Iedereen geilt op de iPad

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De nieuwste iPad ligt morgen in de winkel, maar nu al kan de nieuwste gadget van Apple op veel instemmend gebrom rekenen. Dat freaks en liefhebbers wakker liggen van de nieuwste spulletjes van Steve Jobs is begrijpelijk, want het zijn best mooie, prima werkende apparaatjes. Maar ook journalisten en politici worden zo geil van Apple-spullen dat iedere vorm van kritiek verstomd. En dat kost ons allemaal geld.

In zijn stuk in De Volkskrant van vandaag maakt Peter van Ammelrooy weliswaar een tongue-in-cheek hagiografie over de iPad2, maar kritiek op het apparaat wordt niettemin afgedaan als “gemor”. Het is tekenend voor de perceptie van de producten van Apple bij de pers. Ook de iPod en iPhone konden op dezelfde juichende kritieken rekenen: weer een revolutie van Steve Jobs. De Heiland draagt een coltrui.
Ze zullen er in het hoofdkwartier van Microsoft regelmatig met verbazing naar kijken.

Wordt Microsoft door gebruikers, journalisten en politici verweten dat ze hun softwareproducten zoveel mogelijk afschermen, Apple is nog veel erger. Steve Jobs houdt niet alleen de software, maar ook de hardware dicht. Bovendien bepaalt het bedrijf ook nog welke derde partijen mee mogen doen op het platform van Apple.

Maar waar zijn die politici die het zo kort geleden nog over open standaarden hadden? Die op publieke podia spuugden op de Microsofts en Googles van deze wereld? Die wilden dat gebruikers een vrije keuze hadden in browsers, muziekspelers, en tekstverwerkers? Nou, die spelen met hun iPad of iPhone. Bedrijven, publieke instellingen en overheden besteden miljoenen aan het maken van apps om het klanten makkelijker te maken. Dat het concurrende besturingssysteem Android Apple inmiddels heeft ingehaald in gebruikersaantallen, wordt gemakshalve vergeten. Hoe moet u de nieuwe krant lezen? Op een iPad, inderdaad!

Maar het kan nog erger: politici trakteren zichzelf graag op zo’n leuk hebbedingetje. In Nijmegen, Arnhem, Gouda, Wijdemeren, Hardenberg, Medemblik, Etten-Leur, Dronten en ongetwijfeld nog veel meer gemeenten (google even mee), heeft de voltallige gemeenteraad een iPad gekregen. Dat is een bezuiniging, zegt men, want het bespaart papierkosten. Volgens een businesscase bij het Marketingblog Frankwatching kan een iPad inderdaad geld opleveren, maar dan moet men bij de gemeenteraad helemaal stoppen met printen. Ziet u het al gebeuren? Krabbelt u even een kleine notitie op een iPad? Onderstreept u even een passage en laat dat aan een collega lezen? Tuurlijk niet! De iPad gaat het papier net zo min vervangen als de website de papieren krant. En over een jaar of twee wordt dat officieel erkend, en hoor je er niks meer over. Maar dan heeft het de belastingbetaler toch gauw weer een halve ton gekost.

Maar het mooiste is nog dat dezelfde politieke partijen die eerder in die gemeenteraden nog de mond vol hadden van open standaarden, open source en vrije keuze, de kaken op elkaar houden als het om Apple gaat. Geen woord over alternatieven, zoals een e-reader, een laptop of een ander merk tablet. Want wie wil er nou niet zo’n mooi spiegeltje van de coltrui-god?

Reacties (33)

#1 Bismarck

Kweenie, als ik een Ipad (of een betere tablet, mag van mij ook) van de baas zou hebben, zou ik nooit meer papier naar een vergadering meenemen. Als ik moet notuleren doe ik dat nu al niet meer (dan mag de rest lekker tegen mijn netbook aan kijken).

 • Volgende discussie
#2 Faltung

Het nieuwste apple speeltje ligt pas morgen in de winkel maar toch zwelt reeds nu het afkeurend gebrom aan en verschijnen de eerste met kloppende nekaderen geschreven schimpschriften.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Michiel Maas

En hopla, alweer de eerste jij-bak in de comments. Als bij nummer 2 zowaar. Valt me niet tegen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Hugo de Chaoot

Was dat echt een redactioneel artikel in de Volkskrant?
Dacht dat ’t een advertorial was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hanenwürger

Worden die ‘oude’ iPads eigenlijk ingeleverd en gerecycled? Want ik neem toch aan dat het iedere keer dezelfde malloten zijn die slaafs die producten koopt, terwijl ze nog een goed werkend exemplaar van een jaar geleden thuis hebben liggen? BTW, is er eigenlijk al een medische term voor deze patiënten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Olav

Ach, iPad. Heeft de nieuwste versie inmiddels al een USB-poort? Kan ik er zelf programma’s op installeren zonder goedkeuring te moeten vragen aan meneer Jobs?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 jb

Tja, ze zijn er erg goed in marketing: ze staan in de rij om meer te betalen voor iets dat minder kan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Faltung

Ik bedoel het niet persoonlijk hoor Michiel- ik vind het opvallend hoe opgewonden en gepolariseerd de discussie omtrent de appel is. Het lijkt inderdaad wel een religieuze kwestie. Hoe komt dat?

En, zijn er nog andere voorbeelden? Handgeschakeld versus automaat? Hummer vs. prius? Voor of tegen Europa? Haalt het niet bij iPad ja danwel nee.

Sent from my …

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 naam

Faal apparaat van een faalbedrijf, kan je als je zo nodig een pad moet hebben beter wachten op de nieuwe van HP

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Maxm

Probeer maar eens tien minuten tekst van dat scherm te lezen en je weet dat het geen papier gaat besparen. En inderdaad de geslotenheid van apple is heel irritant.

Grappig ook hoe de zo verguisde Bill Gates tegenwoordig zijn indrukwekkende vermogen gebruikt om de wereld te verbeteren en Jobs een ordinaire oppotter blijkt, dat had 15 jaar geleden bijna niemand gedacht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Michiel Maas

@8 Heb je het wel gelezen? Om mijn verhaal opgewonden en gepolariseerd te noemen is wel erg zwak. Maar waarschijnlijk was het schermpje van je iPhone te klein om de *lees verder* aan te klikken….

Apple maakt mooie apparaatjes hoor, maar het mooiste ervan is dat ze ieder kritisch vermogen van de gebruikers laten verdampen. Van gewone gebruikers is dat prima. Ieder zijn meug. Maar van media en politiek verwacht je iets meer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Schuur

Er is een heleboel aan te merken op de iPad en de andere gadgets van Apple (en dat doe ik dan ook regelmatig om de fanboys in mijn gezelschap te zieken, maar nu zal ik een lans voor ze breken), maar er is één ding dat Apple voor heeft op zijn concurrenten. Okee, twee dingen als je slimme marketing meetelt. En dat is gebruikersgemak.

Menigeen die een poosje een Mac of een iMac heeft geprobeerd, zal beamen dat dergelijke computers qua gebruikersgemak superieur zijn aan menig ander systeem. De kennis en knowhow heeft Apple doorgevoerd in iPods, iPhones en iPads.

Veel mensen interesseert het geen ene zier dat je geen USB-aansluiting hebt. Die kijken een filmpje op het ding op, spelen een spelletje erop of surfen wat over het Wild Wild Web. En hoe ze die paar functies gebruiken is betrekkelijk eenvoudig als je het een keer geprobeerd hebt. En dat is de truc van Apple.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Faltung

Ik heb het gelezen (op een HP) en ik blijf erbij. Inderdaad, bij de voorstanders verdampt ieder kritisch vermogen maar je kan toch niet ontkennen dat jij positie kiest aan het andere uiterste van het spectrum met woorden als coltrui-god, spiegeltje, etc.

Maar ik zou nog steeds wel willen weten hoe het komt dat appel speeltjes verhittere discussie oproepen dan pak ‘em beet wel of niet meedoen aan een nofly zone in Libie. (waar zitten de trema’s op deze windows doos eigenlijk?:-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 larie

Ach..zonet op m’n net nieuwe bank (m’n eerste) via fring al lezend (my life, Clinton)en face2face pratend/kijkend met iemand van de verre(bloemfontein) en een klein venster met Aljazeera zonder geluid..vind ik dit wel een heel aangenaam speeltje.

Apple prikkelt de markt, en mij.

btw: waar blijft de Sargasso app?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 larie

MM..heb je wel eens kennis gemaakt met het bestuurssysteem?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 larie

Overigens heb ik het vermoeden dat de poster MM..van de coltruigeneratie is, gezien zijn posts,

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 majava

Het maakt allemaal geen ruk uit. Zelfs dit stukje van Maas plus wat negatieve commentaren zorgt ervoor dat de iPad alleen maar nog populairder zal worden. Het maakt op het moment even niet uit wat Apple maakt en of het nu goed is of niet. Het is uitgelopen op wat de grootste Apple-haters al tijden van elk van haar producten vonden en eigenlijk nooit was, een modeartikel.

Als long time Macintosch-fan is dat een beetje raar om te zien gebeuren en ik zie toch liever volk dat een product koopt voor wat het doet en kan doen, dan voor wat het voor je imago zal doen. De reden dat al die hipsters zich nu opeens wel als fanatieke fanboyz ontpoppen is omdat -inderdaad- ze dankzij het Mac OS X of iOS er achter zijn gekomen dat zo’n verzameling Chinese onderdelen ook gewoon kan doen wat je wil. Dat is even een andere ervaring dan wat ze gewend waren, want een hippe netbook is wel leuk, maar Windows erop en je staat meer te vloeken dan dat je cool loopt te zijn.

Zoiets misschien?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 geen

Voor de mensen die hem nog niet zagen, de icrap:

http://www.youtube.com/watch?v=BW37nPzpAwY&feature=player_embedded

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 knelistonie

Ik verafschuw onderhand de tientallen apps van de newspushers die niets toevoegen aan wat een browser me ook zou kunnen geven. Echt -10. Incl -10 aan NRC, VK, tweakers.net enz.

Zeldzame uitzondering = integratie van heel veel html-link-bronnen = FlipBoard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 MMaas

@13: Nogmaals: het gaat niet om pro/anti-Apple. Dat ik de positie van Steve Jobs een beetje op de hak neem is toch logisch? De man staat ieder jaar als een soort techno-Jezus (met fucking coltrui!!) op een podium de nieuwste spulletje te standwerken, voor een kritiekloos gillend publiek. Moet je niet raar opkijken als mensen daar kritiek op hebben.

Bovendien: Ook Windows heeft jarenlang op verhitte discussies kunnen rekenen. Hetzelfde geldt voor Linux, waar mensen elkaar zelfs doodbedreigen over de vraag wat de beste kladblok-applicatie is. Kennelijk roept software een hoop discussie op….

@larie 15: Bedoel je OSX of iOS? De eerste vind ik nog steeds het beste besturingssysteem dat er is. Het is alleen niet voor mij gemaakt. Ik hou van een beetje aanklooien, en dat moet je bij een Apple gewoon niet doen. Die moet je gebruiken.

iOS daarentegen vind ik minder goed dan Android (heb beide gebruikt). Er zijn wel meer apps voor te krijgen, en dat is eigenlijk doodzonde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 john s.

het lijkt wel religie. dat mac spul ziet er geweldig uit en het is heel knap hoe een nieuwe versie de vorige meteen als stokoud en onbruikbaar lomp laat aanvoelen. i-tunes is de hel en ik heb persoonlijk nog nooit irritantere software gebruikt. toch werkt een ipad als browse/email/app ding geweldig. dus ik heb een ipad en werk op windows. wonderlijk :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Cracken

Ik ben nooit verder dan een ipod gekomen.
Geen ipad of smartphone of zelfs een laptop, of tablet of wat je tegenwoordig nog meer hebt.
Ik loop een decennium achter volgens mij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Bismarck

@17: “een hippe netbook is wel leuk, maar Windows erop en je staat meer te vloeken dan dat je cool loopt te zijn.”

Ik heb een “hippe” (kom op, tablets zijn pas echt hip) netbook, met Windows erop. Al bijna twee jaar en nog geen vloek veroorzaakt. Of ie cool is vind ik niet belangrijk, verrekte handig is hij in ieder geval wel.

Als ik een tablet kon kiezen zou ik trouwens geen Apple kiezen, want hoezeer jij het ook ophemelt, het wisselt niet erg handig uit met alle andere apparaten (al zeker als ie geen USB heeft). Maar goed dat is toch fictie, want mijn werkgever is een Onderwijsinstelling en die liggen altijd hopeloos achter, dus een tablet van de baas zie ik voorlopig nog niet gebeuren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 majava

@23: maar jij weet waarschijnlijk wel de weg binnen Windows, nietwaar? Ik ken genoeg mensen die “geen problemen” hebben met Windows. Dat is voor het grootste deel dan mensen die echt goed zijn met computers en de rest denkt dat driekwart van al het ongemak er gewoon bij hoort. Het modevolk (waar ik het over had) dat nu iPad, iPhone of MacBook Air moeten hebben, heeft vaak geen ene ruk verstand van software. Die waren eerst wel aan het kutten met hun netbook. Ook al getuige de 2 vrienden die onwijs hebben lopen kutten met hun PC’s en zomaar een iMac 27″ hebben aangeschaft. Nu dan erg tevreden, maar ze snapten allebei niet dat ze alle programma’s open hadden staan, want ze dachten dat windowtje sluiten = programma sluiten.

Ik wil ook wel een netbook, maar dat wordt dan toch echt een hackintosh… Ik hemel de iPad overigens helmaal niet op! Het ding kan me echt niks schelen. Ik ben wel laaiend over de iPod touch.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Bismarck

@24: Ja ik weet de weg (meer dan gemiddeld) te vinden in Windows. Maar er is echt geen ingenieur voor nodig om Windows zonder problemen te laten lopen (en zelfs meer dan dat, soepel te laten lopen). Vooral een kwestie van zelfbeheersing eigenlijk. Gewoon goed nadenken wat je wel en niet wil en niet zomaar op alles “OK” klikken.

Als je dan nog af en toe bereid bent te lezen wat de ervaringen van anderen zijn met bepaalde dingen, kun je er een purrend lief netbookje van maken, waar je oneindig plezier van hebt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Wel hoor

Ik wil even niet voor of tegen zijn, maar het valt me wel op hoe slecht men is geinformeerd over USB-aansluitingen op de iPad: een USB aansluiting zit er niet op, maar een verloopkabeltje Dock-connector (met Koptelefoon de enige aansluiting) naar USB is zo gekocht hoor…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Maikel

Ik werk in de IT. Een laptop van het werk en thuis heb ik prive een desktop. Ik heb geen netbook, tablet, iWhatever. Ook geen smartphone. Ik bel alleen maar met een telefoon. Als ik meer dan “OK” moet texten, bel ik. Ik ga echt niet browsen op een phone, en apps?…whatever!

Vorig jaar op weg naar het werk zag ik eens een hele rij op straat staan ’s ochtends vroeg. Ik dacht, zal wel een nieuwe iPhone zijn en ja hoor, de iPhone 4 was uit.

Een sekte…shiny happle people

Ik vind het allemaal prima hoor, money makes the world go round en zo. Als je zo’n ding moet hebben, moet je het vooral kopen. Als je het als eerste moet hebben, ga vooral lekker in je slaapzak voor de winkel liggen.

I’m a cynic, I know :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Cor

Snap al die commotie niet. Je kunt toch iets anders kopen als je Apple niks vindt? Of is er stiekum niks anders? Laat Apple maar lekker gesloten zijn. Want dat garandeert juist die probleemloze werking en het legendarische gebruiksgemak. Juist daar kan geen systeem tegenop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Cor

Net als al die Media. Uitstekend geregeld van Apple dat wij dat via de AppStore kunnen aanschaffen inplaats van eindeloos op het internet moeten zoeken naar content. Dat is dus gebruiksgemak voor de gebruiker. Wat kan jou de uitgever schelen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Rene

Apple heeft geen legendarisch gebruiksgemak. Sterker nog, Apple is legendarisch voor wat betreft het enkel bruikbaar zijn door volstrekte technische imbecielen. Voor normale mensen is het onbruikbare, big brother knows best troep.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 larie

OSX MM, vertel..je hebt me nieuwsgierig gemaakt “aanklooien”?

Tweedeling..normale mensen en imbecielen, nou dat is duidelijk;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Hans Verbeek

Peak-Ipad.
Ik was erbij. Geen historisch moment, maar wel leuk om zo van dichtbij mee te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Olav

Larie, aanklooien betekent (als ik dat voor MMaas #20 mag invullen) dat je het besturingssyteem naar je eigen hand kan zetten, de inrichting ervan kan aanpassen en er ook dingen mee kan doen die de fabrikant niet voor jou bedacht/voorgekauwd heeft.

Dàt is pas gebruik(er)svriendelijk, als het systeem je daar alle vrijheid voor biedt.

 • Vorige discussie