Icesafe

dat heb ik ook vaak, dat de site halverwege blijft hangen, nu ook al weer… Wat ik bedoel: krijgen jullie ook in beeld (als je zover komt), dat je je wachtwoord of gebruikerscode moet controleren.
Het kan best zijn dat ik door de “spaarspanningen” mijn wachtwoord 1 of misschien meerdere keren verkeerd heb ingetikt, maar zou je daarom (ook) geen toegang meer krijgen?
Help me!

De virtuele run op de bank Icesave heeft zijn eigen kenmerken. Voor Landsbanki (de eigenaar van Icesave) staat geen rij met kleumende mensen (in IJsland is het extra koud). Maar gisteren voltrok zich het voor het straatbeeld onzichtbare drama’tje van tienduizenden Nederlanders die hun geld probeerden over te boeken door fervent de icesavesite te F5’en. Inmiddels geeft de website zelfs niet meer de schijn van toegang tot de rekeningen en is het enige wat de bank ons te melden heeft een laffe kopie van een persbericht van De Nederlandse Bank. De aanloop van een bankrun van ruim 300.000 Engelsen zorgde gisteren aan gene zijde van het Kanaal voor een directe bevriezing van de spaartegoeden. Zo komt de kredietcrisis steeds dichterbij. U kunt uw hoogopgeleide spaaradviezen kwijt in de comments (of heeft u al een paar vaten waardevaste olie in uw kelder staan?).

 1. 6

  ^C^V

  Storing
  Momenteel is SNS Internet Bankieren trager dan u gewend bent. Wij lossen dit probleem zo snel mogelijk voor u op. Onze excuses voor het ongemak.

  U zei?

 2. 8

  Komkom, in IJsland is het niet kleumig extra koud. Momenteel maxima van 8 a 9 graden in Reykjavik, met wat afwisseling tussen zonnetje wolken en een enkel buitje. Verder zit er ook daar een spaargarantie van 20k op je spaargeld en bovendien hebben ze Russische vrienden, in tegenstelling tot de EU. Ik zou mijn geld er eerder heen brengen dan weghalen (wat makkelijk gezegd is, aangezien ik er nog geen geld heb).

  Iemand trouwens nog andere alternatieven voor de Eurozone? Want de Euro die gaat steeds harder onderuit. Het devaluatiemonster staat te wachten.

 3. 9

  404 > 0,00

  En zonder de lullo te willen uithangen, de EURO wordt al van voor 1999 met een kleine letter gespeld : euro, gulden, frank (klikmelink). Je wordt er toch knetter van dat zo’n spelfout al tien jaar overleeft. (Voor het overige is een correcte spelling niet zo belangrijk als bv. een duidelijke boodschap, no offense #8.)

 4. 15

  Toch prettig gevoel dat ik mijn spaarcentjes bij Icesave vorige week in “veiligheid” heb gebracht (toen met gedoe rond Fortis, Landsbanki verloor in een dag 5% en de verhalen over de kredietbubbel in IJslandse banken erg onheilspellend waren). Er is nadien alleen nog wat rente bijgeschreven, zag ik gistermiddag. Maar toen was de site te traag om die rente ook nog weg te halen.

  Consumentenbond eist nu toegang tot spaarrekening voor NL spaarders. Icesave UK had in algemene voorwaarden een bepaling dat tegoeden 60 dagen bevroren konden worden. Icesave NL probeerde dat hier eerst ook, maar verwijderde die bepaling onder druk van gezond Nederlands wantrouwen. Dat heeft mogelijk voor uitstel van executie gezorgd gisteren?

 5. 16

  @Bismarck: Geld naar IJsland brengen zou ik toch even niet doen. Een garantie van 20K van de IJslandse overheid is niet zo heel veel waard als het land technisch failliet is. De rijkdom van het land is gebouwd op financiele handel, precies op de ‘leverage’ constructies die nu het meest te leiden hebben onder de crisis. Mijn advies aan IJslanders zou zijn: emigreren voordat je gevangen zit op een eiland en elke dag niets anders kan doen dan schapenvlees en vis eten bij je geothermische kacheltje.
  En Russische vrienden is voor de EU eigenlijk onbelangrijk, want veel te klein, zoiets als verwachten dat Belgie Duitsland uit een crisis trekt. Vrienden zijn met US en Japan is wat telt.

 6. 17

  @16: Maar voor IJsland kunnen Russische vrienden wel uitkomst brengen. Bovendien bezit IJsland voldoende natuurlijke hulpbronnen (het geotermische kacheltje wordt al genoemd, alsmede in een waanlinkje een mooie landingsplek voor grote vliegtuigen) om nog best interessant te zijn, zelfs voor de deurwaarder.

  Voor ons EU-burgers is het dan meer vrezen, want onze Japanse en VS vrienden zitten minstens in even zwaar weer doro deze crisis als wijzelf. Ik blijf dus verzoeken om mooie spaarpotjes buiten de EU (en ook in andere munteenheden dan euro’s) om een deel van mijn spaarcenten te laten bewaren. Weet iemand hoeveel rente een spaarrekening in Noorwegen biedt?

 7. 18

  @17: DNB Nord levert in Duitsland (via NORD LB) 3,5%. Niet spectaculair dus. Wel al gedeeltelijk genationaliseerd na wat problemen in de jaren 90.

  De andere Noorse banken zitten ook ongeveer op die lijn voor normale spaarrekeningen- maar dat heb ik vluchtig bekeken; niet onderzocht…

 8. 19

  Te vroeg verzonden. Luster Sparebank doet 7,5%, maarliefst.

  Hier een bedrag in Noorse kronen invullen en je geboortejaar (Fødselsår) en dan krijg je een overzicht van Noorse spaarmogelijkheden.

  Avkastning etter ett år: opbrengst na een jaar
  Antall gebyrfrie uttak per år: aantal gratis opnames per jaar

  held og lykke!

 9. 20

  Ik vind het ergens wel goed dat de Nederlandse overheid niet zoals de Britse meteen met een garantie komt. IJsland eerst flink onder druk zetten lijkt me beter: kennelijk is het toezicht daar zo slecht geweest dat de banken het land boven het hoofd groeien.

  Dat neemt niet weg dat het voor mijn gemoedstoestand en nachtrust erg prettig zou zijn als Nederland niet te lang wacht en alsnog met een garantie komt :)

 10. 22

  Goed plan Joop! Misschien ook preemptief wat IJslandse toeristen op de Dam gijzelen. Als IJsland niet over de brug komt, worden deze onschuldige IJslanders, hoe schattig ze ook mörmelen en tegenspötteren, head first van De Nederlandse Bank gekieperd!