Hulde aan alle orgaandonors!

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Na jaren van alleen maar negatieve berichten over het gebrek aan orgaandonors is er eindelijk goed nieuws. De laatste weken is het gemiddeld aantal nieuwe donorregistraties vertienvoudigd. Dit zou komen vanwege de politieke discussie rond het donatie-systeem, waardoor meer mensen over donatie zijn gaan nadenken. Merk overigens op dat een donorregistratie ook kan betekenen dat je aangeeft je organen niet te willen doneren. Ongeveer 85% van de geregistreerden is wel donor.

Voordat we verzanden in politiek gezever over de zin en onzin van het nieuwe systeem wil ik gewoon even zeggen: hulde aan alle orgaandonors!

Reacties (5)

#1 camera obscura

Ach ja, de orgaandonatie… Gisteren merkte ik al op dat de PvdA voor mij als sociale partij heeft afgedaan omdat vijf leden tegen het betere systeem van orgaandonatie stemden. Juist die vijf stemmen deden het voorstel sneuvelen.
Maar: waarom kunnen huisartsen niet bij een bezoek standaard informeren naar orgaandonatie? Nog niet ingevuld? Dan kun je het ter plekke bij de arts aanvinken en ondertekenen! Zoiets kan ook bij ondertekening van verzekeringspapieren, en wie niet wil doneren krijgt een (iets) hogere premie (wachtlijsten -door gebrek aan donoren- kosten verzekeraars veel geld).

  • Volgende discussie
#2 Henk

@ camera obscura,

Wel een in de obscure breinen van de verzekeraars gekeken?
Vermoedelijk is een dode zieke[ ook na een lange ziektetermijn] goedkoper dan een voortlevende met een donororgaan.
Levenslang medicijngebruik tegen afstoting. Redelijk veel bezoeken aan duur academisch ziekenhuis en uit eindelijk overlijd men meestal toch na een ziekbed.
Helaas is een verzekeraar na donatie niet goedkoper uit.
Indie dat wel zo was zat er bij aanvraag voor verzekering wel een vraag om codiciel in te vullen en vervolgens ieder jaar opnieuw ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

@ camera

Wel goed plan, dat van die huisarts!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 camera obscura

@ Henk
Inderdaad: een dode is goedkoper voor een verzekeraar. Was even te enthousiast in het oplossen van het probleem.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Scalpel

@ henk en camera. Een zieke verzekerde kost geld inderdaad. Maar een levende zieke levert ook meer geld op dan een dode. En iemand die niet ziek is en ook niet dood levert nog het meeste geld op qua premies. Daar zit toch een aanmerkelijk belang van de verzekering. Maar daar hoor ik jullie niet over.

Wat betreft die huisarts. Die zit echt niet te wachten op extra rompslomp van zijn patienten. Ze hebben het al veel te druk namelijk. Met het uitpakken van cadeautjes van de farmaceutische industrie bijvoorbeeld. Ze zijn er eerder bij gebaat om door het creeren van schaarste op de organen markt de prijs kunstmatig hoog te houden. Hebben ze zelf of hun golfmaatjes nog af en toe een lucratieve schnabbel.

  • Vorige discussie