Huurhuizen

Minister Dekker van Volkshuisvesting heeft een briljant plan om de markt voor duurdere huurhuizen te verbeteren: we maken de goedkope huurhuizen gewoon duurder!!! Mensen die alleen een goedkoop huurhuis kunnen betalen, zullen dus moeten verhuizen!

Volgens mij los je de woningtekorten alleen op door OF huizen bij te bouwen OF te zorgen dat de vraag lager wordt. Aangezien iedereen ergens wil wonen, valt de tweede oplossing af. Dekker verschuift het probleem dus alleen naar de mensen met minder inkomen. Of redeneer ik nou veel te simpel?

 1. 1

  Briljant! En in de de lagere segmenten laten we de firma KartonnenDoos Inc. nog wat bijbouwen.

  Maar een kleine nuance: het geldt toch pas voor woningen boven de 130000 euri? Bij mij in de buurt staat geen woning die zo duur is :-)

  Maar misschien ga je zo wel tegen dat Amsterdam één groot allochtoon ghetto wordt met in het centrum alleen maar Yuppen.

 2. 2

  Volgens mij heb je gelijk. De logica dat iemand die 400 euro aan huisvesting kan uitgeven ineens 600 euro aan hypotheek zal kunnen betalen als je de huur maar genoeg verhoogt lijkt me onzinnig.

 3. 5

  Een van de motivaties van Dekker zou inderdaad zijn dat het verloedering zou voorkomen. DIt omdat huizenbezitters hun huis en buurt netter houden dan huurders. Maar nogmaals: waar moeten de huurders naar toe die hun huis niet meer kunnen betalen? Naar goedkopere huurwoningen, die waarschijnlijk al in minder goede buurten staan.

 4. 7

  de minister had belooft meer huizen te bouwen, maar dat zal niet echt opschieten, projectontwikkelaars etc verdienen asociaal veel geld over de rug van alle huizenkopers

 5. 8

  “projectontwikkelaars etc verdienen asociaal veel geld over de rug van alle huizenkopers” Gaan we weer…U vliegt volledig uit de bocht sider_out. Natuurlijk hebben projectontwikkelaars een redelijk rendement (zeker in vgl met bouwers), maar iedereen vergeet dat de gemeenten soms belachelijk hoge grondquotes eisen. Hierdoor is het voor ontwikkelaars onmogelijk om in de goedkopere sectoren woningen te bouwen. Terwijl ze dit echt wel willen. Op het vlak van starterswoningen is er momenteel aardig veel productinnovatie aan de gang. Ter info: ik werk bij zo’n “a-sociaal verdienende” ontwikkelaar.