Hullie motte Nederlans proate

Turkse verkiezingsposters in DelfshavenIn gansch het land duiken Turks- en Arabischtalige verkiezingsposters op. En in gansch het land spreekt men daar schande van. In IJsselstein ijvert de VVD ondertussen voor een plaatselijk taallandschap dat van vreemde smetten vrij is (daar valt dat vreselijke en onverstaanbare Utrechtse accent natuurlijk niet onder). Het horen en zien van vreemde talen in het openbaar liggen blijkbaar nogal gevoelig. Jammer dat die gevoeligheid zo selectief is.

Deze oproep tot zuiverhuid klinkt namelijk nogal vreemd uit de mond van een volk dat zich gerust de taalhoer van Europa mag noemen. Al eeuwenlang stelen we alles wat los en vast zit uit het Frans, Duits en, sinds WO II, vooral het Engels. Zelfs als we onaangenaam worden verrast is onze eerste reactie vaak een Engelstalige: fuck of shit. In de Nederlandse overheids- en bedrijfsburelen klinkt een tenenkrommende mengeling van Engels en Nederlands. We vergaderen niet, maar hebben een meeting. Niemand doet gewoon wat hij moet doen, maar managed wat in zijn scope ligt. Expats klagen erover dat ze het maar niet lukt om Nederlands te leren omdat iedere Nederlander die ze tegenkomen per se wil bewijzen dat hij zo goed Engels spreekt. Yes, wie dutsj ar so openmeinded end tollerent toewords odder piepels. Ja, we praten graag een mondje over de grens.

Dat genoegen is niet wederzijds. Dat een Turkse politicus zijn achterban in een begrijpelijke taal aanspreekt lijkt me niet meer dan logisch. Laten we eerlijk zijn: een groot deel van de eerste generatie immigranten zal nooit goed Nederlands leren. In immigratieland Amerika doen ze daar veel minder moeilijk over. Alle overheids- en bedrijfsdiensten worden meertalig aangeboden: sowieso in het Spaans en Engels, maar vaak ook in het Chinees, Japans, Koreaans, Hindi, Farsi en ja, ook Arabisch. Zouden we er ook aanstoot aan nemen als een politicus van Engelse of Duitse afkomst hier in het Engels zou afficheren? Ik zeg, in wat tegenwoordig prima als Nederlands kan doorgaan: so what. Als een Turks-Nederlandse politicus zich als Turk wil profileren, stem ik daar als Griekse Nederlander gewoon niet op (sowieso niet op PvdA hoor…). Maar er zijn vast lezers hier die hier anders over denken.

Na enige commotie legt de IJsselsteinse VVD-fractievoorzitter uit dat hij niet ‘het buitenlands’ wil verbieden in het IJsselstadje (dat zou inderdaad wat zijn). Engels-sprekenden mogen heus nog wel de weg in hun moedertaal vragen. Het gaat erom dat bepaalde bevolkingsgroepen zich aanpassen. En daar zit natuurlijk de kneep. Het is gek dat deze boeroepers, ondanks het geklets over Nederlands spreken, het niet lukt om in helder Nederlands uit te leggen wat ze nu echt proberen te zeggen: we willen geen Berbers, Turks of Arabisch, of – samengevat – het ‘moslims’ horen.

 1. 2

  Turks is nogal een verschil met Engels of Duits, een substantieel groter deel van de bevolking kan enigszins uit de voeten met Engels en Duits.

 2. 4

  volgens mij gaat het erom dat verschillende politieke partijen de laatste tijd communiceren dat nederlands leren zo belangrijk is.
  Het is dus vreemd als uitgerekend de politieke partijen nu zelf wel communiceren in een andere taal.
  het lijkt erop dat dit even aan de kant gezet is op het moment dat er stemmers aangetrokken moeten worden.

 3. 5

  De kwestie is een heel andere.

  Iedereen in de politiek houdt elkaar gewoon graag in de gaten. Is al eeuwen zo. Maar opeens kan dat niet meer.

 4. 6

  Politieke partijen die campagne voeren zijn private burgers. Of ze dat nu doen voor de tweede kamer, de gemeenteraad of het waterschap. Ze zijn in principe als ze campagne voeren geen onderdeel van een ‘macht’ (in dit geval, hypothetisch, de wetgevende of uitvoerende), zelfs niet als ze voor herverkiezing strijden.

  En wat een private burger op de muren smeert, moet hij zelf weten. De enige controle die daarop uitgevoerd wordt, is door zijn partij. Maar ook die partij is, als ze campagne voert, een private entiteit. Dat zo’n partij, als ze ook onderdeel is van de kamer en de regering, in verlegenheid gebracht kan worden als ze hier ‘zus’ zegt, en daar ‘zo’ doet, dat spreekt vanzelf.

  Folders in het gemeentehuis zijn van een heel andere orde – die worden geproduceerd door de gezamelijke uitvoerende macht, en die werven geen stemmen. En wat lokale bestuurders met onpraktische grootheidswaanzin allemaal uitbraken, dat heb hier gewoon geen ene flikker mee te maken. Dat vliegt er, als het al beklijft, natuurlijk meteen na de eerste de beste rechtszaak uit. En dat het Nederlands nogal de neiging heeft om woorden over te nemen van wie nu weer de Grote Beste Vriend is, dat is een open deur. Daarmee wordt de argumentatie in dit stukkie opeens flinterdun.

 5. 8

  Ik weet niet wat ik erger vind. VVD-/PVV-/GeenStijlers die hun buitenlanderhaat op een verkiezingsposter richten of PvdAers die doen alsof ze het allemaal ook uiterst verwerpelijk vinden.

  Het is toch een verkiezingscampagne? Mensen stellen zich verkiesbaar en vertellen waarom je op ze moet stemmen. Wat maakt mij het nou uit wat zo iemand beweert en hoe. Als het me niet aanstaat kies ik wel wat anders.

  Geert Wilders mag zeggen wat hij wil en Turken op een kieslijst mogen Turks praten als ze dat willen. Dat is volgens mij zoals we democratie hier zo ongeveer hadden bedoeld.

 6. 9

  @larie; er zit natuurlijk wel wat in. Als je een cartoonistje bent en je zet onsmakelijke dingen in het Nederlands op een website, komen ze je met tien man halen. Als je daarentegen in het Arabisch verkondigt dat alle Joden etc. , dan heb je eerst nog een vertaalprobleem.

  Ga mij niet vertellen dat het geen rol speelt – ik denk het wel.

  Iemand zou, bij wijze van nerderige ludiekheid, eens een campagne voor de PVV in het Klingons moeten gaan voeren. ‘There is no honor in wearing a veil!’

  pa’ ghaH quv Daq ghobe’

  Ofzo.

 7. 10

  We kunnen alle kritiek nu wel weer afschuiven op “onderbuik”, “rechts”, “populisme” of PVV, maar daarmee doe je de kritiek tekort.
  Waarom moeten we mensen oproepen om op iemand te stemmen in een andere taal dan het Nederlands omdat ze het Nederlands onvoldoende machtig zijn, terwijl ze omdat ze het Nederlands onvoldoende machtig zijn dan ook niet snappen waarvoor en waarover ze stemmen.

  Tevens mag je je afvragen waarom deze mensen ervoor kiezen om hier te wonen, maar dan niet de keuze maken om de taal fatsoenlijk te leren. Je mag mijns inziens verwachten nvan iemand die ervoor kiest om hier te komen er dan ook voor kiest om de taal te leren.

 8. 11

  @larie En vooral: met welke trucjes en issues is die partij in de weer ? Hoe kunnen we daarop inspelen ? Hoe kunnen we stemmen wegtrekken of hen in elk geval verzwakken ? Is allemaal lastig als je hen niet kan volgen.

  En dan krijg je meteen de hoogst gefrustreerde Hockeys als in #10. Hahaha.

 9. 13

  @10: terwijl ze omdat ze het Nederlands onvoldoende machtig zijn dan ook niet snappen waarvoor en waarover ze stemmen.

  Gebrekkige taalvaardigheid betekent niet meteen dat je niks begrijpt.

 10. 14

  @11, hoezo gefrustreerd?
  Je zegt zelf al dat het lastig is als je het niet kan volgen. Dus een Turkse politicus mag wel in Turks posters maken zodat stemmers die de Turkse taal wel machtig zijn, maar de Nederlandse niet bereikt worden, maar daarna mag de Nederlander er niet over klagen?

  Als je de politiek wil volgen en er een stem in wil hebben, leer dan Nederlands. Wat is er mis mee om dat te verlangen van mensen die in ons land wonen en willen stemmen?

 11. 15

  @13, dan snap ik niet waarom de posters in een andere taal dan het Nederlands moeten. Een poster snappen ze niet, maar een voorstel over bijvoorbeeld openingstijden van winkels snappen ze dan wel?

  Trouwens, ik heb niet gezegd dat ze niks snappen.

 12. 16

  @hockey: Waarom moeten we mensen oproepen om op iemand te stemmen in een andere taal…
  Dat moeten we niet, dat mogen we.

  Tevens mag je je afvragen waarom deze mensen ervoor kiezen om hier te wonen, maar dan niet de keuze maken om de taal fatsoenlijk te leren.
  Dat mag je je zeker afvragen, maar dat betekent niet dat de mensen die de taal niet spreken (of nog niet, of gewoon mensen die liever in een andere taal dan Nederlands communiceren) niet in een andere taal mogen worden aangesproken.

  Een Turkse PvdA-poster overtuigt mij niet van de noodzaak om PvdA te stemmen. Een koranuitdunning door Wilders maakt van mij geen PVV-stemmer. Maar ik ben toch blij dat beide campagne-uitingen bestaan om aan te geven wat er te kiezen is.

  Overigens is niet snappen waarvoor en waarover je stem nog nooit een reden geweest om stemmen te ontmoedigen en zou het best eens zo kunnen zijn dat door communicatie in het buitenlands mensen beter weten wat er te kiezen is.

 13. 17

  t punt is natuurlijk dat die posterjes in het turks en arabisch een voorgeschiedenis hebben..

  behalve op posters wordt het turks etc. namelijk ook meegenomen naar de raadszaal.. in rotterdam zuid hebben er zelfs een flinke tijd commissie – en raadsvergaderingen plaatsgevonden waar turks de eerste taal was en vooral in het turks werd gediscussieerd.. ja mensen, welkom in 2010

 14. 19

  @15: dan snap ik niet waarom de posters in een andere taal dan het Nederlands moeten.

  Als het je moedertaal is, dan zul je dat waarschijnlijk wel begrijpen. Een mens heeft nu eenmaal een periode in hun jonge jaren waarin ze ingesteld zijn op het leren van taal wat op latere leeftijd afneemt.

 15. 20

  @16, beetje kinderachtig, vallen over het woord moeten.

  Wellicht overtuigt jou een Turkse poster niet om op de PvdA te gaan stemmen, maar om jou draait het ook niet. En als die poster niemand zal overtuigen hoeft ze ook niet in het Turks.

  “Dat mag je je zeker afvragen, maar dat betekent niet dat de mensen die de taal niet spreken (of nog niet, of gewoon mensen die liever in een andere taal dan Nederlands communiceren) niet in een andere taal mogen worden aangesproken”
  Hoe kunnen ze dan weten waarover alle beslissingen worden genomen, en de inhoud van de beslissingen, als ze die niet kunnen lezen?

  “Overigens is niet snappen waarvoor en waarover je stem nog nooit een reden geweest om stemmen te ontmoedigen en zou het best eens zo kunnen zijn dat door communicatie in het buitenlands mensen beter weten wat er te kiezen is.”

  Dus we moeten alles maar gaan vertalen? En in hoeveel talen dan?
  Bij mij weten zijn we nog steeds in Nederland met Nederlands als voertaal. Maar schijnbaar is het typisch PVV’s om te verlangen dat communicatie dan ook in het Nederlands gaat. Zeker als dit verkiezingen betreft.

 16. 21

  @19, ja en? Via een poster in het Turks oproepen om te gaan stemmen op een politicus, want anders snapt men het niet.
  Maar dat die politicus besluiten neemt voor hen en die besluiten worden gecommuniceerd in Nederlands, dan is de taalbarriere ineens niet meer van belang?

 17. 22

  Wat als je als Nederlander (of alleen NL sprekende Turkse NL-er) op die man wilt stemmen? Je kan z’n poster en flyers niet eens lezen. Het versterkt de verzuiling en het idee dat een Turk op een Turk moet stemmen. Feitelijk het failliet van de integratie. Je ziet dit dan ook vooral bij de 2 slechts geïntegreerde groepen, nml Turken en Marokkanen.

 18. 23

  geen gelul hockey.. de nederlanders moeten zich maar aanpassen.. dat ze niet kunnen verstaan wat er in de deelraden besloten of bediscussieerd wordt is hun probleem.. moeten ze maar turks leren

 19. 25

  “Ie könt ’t nen “gouden” stem oetbreng’n deur op “GOUDT” of één van aandre leu van ’t CDA Enske te stemm’n. En ie kriegt daor gin spiet van!” Oftewel waarom mag b.v. het CDA wel folders uitdelen in het Twents of in het Fries? Met een beetje Googlen kom je tientallen voorbeelden tegen van partijen die in dialect communiceren met hun doelgroep c.q. achterban.

 20. 29

  Flauwekul allemaal,
  als je geen idee hebt waarom en waarover gestemd wordt, kun je maar beter niet stemmen.

  Verder is gefaciliteerde segregatie nou niet bepaald handig, zeker niet in dit tijdsgewricht.

  Overigens gaat het hier alleen maar over Turken en Marokkanen, het grote Moslim cohort in dit land,
  de ±194 andere ex/duo-nationaliteiten in dit land boeien blijkbaar niet.
  Die moeten het Nederlands maar begrijpen…

  Wie de opwinding in dit land nu nóg niet begrijpt, moet zich dringend laten nakijken.

 21. 32

  taal is lijm. Sta je daar met je kudde..hey..wat vindt jij..nou ik ook. Dan trek je een lijn rond een abstractie..een entiteit is een begrip..verbind daar een klankenreeks aan en ..kapla…

  Zo gaat dat binnen een kudde.

  Ik ben tegen politieke posters die ik niet kan lezen.

 22. 35

  idioot artikel over een idioot fenomeen.

  Arabische verkiezingsposters hahahaha. Volkomen bizar.

  Sargasso zou waarschijnlijk wél schande spreken als er Nederlandstalige verkiezingsposters in Spanje hingen, ik ook!

 23. 36

  Punt van dialect had ik ook nog kunnen noemen. Ik heb een paar jaar in Maastricht gewoond en daar probeert men actief het Limburgs als taal (wat niet bestaat) te promoten, in woord en geschrift. Niemand die daar moeilijk over doet, ook al is het voor de aanwezige Hollanders niet te begrijpen. Ik vond het idioot, maar ja, dat weet je als je in Limburg gaat wonen (is het trouwens nooit opgevallen dat gemeentehuizen daar geen Nederlandse vlag laten wapperen, alleen de Limburgse en de Europese?).
  Friesland lijkt me ook duidelijk verhaal.

 24. 38

  off-topic: ik zit een beetje naar dat Davidsdebat te kijken. Kan die man niet gewoon van zijn wachtgeld gaan zitten genieten zeg. Voor het eerst in tijden sluit ik me verzuchtend en steunend aan bij het kamp van rechtse ‘weg met die regering’-roepers.

 25. 43

  Ik ben voor dat iedereen gaat stemmen. Maar als je geen nederlands spreekt heeft dat zo weinig zin. Als je blijkbaar niet op de hoogte bent van ‘whatever is going right and wrong here’ dan laat maar joh. Wat is het nut? Van een pvda mag je dit soort domme acties verwachten. De rest staat m.i. voor lul.

  Het gaat er, Dimitri, dus om dat die Limbo van jou wel gewoon Nederlandse taal en cultuur kent en spreekt.
  Maar betreffende affiches hebben niks aan het Nederlands (zo lijkt het). Want daarmee komt de boodschap niet over. That sucks. Dus kein geloel en spreeck den taal. Anders gaat de boel natuurlijk gigantisch verder splijten ende escaleren – je weet zelluf.
  :o)

 26. 44

  Heel batterijtje howlies voor #43. Zakdoekje erbij ?

  Ik heb nog geen goed argument voorbij zien komen waarin wordt aangetoond waarom een Turkse troela niet op een vermomd-duidelijke Turkse partij mag stemmen. En dat zo’n partij niet mag bestaan.

  Deal with it.

 27. 45

  Dimitri is een held. Legt even feilloos bloot dat we hier niet te maken hebben met een praktische overweging, maar eigenlijk met een hele erge racistische. En daarbij wederom met een verborgen anti-islamitische inslag! Wat zijn wij Nederlanders toch hypocriet en zielig.

 28. 47

  noem je partij dan de turkse partij rotterdam en geen pvdA.. en zet in je partijprogramma dat je de belangen van turken, de de turkse waarden nastreeft en een groot turkije..

  Waar is VARA’s KASSA als je ze NODIG hebt? FELIX, STEL DIT BEDROG AAN DE KAAK!!!

 29. 48

  @ seven: nou ja, die eerste generatie allochtonen ( en misschien ook wel de tweede) is natuurlijk ook wel een beetje achterlijk.. 30 jaar in nl leven en nog steeds geen nl spreken, to say the least..

  @ jurriaan 45: mooie fok :-)

 30. 49

  “Allochtonen stemmen massaal op PvdA woensdag 8 maart 2006
  De PvdA heeft zijn winst voor een deel te danken aan de massale steun van de allochtonen. De partij kreeg in vier steden 81 procent van de allochtone stemmen. Dat is nog meer dan vier jaar geleden.

  Dat blijkt uit een peiling onder allochtone kiezers in Amsterdam, Rotterdam, Breda en Arnhem door het Instituut voor Migratie en Etnische Studies van de Universiteit van Amsterdam. “http://www.elsevier.nl/web/1069891/Nieuws/Politiek/Allochtonen-stemmen-massaal-op-PvdA.htm

  Onderzoekje uit 2002 nav lokale verkiezingen
  “Marokkanen, maar vooral Turken hebben een sterke etnische voorkeur. Staat er een Turkse kandidaat op de lijst, dan stemmen de Turkse migranten in grote meerderheid op de etnische kandidaat. Bijna de helft van de Marokkaanse en Surinaamse kiezers stemt op een etnische kandidaat, voor de andere helft op een Nederlandse kandidaat. Antilliaan stemmen hoofdzakelijk op Nederlandse kandidaten. Deze etnische voorkeur verklaart een goed deel van het succes van lokale etnische partijen.” pdf met grafiekjes http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/AA3AFF08-427E-4584-A5F7-55CF5A317DF1/0/index1260.pdf
  Dan weet je waarom links (en vooral de pvda) de grens openzet. Stemvee-import. http://img297.imageshack.us/img297/5028/immigratieendepvda.jpg in grafiek pvda regeert = extra immigratie.

  (ps Geenstijler vandyke zat nav die laatste grafiek schaamteloos zijn blogpost te spammen en zette en passant mijn nickname in als aanbeveling. tsk tsk ;) http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2010/02/welja_aantal_asielzoekers_weer.html#c93612231

 31. 50

  Er is een hele tweede generatie voor nodig geweest om die met hun kennis van het Nederlands de PvdA binnen te loodsen.

  De derde generatie is druk op zoek naar haar identiteit, wortels en onafhankelijkheid.

  Ik vind het helemaal niet gek dat die 2e & 3e g. zich eerst even losmaken van de geitenhoeders (=PvdA) en voorlopig even een thuisfrontje vormen met pa en ma samen. In het Turks natuurlijk, doei, al bemoeials genoeg.

 32. 51

  @45: Dat is de ‘nieuwe’ politieke correctheid. Ik heb lang gedacht dat de inmiddels zo verfoeide politieke correctheid van de jaren 80 was vervangen door een nieuwe politieke correctheid waarbij je vooral niet de indruk mocht wekken problemen met allochtonen te bagataliseren of voor softe aanpak van onaangepasten te zijn.

  De nieuwe politieke correctheid is echter veel erger. Hij lijkt heel sterk op die van de jaren 80. Het taboe op discriminatie is alleen maar groter geworden. Daarom proberen politici zich tegenwoordig in alle mogelijke bochten te wringen om op grond van zogenaamd objectieve argumenten ieder bericht over buitenlanders te misbruiken voor een aanval op die buitenlanders. Alles om maar buitenlanders te kunnen aanvallen zonder van discriminatie beschuldigd te kunnen worden. Er worden zelfs pogingen gedaan om een geloof en de bijbehorende gelovigen te verbieden zonder de vrijheid van geloof aan te tasten. Allemaal op grond van ‘objectieve argumenten’.

 33. 53

  Er worden zelfs pogingen gedaan om een geloof en de bijbehorende gelovigen te verbieden zonder de vrijheid van geloof aan te tasten. Allemaal op grond van ‘objectieve argumenten’.

  @51 je doelt op het proces tegen Geert Wilders ?

  Inderdaad.

 34. 58

  Ex VVD-er Wilders is 2e generatie Indo. En Laetitia zit er ook voor de VVD, maar natuurlijk niet omdat ze dat toevallig is. Selectie hoort puur op kwaliteit plaats te vinden en niet op kleur of sekse.
  ps
  “De minste allochtone stemmen, slechts 1 procent, waren er voor de VVD.

 35. 59

  @ seven * gaap * dat was de vraag niet gozer.. punt is dat de meeste allochtonen vaak qua beleving rechts denken maar links stemmen.. dus?

 36. 60

  Ik keek alleen naar 52.
  ps Turkse Grijze wolven (=nationalistische en georganiseerde misdaad cq criminele maffia http://nl.wikipedia.org/wiki/Grijze_Wolven ) zitten vaak in de politiek en worden als ze op een onverkiesbare plaats staan vaak via georkestreerde voorkeurstemmen gekozen. Volgens mij hebben met name de PvdA en D66 daar met name lokaal last van.

 37. 62

  Laat ik dan de knuppel eens echt in het hoenderhok gooien en me afvragen waarom mensen die hier mogen stemmen, en dus staatsburger zijn, de taal niet willen leren?
  Wel willen stemmen, maar niet de taal willen spreken?

 38. 63

  Dergelijke posters zijn provocerend en
  onnodig. Anti – reclame.
  Een PVV poster in het duits ernaast?
  Het CDA met de slogan we don’t need change?
  We zijn anglo saksen geliëerd en de taal hoererij speelt dus al wat langer, shouf shouf is nog maar net op tv geweest en de shoarma boer zit hier nog maar 11 jaar.

  Als je als eerste generatie allochtoon wel wenst te stemmen maar na 45 jaar geen Nederlandse verkiezingsprogramma kunt lezen geeft dat de waarde van het stemmen al weer en heb meelij met de partijleiding zijn achterban.
  Wat moet je in godsnaam met zo’n kudde die stemt op basis van een wereldbeeld verre van de dagelijkse realiteit.
  De PvdA begint wat dat betreft Wilderiaanse trekjes te vertonen in visie en de oorlog om de steeds minder geïnteresseerde kiezer.

  Als je op die wijze voorkeurs-stemmen wilt binnenhalen is dat een trieste vorm van marketing omdat hij blijkbaar aan zijn allochtonen glazen plafond zit.

 39. 64

  Je hoeft toch niet eens de nederlandse nationaliteit te hebben om te stemmen voor de gemeenteraad? Ook vers 1 week in nederland heb je belang bij het bestuur van je woonplaats lijkt me.

  Daarnaast lijkt me elke poging om mensen te bewegen zich te verdiepen in de locale issues ipv te stemmen op hun landelijke defaultpartij prima.

 40. 65

  ik wil die verkiezingsposter van die Turk ook kunnen lezen, wie weet wat voor interessants er allemaal in staat. Moet ik dan maar Turks leren? Het verschil met een lokaal dialect is dat de locals het kunnen lezen. Ik voel me als local buitengesloten als politiek opeens in een buitenlandse taal bedreven wordt.

 41. 66

  Je hoeft inderdaad niet de Nederlandsenationaliteit te hebben om te mogen stemmen, aldus deze link. Maar al wel minimaal 5 jaar legaal in Nederland verblijven.

  http://www.zowerkt.nl/rechten/wetten/verkiezingen_wie_stemmen.htm
  http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/overheid-en-democratie/verkiezingen-en-politieke-partijen/verkiezingen-en-referenda/wat-is-kiesrecht-en-wie-mogen-er-stemmen-of-gekozen-worden.html

  Als iemand al 5 jaar legaal in Nederland is en dan ook nog eens wil stemmen vind ik het niet meer dan normaal om te verwachten dat je dan ook de taal machtig moet zijn.
  Stemmen is meebeslissen en een recht. Doch accepteer dan ook de plicht (in dit geval de taal machtig zijn).

 42. 67

  Wie zegt dat als je geen goed NL’s spreekt je ook niet weet wat er lokaal gebeurt? Als groepen bij elkaar wonende allochtonen iets weten is a) hoe het in hun thuisland eraan toegaat en b) wat er lokaal gebeurt. In de koffiehuizen wordt heel wat afgeleuterd…

 43. 68

  @67, als er in de koffiehuizen heel wat wordt afgeleuterd en men daardoor geen goed Nederlands hoeft te spreken om te weten wat er lokaal gebeurt, hoeven er dus ook geen posters in een andere taal dan het Nederlands te zijn. Men krijgt het geleuter in de koffiehuizen immers ook prima te horen dat er verkiezingen zijn.

 44. 69

  Onze cabaretier heeft weer van zich doen spreken. Nu gooi ik de knuppel in het hoenderhok: de allochtonen willen onze taal niet leren, en ze zitten in de koffiehuizen. Beperkt denken, stigmatiseren, en allemaal vulgaire allochtonenhekel. Jemig, zelf Pvv-stemmers die ik spreek op mijn werk of in de kroeg een goeie tijd mee heb kunnen nog beter nuanceren.

 45. 74

  Dit alles voelt een beetje als een “rechts is tegen, dus ik ben voor”-artikel. Ik ben tegen posters omdat het radicalisering in de hand werkt. De autochtone Nederlanders in de gebieden waar dit soort posters verspreid worden kunnen zich enorm benadeeld voelen en juist rechtser gaan stemmen dan ze eigenlijk willen of zijn, omdat ze het gevoel krijgen in hun eigen gemeenschap niet meer welkom te zijn (immers, zij worden door deze verkiesbare personen niet aangesproken in hun eigen taal). Het hele integratiedebat richt zich vaak op nieuwkomers, die zich door de uitlatingen van Wilders e.d. niet meer welkom voelen, maar hoe zit het met mensen die generaties lang op dezelfde plek wonen, om vervolgens een stoet mensen naast zich te zien komen wonen, die hun taal niet spreken, hun gebruiken niet kennen en ook nog eens zich verkiesbaar stellen in een taal die de autochtoon volledig vreemd is? Moeten deze mensen niet ook betrokken worden bij de lokale politiek en het gezamenlijk leven?

  Het is en blijft een lastig issue natuurlijk en de voordelen voor mensen die de taal niet machtig zijn snap ik ook wel, maar ik denk dat de deelname van Turkse en Marokkaanse kandidaten die in hun eigen taal communiceren de integratie en acceptatie van die groepen in de Nederlandse maatschappij niet ten goede komt.

  Dan nog even het flut-argument dat Fries en dialecten op posters/verkiezingsmateriaal gebruiken hetzelfde is als een buitenlandse taal. Het Fries is de officiële tweede bestuurstaal van ons land en mag in het gebied van Friesland gewoon zonder problemen gebruikt worden. Dialecten hebben een dergelijke verhouding tot het Nederlands, dat iedereen die het ABN machtig is met enige moeite een boodschap in een dialect wel kan ontleden, zeker simpele verkiezingsleuzen. Dat verhoud zich dus allemaal heel anders ten opzichte van de algehele bevolking dan Turks of Marokkaans, dat voor een Nederlands-sprekende met geen kennis van die talen niet te ontcijferen valt.

 46. 75

  Uitstekende post, tenenkrommende reacties. Dit thema opent een beerput van etnocentrisme en buitenlanderhaat (of angst?).
  Er zijn nu eenmaal mensen in Nederland van Turkse afkomst met stemrecht (en vaak ook een Nederlands paspoort). Een heel aantal daarvan spreekt nou eenmaal de taal niet of slecht, vooral de eerste generatie. Dat zijn feiten. Politieke partijen willen stemmen. Dan is het alleen maar slim om ook eens wat posters in andere talen op te stellen. Het is wezenlijk niet anders dan posters in het Limburgs in Maastricht. Zelfde doel, zelfde instrument.

  Dat je geen Turks kan lezen is jouw probleem, en niet erg, want de poster is niet voor jou bedoeld. Genoeg middelen voorhanden om als je echt wil weten wat er staat daar achter te komen.

  Wat je vind van immigranten die de nederlandse taal niet leren is interessant, maar irrelevant in een discussie over of je zo’n poster mág maken.

  Een discussie over het nut, of de wijsheid van een dergelijke poster is prima, maar of zo’n poster moreel en wettelijk mag, de normatieve discussie zeg maar, neemt al gauw racistisch trekken aan.

 47. 76

  Ik denk dat Furby het goed uitlegt waarom die posters zo’n wrevel oproepen en waarom ze een slecht idee zijn.

  En verder ben ik het eens dat de dialect posters van een andere orde zijn: friese poster in friesland werken niet vervreemdend omdat je in friesland bent.

 48. 77

  @75, dus nu is het al racisme als Nederlanders verlangen dat de verkiezingen in de Nederlandse taal worden gevoerd in plaats van de taal van de immigrant?

  Die opmerking dat het het probleem is van iemand die geen Turks kan lezen is precies hetgeen “rechts” zich zo over opwindt. Nou wordt de Nederlander geacht zich aan te passen.

 49. 79

  Het praktische aspect wordt onderbelicht, en het feit dat een klein deel van het electoraat geen nederlands spreekt overbelicht. Dit is een verkiezingsposter. Als de PvdA een poster in het Turks wil maken, moeten ze dat lekker doen. Of dat handig is een heel ander verhaal. Had dan in ieder geval een tweetalige poster gemaakt, om onwillende semi-xenozeuries enigzins tevreden te stellen.

  verontwaardiging is net heroine. Je moet het regelmatig bij jezelf aanwakkeren om je anderzijds lege bestaan enigzins spannend te houden.

 50. 81

  Bert Tijhof hef ne platn beker ewun vrijdag 27 maart 2009 18:45 Het knien was oet ’t hol, mear toch wun ne roadslid van de ChristenUnie ne platn beker. Bert Tijhof wun disse pries vuur het mooi en te begriepn plat kuijern. In ’t riessens wusse good oet te leng woarumme at de ChristenUnie vindt det in de APV mut bliewn stoan dej nit magnt vluekn.
  In de gemeente Rijssen-Holten is het traditie om in maart de raadsvergadering in het dialect (plat) te houden.

 51. 84

  @75: ja, dat is inderdaad racisme. Je hebt namelijk geen moeite met het gebruik van andere talen dan de Nederlandse in verkiezingen, behalve als het gaat om die van moslimmigranten.

  Ten tweede heeft een Nederlandse sprekende geen enkele moeite om de verkiezingen te volgen, omdat bijna alle uitingen in het Nederlands zijn. Een poster in het Turks is in geen enkele manier een belemmering voor Nederlanders om de verkiezingen te volgen. Het zorgt er juist voor dat meer mensen de verkiezingen kunnen volgen.

  Waarom zou je een poster in het Turks willen lezen? Die is duidelijk niet voor jou bedoeld. Er zijn genoeg posters in het Nederlands met dezelfde informatie. Rechts windt zich dan ook niet op over het feit dat ze een poster niet kunnen lezen, maar dat deze in het Turks is.

  Bovendien is elk gevoel voor verhoudingen zoek. De meerderheid voelt zich buitengesloten? Waarvan? Door posters in het Turks te verbieden sluit je juist mensen uit van het verkiezingsproces die het Nederlands niet machtig zijn.

 52. 86

  “ja, dat is inderdaad racisme.”

  Islam is geen ras maar een stukje mentale bagage die cultureel overgedragen wordt. Het lijkt een beetje op de Joods-Christelijke conditie, waar we allemaal wat beter mee bekend zijn, wat dat betreft. Met andere woorden: Ja er wordt gediscrimineerd, maar niet op ras.

 53. 87

  @ 84

  “Waarom zou je een poster in het Turks willen lezen”

  Omdat je wilt/moet weten waar de desbetreffende kandidaat en zijn partij voor staan. Stond het er nu alleen een kreet, of als een vertaling erbij ala, maar hij heeft een heel verhaal in het Turks staan. Nu heb je als niet Turks sprekende geen idee wat die man allemaal voor standpunten heeft. Ook als je niet op hem persoonlijk stemt, maar op een partijgenoot heb je immers kans dat je hem erbij krijgt.

 54. 88

  @84, en waar lees jij dat ik geen probleem heb als het een taal anders dan die van de moslimimmigranten betreft?
  Dat maak jij ervan, dus racisme.

  Ik heb inderdaad geen probleem met Fries, mits in Friesland. Voor de rest vind ik elke taal anders dan de Nederlandse belachelijke.

  Maar ja, het is zoveel makkelijker de discussie maar dood te proberen te slaan door direct racisme erbij te halen.

 55. 89

  Pff. Gooit @44 genoemd zakdoekje in de ring. Het blijft een uitlaatklepfunctie natuurlijk, zo’n blog. Al eerder geopperd: claim toch subsidie jongens.

 56. 90

  Wanneer je passief stemrecht bezit staat het je vrij om campagne te voeren zoals je dat zelf wilt nietwaar?
  Dus als je een poster in het Oud-Aramees, Twi of Klingon wilt maken dan kan dat.
  En dan mogen alle stemgerechtigden zelf uitmaken of ze op je willen stemmen.
  Da’s nou democratie.

 57. 92

  Ik ben benieuwd naar Hockey’s wetsvoorstel dat de communicatie tussen private personen in Nederland in elke andere taal dan het Nederlands (uitzondering: Fries, binnen de grenzen van Friesland) gaat verbieden.

 58. 95

  @84: “Door posters in het Turks te verbieden sluit je juist mensen uit van het verkiezingsproces die het Nederlands niet machtig zijn.”

  Dat moeten we natuurlijk niet hebben, juist mensen die na 30 jaar het nog niet eens voor elkaar hebben de taal te spreken zijn natuurlijk een zeer waardevolle toevoeging voor het electoraat.

 59. 97

  @95: ja, en echt ingeburgerde hollanders stemmen helemaal niet. Die lopen alleen maar te zeiken over ‘de polletiek’.
  Heel principiëel hoor, éérst taal leren, dan stemmen. Zíjn er immigranten eens geïnteresseerd in onze machtig mooie joods-christelijk top-democratie, is het nóg niet goed.

 60. 98

  المغاربة ، ولكن اساسا من الاتراك العرقية لديها تفضيل قوي. هل هناك مرشح التركية على القائمة ، ثم يلقي الغالبية العظمى من المهاجرين التركية في المرشح العرقي. ما يقرب من نصف المغاربة والسوريناميين العرقية الناخبين التصويت على مرشح واحد ، والنصف الآخر في مرشح الهولندية. جزر الانتيل الهولندية في المقام الأول على أصوات المرشحين. هذه التفضيل العرقي يفسر جزءا كبيرا من نجاح الأحزاب العرقية المحلية.

 61. 99

  @98: Zoiets dus (al is meerder keren door Google translate halen nooit een goed idee):

  “Marokkanen, maar vooral van etnische Turken hebben een sterke voorkeur. Is er een Turkse kandidaat op de lijst, en dan stemmen de overgrote meerderheid van Turkse immigranten in de kandidaat-race. Bijna de helft van de Marokkanen en de Surinamers etnische kiezers om te stemmen voor een kandidaat, en de andere helft in een kandidaat in Nederland. Nederlandse Antillen in de eerste plaats op de stemmen van de kandidaten. Dit verklaart de voorkeur van etnische groot deel van het succes van lokale etnische partij.”

 62. 105

  @ethan..als Carlos vuil is bent u een stofje..niemandal, er niet toe doen begrijpt u. (vertaling van turkse overbuurjongen)
  Carlos is een steen, is in deep time het stofje voorbijgestreefd.(if i may say so)

 63. 106

  Pleurt op seven, het CDA en de VVD doen ook mee aan de ‘buitenlandse’ posters, probeer er niet weer een ‘het is de schuld van links’ topic van te maken, naar trolletje.

 64. 108

  @92, wat is dat nu weer voor gelul? Het betreft hier communicatie van de politiek naar de burger toe. Als jij thuis Klingon wil lullen moet je dat vooral doen, maar ga niet het recht opeisen om in Nederland, met Nederlands als voertaal ook in Klingon je verkiezingsposters op te hangen.

 65. 109

  @84,

  “Door posters in het Turks te verbieden sluit je juist mensen uit van het verkiezingsproces die het Nederlands niet machtig zijn.”

  Nee, ze sluiten zichzelf uit door na 5 jaar legaal in Nederland te verblijven (eerder mag je niet stemmen) nog steeds de taal niet te beheersen.

 66. 110

  71. Steeph | 17 February 2010 | 08:23

  @Anton: Aan te passen aan wat?

  Wat denk je nou zelf? Jouw weg-met-ons-gedrag is zo politiek correct dat je je zelf belachelijk maakt. Doet eens volwassen worden en durf een standpunt in te nemen.

 67. 111

  @110: Nou leg het dan maar eens uit.
  Moet iedereen aan de haring, carnaval, gay pride, jan smit en Heineken (gatver!)? Gewoon ‘lekker normaal oud-hollands meedoen en verder niet zeiken’?
  Dat ‘aanpassen’ van jou is een holle frase om lekker makkelijk je onvrede over alles wat anders is te spuien.
  Groei zelf eens op en accepteer dat de wereld verandert. En anders neem je maar een jaarkaart voor het openlucht museum.

 68. 112

  111. Oh, dus moeten wij ons maar aanpassen aan dagelijkse agressie, tasjesroven, overvallen, verkrachtingen, vrouwen bespuugt worden, vrouwen voor hoer uitgemaakt worden, auto vernielingen, etc.

  Haring, carnaval, gay pride, jan smit en Heineken dienen wel geaccepteerd te worden en niet voor de mensen die dat wel willen en wel van houden door geimporteerd tuig de wereld uit geholpen worden.

  Lekkere wereld heb jij voor ogen. Zo’n wereld accepteer ik niet en mensen als jij zijn daar voorvechter van. Triest.

 69. 114

  @Anton: Dienen we dan ook te accepteren dat vrouwen niet in de politiek mogen en geen broek mogen dragen? Zoals een stevig deel van onze zwaar christelijke Nederlanders wil?

  Het probleem is dat het hier gaat om selectieve verontwaardiging.
  Dus ja, er moet iets gebeuren aan de excessen. Maar nee, koppel het niet aan zoiets als de “Nederlandse identiteit”. Die bestaat niet.
  Het wetboek wel.

 70. 115

  @114, “de “Nederlandse identiteit”. Die bestaat niet.”

  Dan bestaat er geen enkele nationale identiteit. En hoeven we dus ook nisk van andere culturen te accepteren daar ze immers ook geen nationale identiteit hebben.

 71. 116

  Culturele identiteit en nationale identiteit zijn niet hetzelfde, het overlapt maar overdrijf dat niet. Hockey en Anton Haring maken deel uit van een andere cultuur dan ik, binnen dezelfde nationale entiteit.

 72. 118

  @112: Je lijkt me een tsunami-denker met een ongezonde focus op enticiteit. Heb je nou echt de indruk dat de dominante witte Hollandse cultuur op dit moment serieus bedreigd wordt?
  Als mijn fiets gejat wordt maakt het me niet uit welke kleur de dader heeft. Een moslim of een christen die zijn vrouw slaat: allebei even strafbaar.
  Ik voel me echter méér in mijn persoonlijke vrijheid bedreigd door de law and order-voorstellen uit PVV-hoek dan door het Marokkaanse crimineeltje waar jij kennelijk doodsbang voor bent.

 73. 119

  @118, daar mag je mij ook onder scharen, de groep die volgens jou doodsbang is.

  Alleen, het klopt niet. We zijn niet doodsbang. We zijn die kudtcrimineeltjes alleen kots- en kotszat. Alleen heeft Wilders een prima voorstel voor die kudtcrimineeltjes, geholpen door de Marokkaanse koning. Terug naar Marokko.

 74. 121

  @119: mooi geblaft van ome Geert maar op basis van de wetten en regels van onze mooie, superieure, westerse democratie onmogelijk. Pure demagogie dus.
  Heb je ook een oplossing voor de white-trash ‘kudtcrimineeltjes’ uit mijn buurt? Waar kan ik die naar terugsturen?

 75. 122

  Mwahaha zelfs Van der Laan staat in mijn kamp.

  P.S. verder ben ik ook niet bang. Natuurlijk wordt onze prachtige blancke glorierijke Hollandsche cultuur niet bedreigd. Tsss wie zou dat moeten doen dan?

 76. 123

  Ik heb niets tegen anderstalige mensen, maar ik begrijp niet hoe deze mensen zich aan de hand van een eenvoudige poster in het Turks, Engels, Arabisch, Duits of noem maar een taal op, zich kunnen orienteren in het complexe Nederlandse politieke systeem.

 77. 125

  @121, juridisch heb je gelijk. De wet maakt het voorlopig niet mogelijk. En vermoedelijk zal zo’n wet ook niet komen zolang men in de tweede kamer (en de eerste) liever de crimineel in bescherming neemt dan de slachtoffers.
  Onze Tofik Dibi heeft al laten zien dat dit is wat men doet. Twee criminele jeugdvriendjes van meneer driegden uitgezet te worden, dus konden ze op zijn hulp rekenen. Voor hun slachtoffers heeft hij nooit 1 vinger uitgestoken. Of wel?

 78. 127

  Wel jammer dat de fractievoorzitter van de VVD in IJsselstein verkeerd geciteerd wordt. In IJsselstein zijn alle talen welkom. Maar de taal die we spreken om in de samenleving volop te kunnen deelnemen is Nederlands.