1. 1

  Wat mij betreft laat dit verhaal zien dat je geen hyperinflatie kunt hebben zonder dat ook je staat inelkaarstort. ‘Gold bugs’ die speculeren op hyperinflatie in de VS zeggen daarmee eigenlijk dat de VS inelkaarstort als staat. Dat zie ik vooralsnog niet gebeuren. Voor gold bugs die gaan voor wereldwijde hyperinflatie zou dat betekenen dat alle landen opeens als ‘onbetrouwbaar’ worden gezien. Dat lijkt me verregaand onrealistisch.

 2. 3

  Lees die link nog eens: echte hyperinflatie (weimar/zimbabwe) gaat gepaard met verlies van vertrouwen in de staat. Inflatiecijfers van 10-100% zijn hoog, maar geen ‘hyperinflatie’.

 3. 4

  ik heb een beetje problemen met deze zin:”In sum, if you’re betting on hyperinflation in the USA I believe you’re effectively betting on the existence of a highly unusual and severe circumstance that happens to coincide with dependence on foreign denominated debt (of which there is none)
  Wil ie nou beweren dat er geen aanzienlijke buitenlandse schuld is (ik heb dat wel eens anders begrepen), of geen ‘higly unusual and severe circumstances’?

  Ondanks de ‘niets aan de hand, rustig doorlopen mensen’-teneur van het stuk mag je toch wel concluderen dat de toch niet geringe groep ‘patriotten’ van de Tea Party er juist alles aan wil doen om een aantal in het stuk genoemde voorwaarden voor hyperinflatie te scheppen. Geen vertrouwen in de staat, de munt, het banksysteem, oproepen tot het weigeren belasting te betalen.

 4. 7

  Bij de US is er ook nog een ander mechanisme dat de vraag naar Dollars in stand houdt, dat is de afspraak dat de OPEC Olie verhandeld wordt in Dollars.

  Opmerkelijk zijn de landen die (deels) overgestapt zijn van valuta in de handel in olie:

  Irak (onder Saddam), Iran, Venezuela , Libie……

  (ook wel de as van het kwaad genoemd onder Bush)

 5. 8

  Ik vond dat de schrijver wel erg gemakkelijk over het ontstaan van de Duitse hyperinflatie heen stapte.

  Hyperinflatie laat je wel mooi van je schulden afkomen, maar zo lang die Chinezen tot aan hun nek in de VS staatsobligaties zwemmen, zie ik dat niet gebeuren.

  Ik denk eerder dat China implodeert onder de last die ze op zich hebben genomen.

 6. 9

  @8
  De enorme schuld aan China zou toch juist een reden kunnen zijn om geld bij te drukken?
  Of zie je dat niet gebeuren omdat China daardoor al teveel invloed heeft, en/of angst voor een (eventueel zelfs militaire) confrontatie?

  Overigens heeft Obama al op bescheiden schaal geld bij laten drukken, een taboe rust er dus niet op.

 7. 10

  @7
  dat die landen een ander betaalmiddel middel wilden kan natuurlijk ook komen omdat ze al een slechte relatie met de US hadden.
  Het is inderdaad wel verdacht dat de merkwaardige link die Bush legde tussen 9/11 en Sadam kort na de aankondiging van de laatste kwam dat hij over wou stappen op de euro. (en kort na 9/11 natuurlijk)
  De euro bestond toen nog niet als ‘gewoon geld’, maar wel als betaalmiddel in de grondstoffenhandel etc. Voordat iemand begint van ‘ja maar toen was er nog helemaal geen euro sufferd’. Of ecu, whatever.