krijgen.

Een stem op de Piraten kan dus, kortom, zomaar een significante betekenis in de vaderlandse geschiedenis hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4.1 Jos van Dijk - Reactie op #4

Het wezenlijke verschil tussen GL, PvdA, D66, CDA en VVD kan ik ook zo gauw niet vinden………….misschien toch eens iets meer tijd nemen om wat uit te zoeken

#5 Bolke de Big

Zie je wel, die grieken zijn allemaal piraten, allemaal boeven ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Bolke de big

Wel lachen tijdens het debat, Samsom maakt ff gehakt van Roemer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 PolarWolf

Uit een of ander stemadvies kreeg ik ook Piratenpartij. Interessant aangezien ik weinig standpunten ken van die partij, en bovendien helemaal niet zeker ben (gezien het dynamische karakter van die club) of die standpunten morgen nog hetzelfde zijn als vandaag.

Op zich een interessant experiment en waarschijnlijk toch een stap richting van de toekomst van de politiek, maar het is te vroeg, zeker voor zo’n amateuristisch opgezet geheel als dat het nu is.

Klinkt leuk dat Liquid Feedback, maar heb je ook daadwerkelijk eens op de bijbehorende uitwerking van de Piratenpartij gekeken? Tenenkrommend amateurisme straalt ervan af. Daar geef ik op dit moment niet mijn stem aan. Eerst opgroeien, dan zien we de volgende keer wel verder. Ik hou het wel bij D66 voor nu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 A. de Man - Reactie op #7

Idem, en trouwens de PP staat niet op het kiesbiljet in mijn kieskring dus het had toch niet gekund.

#7.2 Krekel - Reactie op #7.1

Goed nieuws, ze doen in alle kieskringen mee! …

(Dus ook in de jouwe … )

#7.3 Alex Haan - Reactie op #7.2

A. Man kan natuurlijk ook in de enige kieskring wonen waar we de onrealistische drempel van handtekeningen niet gehaald hebben; de overzeese gebieden van de 3 eilanden.

#7.4 Krekel - Reactie op #7.3

Geen pirates in the Caribbean?

Als je denkt, Wat zit er een lange pauze in dit bericht, dan klopt dat, de ironie werd me namelijk even te veel.

Ik wist wel dat ze wat problemen hadden bij ‘kiesdistrict 20’ toen de rest al rond was, maar ik dacht eigenlijk dat ze dat alsnog geregeld hadden. Op de Wiki-pagina van deze verkiezingen staat er bij de ‘bijzonderheden’ ook niets over vermeld, maar ik kan er verder weinig over vinden (niet dat ik erg m’n best heb gedaan, trouwens).

Het zal wel! …

 • Volgende reactie op #7.3
#7.5 A. de Man - Reactie op #7.3

Jazeker, no Pirates in the Caribbean. Te triest voor woorden eigenlijk. Waarom zijn er kieskringen? En waarom moeten nieuwe partijen die handtekeningen per kieskring verzamelen?

 • Vorige reactie op #7.3
#8 Yevgeny Podorkin

Internetvrijheid (en tegengaan misbruik privacy) is een essentieel issue waar ik volledig achtersta. Maar ben tegen verregaande versplintering. Er zijn toch legio mogelijkheden dit onderwerp breed uit te dragen en bij een andere partij op de agenda te krijgen met een grote(re) achterban? Dan bereik je tenminste wat nu lijkt het op een proteststem tegen de gevestigde orde. Wat nou als de Piratenpartij met 1 zeteltje in de kamer bij elk debat over b.v. reiskostenaftrek met de bek vol tanden een beetje met alle winden staat mee te waaien? Pff, gewoon het lef niet hebben geconfronteerd te worden met het totaalaapje van de harde werkelijkheid.…

Laf wegvluchten dat is het.

Jaha.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 alt. johan - Reactie op #8

@Yevgeny Podorkin: versplintering?

Het gaat erom de splinter uit te bouwen tot een grote balk. De SP is ook klein begonnen. Kijk ook naar de PP partij in Duitsland wat je inmiddels niet eens meer kunt omschrijven als een klein splintertje.

Als kiezers het internet-issue erg belangrijk vinden dan stemmen ze bijvoorbeeld op de piratenpartij. Het minder voor de hand om een partij te kiezen die het onderwerp ‘er ook even bijdoet’.

Prioriteitstelling van onderwerpen is belangrijk voor veel kiezers

#8.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8.1

‘er ook even bijdoet’

Hoezo? Dat hoeft toch niet? Kwestie van koers uitstippelen; een GL b.v. zou er best mee aan de weg kunnen timmeren.

Als je van tevoren al vastgeroeste blokkades opwerpt..beetje flexibel hoor dat is OOk politiek.

 • Volgende reactie op #8.1
#8.3 alt. johan - Reactie op #8.2

@Yevgeny Podorkin: als je ‘flexibel bent in de politiek’ accepteer je nieuwkomers zoals PvdD en de PP.

#8.4 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8.3

Ja, dat komt omdat ik de laatste tijd alleen nog maar in zwart wit denk. Je hebt internetvrijheid en géén internetvrijheid. Daar moet je hard voor knokken. Kwestie van The-winner-takes-it-all de keiharde natuurwetten. Vanuit die routine kijk ik welke strategie daarbij hoort: of je sluit je aan bij een partij met enige zeggenschap of, en bij piraten denk ik aan enteren pik in het is winter, of neem je in een vlaag van omgekeerde vrije marktwerking simpelweg de boel over.

En verpak je het internet/ privacy in niet te traceren CDO’s.

*of zo*

#8.5 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8.1

de splinter uit te bouwen tot een grote balk

Het zijn dit soort argumenten die dan bij mij permanent twijfel zaaien @ spindoctor alt.johan. Ik moet eigenlijk gewoon niets meer lezen en recht op het doel afgaan..

Ik heb de stempas in de jas gestoken en nog 20 minuutjes tijd om overtuigd te worden niet op de PvdA te stemmen. Een yell een brul…anything.

 • Vorige reactie op #8.1
#8.6 Loupe - Reactie op #8.5

En, wat is het geworden? :)

#8.7 Yevgeny Podorkin - Reactie op #8.6

PvdA om eerder genoemde redenen..en hoewel ik mijn plicht heb gedaan voel ik me toch wat leeg van binnen.

#9 Yevgeny Podorkin

Het is crisis ja..er moeten keiharde beslissingen worden genomen om deze te boven te komen waarbij een stem op een links of rechtse partij met in potentie effectieve regeringsbevoegdheid essentieel is wie de lasten de komende 4 jaar zal moeten dragen. En dan laat ik het deficit van het klimaat/energie/grondstoffen/water vraagstuk gemakshalve maar even daar waar ze waren…

En dan gaan er hier een paar mauwen om je stem uit te brengen op een partij die vrij internetten voorstaat of omdat er teveel varkentjes niet in de wei staan…

Bah. BAH.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Arjen Kamphuis - Reactie op #9

Dit argument zou nog iets voorstellen ware het niet dat geen van de andere partijen solide analyses heeft over de crisis en hoe we daar uit gaan komen. Het is allemaal gezwam in de marge. Piraten hebben ook niet overal een antwoord op maar daar zijn ze dan in ieder geval eerlijk over. Mijn stem hebben ze.

#9.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #9.1

De Piratenpartij heeft in elke kieswijzer die ik heb ingevuld hoog gescoord; het duidelijke aanvullende verhaal van dimitri spreekt mij ook aan (liquid Feedback systeem, een meer feitelijke pragmatische politiek). Kijk, ik heb nog nooit op een “one-issue- partij” gestemd en probeerde met @12 wat te prikkelen zodat ik misschien alsnog door iemand overtuigd word en in het stemhokje niet mijn gebruikelijke strategische stem op de PvdA uitbreng maar op GL of de Piratenpartij…

Want laten we wel wezen, en ik ben beslist geen dominee maar wil toch deze slogan debiteren…doorgaan met deze liberale koers is voor de toekomst van Uw kinderen een ramp.

Een RAMP.

#10 alt. johan

@Yevgeny Podorkin: qua prioriteitstelling behoor je niet tot het PP of het PvdD electoraat.

Dat heb je nu wel voldoende duidelijk gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Loupe

Ik stem ook Piraten. Hopelijk krijgen ze tenminste 1 zetel, ik vind ze sympathiek – zowel hun lijsttrekker Dirk Poot als hun programma – en verfrissend. Laat maar eens zien, yarrrrr!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11.1 Taco Zip - Reactie op #11

Ik kan het zo snel niet meer terug vinden maar ik heb die lijsttrekker onlangs in een interview zoveel onzin over internettechnologie horen roepen dat hij op dat terrein voor mij totaal ongeloofwaardig is.
Die Piraten willen gewoon lekker gratis downloaden, that’s all. Ze hadden zich net zo goed de “Gratis Bier Partij” kunnen noemen.

#11.2 kevin - Reactie op #11.1

En, heb je het al terug gevonden?

#12 Schanul

Morgen krijgen ze ook mijn stem. Ik heb lang genoeg gezweefd tussen partijen die mijn idealen toch verkwanselen. Nu maar iets minder idealen, maar dan wél hard verankerd.
Op naar de eerste zetel!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12.1 PolarWolf - Reactie op #12

En wat nu als uit de liquid feedback blijkt dat de idealen toch anders moeten? Zo hard verankerd zijn die niet als ze serieus met het zelf gekozen mechanisme omgaan. Zelfs die internetvrijheid zou dan nog wel eens kunnen gaan sneuvelen…

Het enige ideaal dat er volgens mij is, is dat de partijstandpunten via Liquid Feedback gestuurd gaat worden. Da’s allemaal prima verder, maar op dit moment een te smalle basis om voor mij een stem aan te geven. Zeker als je ziet wat er momenteel in die LF database staat. Dat gaat nergens over, namelijk.

Nu zie ik de huidige partijgebaseerde politiek ook geen lang leven meer beschoren. Partijen lopen leeg en mensen hebben er toch al weinig vertrouwen in. Uiteindelijk denk ik dat we alle kamerleden afzonderlijk zullen kiezen (oftewel, de kamerleden moeten daadwerkelijk weer voor zichzelf en hun standpunten campagne voeren) om in de kamer te komen. Zijn we gelijk ook van de partijregeringen, langdurige formaties en coalities af. Regeren is besturen, en daar moeten (goede) bestuurders in. Geen partijdieren.

#13 Bullie

Piratenpartij is een hoax van de VVD om premier Rutte in het zadel te houden sukkels

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Taco Zip

“Ik ben voor een versoepeling van het ontslagrecht, maar dan alleen voor de midden- en hogere inkomensgroepen. Ik ben voor een drastische verkorting van de WW (…) ”

Waarom? Is een ontslag met een kortere WW periode minder stresserend voor mensen met een hoger inkomen? Met huursubsidie in je flat van €350 heb je minder stress dan met een koophuis en €900 maandlasten. In het eerste geval kun je tenminste nog met vrijwel iedere baan in je levensonderhoud voorzien.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie