Foto: copyright ok. Gecheckt 25-10-2022

Ik kan er nog steeds niet bij. Ík, uit de trein gezet. Voor de ogen van een volle trein en twee aansnellende spoorstewards door een ziedende conducteur de trein uitgebeukt. Niet erg lady-like, kan ik u vertellen.
Misschien was het naïef van me om te denken dat alle conducteurs redelijke mensen zijn die fluitend naar hun werk gaan, en daar vervolgens vrolijk verder fluiten. Misschien had ik mezelf ook wat te veel negatieve ov-karmapunten bezorgd.
Een jaar lang reisde ik gratis doordat ik –en elke conducteur die ik trof- ervan overtuigd was dat mijn studentenreisproduct op de een of andere manier kapot was. Toen ik het ging uitzoeken bleek ik het zelf te hebben stopgezet. Oja, was ook zo.
Jammer genoeg ben ik onwijs slecht in liegen, dus de tijd van gratis treinreizen is nu voorbij. Gelukkig had ik een meereiskaart bemachtigd, waarmee je gratis met ‘ iemand’ mee kon reizen. Ik stapte in mijn eentje in, maar genoeg ‘iemanden’ in de trein om mee samen te kunnen reizen. Dacht ik. De conducteur dacht daar anders over, bleek al snel. 
Ik vroeg hem me uit te leggen hoe lang en hoe goed je die ‘iemand’ moet kennen voordat je mee mag reizen. Een jaar? Moet je diegene naakt hebben gezien? Hebben aangeraakt? Samen hebben gehuild? Dat wist hij niet, maar wat zeker was, is dat je níet diegene pas net hebt ontmoet.
Discussie was zinloos. Ik moest eruit. Het was de meest onbevredigende redetwist die ik ooit heb gehad. Op elk van mijn steengoede argumenten reageerde hij steevast met een tetterend “Ik wil het niet hebben!”. Op dat moment baalde ik wel even dat ik in de stiltecoupé was gaan zitten.
Na tien minuten verbaal eenrichtingsverkeer werd ik in Amersfoort eruit geknikkerd, een treinkaartje en een illusie armer. Mijn prangende vraag blijft echter onbeantwoord.

Dit stuk is ook verschenen op UK.

Foto Flickr cc Marc – who just moved

Reacties (48)

#1 Inkwith Barubador

Dus je hebt een jaar lang zwart gereden en toen dat uitkwam probeerde je op een andere manier te frauderen? En dan nog verongelijkte stukjes plaatsen ook?

Waar gaat dat naar toe met dit land?

 • Volgende discussie
#2 A. de Man

Irritant gedoe, koop gewoon een kaartje. Door dit soort geprofiteer moeten normale mensen meer betalen dan nodig. Dat geldt niet alleen voor de trein – blijkbaar vinden mensen als mevrouw Louwes dat maatschappelijke normen niet voor henzelf gelden, “slim” als ze zichzelf vinden dat ze een maas in de wet/regelgeving hebben gevonden.

He-le-maal eens met Inkwith. Waar gaat dit heen?

Mevrouw Louwes schijnt trouwens ook geinteresseerd te zijn in criminologie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 nodog

Hoewel ik het ook weleens eens ben geweest met de schrijfster moet ik uit dit stuk helaas concluderen dat ze een plaat van gigantische proporties voor haar hoofd heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Kyra

Dit is toch ouwe koek? Het enige wat telt in dit geval lijkt mij dat de twee reizigers het er over eens zijn dat ze samen reizen. Gewoon een kwestie van even op tijd afstemmen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Jabir

Hoe je wel moet zwartrijden (*kuch* pure fictie allemaal)

* Meld je altijd eerst even bij de conducteur en stel keihard dat je een eerste klas abonnement hebt via je baas en je al te laat bent voor de vergadering. Laat ook meteen je legitimatie zien. Gedraag je voorkomend en zet je beste honde ogen op, maar refereer tussen neus en lippen wel even naar zijn rol als gastheer op de trein (worden ze op getraind, dan trigger je hem in dat stukje serviliteit dat we zo graag bij onze kaartjesknippers zien). Ik hield dit een jaar na verlies van mijn studentenkaart vol en negen van de tien keer werd er geen uitstel van betaling geschreven, terwijl ik royaal zat. Op deze manier reis je zelfs een stuk goedkoper dan als je een tweede klas abonnement zou nemen, zo leert een korte rekensom.

De langste route die ik ooit zwartreed was van Berlijn terug naar Rotterdam. Daar zat ik om een stuk te schrijven over Berlijnse techno (voor het toenmalige gabberblad Strobe), wat er dus op neerkwam dat ik een dag of vier “on a roll” was.

Toen ik de dag dat ik weer terugmoest bijkwam, bleek dat ik geen cent meer overhad van het budget dat ik meegekregen had. Godver. Niet eens voor eten. Ik moest toen een list verzinnen en ben naar de Duitse spoorwegpolitie gegaan, om aangifte van diefstal van mijn portemonnee met eerste klas retourkaartje erin te doen. Daar werd een heel document geschreven en ik vroeg of ze nog wat extra stempels met adelaars erop konden zetten. Me vervolgens van tevoren bij de conducteur gemeld en met dit indrukwekkende document vol met Bundesamt adelaarstempels probleemloos naar Nederland gereisd.

Kein Problem

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 A. de Man - Reactie op #5

In een woord: Verderfelijk.

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Jabir - Reactie op #5.1

Tegenwoordig ben ik 634 fucking euro 60 per maand kwijt, dus op termijn was het wel rendabel voor de NS.

#5.3 Jabir - Reactie op #5.2

Duitsers zijn heel gevoelig voor artefacten van geüniformeerde instanties met belangrijke stempels enzo. Of generaliseer ik nu? Het had de uitwerking van een Führererlass in ieder geval, die hakken gingen bijna klappen. Wat ik als lastiger ervoer was dat de conducteur op die ICE trein bij me kwam zitten en een heel ouwehoergesprek over criminaliteit in Berlijn begon.

#5.4 Inkwith Barubador - Reactie op #5.3

Bahnhof Wahnsinn.

#5.5 M - Reactie op #5

Heb je dat document nog ergens liggen?

Daar werd een heel document geschreven en ik vroeg of ze nog wat extra stempels met adelaars erop konden zetten.

Even los van het feit, dat ik smakelijk heb gelachen om je tekst, is dat document toch wel iets als een trofee om trots op te zijn.

 • Vorige reactie op #5
#5.6 Jabir - Reactie op #5.5

Om die vraag te kunnen beantwoorden moet ik eerst even het een en ander over verjaringstermijnen uitzoeken ;-)

#6 Jan

Je probeert de boel te belazeren, je wordt betrapt en in plaats van dat je je doodschaamt en heel druk bezig gaat met in de grond zakken of iets van dien aard, ga je een zuigende discussie met degene die je betrapt aan.

Lekkere mentaliteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Niels

Willens en wetens zwartrijden en vervolgens verontwaardigd. Sjongejonge.

Het valt mij op dat veel mensen in m’n omgeving (collega’s, vrienden kennissen, buren) er, net als deze mevrouw, een handje van hebben dood te vallen op de ‘last’ die anderen veroorzaken en vervolgens zeeeer verontwaardigd zijn als ze zelf aangesproken worden op hun gedrag. Ik ben geen antropoloog, maar ik heb het gevoel dat dat zelfcentrisch gedrag steeds vaker voorkomt.

Jammer, want rekening houden met elkaar en tolerant zijn gaan hand in hand.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 Jabir - Reactie op #7

Uit Molloy van Samuel Beckett:

Your papers, he said, I knew it a moment later. Not at all, I said, not at all. Your papers! he cried. Ah my papers. Now the only papers I carry with me are bits of newspaper. to wipe myself, you understand, when I have a stool. Oh I don’t say I wipe myself every time I have a stool, no, but I like to be in a position to do so, if I have to. Nothing strange about that, it seems to me. In a panic I took this paper from my pocket and thrust it under his nose. The weather was fine. We took the little side streets, quiet, sunlit, I springing along between my crutches, he pushing my bicycle, with the tips of his white-gloved fingers. I wasn‘t—I didn’t feel unhappy.

#8 EKvdB

Hum. De overheid steelt eerst geld van de studenten en dwingt ze vervolgens een OV-studentenkaart op, die ze niet nodig hebben. Vervolgens wordt op de studentenhuisvesting drastisch bezuinigd, zodat de noodzaak voor de OV-kaart alsnog wordt gecreëerd. Dat studenten vervolgens ook maar een loopje nemen met de regels, zoals hierboven geïllustreerd, was te verwachten.

Minder leuk is dat de studenten van nu de bestuurlijke elite zijn van straks. We zullen dus wel meer rare fratsen moeten meemaken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Maria

Ik denk met weemoed terug aan een wandeltocht over de Noorse hoogvlaktes. Voor een luttel bedrag was je lid van de reishutten in de bergen. Daar kon je voor een habbekrats overnachten. Je moest wel hout hakken voor de kachel en je potje koken.
Je moest zelf uitrekenen wat je uit de provisiekast had gebruikt. Het geld stopte je in een daarvoor bestemde pot.

Ik had de indruk dat dit systeem goed werkte. Iedereen wilde eerlijk zijn.
Het was een innerlijke drang en je hoefde niet te schoppen tegen grootschalige systemen. Ik ga ervan uit dat Lara Louwes bijvoorbeeld anders zou reizen als de gepensioneerde hoofdonderwijzer van haar dorp met hard werken een vervoerslijntje opzette voor de lokale forenzen.

Ik ben blij dat er verontwaardigd wordt gereageerd op het bovenstaande artikeltje. Het zou me een lief ding waard zijn als onze maatschappij iets meer vanuit innerlijk besef voor maatschappelijke waarden met de publieke ruimte omgaat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9.1 Jabir - Reactie op #9

Maar ja, de vervreemding hè.

#10 JKP

Kom kom, dames en heren! Lara oefent voor haar toekomstige inkomstenbronnen zoals graaier, bovendebalkenendenormer, ontvanger van ontslagvergoedingen en vertrekbonussen, verwarder van mijn en dijn in het algemeen. Goed zo meisje! Applaus!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Kok - Reactie op #10

Ah, ze zit bij de PvdA?

#11 Rob

Wat een onaardige reacties allemaal. Kom maar bij mij Laura, ik zal je troosten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 warumbel

Is toch een grappig bedoeld stukje dit ? Moest er wel om grinniken tenminste, leuk een typetje neergezet, dacht ik. Beetje satire… Maar ja, dat dacht ik van dat chinese nepkut-paddestoel filmpje ook, dat het satire was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 basszje

Met de prijzen die de NS hanteert is het wel lastig om solidair te zijn. Zeker als sporadische reiziger zonder abo.

Als de onderwijzer met zijn lijntje getild zou worden zou het slecht zijn maar de NS met hun miljoenenwinst, mwah.

Zelfde verschil tussen een buurtwinkel of de mediamarkt. Jat dan maar wat van de rooie electropooiers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Synchronicity

Door niet te betalen (lees: anderen er voor op laten draaien) moet er ergens iemand net wat langer doorwerken en kan uw z’n net ff wat later van de Bso ophalen en heeft nog net ff een kutter leven dan hij al had… Zwartrijder, ben je trots op jezelf?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Kippfest

Het zal wel toeval zijn of een selectief oor, maar er gaat mij geen treinrit voorbij zonder een poeslief stemmetje te horen mauwen: “Oh maar meneer de conducteur, ik wist dat echt niet hoor, dat daar een kaartje voor nodig zou zijn. Wat is dat dan precies? Hoe werkt dat? Oh ja? Oh nou dank u voor het begrip, dat is nou echt lief, hihihihi.”
De wimperwippering rond zaadvragende bambi-ogen denk ik er dan maar zelf bij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Spam

ik vind het geen diefstal, want niemand is iets kwijt. ik mag gratis reizen, want het zijn allemaal zakkenvullers bij de ns. of geldt dat hier dan weer niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16.1 burne - Reactie op #16

Da’s een goed punt, die selectieve verontwaardiging. Vestia of DSB voor een paar duizend euro ‘oplichten’ is gerechtvaardigde volkswraak, de NS voor zeven euro en vijfenvijftig centen ‘oplichten’ is asociaal. Maar, wat verdient de topmeneer van Vestia, en wat verdient de dikke deur van NS?

#16.2 mark3000 - Reactie op #16.1

Persoonlijk denk ik dat dit een knipoog (?) is naar reaguurders zoals: Majava, Krekel, Bismarck et all.. m.b.t. auteursrecht.

Het is in ieder geval verstandiger om een ov-chipkaart te kopiëren dan om een ov-chipkaart te stelen, dat moge duidelijk zijn.

#16.3 majava - Reactie op #16.2

Jammer, maar mislukt dan. Een trein laten rijden kost geld. Altijd. Niet te vergelijken met auteursrecht wat zich binnen een paar seconden kan vermeerderen via een actie die ik zelf nota bene verricht. Ik heb geen ideologie waar ik m’n principes op afstem, mark3000. Dat jij dat wel doet moet vast wel eens erg vervelend voor je aanvoelen.

#16.4 Jabir - Reactie op #16.3

Ehh… wie verliest er precies geld als je een lege stoel bezet?

 • Volgende reactie op #16.3
#16.5 majava - Reactie op #16.3

@jabir: de kaartjeskopers in de toekomst. Trein kost altijd geld, dus als steeds meer mensen denken in plaats nemen in een stoel die toch wel leeg zou blijven, dan kost het kaartje voor betalers de volgende keer nog meer. Tot het moment dat betalers wegblijven en uiteindelijk treinen niet meer rijden. Iemand moet het toch betalen, want de kosten blijven en een trein vol met zwartrijders brengt niets op.

 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.6 Jabir - Reactie op #16.3

Ja maar dat is hypothetisch. Althans, de treinen zitten niet vol met zwartrijders. Het is niet eens zo dat er nu zelfs maar extra treinstellen nodig zijn om die ook te kunnen vervoeren, dat kan de bestaande capaciteit makkelijk verwerken.

 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.7 alt. johan - Reactie op #16.3

@Jabir: “…. met zwartrijders. Het is niet eens zo dat er nu zelfs maar extra treinstellen nodig zijn om die ook te kunnen vervoeren,”
Dat is onzin. Zwartrijders reizen ook als het druk is en ze nemen capaciteit in. Hoe meer reizigers (zwart of wit) hoe meer treinen er ingezet moeten worden.

 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.8 Jabir - Reactie op #16.3

Hoeveel extra treinstellen moeten er dan ingezet worden?

 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.9 alt. johan - Reactie op #16.3

Jabir: “Hoeveel extra treinstellen ..”.
Bij 150 mensen per treinstel is het gemiddeld 0,0067 extra treinstellen per reiziger (wit of zwart).

 • Volgende reactie op #16.3
 • Vorige reactie op #16.3
#16.10 Jabir - Reactie op #16.3

Dat is geen antwoord op mijn vraag.

 • Vorige reactie op #16.3
#17 Jabir

Openbaar vervoer zou sowieso gratis moeten zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17.1 su - Reactie op #17

+1

#18 P.J. Cokema

Nou, laten we wel wezen, de NS-service is allerbelabberdst. Ik bedoel, ik vraag wel netjes om een kaartje voor ik ga reizen. Dus ik vraag heeft u een kaartje voor de trein? Vraagt de lokettist: welke trein? Ik weer: nou, laat u maar eens zien wat u zo al heeft.

Staat binnen 5 minuten de NS-crisisdienst om me heen. OV, het moet niet gekker worden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18.1 hans - Reactie op #18

Lol: “Ik wil graag 1 kaartje voor de Hondekop…”.
“Waarheen? ”
“Is dat belangrijk? Ik wil in een Hondekop…”
“…”

 • Volgende reactie op #18
#18.2 basszje - Reactie op #18

Haha, “Heeft u er ook eentje in de aanbieding toevallig”.

 • Vorige reactie op #18
#19 hans

Vroeger reisde ik nog wel eens een weekendje door Duitsland met een Wonenende ticket. Kostte 25 DM en daarmee kon je een heel weekend met vijf personen op alle regionale treinen reizen (geen IC, ICE). Vaak waren er mensen die op het perron al vroegen of we met zo’n ticket reisden en of ze mee konden liften. Vaak gebeurde het ook dat een conducteur die iemand aantrof in de trein zonder kaartje even rondvroeg door de coupe wie er een op wochenende ticket ticket reisde, daarna vroeg of deze wanbetaler op hun ticket mocht reizen en het dan ok vond.
Als ik bovenstaande reacties zo lees dan geloof ik niet dat zo’n systeem hier zou kunnen werken, jammer…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19.1 A. de Man - Reactie op #19

dat schones wochenende ticket was 25 dm per persoon, dus 125 dm voor 5 personen. Toegegeven, nog steeds niet duur. Wrs. ook de reden dat het niet meer bestaat.

#20 Jabir
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Sjiek

Ook hier zijn de moralisten weer onder ons.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Hans Verbeek

Ik ben ook een zwartrijder. Ik koop nooit een kaartje als ik ga fietsen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bernard Weiss

Immorele bimbo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Anoniem

Zolang het niet vereist is dat je diegene met wie je meereist supergoed kent, wat is er dan mis mee om spontaan te besluiten samen te reizen?

Het is niet zwartrijden, het is niet asociaal, het is gewoon het beste maken van de middelen die je hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24.1 A. de Man - Reactie op #24

Dan moet je ook niet zeuren als het misloopt.